Wykwintne danie, doskonałe jako dodatek do mięsa. Kapusta jest lekko słodka, lekko kwaśna i ma lekki posmak wina. Idealnie sprawdza się ze zwykłym schabowym i
Ze smakiem bez glutenuChyba każdy z nas, nawet osoby na diecie bezglutenowej, posiada chwile słabości, gdy nachodzi go ogromna ochota na klasyczną pizzę. Jednak na diecie eliminacyjnej nie możesz sobie na taką przyjemność pozwolić. Z tego powodu dzisiaj chcę Wam przedstawić przepis na pizzę bezglutenową. Moją inspiracją był przepis na blogu 2metryzdrowia.pl , dokonałem w nim tylko swoich niewielkich autorskich zmian. Ciasto pomimo(...)szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. pół szklanki kaszy suchej), 2/5 szklanki mleka kokosowego i 2/5 szklanki wody (możemy użyć też samej wody), pół szklanki mąki gryczanej (ewentualnie innej bezglutenowej), 1-2 jajka (dla wegan zamiast jaj możemy zwiększyć ilość siemienia), 1-1,5 łyżeczki siemienia lnianego, 4 szczypty soli, 4 szczypty pieprzu, 3 szczypty papryki wędzonej. Dodatki wedle uznania
Gar ZdrowiaOd dziecka uwielbiam smak batonika Kinder Country! Jednakże nie ma on idealnego, zdrowego składu… więc, co powiecie na odtworzenie tego smaku we własnej kuchni? Bez
Be Fit Be StrongŚwięta Wielkanocne tuż tuż więc i na naszym bezglutenowym stole nie może zabraknąć świątecznej babki. Ten przepis testowaliśmy kilka razy bo chcieliśmy aby to nie był tylko bezglutenowy zapychacz (niestety w przypadku bezglutenowych wypieków często się z tym spotykamy) ale pyszna babka migdałowo-pomarańczowa o puszystej i zwartej strukturze :) Mamy nadzieję, że i Wam posmakuje
Kuchenne WariacjeZawsze uwielbialiśmy delicje ale po przejściu na dietę bezglutenową musieliśmy o nich zapomnieć – na rok ;) W końcu przyszedł i czas na te ciasteczka aby je przygotować w wersji bezglutenowej :) I tak o to mamy dzisiaj dla Was bezglutenowe pomarańczowe delicje, które możecie bez problemu przygotować w domowym zaciszu :) Składniki na delicje
Kuchenne Wariacjewystudzeniu. Cocina Verde to już trzeci lokal w Rzeszowie, oferujący dania wegetariańskie lub wegańskie. W końcu wrócili po długiej przerwie. Polecone przez Przemka (wegetarianina z kilkunastoletnim stażem). Oprócz bezglutenowych, wszystkie pizze są wypiekane na cieście orkiszowym jasnym lub ciemnym. Dostępne są o dwóch średnicach: 32 cm lub 42 cm. Do wyboru ser zwykły lub wegański. Pizze bezglutenowe trochę droższe(...)pszennych. Mój typ: zdecydowanie jasne ciasto orkiszowe -> cienkie, dość pulchne i miękkie, co mi akurat odpowiada i tradycyjne smaki (na pierwszych zdjęciach: pizza salami i calzonetki – rewelacja!). Próbowałam bezglutenowego (kukurydzianego) i orkiszowego ciemnego (na zdjęciach poniżej: enoki <rodzaj grzybów> i azjatycka). Bezglutenowe ok, a ciemne orkiszowe to nie moje smaki (ogólnie nie lubię wypieków na ciemnej mące
Qlinarnie i QlinarniePonownie, po niedługiej przerwie.. wracam do Was ze znakomitym przepisem! Uwierzcie mi, nie ma nic lepszego niż połączenie solonego masła orzechowego i słonego popcornu! Taki
Be Fit Be Strongokazało się, że moja przyjaciółka musi stosować dietę bezglutenową to gdy mnie odwiedza staram się zawsze przygotować coś specjalnie dla niej. Tym razem proste babeczki bezglutenowe, ale także bezcukrowe. Co do płatków owsianych w kwestii tego, czy są bezglutenowe można wyczytać sprzeczne informacje. Wynika to z tego, że płatki te są z natury bez glutenu, jednak bardzo często bywają mocno(...)zanieczyszczone. Osoby na diecie bezglutenowej powinny poszukać takich, gdzie na opakowaniu będzie informacji, że nie są zanieczyszczone glutenem. Jeśli chcecie przygotować te babeczki dla maluszków poniżej roku to zamiast czekolady dajcie rodzynki, żurawinę lub świeże borówki. Dla kogo: dla bezglutenowców dla szukających babeczek dobrych także dla najmłodszych dla mających banany "na zbyciu" Składniki: 2 szklanki płatków owsianych górskich 2 duże
Mania WypiekaniaSłodkie sekrety" czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem, to cudnie wydana książka, pełna bardzo ciekawych i smakowitych przepisów książka kucharska dla osób na diecie bezglutenowej, ale nie tylko. Każdy znajdzie tutaj dla siebie przepisy na zdrowe słodkości :-) Książka ukazała się niedawno nakładem Grupy Wydawniczej Helion . Autorka książki jest Weronika Madejska, autorka bloga Natchniona.pl . Jest ot jej druga książka, pierwsza(...)glutenu. Bez wyrzeczeń".W wieku 12 lat musiała przejść na dietę bezglutenową z powodu choroby. Przeżyła wtedy szok, bo nie bardzo wiedziała jak może obyć się bez tylu pysznych rzeczy. Metodą prób i błędów przerabiała przepisy, tworzyła nowe receptury z różnym skutkiem. Początki zawsze są trudne. Dzięki swojemu uporowi i ciągłym ćwiczeniom radziła sobie coraz lepiej. Zaczęłam prowadzić bloga
kruche babeczkiJak każdy smakosz dobrze wiecie, że jutro mamy Tłusty Czwartek. Cóż więc mogę zaproponować, by Tłusty Czwartek mimo wszystko był FIT? Myślę, że każdy śmiało może
Be Fit Be StrongChili con carne darzę taką estymą jak Trump swój wieżowiec :) I muszę Wam powiedzieć, że to porównanie jest jak najbardziej na miejscu. Bo chili con carne
Kuchnia bezglutenowa LoliChili con carne darzę taką estymą jak Trump swój wieżowiec :) I muszę Wam powiedzieć, że to porównanie jest jak najbardziej na miejscu. Bo chili con carne
Kuchnia bezglutenowa LoliMimo ogromu spraw na głowie i niewielkiej ilości czasu wolnego, znalazłam chwilkę, by przygotować szybki i przepyszny deser Oreo z okazji urodzin mojego narzeczonego. Z tej
Be Fit Be Strongjednych zdrowotna konieczność, dla innych bodziec do urozmaicenia własnej diety – kuchnia bezglutenowa to wciąż jeden z najsilniejszych trendów kulinarnych. Warsztaty kuchni bezglutenowej to kopalnia wiedzy i inspiracji! Artykuł 22 stycznia – Warsztaty „Kuchnia bezglutenowa” – Wrocław pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEDziś zapraszam Was na przystawkę z serii mało roboty, mało składników, a smak powala na kolana :) Kiedyś jadłam kanapki z takimi składnikami, ale pomyślałam "na chleb
Kuchnia bezglutenowa Loli