Pasztet bez tłuszczu z dodatkowym smakiem grzybowym. Składniki-1 kg łopatki-1/2 kg wątróbki drobiowej-25 dkg pieczarek-3 jajka-2 czerstwe bułki-1 marchew-2 cebule-2 duże ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-pieprz ziołowy i naturalny-warzywko, przyprawa do mięs-liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty Do garnka z wodą dodajemy liście(...)pozostałe surowe mięso kroimy na kawałki. Mięso, marchew, grzyby, wątróbkę, cebulę, czosnek i bułkę mielimy . Dodajemy jajka, przyprawiamy pieprzem naturalnym i ziołowym oraz warzywkiemi dokładnie wyrabiamy. Foremkę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.Na dno wykładamy część pasztetu i układamy obrane pieczarki, mocno wciskając je w pasztet. Przykrywamy pasztetem do wypełnienia foremki
Maminek kulinarnyprzygotowane wcześniej drożdże. Powinno już w nich widać pracujące pęcherzyki powietrza. Stopniowo dolewam mleko i mieszam drewnianą łyżką. Na koniec dolewam przestudzone, płynne masło. Chwilę mieszam jeszcze łyżką. Następnie wyrabiam reką do uzyskania jednolitego ciasta i jeszcze dodatkowe kilka minut. Oczywiście można wyręczyć się odpowiednim sprzętem kuchennym. Jeśli dorzucam rodzynki, dodaję je po 20 minutach odpoczynku pod ściereczką. Znowu chwilę(...)oglądanie filmu. Po tym czasie, pochlipując do filmie, smaruję roztrzepanym białkiem, posypuje płatkami i grubym cukrem. Wcześniej należy rozgrzać też piekarnik do 180 stopni. Chałkę piekę 30 minut. Bez nawiewów, oczywiście ponieważ piekarniki są różne, najlepiej wykonać próbę suchego patyczka drewnianego, np. do szaszłyków. Studzę na kuchennej kratce. Ta porcja jest tak duża, że często dzielę ciasto
I tu będę miała takie tefasoli dzień wcześniej. Potrzebne będą 3 szklanki fasoli. To ważne, bo musi zmięknąć przed gotowaniem. Obiad musicie zatem zaplanować przynajmniej dzień wcześniej. Cała reszta to łatwizna i poradzicie sobie bez trudu :) Kotlety są samodzielnym daniem, do którego robimy zazwyczaj wyłącznie surówkę i jakieś ciekawe sosy, my jesteśmy maniakami salsy z passaty hehe. Możecie zrobić coś jeszcze typu ryż(...)dodajemy do masy. Dodajemy nie pełną garść otrębów, majeranek, pieprz, cayenne oraz żółtko i całe jajko. Białko z jednego jajka odstawiamy, za chwilę będzie potrzebne. Masę dobrze mieszamy i wyrabiamy na gęste ciasto, z którego formujemy kotlety. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Na koniec ubijamy białko na pianę i smarujemy pianą każdego kotleta
vegetanierozczyn się ruszył i podwoił swoją objętość dodałam pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiałam do czasu, aż ciasto przestało się kleić do dłoni, wtedy dopiero wlałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto przestało się błyszczeć. Gdy ciasto miałam już matowe, miskę ponownie przykryłam lnianą ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Jak już ciasto podwoiło(...)brązowy kolor. Po upieczeniu rozcięłam papier i odstawiłam do przestudzenia. Ja polukrowałam swoje strucle, na koniec posypałam je makiem, tak żeby ładne były :D Ps. Strucle można mrozić, ale bez lukru!!! Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej Bakalland 1 szklanka maku mielonego 2 białka Wykonanie: Tu się nie popisałam, nie miałam siły, czasu, ani ochoty bawić się
Blondynka Gotujezaczynam wytrawnie, pytając czy znacie idealne pieczywo na piknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków lub wręcz przeciwnie, smakujący idealnie z dodatkiem dipów czy sosów. Świetnie nada się na majowe grillowe weekendy czy długie letnie pikniki. Ciasto bardzo przypomina mi strukturą i smakiem ciasto na pizze, którą razem(...)szklanki, podsypujemy cukrem i mieszamy, a następnie pozostawiamy do rozpuszczenia.Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, zioła, zalewamy je mlekiem, wodą i oliwą z oliwek. Ciasto wyrabiamy za pomocą robota z hakiem lub ręcznie. Gotowe odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce – ciasto powinno podwoić swoją objętość.Po tym czasie ciasto lekko rozwałkowujemy
