bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:115/1049)

WĘDZONE RYBY W JAMIE (SŁOWIANIE TAK ROBILI) 186

Kiedy myślimy o kuchni Słowian, takiej z X wieku, przychodzi nam nam myśl sucha kasza i właściwie nic więcej, a okazuje się że to bzdury! Słowianie

Kuchnia bezglutenowa Loli
Żytnie tosty francuskie z serem i szynką 180

Prawdopodobnie po Świętach Bożego Narodzenia zostało Wam trochę niezjedzonego chlebka. Żytnie tosty francuskie mogą być świetnym pomysłem na jego wykorzystanie, ale również świeży chlebek świetnie się

Be Fit Be Strong
Bezglutenowy ciemny biszkopt 200

Kilka osób pisało do nas o przepis na ciemny biszkopt bezglutenowy, który można by wykorzystać w bezglutenowym torcie. Taki przepisik przygotowaliśmy na potrzeby tortu jaki robiliśmy razem z Eweliną i Magdą podczas naszych wspólnych cukierniczych zabaw gdzie powstał torcik w klimacie Halloween :) Przygotowanie go nie powinno przysporzyć problemów, a składniki winniście znaleźć w większości

Kuchenne Wariacje
Gluten na widelcu- recenzja ksiażki 136

Gluten to ostatnio jeden ze składników, który jest na celowniku. Świat ogarnęła moda na dania bezglutenowe, gwiazdy promują bezglutenowe diety. Ale czy na prawdę jest taki zły? Tego można dowiedzieć się z książki "Gluten na widelcu". To obszerna pozycja ale bardzo ciekawa. Jej autorzy w prosty sposób pokazują kto i kiedy może przejść na dietę bezglutenową a dla kogo(...)niewiele jest dowodów i badań pokazujących szkodliwość glutenu. Opisana jest w niej każda choroba i każdy objaw z glutenem związany.  Książkę polecam osobom, które rozważają przejście na dietę bezglutenową. Na pewno rozwieje ona wiele wątpliwości i wiele wyjaśni. Początkowo byłam do niej nastawiona sceptycznie (wszelakie dietowe trendy to nie moja bajka) ale z ciekawości przeczytałam. Nie sposób zapamiętać wszystkich

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szuba czyli świąteczna sałatka śledziowa 7507

Szuba sałatka śledziowa pochodząca z terenów kresowych, której smak poznałam wiele lat temu. Ja ją wykonałam w lekko "odchudzonej wersji":). W oryginale, którym jadłam była ze

Kuchnia bezglutenowa
Recenzja książki i KONKURS „Moje wypieki całkiem nowe przepisy” 169

Tym razem w moje ręce trafiła niesamowicie smakowita książka „Moje wypieki – całkiem nowe przepisy” Doroty Świątkowskiej wydawnictwa EGMONT , która pełna jest rozmaitych przepisów

Be Fit Be Strong
Mąka bezglutenowa domowej roboty 194

sklepach można spotkać gotowe mieszanki mąki bezglutenowej, jednak są one dosyć drogie i nie zachwycają składem. Najczęściej występuje w nich guma guar, lub inne zagęstniki. Chciałam Wam polecić książkę "Kuchnia bez glutenu. Proste i szybkie dania" Gretchen F. Brown. Autorka podaje recepturę na mąkę bezglutenową domowej roboty. U mnie działa świetnie, choć nie trzymam się ściśle przepisu. Sekretem tej mieszanki(...)jest kilka różnych mąk ze zbóż bezglutenowych z dodatkiem skrobi. Stosunek mąki do skrobi powinien wynosić 50/50. Autorka poleca wykonanie mąki z następujących mąk: z ryżu brązowego, z sorgo, z ryżu kleistego, skrobi ziemniaczanej, mąki arrarutowej i skrobi kukurydzianej, wszystko w różnych proporcjach. Szczerze, nie mam pojęcia gdzie kupić tak wymyślne mąki! Dlatego ja używam po prostu mąki gryczanej, ryżowej

Mama z Motylem
Bezglutenowe ciastka orzechowe - bez laktozy i jaj 181

Ciastka bez glutenu, laktozy i jajek - kruche, chrupiące i obłędne w smaku. Banalne w wykonaniu, choć przy wałkowaniu i wykrawaniu trzeba trochę delikatności.  Przepyszne z

Kuchnia bezglutenowa
Konkurs Mikołajkowy i wyniki! 177

Witam Was moi mili! Z racji tego, że na stronie na Facebook’u pęknie zaraz 6000 polubień i Mikołajki tuż, tuż, a każdy z nas

Be Fit Be Strong
Recenzja książki i KONKURS „Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” 159

Ostatnio w moje ręce trafiła wspaniała i pięknie wydana książka „Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” Katarzyny Maciejko-Zielińskiej wydawnictwa SAMO SEDNO , którą chciałabym

Be Fit Be Strong
Pieczone mini serniczki na spodzie z ciasta francuskiego 341

Każdy z nas ma czasem ochotę na szybki i niewymagający wielkiej pracy deser, bądź mają zjawić się niespodziewani goście, a my chcemy uraczyć ich czymś słodkim

Be Fit Be Strong
Bezglutenowe ciastka owsiane z migdałami 178

Przepyszne ciastka owsiane z dodatkiem mielonych migdałów. Kruche i delikatne. Proste oraz szybkie do wykonania. Koniecznie spróbujcie. Inspiracja z magazynu "La cucina naturale". SKŁADNIKI: 300 g

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe krakersy z amarantusa 162

ciężko o fajną przekąskę do filmu czy wina, od której dupa nam za dużo nie urośnie i zdrowie nie ucierpi. Z ratunkiem przychodzi nowy i bardzo prosty przepis na bezglutenowe krakersy . Dlaczego takie to dobre dla naszego zdrowia? O amarantusie poczyniłem już krótką rozprawkę, do której przeczytania Was zachęcam -> Amarantus . Powiem tylko na szybko, że poza świetnej jakości białkiem(...)krakersy z amarantusa są bezglutenowe, co dla zainteresowanych tą dietą jest istotne oraz cho*ernie bogate w witaminy i minerały przy niewielkiej zawartości, i tak zdrowych, tłuszczy pochodzących z oleju kokosowego. Z czym podawać? Na zdjęciach widać, że zaserwowałem je z czerwonym sosem. Był to dokładnie sos do pizzy znajdujący się na blogu. Jadłem je również z takimi pysznościami

Blendman
Bezglutenowe ciastka korzenne czyli Slodki Czwartek odc.119 212

okażą się aż tak pyszne!!! Bardzo korzenne, z wyczuwalnymi goździkami, kruche na zewnątrz a w środku wilgotne a mimo to puszyste. Recepturę trochę zmodyfikowałam. Przede wszystkich nie użyłam czysto bezglutenowych mąk Polecam je Wam BARDZO! nie tylko tym bezglutenowym ale i zwykłym zjadaczom pszenicy. Bezglutenowe ciastka korzenne 230 g zimnego posiekanego masła 150 g cukru trzcinowego szczypta soli 1 średnie(...)jajko 3 g sody oczyszczonej 200 g bezglutenowej mąki owsianej 150 g mąki ryżowej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ziela angielskiego (utartego w moździerzu albo mielonego) ½ świeżo startej gałki muszkatołowej 12 goździków utartych w moździerzu ½ łyżeczki kardamonu (utartego w moździerzu albo mielonego) Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.C. Ucieramy ręcznie lub mikserem posiekane masło, cukier i sól. Stopniowo

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowe ciastka korzenne 175

Kruche i delikatne ciastka o korzennym aromacie. Proste do przygotowania i bardzo, bardzo smaczne! SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru

Kuchnia bezglutenowa

Proponowane wyszukiwania