bez wyrabiania - 500 przepisów (strona:9/34)

Szisza kebab z warzywami 138

wyrabiamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniaki oraz marchew i małe kuleczki z farszu mięsnego. Całość przyprószamy przyprawą do grilla, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około 30 - 35 minut do uzyskania złocistego koloru. Podajemy z sałatami i kukurydza konserwową. Opcja szisz kebaba bez warzyw również

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto drożdżowe bez zasad 174

zastanawiałam się, jaki przepis podpiąć pod moje rozmyślania. W sumie pasowałyby buraki albo flądry. Jednak stres łagodzi cukier, więc padło na ciasto. Zwykłe drożdżowe ciasto, ale robione po mojemu. Bez ważenia, mierzenia i szamańskich sztuczek. Jedyna zasada, jakiej się trzymam to ta, że składniki mają mieć temperaturę pokojową, więc wszystkie składniki wyciągam rano i zabieram się za ciasto(...)kawałki, wanilię, cukier brązowy i jajka. Wlewam zaczyn drożdżowy i wyrabiam. W trakcie wyrabiania dolewam mleka lub podsypuję mąką i dokładnie rozcieram masło. Ciasto ma wyjść jednolite i lekko twardawe. Zajmuje mi to jakieś 15 min. Wyrobione ciasto wsadzam do inkubatora w piekarniku. Wsadzam razem z miską, w której wyrabiałam i zapominam o nim na 1,5h. Po tym czasie

ladykitchen
Jak przygotować zakwas chlebowy dla znajomych? 141

wyrabiać drewnianą łyżką. Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Następnego dnia rano przygotować przezroczyste zamykane pojemniki na zakwasy oraz keksówkę na chleb. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przydadzą się też dwie łopatki (np. silikonowe) do przekładania ciasta. Jedną będziemy wykładać ciasto, a drugą zgarniać ciasto z pierwszej. Przezroczyste pojemniki pozwalają nam kontrolować stan zakwasu bez konieczności

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką 111

wyrabiamy ciasto. Natłuszczamy łyżką oliwy z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (pod przykryciem). Farsz: W czasie, gdy ciasto wyrasta na niewielkiej ilości oleju przesmażamy mięso mielone z indyka, następnie dodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki

Kolorowy Przepisownik
Sernik królewski 1798

szybko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3- na spód i 1/3- na wierzch) owijamy folią spożywczą i do wkładamy do zamrażalnika na 1hMasa serowa:1 kg twarogu sernikowego z wiaderka5  jajek (białka i żółtka osobno)125 g miękkiego masła 1 szklanka cukru1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego 2 łyżki proszku budyniowego  waniliowego lub śmietankowego bez cukru

Mia Cucina Sofieta
Tartaletki z cynamonową bezą 149

przyjemny nastrój z gorącą czekoladą i korzennymi smakami deserów. Zapach cynamonu zimą to warunek konieczny - przynajmniej w moim domu. Dlatego aby Was zainspirować zaproszę dziś na tartaletki z cynamonową bezą i ciągnącym się koglem moglem. Polane sosem żurawinowym wprawiają w zachwyt! Polecam.Składniki:12 babeczekżółtkojajko100 g drobnego cukru200 g mąki100 g masłaziarenka z 1/2 laski waniliiszczypta soli morskiejSposób przygotowania:Jajka(...)zagniatania ciasta. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy, aby w trakcie wałkowania nie popękało. Rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką, a następnie wycinamy za pomocą okrągłych foremek lub dużej szklanki koła, którymi wykładamy formę na tartaletki.Formę wstawiamy do nagrzanego

Słodkie Przyjemności
Drożdżowe ślimaczki chałwowe 176

wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć z powrotem do niej ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić ręką(...)kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy .  Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 45x25cm.     Posmarować dżemem, zostawiając 3-4cm ciasta bez farszu przy jednym z krótszych boków.  Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od krótszego boku z farszem, a kończąc na boku bez dżemu - im więcej warstw zawiniętego ciasta

Grunt to przepis!
Tortilla - Placki 192

Kukurydziano - Pszenna Składniki:3/4 szklanki mąki kukurydzianej1,5 szklanki mąki pszennej2 łyżki oleju1,5 łyżeczki soli180 ml ciepłej wodyTortilla Placki - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy. Przykrywamy np. za pomocą miski, tak aby ciasto nie miało dostępu powietrza i odstawiamy na ok. 30 minut, aby ciasto odpoczęło.Po tym czasie formujemy niewielkie kule i rozwałkowujemy(...)placki. W celu otrzymania idealnie równych krążków należy na rozwałkowane ciasto położyć np. talerz i wzdłuż jego krawędzi wykrajać okręgi.Tortille smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej (bez tłuszczu) z każdej ze stron. Nie można ich zbyt długo trzymać na ogniu ponieważ zbyt spieczone staną się zbyt chrupkie i ciężko  będą się składały.Każdą tortillę

Słodka Strona
Grahamki wytrawne 205

Szewc szyje, a bez butów chodzi! Tak mi powiedziano wytykając paluchem to, że Grahamka, weka i kajzerka nie ma przepisu ani na grahamkę, ani na wekę, ani nawet na kajzerkę. Wstyd! Aby to nadrobić, dzisiaj pierwszy przepis na grahamki, znaleziony gdzieś w sieci. Nie mogłem oprzeć się pokusie dodania słodu (w odróżnieniu od oryginalnej receptury), a także użyłem(...)więcej zaczynu, gdyż podczas wyrabiania ciasto wydało mi się troszeczkę zbyt suche.Bułki wyszły rewelacyjnie. Ładnie wyrosły, mają nadzwyczaj delikatny miąższ z wyczuwalnym charakterystycznym smakiem grahamek, i delikatnie chrupiącą skórkę. Zostały przetestowane w pierwszej kolejności w towarzystwie marmolady dyniowej, w drugiej kolejności -  z plastrem gotowanego baleronu. Bułki oba testy zdały, i to na piątkę z plusem. Zaczyn

Grahamka, weka i kajzerka
Tortilla 342

Do tortilli można wrzucić praktycznie wszystko. Ja zrobiłam z kurczakiem i warzywami.  Z racji że już naprawdę mi się nie chciało sosu też żadnego tylko

W kuchni bez szafek
Niebanalne mielone vol. 4 + prosty sos cebulowy 178

razem proponuję mięso mielone w trochę innej formie. Z dużą ilością warzyw i ziarnami słonecznika, ale za to bez dodatku tłuszczu, bo pieczone. To taka moja wersja klopsa czy pieczeni (nazewnictwo wedle uznania). Do mięsa ugotowałam trójkolorowy makaron, który polałam delikatnym sosem cebulowym. Powstało z tego całkiem ciekawe danie, a co najważniejsze można je przygotowywać na wiele różnych sposobów(...)Marchewki ścieramy na grubych oczkach, pora kroimy w piórka. Bułkę namaczamy w wodzie (lub mleku, jak kto woli), a po chwili odciskamy. Wszystkie składniki umieszczamy w sporej misce i wyrabiamy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Doprawiamy i to właściwie tyle. Jeśli klops będziemy piec w tradycyjnej blaszanej lub szklanej formie, należy ją posmarować cienko olejem i posypać bułką tartą

Ratunku obiad
Genialna tarta z brukselką (i syropem klonowym...) 156

łyżki mąki 100ml śmietanki kremówki 100ml mleka 100g sera Comte 1 duże jajko sól i pieprz do smaku W kwestii kruchego ciasta jak zwykle napiszę- ja lubię takie bez dodatku jajek, jestem świadoma, że ono kiepsko się łączy i wyklejanie blachy to bardziej przylepianie do niej kawałków ciasta. Pitolę się z nim bo lubię jego smak. Jeśli jednak(...)macie cierpliwości, użyjcie swojego sprawdzonego przepisu na spód jakiejkolwiek wytrawnej tarty. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe suche składniki, listki tymianku rozcierając w dłoniach. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko wyrabiamy, dodając stopniowo bardzo zimną wodę. Kiedy z ciasta uda się uformować coś w rodzaju kuli, przygotowujemy formę do tarty- nacieramy ją masłem i osypujemy bułką tartą. Formę wyklejamy ciastem, zostawiając

les mirabelles
JOGURTOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z MALINAMI I ERYTRYTOLEM 445

łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 200g zimnego masła- 100g erytrytoluMasło pokroić na mniejsze kawałki i umieścić wraz z resztą składników w misie miksera. Wyrabiać hakiem aż do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto (szybko) ręcznie, tak by zbyt mocno się nie ogrzało. Otrzymaną kulę ciasta podzielić na dwie równe części, zawinąć je w folię(...)jogurtu greckiego (u mnie część była z niższą zawartością tłuszczu) w      temp.pokojowej- 280-300g erytrytolu- szczypta soli- 5 białek, w temp.pokojowej- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (80g)Dodatkowo:- 400g świeżych lub mrożonych malin (lub innych owoców)- mielony ksylitol (lub puder trzcinowy) do oprószenia ciasta W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli

Smaczne Zdrowe
Budyniowiec śmietanowy z figami 145

delikatnie mieszamy. Pieczemy w dużej prostokątnej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 40 minut w 180°C. Gotujemy budyń z ½  litra mleka, 6 łyżek cukru i 3 opakowań budyniu bez cukru. Gorący (wychodzi bardzo gęsty) przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do następnego dnia. Przygotowujemy 4 galaretki do masy śmietanowej. Każdą rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, dokładnie mieszamy(...)zastudzenia (najlepiej przelać  do płaskich naczyń, będzie łatwiej potem kroić). Na drugi dzień pozostaje do zrobienia masa budyniowa i śmietanowa. Do zimnego budyniu dodajemy 340g masła o temperaturze pokojowej, wyrabiamy robotem na niskich obrotach. Dodajemy, po łyżce, 250g serka mascarpone – należy delikatnie go wmieszać. Biszkopt przekrawamy na dwie części, nasączamy sokiem owocowym (np. z marakują), lekko smarujemy kwaśnym dżemem (porzeczkowym

mojewypiekiinietylko
Chałka z kruszonką 94

się ona taka jak ją pamiętam. Na szczęście się udało. Jadłam jeszcze gorącą i rozpływała się w ustach. Ja ją jem albo z samym masłem, albo bez niczego. Mmm… pyszna Składniki: - 0,5 kg mąka pszenna - ciepłe mleko – 200 ml - 2 jajka -50 g masła – 0,5 łyżeczki soli – 3 łyżki cukru(...)łyżka mleka Kruszonka - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki cukru - 4 g cukru wanilinowego - 15 g miękkiego masła Wykonanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Wyrabiać przez 10-15 minut. Przełożyć do miski, zasypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około godzinę. W ciągu wyrastania ciasto należy dwukrotnie odgazować, uderzając

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania