bez wyrabiania - 500 przepisów (strona:2/34)

TARTA Z GROSZKIEM I POMIDORAMI 154

masła- 150ml kwaśnej śmietany- 300g mrożonego groszku- 6 dużych pomidorów- sól- pieprz- przyprawa "kucharek"Sposób przygotowania:Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, 1 jajko i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Formę do tarty smarujemy masłem, na całości rozciągamy dokładnie przygotowane wcześniej ciasto, pamiętają o przygotowaniu wyższych brzegów nakłutych od dołu widelcem i wstawiamy do nagrzanego

Mentor Smaku
CEBULARZE 151

wlać do mąki. Wyrobić elastyczne ciasto,  dolewając po trochu pozostałe 0.5l letniego mleka. Masło roztopić w garnuszku, lekko wystudzić, dodać do ciasta i dalej wyrabiać, aż do momentu, kiedy będzie bez problemu odchodzić od ręki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi  swoją objętość. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części

Walijskie Pichcenie
Tort kakaowy z mango 193

pudrem (nie mąką!), jeśli się kruszy, dodać Planty lub innego białego tłuszczu. Dodajemy odrobinę barwnika (wystarczy zabójcza ilość 2-3 kropli tego w żelu wystarczy) i wyrabiamy dokładnie, żeby uzyskać jednolity kolor bez smug. Robimy kulkę i rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, starając się zachować kształt okręgu.      Wyjmujemy ciasto z lodówki i pędzelkiem zanurzonym

sama złodycz
Pieczone klopsiki z fetą i oregano 112

musztardę, oregano, roztarte w moździerzu (lub już zmielone) ziarna kolendry, a także sporą szczyptę soli oraz pieprzu. Wyrabiamy, a na końcu dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy ponownie. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (bez termoobiegu). Zwilżamy dłonie, odrywamy mały kawałek mięsa i obtaczamy nim niewielką kosteczkę fety (jeśli kupimy ser w zalewie, jest on już pokrojony). Formujemy okrągły kształt. Powinniśmy

Poezja smaku
Tarta limonkowa na spodzie graham 146

limonki, sól, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy jajko , mieszamy, dolewamy mleka. Mieszamy na gładka masę, dodajemy posiekane masło i wyrabiamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Ciasto wykładamy równomiernie do formy (u mnie 25 cm). Przykrywamy papierem do pieczenia i zasypujemy fasolą, żeby spód zachował kształt. Pieczemy ok. 20-25 minut. W tym czasie

Powiedz dietom nie
Baba drożdżowa „leniwa” z kruszonką 205

żdżowe z kruszonką …Drożdżowe ze śliwkami …Drożdżowe z brzoskwiniami …I zwykłe drożdżowe bez żadnych dodatków!I ten zapach unoszący się w domu jeszcze przez długie godziny!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto drożdżowe , które absolutnie nie wymaga wyrabiania!Zasypujemy , zalewamy i zostawiamy , żeby pracowało.Już po kilku godzinach możemy się cieszyć jego smakiem

Ostra na Słodko
Chleb na zakwasie ręcznie wyrabiany 188

ręcznie, to bez wymówek, że nie masz robota kuchennego.Nie jest to ani pracochłonne, ani skomplikowane.Tu potrzeba tylko czasu, a może i aż trochę czasu.Oczywiście zamiast zakwasu, jeżeli nie masz, możesz użyć drożdży. Ale wtedy trzeba włożyć trochę pracy przy wyrabianiu. Jest to przepis na 3 bochenki, średniej wielkości.- łyżka miodu- 10 g drożdży, dla wzmocnienia zakwasu- zakwas trzy

Pasje Jolki
Drobiowe steki w serowych sakiewkach z goframi z fasoli. 171

kształt sakiewki. Zdejmujemy na talerz.Fasolę dokładnie rozgniatamy widelcem dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 1/2 łyżeczki kuminu, sól pieprz do smaku i jajo. Całość dobrze wyrabiamy. Rozgrzewamy gofrownicę układamy na niej kawałki papieru do pieczenia ( bez tego nie będzie szans wyjęcia gotowego gofra ) układamy porcję masy fasolowej, przykrywamy papierem i zamykamy gofrownicę.Pieczemy ok 10 -15 min. Muszą być delikatnie

Malinowe Pocałunki
CHRUŚCIKI, FAWORKI DROŻDŻOWE, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 335

pączki pychotki. Pączki z niego były cudownie delikatne, chruściki też takie wyszły, mimo, że robione w błyskawicznym tempie (już bez napuszania, z braku czasu).Robiłam z połowy przepisu na pączki. Porcja na jeden podwieczorek dla mojej żarłocznej Rodzinki. ;-)Wyrabianie, wyrastanie, smażenie i jedzenie łącznie - zajęły troszkę ponad 2 godziny. Expresowe faworki. Można je oczywiście posypać mielonym ksylitolem, wówczas będą

Smaczne Zdrowe
Mini tarty czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 145

masła 50 g cukru pudru 50 g kakao szczypta soli 1/4 szklanki mleka  nadzienie powidła śliwkowe bez cukru KROKUS  beza 4 białka (jajka L) szklanka cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą

Niezły Młynek
Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą 180

prostu przepełniony smakami Grecji! Zapraszam:) Początkowo obawiałam się pieczenia Elioti, wydawało mi się to skomplikowane. Niepotrzebnie. Elioti to prosty, drożdżowy chlebek, bez żadnych bajerów w postaci zakwasów itd., do którego pod koniec wyrabiania dodaje się cebulę i oliwki. Składniki te nie tylko wzbogacają smak chleba, ale poprawiają też jego wilgotność - mój chlebek piekłam w sobotę, a w poniedziałek

Chilli Czosnek i Oliwa
Dietetyczna pizza z kurczakiem i warzywami 403

chyba czas nieco zadbać o siebie. :) Stąd nasza dzisiejsza propozycja, a mianowicie dietetyczny pizza z kurczakiem i warzywami.  Mimo że dietetyczna to bardzo smaczna, a można ją zajadać bez wyrzutów sumienia.  My jako farsz użyłyśmy kurczaka, papryki, zielonego groszku, czerwonej fasoli i cebuli, ale można używać rozmaitych warzyw, takie jakie akurat mamy dostępne! Ilość porcji: 4 Czas(...)kilka większych kulek) Ciasto:  Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Na blacie wysypujemy mąke pełnoziarnistą, solimy, dodajemy łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto. By ręce nie przywierały do mąki proponujemy polać je oliwą, wówczas bez problemu będziemy mogli wyrobić ciasto. Następnie odstawiamy ja na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Sos:  Wszystkie składniki sosu

Kolizje Smaków
SZYBKI PLACEK DROŻDŻOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 338

wielu rodzinnych imprezach jak i nie tylko. Jest to chyba najszybszy placek jaki znam, pod względem pieczenia jak i wyrabiania. Jest bardzo smaczny, wilgotny i puszysty i nawet na drugi dzień smakuje jak świeży. Placek drożdżowy jest bez wyrastania, ponieważ rośnie "w oczach", dzięki temp. użytych składników. Składniki podaję na tradycyjną blaszkę. Ja nawet często piekę na blaszce(...)drożdże można rozrobić z żółtkami. Pozostałe składniki prócz mąki(masło, mleko, oliwę) zagrzać i gorące wymieszać z mąką, żółtkami i zaczynem. Dobrze wyrobić (w moim przypadku chwila, nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego i zawsze wychodzi). Wyłożyć na blaszkę z papierem, na to owoce i przygotowaną wcześniej kruszonkę. Ja posypuję jeszcze płatkami migdałów i cukrem trzcinowym-daję mniej do kruszonki

Smaczne Zdrowe
Syrop z kwiatu czarnego bzu / Holunderblütensirup 246

Był dla mnie mdły, nudny i nijaki, a od jego aromatu robiło mi się niedobrze.  Moja niestrudzona mama wyrabiała każdego sezonu dziesiątki litrów tego syropu (bo zdrowy!), zabierała więc nas rok w rok na zbieranie białego kwiecia czarnego bzu, czy ktoś chciał czy nie (ja zawsze wolałam zostać w domu w towarzystwie moich książek, zamiast wdzierać się w leśne

Kuchnia Prezydentowej
Babka bakaliowa 126

Dodajemy bakalie i mieszamy.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Do pozostałego ciasta dodajemy ok. 1 szklankę mąki i wyrabiamy.Dodajemy stopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto bez bakalii, smarujemy roztrzepanymjajkiem, posypujemy brązowym cukrem i migdałami z orzechami.   Dłonie moczymy w mące, wyciągamy ciasto z bakaliami, formujemy wałek

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania