Kiedy myślimy o kuchni Słowian, takiej z X wieku, przychodzi nam nam myśl sucha kasza i właściwie nic więcej, a okazuje się że to bzdury! Słowianie
Kuchnia bezglutenowa LoliPrawdopodobnie po Świętach Bożego Narodzenia zostało Wam trochę niezjedzonego chlebka. Żytnie tosty francuskie mogą być świetnym pomysłem na jego wykorzystanie, ale również świeży chlebek świetnie się
Be Fit Be StrongKilka osób pisało do nas o przepis na ciemny biszkopt bezglutenowy, który można by wykorzystać w bezglutenowym torcie. Taki przepisik przygotowaliśmy na potrzeby tortu jaki robiliśmy razem z Eweliną i Magdą podczas naszych wspólnych cukierniczych zabaw gdzie powstał torcik w klimacie Halloween :) Przygotowanie go nie powinno przysporzyć problemów, a składniki winniście znaleźć w większości
Kuchenne WariacjeGluten to ostatnio jeden ze składników, który jest na celowniku. Świat ogarnęła moda na dania bezglutenowe, gwiazdy promują bezglutenowe diety. Ale czy na prawdę jest taki zły? Tego można dowiedzieć się z książki "Gluten na widelcu". To obszerna pozycja ale bardzo ciekawa. Jej autorzy w prosty sposób pokazują kto i kiedy może przejść na dietę bezglutenową a dla kogo(...)niewiele jest dowodów i badań pokazujących szkodliwość glutenu. Opisana jest w niej każda choroba i każdy objaw z glutenem związany. Książkę polecam osobom, które rozważają przejście na dietę bezglutenową. Na pewno rozwieje ona wiele wątpliwości i wiele wyjaśni. Początkowo byłam do niej nastawiona sceptycznie (wszelakie dietowe trendy to nie moja bajka) ale z ciekawości przeczytałam. Nie sposób zapamiętać wszystkich
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzuba sałatka śledziowa pochodząca z terenów kresowych, której smak poznałam wiele lat temu. Ja ją wykonałam w lekko "odchudzonej wersji":). W oryginale, którym jadłam była ze
Kuchnia bezglutenowaTym razem w moje ręce trafiła niesamowicie smakowita książka „Moje wypieki – całkiem nowe przepisy” Doroty Świątkowskiej wydawnictwa EGMONT , która pełna jest rozmaitych przepisów
Be Fit Be Strongsklepach można spotkać gotowe mieszanki mąki bezglutenowej, jednak są one dosyć drogie i nie zachwycają składem. Najczęściej występuje w nich guma guar, lub inne zagęstniki. Chciałam Wam polecić książkę "Kuchnia bez glutenu. Proste i szybkie dania" Gretchen F. Brown. Autorka podaje recepturę na mąkę bezglutenową domowej roboty. U mnie działa świetnie, choć nie trzymam się ściśle przepisu. Sekretem tej mieszanki(...)jest kilka różnych mąk ze zbóż bezglutenowych z dodatkiem skrobi. Stosunek mąki do skrobi powinien wynosić 50/50. Autorka poleca wykonanie mąki z następujących mąk: z ryżu brązowego, z sorgo, z ryżu kleistego, skrobi ziemniaczanej, mąki arrarutowej i skrobi kukurydzianej, wszystko w różnych proporcjach. Szczerze, nie mam pojęcia gdzie kupić tak wymyślne mąki! Dlatego ja używam po prostu mąki gryczanej, ryżowej
Mama z MotylemCiastka bez glutenu, laktozy i jajek - kruche, chrupiące i obłędne w smaku. Banalne w wykonaniu, choć przy wałkowaniu i wykrawaniu trzeba trochę delikatności. Przepyszne z
Kuchnia bezglutenowaWitam Was moi mili! Z racji tego, że na stronie na Facebook’u pęknie zaraz 6000 polubień i Mikołajki tuż, tuż, a każdy z nas
Be Fit Be StrongOstatnio w moje ręce trafiła wspaniała i pięknie wydana książka „Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” Katarzyny Maciejko-Zielińskiej wydawnictwa SAMO SEDNO , którą chciałabym
Be Fit Be StrongKażdy z nas ma czasem ochotę na szybki i niewymagający wielkiej pracy deser, bądź mają zjawić się niespodziewani goście, a my chcemy uraczyć ich czymś słodkim
Be Fit Be StrongPrzepyszne ciastka owsiane z dodatkiem mielonych migdałów. Kruche i delikatne. Proste oraz szybkie do wykonania. Koniecznie spróbujcie. Inspiracja z magazynu "La cucina naturale". SKŁADNIKI: 300 g
Kuchnia bezglutenowaciężko o fajną przekąskę do filmu czy wina, od której dupa nam za dużo nie urośnie i zdrowie nie ucierpi. Z ratunkiem przychodzi nowy i bardzo prosty przepis na bezglutenowe krakersy . Dlaczego takie to dobre dla naszego zdrowia? O amarantusie poczyniłem już krótką rozprawkę, do której przeczytania Was zachęcam -> Amarantus . Powiem tylko na szybko, że poza świetnej jakości białkiem(...)krakersy z amarantusa są bezglutenowe, co dla zainteresowanych tą dietą jest istotne oraz cho*ernie bogate w witaminy i minerały przy niewielkiej zawartości, i tak zdrowych, tłuszczy pochodzących z oleju kokosowego. Z czym podawać? Na zdjęciach widać, że zaserwowałem je z czerwonym sosem. Był to dokładnie sos do pizzy znajdujący się na blogu. Jadłem je również z takimi pysznościami
Blendmanokażą się aż tak pyszne!!! Bardzo korzenne, z wyczuwalnymi goździkami, kruche na zewnątrz a w środku wilgotne a mimo to puszyste. Recepturę trochę zmodyfikowałam. Przede wszystkich nie użyłam czysto bezglutenowych mąk Polecam je Wam BARDZO! nie tylko tym bezglutenowym ale i zwykłym zjadaczom pszenicy. Bezglutenowe ciastka korzenne 230 g zimnego posiekanego masła 150 g cukru trzcinowego szczypta soli 1 średnie(...)jajko 3 g sody oczyszczonej 200 g bezglutenowej mąki owsianej 150 g mąki ryżowej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ziela angielskiego (utartego w moździerzu albo mielonego) ½ świeżo startej gałki muszkatołowej 12 goździków utartych w moździerzu ½ łyżeczki kardamonu (utartego w moździerzu albo mielonego) Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.C. Ucieramy ręcznie lub mikserem posiekane masło, cukier i sól. Stopniowo
Dzieje kuchennej WiewióryKruche i delikatne ciastka o korzennym aromacie. Proste do przygotowania i bardzo, bardzo smaczne! SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru
Kuchnia bezglutenowa