bez wyrabiania - 500 przepisów (strona:13/34)

Kopytka 314

 Kluski ziemniaczane z mąką i jajkami, ścięte w charakterystyczne romby. Nazywane w zależności od rejonu kopytka lub szagówki..Składniki:1 kg ziemniaków1,5 szklanki mąki

prawdziwe jedzenie
Chleb na zakwasie z ziarnami 157

Przepis na ten chleb pochodzi z bloga Mirabbelki. Troszkę go zmieniłam,  do ziaren słonecznika dodałam siemie lniane i płatki owsiane, a jeden upiekłam bez żadnych ziarenek. Chleb na zakwasie z ziarnami Składniki na zaczyn: 5 łyżek zakwasu 75 g wody 11o g maki pszennej chlebowej Składniki na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 75 g mąki żytniej(...)innych ziaren Wykonanie: Składniki zaczynu dokładnie mieszamy, pozostawiamy do przefermentowania na ok. 12  godzin w naczyniu przykrytym folia spożywczą. Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy mikserem lub maszyną do chleba. Musi się nam utworzyć piękna kula. Ciasto odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło. Następnie wkładamy do formy i odstawiamy na kolejne 4-5 godzin

Kulinarne przygody Gatity
Pączki dla początkujących ;) 441

Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i pomimo to gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk. Tak ma być.  Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple(...)pączków.  Nakładanie dżemu: jeśli nie mamy strzykawki do nabijania gotowych pączków to nakładamy dżem w surowe ciasto. Kulkę zgniatamy, nakładamy łyżeczkę powideł, zalepiamy brzegi. Poczatkujący mogą zrobić pączki bez nadzienia. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut. Pieczenie: Na folię lub papier do pieczenia polewamy trochę oleju i układamy kulki. Wstawiamy

prawdziwe jedzenie
Cynamonowe bułeczki z lukrem 108

ochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika. Pachną obłędnie! Z lukrem czy bez, zostaną zjedzone wszystkie, oczywiście jak lubicie te przyprawy ;) Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne . Składniki (na 12 szt. bułeczek) 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka(...)cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki mleka Sposób przygotowania Wsypać do dużej miski mąkę, drożdże, cukier i sól, wymieszać. Wlać szklankę ciepłego mleka, jajka i roztopione masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (powinno być zwarte, miękkie i lekko się lepić). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godz. Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt (mniej

Pink Envelope
Szynka wieprzowa z golonki z szynkowara 175

golonką. Ta szynka skradła moje serce a czy pozostanie zobaczymy bo kolejne połączenia się tworzą. Tym razem szynkę zrobiłam w osłonce barierowej. Kiełbaska jest krucha i aromatyczna.SKŁADNIKI :- łopatki bez kości ok 60 dag- golonkę 1 szt- 1/3 łyżeczki białego pieprzu - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej- 1 płaska łyżeczka soli morskiej - 1 łyżeczka lejącego miodu- 1 ząbek czosnku(...)skóry oraz wytrybować z kości- pokrojone mięso miele w robicie kuchennym po zmieleniu dodaję kostki lodu i ponownie miele.- do tak przygotowanej masy wsypuję przyprawy i na wolnych obrotach wyrabiam, aby składniki dokładnie się wszystkie zmieszały i masa stała się klejąca- przygotowuję osłonkę barierową - związuję ją z jednej strony- wkładam do niej masę mięsną dobrze uklepując związuję na górze mocno

Basia w kuchni
Kopytka (bez glutenu, jajek i mleka) 127

Składniki: ugotowane ziemniaki 1 kg mąka ziemniaczana kilka łyżek Przygotowanie:Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przecisnąć przez praskę, zmielić przez maszynkę

głodny alergik
Mielonka domowa 204

Mielonka zrobiona domowym sposobem gwarantuje nam niepowtarzalny smak i pewność,że jemy mięso bez dodatkowych wypełniaczy.Poza tym jest ona bardzo prosta w wykonaniu.Składniki:-ok. 1,5 kg mięsa, np. łopatki-pieprz   Mięso kroimy na małe kawałki i zanurzamy na ok. 10 godzin w solance:-1,5 l wody-7-8 dkg soli-płaska łyżka soli(...)mięsach pieczonych.      Po zapeklowaniu mięso płuczemy w zimnej wodzie a następnie mielimy w maszynceprzez grube oczka.   Przyprawiamy jedynie pieprzem do smaku i dokładnie wyrabiamy.   Nakładamy do szerokich słoików ( najlepiej 0,5 l ) dokładnie uciskając.   Wstawiamy do garnka zalanego wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy przez 60 minut

Maminek kulinarny
Ciasto drożdżowe 156

Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe bez mleka - proste i szybkie w przygotowaniu.  Idealne na deser jak i na drugie śniadanie ponieważ jak na ciasto nie jest przesadnie słodkie.   Składniki: pół kg mąki  pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody  pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy(...)mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Formujemy jedno większe lub dwa mniejsze ciasta. Przekładamy do foremki. Najwygodniej użyć foremki z silikonu, której nie trzeba niczym wykładać. Inne foremki smarujemy

prawdziwe jedzenie
Pizza z serem i pieczarkami 84

mąki pszennej ( ja używam Wrocławskiej ) 2 dkg drożdży 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru  szczypta soli 1 łyżka oliwy Sos do pizzy: puszka krojonych pomidorów bez skórki 225 g 1 łyżeczka  koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz  i ostra mielona papryka(...)Drożdże wymieszać w kubku z ciepłą wodą, dodać cukier i 1 łyżeczkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży i oliwę. Wyrabiać ciasto przez około 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić  ponownie do momentu wyrośnięcia (około 30 minut) . Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z koncentratem oliwą, solą, pieprzem, oregano