Słodkie Przyjemnościsamymi pierniczkami człowiek żyje. Teraz więc przyszła pora na wytrawny wypiek, czyli chleb. W Święta bez chleba ani rusz, a już największa radość jest wtedy gdy podamy nasz własnoręcznie upieczony chleb ! Dziś będzie to żytni chleb razowy z dodatkiem ziaren pszenicy. Chleb wypatrzyłam na moim ulubionym chlebowym blogu u Wisły. Zmodyfikowałam go tylko(...)małej ilości wody na małym ogniu przez około 45 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, odcedzamy i zostawiamy pod przykryciem. Następnego dnia do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta, oprócz pszenicy. Wyrabiany około 4 minut, odstawiamy na 5 minut. Dodajemy ziarna pszenicy i krótko wyrabiamy. Ciasto będzie klejące, nie należy się tym przejmować. Odstawiamy na 4-5 godzin
Kulinarne przygody GatityJest łatwe, samo się robi, wystarczy tylko wstawić godo lodówki, a potem wyrobić i reszta czyni się sama.Tym razem Karmel-itka zrobiła zwykły placek z przepisu także babcinego, ale bez żadnego wkładania do lodówki,czyli takie zwykłe, podstawowe ciasto drożdżowe, które z dodatkiem sezonowych owoców zmieniasię w najlepszy deser świata. Ze szklanką zimnego mleka - poezja! I wspomnienia odżywają. PLACEK(...)mleka i łyżką mąki. Odstawiam, aż całość podwoi objętość. Pozostałą mąkę przesiewam do miski wraz z solą, cukrem. Robię dołek, wlewam wyrośnięty rozczyn. Mieszam, wbijam jajko i dodaję żółtka. Wyrabiam ciasto, dodając pod koniec delikatnym strumieniem tłuszcz. Zgniatam całość bardzo dokładnie, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Pozostawiam przykryte płócienną ściereczką, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowuję
W kuchni Karmel-itkiDrożdże wrzucamy do miski, dodajemy cukier, letnie mleko (ok. 35 stopni, jeśli będzie zbyt gorące, to zabije drożdże) i 3 łyżki mąki. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy, bez grudek. Przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia. 2. SOS POMIDOROWY (15 min): Na rozgrzaną patelnię (najlepiej dużą, wtedy zwiększycie powierzchnię parowania(...)olej, wlewamy wyrośnięty zaczyn i na końcu letnią wodą (tak jak w przypadku mleka, zbyt ciepła zabije drożdże). Na początku mieszamy składniki widelcem, a gdy już trochę się połączą, wyrabiamy masę rękoma. Ciasto należy wyrabiać na elastyczną masę przez ok. 10-15 min, najlepiej takim sposobem jakbyście chcieli je zgnieść i jednocześnie rozciągnąć do przodu, a następnie z powrotem zbierając
Nerds Kitchenpiedestale. Wszyscy pieką, gotują, sprzątają, dekorują. Przedświąteczny czas to naprawdę wymagający i pracowity okres. Pomimo to, nie brak mi energii, aby zmajstrować coś wesołego.Nie ma Wielkiej Nocy bez kurczaczków, zajączków, pisanek, bazi. Nie ma, przynajmniej dla mnie.W tym roku nie zdążę zrobić papierowych kicajków, jak rok temu. Dlatego postanowiłam je upiec :]Są bardzo łatwe w przygotowaniu, jedyny kłopot(...)łyżki wody dodatkowo: cukier puder odrobina mleka groszki czekoladowe 1 białko Z tektury wycinam kształt zająca, jaki będę wycinać z ciasta. Wszystkie składniki, oprócz kakao, umieszczam w misce, wyrabiam gładkie ciasto. Dzielę je na dwie części, jedna wielkości dwóch sporych łyżek oraz druga z pozostałego ciasta. Do większej porcji dodaję kakao, do mniejszej odrobinę mąki. Wyrabiam ponownie, każde ciasto osobno
W kuchni Karmel-itkiŚwietne danie. Ciasto bardzo ładnie wyrasta, bez problemu się wałkuje. Smaży się szybko. Już mam chęć zrobić następne, z innym farszem. Polecam!Przepis na ciasto na podstawie książki "Wypieki" autor Anneka Manningskładnikiciasto1 łyżeczka drobnego cukru125 ml letniej wody9 g suszonych drożdży450 g mąki pszennej1/2 łyżeczki soli160 ml letniego mlekafarsz1 łyżka oliwy1 duża cebula, drobno posiekana2 ząbki czosnku1 łyżeczka(...)solą. Zrobić w środku wgłębienie dodać drożdże rozpuszczone w wodzie i mleko. wymieszać nożem o szerokim ostrzu, aż powstanie jednolita bryła ciasta.Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać az ciasto stanie się gładkie i elastyczne. przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, obrócić tak aby natłuściło się ze wszystkich stron. przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejscena 30 minut
Stare GaryNigdy tego nie ukrywałam: jestem wielbicielką drożdżowych ciast. Uwielbiam je pod każda postacią, z kruszona, bez, w formie bułeczek, z owocami... Ale od kiedy upiekłam to odrywane ciasto, zdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem cynamonu i korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi smakami cytrusów: limonki, cytryny(...)kremowego Apetina naturalnego4 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytryny1 łyżka soku z pomarańczyotarta skórka z limonki2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejWykonanie:Ciasto drożdżowe wyrabiam zawsze w maszynie do pieczenia chleba. Wkładam wszystkie składniki, najpierw płynne, później suche, a na sam koniec kruszę drożdże. Ustawiam na program "ciasto rosnące"i po 90 minutach
Kulinarne przygody GatityDziś na blogu pozostaję w jesiennym klimacie. A jeśli jesień, to nie może się ona obyć bez dyni. Lubię dynię, za to, że można ją wykorzystywać do rożnych dań, słodkich, wytrawnych, na ciepło i na zimno... Jak tylko sobie człowiek zamarzy. Ponieważ zostało mi trochę upieczonej dyni, a wybierałam się na blogerskie spotkanie(...)łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki suszonego rozmarynu gruba sól morska 2-3 gałązki świeżego rozmarynu Wykonanie:Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wlewamy letnią wodę, dodajemy cukier, 1 łyżeczkę mąki i rozkruszone drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże "ruszą".Następnie do aktywnych drożdży dodajemy mąkę, pure
Kulinarne przygody GatityZauważyłam u siebie bardzo niepokojący objaw. W cukierni pracuję niespełna dwa miesiące, a już zaczynam nabierać nawyków, które - o zgrozo! - przynoszę do domu. Po pierwsze sypię
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciężko dostać chleb bez drożdży! Nie sądziłam, że takie rzeczy są możliwe, a jednak ..... Na szczęście wszytko można zrobić samemu smaczne, pachnące i wiemy co mamy w środku bez jakiś totalnie nie potrzebnej długiej listy składników, ulepszaczy. Szkoda, że ginie tradycyjny smak i skład. Przeszukałam przepisy w książkach i znalazłam taki skład gdzie nie ma drożdży. Upiekłam(...)szklanki)mąka chlebowa 318 g woda 417 g (1 7/8 szklanki)sól 17 g (2 łyżeczki)zakwas (ten który wykonaliśmy poprzedniego dnia) - wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę (wyrabiałam ok 5-7 minut)- pierwsze wyrastanie 45 minut ciasto to wymaga tem. ok 27 stopni ja nagrzewam piekarnik do ok 30 stopni (wyłączam)i wkładam przykrytą miskę
Basia w kuchnikońcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Ja ciasto wyrabiam w misce, ale jeśli komuś wygodniej, w końcowej fazie wyrabiania można posłużyć się stolnicą. Miskę od wyrabiania ciasta opruszyć mąką, przełożyć do niej z powrotem ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min. do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka(...)napuszenia. Po tym czasie ciasto posmarować lekko mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200C ok.35-40 min - u mnie w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Jeśli podczas pieczenia ciasto od góry zbyt mocno się przypieka, można przykryć je folią aluminiową na ostatnie 10-15 minut pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika, lekko wystudzić jeszcze
Grunt to przepis!