zrobić, gdy zostaną nam białka? Bezy z kremem limonkowo bananowym. Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale z suszeniem, niestety – tak. Mimo to, warto je jednak zrobić. Składniki na bezy: - 7 białek (zważyłam – 281g)- 310g drobnego cukru do wypieków (nie pudru)- 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej- sok wyciśnięty z cytryny- szczypta soli- ekstrakt waniliowy Składniki na krem: - 250g(...)Wszystkie składniki na krem przekładamy do miski i łyżką mieszamy. Masę nakładamy na bezę za pomocą worka cukierniczego lub dekoratora (chociaż można też łyżeczką) i składamy po dwie. Bezy przełożone kremem muszą być zjedzone w tym samym dniu. Pozostałe szczelnie zamykamy w pudełku. Wykorzystujemy do deserów lub ponownie przekładamy kremem.Wszystkie bezy wysuszyły się idealnie. Wyszły chrupiące, a krem przełamywał
mojewypiekiinietylkoBlachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w 140 C termoobieg, następnie zmniejszamy na 120 C i pieczemy jeszcze 1,5 h. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki, aby bezy się ostudziły. Krem Cukier z wodą zagotowujemy, aż powstanie karmel, następnie dodajemy śmietanę i pozostawiamy do wystygnięcia. W naczyniu miksującym ubijamy jajko, dodając serek mascarpone i likier kawowy(...)następnie dodajemy ostudzony karmel, cały czas ubijając. Krem chłodzimy ok 1h. Bezy idealnie zgrywają się z kremem, wystarczy je delikatnie zanurzyć. Smacznego
Niezły MłynekSkładniki: Beza 4 białka 150 gram cukru szczypta soli Do ozdoby Świeże jeżyny Krem cytrynowy (lemon curd) http://kuukbuuk.blogspot.com/2015/03/lemon-curd.html Piekarnik nagrzewamy do 110 stopni. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli(...)Następnie dodajemy stopniowo cukier. Sztywną pianę przekładamy do rękawa cukierniczego. Za pomocą dekoracyjnej końcówki rysujemy na papierze do pieczenia gniazdka. Pieczemy około godziny aż bezy będą suche i łatwo odejdą od papieru. Po wystudzeniu dekorujemy kremem cytrynowym i owocami. Smacznego
KuukBuukstopni i pieczemy przez godzinę i 20 do 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchylamy klapę i studzimy beze nie wyjmując jej z piecyka. W "między czasie" przygotowujemy krem, którym polejemy bezę. Do miski wkładamy dwa żółtka i dwie łyżki cukru. Miksujemy aż żółtka będą jasno / pastelowożółte. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy na gładką masę. Następnie wlewamy zimne espresso i znów(...)miksujemy :) Krem wykładamy na bezę, posypujemy ją malinami (użyłam mrożonych) i gotowe
Taste Of My DayGotuję w słonecznych barwach, ciepłych pomarańczach. Marzę o ciepłym wybrzeżu południowej Europy. O słońcu grzejącym zmarznięte łapki. Ciepłym wietrze plątającym włosy i otulającym ciało... Na
Szybko Tanio SmacznieKremowa zupa z bukietu warzyw, z nutką tymianku i szczyptą kurkumy. Składniki: ziemniaki 4 duże szt marchew 2 szt kalafior kilka "różyczek" brokuł kilka "różyczek" groszek
głodny alergikznów nałożyć krem zostawiając puste pole w wielkości szklanki na środku. - Nałożyć drugi blat z otworem na środku, delikatnie docisnąć do dolnej warstwy i odrobinę nasączyć. Nałożyć solidną warstwę kremu (bez bananów). - Ułożyć kolejny blat z otworem, docisnąć i nasączyć go. Znów nałożyć cienką warstwę kremu, banany po okręgu i przykryć je kremem. - Nałożyć ostatni blat z otworem, docisnąć(...)nasączyć i pokryć kremem bez bananów. Kremem pokryć również środek tortu tworząc „tubę”. Tak przygotowany tort włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), można przykryć go np. wysoką miską aby się nie obsuszył. Górny blat schować do worka. Po tym czasie nożem delikatnie odciąć boki tortu od obręczy tortownicy i ją ściągnąć. Środek maksymalnie wypełnić ulubionym musli
Candy Pandasbędzie bardzo słodko. A to za sprawą moje starszej córki i pysznej bezy z cytrynowym kremem, którą upiekła. Zestawienie jest doskonałe, bo słodka beza idealnie kontrastuje z kwaskowym kremem cytrynowym. Bezę najlepiej przełożyć kremem tuż przed podaniem, będzie wtedy chrupiąca. Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki". Cytrynowa beza Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm Czas(...)Wykładamy na nie ubite białka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 90 minut. Bezy suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach do piekarnika. Gdy bezy całkowicie wystygną przygotowujemy krem. W misce mieszamy łyżką mascarpone z kremem cytrynowym. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Dodajemy po łyżce kremu cytrynowego wymieszanego z mascarpone
Kulinarne przygody GatityNarysuj na nim okrąg o średnicy 21 cm. W środek narysowanego okręgu wyłóż ubitą bezę, wyrównaj brzegi i wierzch bezy łyżką (wierzch możesz zrobić lekko wklęsły, później rozsmarujesz tam krem). Bezę wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz w temp. 120°C przez 10 minut. Następnie zmniejsz temp. do 90°C i piecz (susz) bezę przez 2 godziny. Upieczoną bezę odstaw(...)puszysta. Dodawaj do niej po łyżce serka homogenizowanego i zimnego kisielu czereśniowego i za każdym razem miksuj na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Na wystudzoną bezę wyłóż krem czereśniowy łyżką lub dekoracyjnie szprycą do ozdabiania tortów i ciast. Na kremie poukładaj owoce czereśni
Delicious Placezdecydowałam się na próbę wykorzystania w torcie ananasa. Dacquoise (czyt. dakłaz) jest całkiem nietrudny do wykonania. Trzeba upiec dwa spody bezowe i dobrać do nich pożądany krem, raczej niezbyt słodki, ponieważ beza jest mocno słodka. Oto czego potrzebujemy: - 6 białek - 150 g cukru - 100 g cukru pudru - 200 g orzechów laskowych - masło do wysmarowania tortownicy - mąka do obsypania(...)śmietanki z kremem i delikatnie łączymy do uzyskania jednolitego kremu. Blat bez grubszych orzechów układamy na talerzu, na którym będziemy deser podawać. Krem rozprowadzamy na bezie Na kremie układamy pokrojone kawałki ananasa (lub truskawek lub innych wybranych owoców), owoce lekko wciskamy w krem. Teraz wystarczy przykryć krem drugim bezowym blatem, lekko docisnąć, dbając, by go nie pokruszyć
I tu będę miała takie tewilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Naprawdę nie jestem w stanie powiedzieć ile kawałków zjadłam...;). Może to dlatego, że już od dawna chodziło za mną takie proste ciasto, bez żadnego kremu, bez przekładania. Nie mogłam się więc od niego oderwać ;). Możecie tu użyć innego kwaskowego dżemu, np. wiśniowego. I najlepiej gdyby ten dżem był domowej roboty ;). Polecam :). Składniki: 400 g mąki
Opowieści z piekarnikaKolejny tort komunijny , ten w odróżnieniu od poprzedniego tortu przygotowany na kremie z bezy szwajcarskie. Tort o smaku waniliowym przełamany dżemem malinowym SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 8 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana litr śmietany 36% 4 łyżeczki żelatyny Duży cukier waniliowy 2- 3 łyżki cukru pudru Słoiczek dżemu malinowego Krem maślany(...)posmarować trzema łyżkami śmietany. 4. Przykryć ostatnim blatem posmarować ponownie trzema łyżkami śmietany 5. Złożony tort wstawić na około 20 – 30 minut do lodówki. Krem maślany na bezie szwajcarskiej W misce metalowej (plastikowa się tu nie sprawdzi ) umieszczamy białka i cukier. Miskę umieszczamy na rondelku wrzącą wodą (gotujemy wodę na małym ogniu), rózgą kuchenną
RAROSSAktóra bardzo podnosi smakowitość tortu i przełamuje jego delikatną strukturę. To kolejny wypiek całkowicie przygotowany bez dodatku cukru. Biszopt pieczony na ksylitolu, uprzednio zmielonym na mączkę udaje się wspaniale. Krem bez problemu osładza ksylitol, a dżem z domowe spiżarni jest również bez dodatku cukru. Polecam wszystkim, którzy muszą wykluczyć ze swojej cukier ze względów zdrowotnych i tym którzy nnie pozbawiając(...)zimnej wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 1/2 laski wanilii Składniki na krem: 300 ml mleka 200 ml szampana 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 30 g ksylitolu/cukru 1 łyżka ksylitolu/cukru Dodatkowo: 1 słoik dżemu malinowego bez pestek lub truskawkowego 100 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietany kremówki Wykonanie: obie mąki i ksylitol wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przyszła długo wyczekiwana wiosna. Na niebie pojawiły się puszyste chmurki a na ziemi zakwitły fiołki. Przyroda zainspirowała mnie do zrobienia wiosennej lekkiej jak piórko bezy z fiołkowym kremem. Ciasto upiekłam na niedzielę. Jest bez laktozy i bez glutenu. Beza: 6 białek 1 1/2 szklanki drobniutkiego cukru łyżeczka soku z cytryny łyżeczka mąki ziemniaczanej Bezę ubijamy- mieszamy długo(...)dlatego dodajemy już na tym etapie 3 łyżki jogurtu. Dodaj cukier waniliowy i cukier. Następnie dodaj jeszcze ze 2 -3 łyżki jogurtu tak aż będzie kremowej konsystencji. Kremem przełożyć warstwy bezy. Wierzch udekoruj np. płatkami kokosa i listami bławatka
AZgotuj!Robiłam wcześniej róże z kremu śmietankowego (kremówka + mascarpone), ale nie byłam zadowolona z efektu końcowego. Dlatego w tym przypadku zrobiłam je z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Róże wyszły mi tak pięknie, że mąż dosłownie oniemiał na widok tortu! Widocznie pierwszy raz dostał od kobiety tak słodki bukiet(...)wolne obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki i orzeszki ziemne. Rózgą kuchenną lub szpatułką krótko i delikatnie mieszamy całość. Krem maślany na bezie szwajcarskiej: 6 białek 350 g cukru 460 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki ulubionego ekstraktu, np. waniliowego barwnik spożywczy, różowy lub czerwony
Słodki Pomysł