Gosia gotuje
Tradycja w formie pleśniaka 164

Skończył się wrzesień- dziwny i prowizoryczny w tym roku, totalnie bez ładu i składu. Nawet jeśli próbowałam coś planować to nie wychodziło, albo wychodziło z zupełnie innej strony. Od kilku dobrych tygodni mam wrażenie, że zupełnie nie panuję nad swoim życiem. Człapię, truchtam ale nie mogę go dogonić. Na dodatek wczoraj umieściłam ogłoszenie- krok ku pożegnaniu się z Kaśką(...)tarce trzemy do formy jedną porcję białego ciasta, na niej rozkładamy porcję powideł, następnie trzemy porcję ciemnego ciasta, nakładamy równomiernie pianę z białek i przykrywamy startą porcją białego ciasta. Wyrabianie ciasta, ubijanie piany i tarcie gotowej masy wymaga trochę kondycji- jeśli nie mamy w pobliżu męskiego bicepsa polecam pływanie. U mnie pół roku regularnego chodzenia na basen zdziałało cuda

les mirabelles
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 286

razowego 140 g mąki pszennej chlebowej 170 g letniej wody Do zakwasu, który został 12 godzin wcześniej odświeżony, dodaj wodę i mąkę. Dokładnie wszystko wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy bez żadnych grudek. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 - 16 godzin w temperaturze ok.21 °C. Ciasto chlebowe (2 duże foremki 23x13x6 cm): 310 g zaczynu 320 g mąki pszennej chlebowej(...)Przygotowanie chleba: Wodę podziel na dwie części. W jednej rozpuść drożdże, w drugiej sól. W dużej misce umieść zaczyn, wsyp mąki. Wlej wodę z solą i wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto mikserem lub robotem. Całkowity czas mieszania wynosi około 10 minut. Dodaj do ciasta nasiona dyni i czarnuszkę. Mieszaj na najwolniejszych obrotach dopóty, dopóki nasiona nie rozmieszczą się równomiernie

Grahamka, weka i kajzerka
Kopytka w pesto bazyliowym 192

Składniki:kopytka:400 g ugotowanych ziemniaków,150 g mąki pszennej,1 łyżka kaszy manny,1 jajko,1 łyżeczka soli,pesto z bazyli:2 garście świeżej bazylii,6 zielonych oliwek bez pestek,2 łyżki orzeszków piniowych,1 mały ząbek czosnku,50 g startego sera żółtego np. parmezanusok z cytryny do smaku,100 ml oleju rzepakowego,sól do smaku,pieprz czarny(...)łyżki soku z cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Kopytka: Ziemniaki ugniatamy i studzimy, dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajko, wyrabiamy na jednolite ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formułujemy wałki, kroimy na długie paski i wrzucamy na osoloną wrząca wodę. Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek i odcedzamy.Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy kopytka

Moniki Smakołyki
Chlebowa baba z białą kiełbasą 133

łyżeczka soli   Drożdże rozcieramy z cukrem.Dodajemy połowę ciepłej wody i pół szklanki mąki.Powstanie rozczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia.Następnie dodajemy resztę wody, sól i pozostałą mąkę.Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aby wyrosło.   Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i formujemy prostokąt.Z kiełbasy zdejmujemy osłonki i układamy mięso na cieście.Zwijamy w rulon(...)minut.Na 5 minut przed wyciągnięciem wierzch baby smarujemy gęstym krochmalem.   Po wyciągnięciu z formy całą babę smarujemy krochmalem i ponownie, ale już bez formywstawiamy do piekarnika na ok. 5 minut.Baba jest gotowa.Smacznego

Maminek kulinarny
Cynamonowe ślimaczki 155

masło podgrzewamy, ostudzić. Mąki mieszamy, przesiewamy, dodajemy przyprawę do piernika, jajka całe i żółtka oraz letnie mleko, zagniatamy ciasto, dodajemy rozpuszczone, letnie masło. Ciasto może się kleić, ale podsypywać mąką, wyrabiamy chwilę dopóki nie będzie przyjemnie odchodzić od ręki. Miseczkę z ciastem wyrobionym odstawić do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. Kiedy podwoi swoją objętość wyjmujemy na stolnicę podsypaną mąką, kroimy na mniejsze części(...)Powstałe ślimaczki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem, smarujemy każdą sztukę rozmąconym jajem. Wkładamy do piekarnika na 10 min. o temp. 180 stopni z termoobiegiem, 15 min. - bez termoobiegu. Można piec od razu dwie blaszki na dwóch poziomach. Smacznego

kgwjanczewo
Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli 181

doprowadzając do wrzenia. Garnuszek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia.Następnego dnia z mleka wyjmujemy cynamon.Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta właściwego i przy pomocy miksera wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do wyrastania.Po tym czasie ciasto wyjmujemy na omączony blat, odgazowujemy i formujemy z niego rulon(...)minut w ciepłe miejsce.Gdy ciasto wyrośnie malejemy je jajkiem po raz kolejny, posypujemy kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi i pieczemy w piekarniku nagrzanym, do 180 stopni, bez termoobiegu, przez 30  minut.Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce, a gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity