Najlepszy deser który ostatnio jadłam. Przepyszna i krucha beza z limonkowym kremem i góra w truskawkach. Nie chcę się przechwalać, ale to najlepsza beza na świecie! Polecam! Składniki : * 6 białek * 300g cukru * łyżka soku z cytryny * łyżka mąki ziemniaczanej * 200g mascarpone * 300ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * sok i skórka z limonki * truskawki i limonka(...)stopniach. Wystudzić. Śmietankę i mascarpone ubić z cukrem, sokiem z limonki i otartą skórką. Wyłożyć na bezę. Całość udekorować ćwiartkami truskawek oraz limonki. Posypać startą skórką limonki. Podawać od razu po przygotowaniu. Chociaż według mnie jest lepsza gdy się nasączy kremem
Magiczne Życie MartyTydzień temu miałam swoje małe święto. Musiał więc być tort. Wymarzyłam sobie czekoladowy, z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone, z warstwą soczystych gruszek i orzechową bezą. Powiem nieskromnie, że wyszedł doskonały! Smaki cudownie się komponują i dopełniają, by razem stworzyć przepyszne połączenie. Kto miał okazję spróbować, ten wie, o czym mówię;) Składniki: ciasto: 125ml kefiru lub jogurtu naturalnego(...)Składanie tortu: Jeden blat ciasta ułożyć w tortownicy, zapiąć obręcz. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z gruszkami, wstawić na ok 20 minut do lodówki. Na galaretkę położyć bezę, posmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto nasączyć likierem, posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Tort polać polewą, udekorować wg uznania. Smacznego! Szukacie odpowiednich przydasi do kuchni
Obiad gotowyJestem wielką fanką tego ciasta, to smaki mojego dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu. Ciasto parzone które rosnąc w piekarniku tworzy góry i doliny przełożone budyniowym kremem na mleku i maśle bez laktozy z firmy Mlekowita z tartą gorzką czekoladą i kolorowymi galaretkami. Ta karpatka to sposób na ciasto któremu nikt się nie oprze. Ciasto parzone: 1/2 kostki masła(...)laktozy Mlekowita 1 szklanka wody 1 szklanka mąki tortowej szczypta soli 5 jajek Zielony barwnik-opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka 3,2% Wydojone bez laktozy Mlekowita 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru ¾ kostki masła bez laktozy Mlekowita 50 g startej gorzkiej czekolady 1 galaretka poziomkowa 1 galaretka
Wanilia i KardamonDeser absolutnie doskonały: cienka warstwa ciasta francuskiego, malinowa pianka, beza i warstwa kremu mascarpone a to wszystko zwieńczone prażonymi migdałami. Ciasto jest tak obłędne, że jedząc zupełnie zapominamy o kaloriach. Może wydawać się bardzo słodkie ale takie nie jest, bo kwaśność malin fantastycznie przełamuje słodycz. Jeśli tak jak ja lubicie połasuchować to koniecznie się skuście. Gwarantuję słodki odlot! *foremka(...)szklanki malin (mogą być mrożone) 400 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru duża łyżka żelatyny na bezę: 6 białek 1 szklanka cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny na krem: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru dodatkowo: arkusz ciasta francuskiego 60 g płatków migdałowych Schłodzone ciasto francuskie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadzisiaj dla Was przygotowałam to bardzo prosty przepis, ale robi ogromne wrażenie! Zrobiłam ciasto brownie na bazie fasoli i pyszny krem. Wszystko ma czekoladowo – orzechowy smak. Babeczki są wegańskie i bezglutenowe, możesz je także zrobić w wersji bez cukru – zapraszam // Składniki (na 6 sztuk): Ciasto: 100 g fasoli ugotowanej lub z puszki (u mnie biała(...)łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki wybranego słodziku (u mnie syrop z agawy) 50 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskany) 2 łyżki oleju Krem: 200 ml mleka roślinnego (u mnie domowe mleko kokosowe) 40 g gorzkiej czekolady 50 g masła orzechowego 1 łyżka kawy zbożowej rozpuszczalnej (bezglutenowej, jeśli robisz babeczki bezglutenowe; możesz również zamienić
Via Gustopozostawić bezę w uchylonym piekarniku, do ostygnięciaTruskawki umyć, pokroić w kosteczkę.Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno.Dodać mascarpone i cukier - ubijać, aż składniki się połączą.Do kremu dodać truskawki i wymieszać.Bezę pokruszyć.W tortownicy średnicy 24cm ułożyć warstwę bezy, formując niski rant. Następnie wyłożyć krem z truskawkami i przykryć warstwą bezy.Torcik schłodzić w zamrażarce przez 3 godziny
kolorowotorcikowoochoty na włączanie piekarnika i używam gotowca, którym jest krem do tortów. Od czasu do czasu gotowiec nie zaszkodzi, prawda ? I właśnie zrobiłam deser a może ciasto bez pieczenia ? Biszkopty, krem i borówki i wyszedł smaczny deser. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniKasi * 3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18% Beza: * 8 białek, * 20 dag orzechów włoskich, * 5 dag płatków migdałowych, * 3/4 szklanki cukru * opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40g) Krem: * opakowanie kremu karpatkowego np. Delekta w 5 minut * mleko do przygotowania kremu ok. 400 ml * Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki. Ja zrobiłam klasyczną masę budyniową gdyż(...)połowie rozsmarować na plackach. Orzechy posiekać i razem z migdałami posypać bezy na plackach. Tak przygotowane placki upiec na złoto w 150*C z termoobiegiem (można piec jednocześnie kładąc jedną blaszkę na drugiej na krzyż - ja piekłam oddzielnie każdy placek ok 40 minut). placki wystudzić. Przygotować krem wg instrukcji na opakowaniu. Kremem przełożyć placki, lekko docisnąć. Schłodzić kilka godzin. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniPyszne ciasto które ekspresowo można zrobić w kilka chwil Składniki • 400 g ciastka czekoladowe kruche prostokątne • 1 słoik dżemu wiśniowego • 1 opakowanie kremu do karpatki bez gotowania • 400 ml mleka • nalewka wiśniowa polewa • 2 łyżki masła • 100 g czekolady deserowej • 2-3 łyżki wody Sposób przygotowania 1. Rozrobić krem do mleka wsypać zawartość torebki i miksować
W królestwie smaków BeatyStuk-stuk-stuk. Kroję marchewkę. Dzisiaj będzie na pomarańczowo. Gęsty krem marchewkowy podrasowany bardzo wyraźną w smaku czerwoną pastą curry. Warto też użyć mleka kokosowego, a nie śmietany. Wtedy smak jest bardziej tajski. Jeżeli jednak nie przepadacie za ostrymi potrawami, lepiej ograniczyć ilość pasty. Dla dzieci gotuję zupę obok, bez curry. To chyba jedyne "utrudnienie", bo przepis jest bardzo prosty(...)czosnku 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 800 ml bulionu warzywnego sól i pieprz 4 łyżki kremu kokosowego, gęstej śmietany lub jogurtu posiekana kolendra lub natka pietruszki kilka malutkich marchewek do dekoracji (mrożone ugotować) Marchew i ziemniaka obrać, umyć, pokroić w średnią kostkę. Cebulę i czosnek obrać
Pełny talerzsztywno z dodatkiem cukru pudru i fixów. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia. Pierwszy blat ciasta nasączamy wiśniowym likierem, smarujemy dżemem. Następnie rozkładamy wiśnie ze spirytusu (bez pestek) oraz 2/3 kremu śmietanowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu oraz ścieramy czekoladę. Chłodzimy w lodówce. Uwaga: Jeżeli chcemy ciasto bez alkoholu możemy pominąć likier i dodać wiśnie
VioletoweKucharzeniePyszne połączenie smaków. Ananasowy krem na puszystym biszkopcie, a na wierzchu kokosowa beza. Ciasto jest dość pracochłonne. Oddzielnie pieczemy bezę i biszkopt. Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Do żółtek dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Dodać ubite(...)być w temperaturze pokojowej). Do powstałej masy dodawać po łyżce budyniu ananasowego i dalej miksować. Ananasy pokroić w drobną kostkę. Odcisnąć z nadmiaru soku. Dodawać partiami do kremu i delikatnie mieszać łyżką. Beza kokosowa: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 mała paczka wiórków kokosowych Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać
Bullioprzepisie były 3 cytryny ale moim zdaniem zbyt kwaśna wychodzi) 1 pomarańcza 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 120g masła na bezę włoską: 2 białka 150g cukru około 1/4 szklanki wody Do mąki dodać jajko, cukier i posiekane zimne masło. Zacząć wyrabiać ciasto, a kiedy zacznie przypominać kruszonkę dodać wodę. Szybko wyrobić ciasto, owinąć(...)średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy się zagotuje zdjąć z palnika i dodać pokrojone w kostkę masło. Mieszać aż się rozpuści. Odstawić aż nieco przestygnie.Na spód wylać krem. Odstawić. Przygotować bezę. W rondelku umieścić cukier i wlać tylko tyle wody aby się zakrył. Podgrzewać na małym ogniu, aż temperatura dojdzie do ok. 115oC. Wtedy ubić nieco białka (nie na zupełnie
Pudełko rozmaitościmalinami: -600 g malin (świeżych lub mrożonych) -3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) -3,5 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy: -500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % schłodzonej -250 g serka mascarpone, schłodzonego -3 łyżki cukru pudru Beza z migdałami: -3 białka, w temperaturze pokojowej -150 g cukru -2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej -50 g płatków migdałów Przygotowanie(...)połowie ubijania dodajemy serek mascarpone). Pod koniec dodajemy cukier puder i miksujemy do połączenia. Kremy nie ubijamy zbyt długo, żeby nie dopuścić do zważenia. Przygotowany krem wykładamy na galaretkę z malinami. --> Beza z migdałami: --> Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru, cały czas ubijając do otrzymania gęstej i błyszczącej piany. Na końcu ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. --> Formę
Marta Gotujetyle różnych sposobów i czasów pieczenia, bo bezę po prostu trzeba wyczuć. A jak już Wam się to uda, nie poprzestańcie na zwykłej bitej śmietanie ale zróbcie krem cytrynowy. Gra on z bezą tak doskonale, że lepiej się nie da. Genialne połączenie słodkiego z kwaśnym. Obłęd! Składniki: na bezę: 5 białek 250 g cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu(...)soku z cytyryny na krem: 300 ml śmietanki kremówki cytryna 1 jajko 1 żółtko 40 g masła 80 g cukru łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: świeże owoce 3 łyżki sosu owocowego (jak do lodów) Białka ubić na pianę. Kiedy będzie sztywna zacząć dosypywać cukier a na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa musi być sztywna
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia