bez wyrabiania - 500 przepisów (strona:27/34)

Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 234

stwierdzeniem, iż to jest jeden z najfajniejszych chlebów do tej pory upieczonych. A w smaku - po prostu bomba. I ten aromat rozmarynu...Kilka wniosków z mojego pierwszego, żaroodpornego pieczenia: bez większego ryzyka i wysiłku włożonego w formowanie można upiec prawdziwy bochen chleba, a nie chlebowy placek; chleb trzeba piec odrobinę dłużej, niż podano w oryginalnym przepisie (ja dodałem(...)miski z suchymi składnikami dodaj składniki mokre. Wymieszaj do połącznia się składników, i odstaw pod przykryciem na 20 - 40 minut.Po upływie tych 20 - 40 minut dodaj sól i wyrabiaj ciasto ręcznie, rozciągając je i składając w misce przez 6 minut, lub mikserem 3 minuty na pierwszej prędkości i 3 minuty na drugiej. Dodaj przestudzone ziemniaki i delikatnie zagnieć ciasto ręcznie

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasteczka cynamonowe z powidłami śliwkowymi (bez glutenu, mleka i jaj) 348

Te ciasteczka udały nam się rewelacyjnie :) Dzięki dodatkowi lekkiego kleiku ryżowego są delikatne i chrupiące, nie za twarde, nie za miękkie, akurat takie jakie powinny być

głodny alergik
WEGAŃSKIE CIASTO DROŻDŻOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ, ZE ŚLIWKAMI I Z KRUSZONKĄ 248

baba na bani, tym razem poszłam krok dalej i stworzyłam na tym przepisie ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek i kruszonki, no ba cóż by to było za ciasto drożdżowe bez kruszonki... W cieście nie ma ani grama produktów zwierzęcych więc może być ciastem wegańskim, dla mnie nie ma to akurat znaczenia ale ciasto warte jest polecenia bo jest przepyszne(...)prostu zużyć do innych potraw. Suche składniki (mąka, ksylitol, cukier, drożdże, sól, skórka pomarańczowa) mieszamy w misce, dodajemy do nich letnie mleko, roztopiony olej kokosowy, wodę, przecier dyniowy i wyrabiamy. Mieszamy całość do połączenia składników (gdy jest zbyt gęste dodajemy troszkę więcej mleka, ja dolałam 3 łyżki, użyłam przecieru pieczonego w piekarniku, który jest gęściejszy niż gotowany).Ciasto odstawiamy

Smaczne Zdrowe
Żegnamy Hokkaido 118

mąkę, dodajemy szczypty proszku i soli oraz drobniutko posiekane listki szałwii. Na kopczyk sypkich składników kładziemy masło i nożem kroimy je na drobne kawałki. Dodajemy bardzo zimną wodę i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Tak otrzymanym ciastem wyklejamy formę, pamiętając o dość mocno zawiniętych brzegach. Formę z ciastem chowamy do lodówki na kilkanaście minut. Puree solimy i pieprzymy. Gorgonzolę kruszymy(...)naprawy, zasięg wrócił. Do czasu- dziś znów byłam zmuszona używać odwiecznego samsunga brata. Na zakupach usłyszałam 'Last Christmas" i jednocześnie nie wygrałam tegorocznego konkursu na to, kto najdłużej przetrwa bez tego hitu. Wygrał mój brat- przesyłam mu pełne goryczy gratulacje. A przed chwilą rozegrał się na moich oczach dramat pt. "Pralka nie odwirowuje wody." Dzięki bohaterskiej interwencji konQbka

les mirabelles
Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami 159

gładkie ciasto. W razie potrzeby można dolać 1-2 łyżki ciepłej wody, jeśli masa jest zbyt zwarta - mój dodatek mąki pełnoziarnistej na to wpłynął. Leniwiec kuchenny, może przy wyrabianiu ciasta pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . W końcowej fazie zagniatania lepiej posłużyć się ręką, bo ciasto wychodzi dość zwarte - jeśli nie będzie kleić się do rąk, ciasto(...)miejsce na ok 40min do napuszenia. Jajko roztrzepać w miseczce z łyżką wody i posmarować nim bułki. Z wierzchu posypać ziarnami czarnuszki. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika - i piec ok 20-25 minut w temp. 200C do zezłocenia - u mnie dokładnie 22 minuty . Bułeczki powinny być na koniec pieczenia

Grunt to przepis!
Daktylowy krantz czyli specjały kuchni żydowskiej 149

Jakiś czas temu nasza koleżanka przeszła na weganizm więc podczas wspólnych spotkań staramy się coś przygotować co będzie również i ona mogła zjeść. Raz jest to

Kuchenne Wariacje
Pierogi z soczewicą i kiszoną kapustą 169

Pyszne pierogi z czerwonej soczewicy i kiszonej kapusty. Danie bardzo tanie i bardzo zdrowe, a przy tym dba o naszą figurę!. Soczewica posiada bardzo niski indeks

Apetyczna babeczka
CHLEB ZIARNO PRZY ZIARNIE, ORKISZOWO-ŻYTNI, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 340

   Chleb pełen ziaren, to jeden z pierwszych chlebów, od których zaczynałam swoją przygodę z wypiekaniem chlebów na zakwasie. Jest on z olbrzymią ilością ziaren

Smaczne Zdrowe
Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym 312

ciasto wychodzi dość zwarte -  d odatek mąki żytniej sprawi, że ciasto będzie niestety dość lepiące i ciężej będzie odchodzić od boków miski i rąk . Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną - lub owinąć folią spożywczą albo przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz(...)napuszenia. Pieczenie Białko roztrzepać w miseczce z łyżką mleka i posmarować nim bułki. Z wierzchu posypać ziarnami naturalnego sezamu. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec do zezłocenia około 13-15 min. - pilnować stanu upieczenia bułeczek, bo każdy piekarnik ma swoje własne fanaberie, a przetrzymanie bułeczek o kilka minut

Grunt to przepis!
Chleb na zakwasie. Pszenno - żytni z orkiszem! 114

też marzy się taki pachnący, chrupiący jeszcze gorący, wyjęty prosto z pieca chleb? Na naturalnym zakwasie, zrobionym przez Was samych? Bez ulepszaczy, spulchniaczy itp. Przygoda z pieczeniem chleba w moim domu co jakiś czas powraca. Ostatni rok, piekłam niewiele, prawie w ogóle. A to z powodu sklepu obok, w którym mogłam dostać bagietki na prawdziwym zakwasie. Przepyszne(...)wodę, odstawić na 12 h. Gotowy do użycia Chleb na zakwasie przygotowuje się troszeczkę inaczej niż ten na drożdżach tj. najpierw przygotowujemy zakwas, potem zaczyn a na samym końcu wyrabiamy ciasto na chleb. W przygotowaniu chleba na zakwasie ważny jest czas.  Czas odgrywa ważną rolę, fermentacja odgrywa bardzo ważną rolę od początku do końca to klucz sukcesu. ZACZYN

SMYKWKUCHNI
Żegnamy truskawy 170

sztuk:)) Mąkę przesiewamy, dosypujemy sól, dodajemy żółtka i masło. Zarabiamy nożem. Teraz czas ubrudzić ręce, więc warto mieć przygotowaną gorącą wodę w jednej szklance i trochę mąki w drugiej. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie jednolite i sprężyste, a po przekrojeniu porowate. Trochę to trwa i trzeba mieć dobre wyczucie w dodawaniu wody. Kiedy ciasto jest już gładkie odkrawamy porcję(...)leżaczku, teraz smażę posta. Takie niedziele są piękne. Dopiero teraz dopadają mnie wyrzuty sumienia, że nie pracuję- ale do tej pory mój pracoholizm spał i było mi cudownie bez niego

les mirabelles
Bułki maślane z suszoną żurawiną - Na zakwasie i na drożdżach XI 2014 194

zjedzonych. Na blogu Wisły zapoznajcie się ze wszystkimi szczegółami związanymi z uczestnictwem w akcji.Jeśli upieczecie w listopadzie chleb, bułki lub inny wypiek na zakwasie, drożdżach, albo coś przaśnego bez spulchniaczy, to: we wpisie na swoim blogu zamieście baner ze strony Wisly,we wpisie umieście informację o tym, że wypiek bierze udział w listopadowej liście „Na zakwasie(...)odstaw do przestygnięcia.Przesiej mąki do dużej miski. Wlej rozpuszone w mleku drożdże, następnie mleko z solą. Wymieszaj dokładnie składniki. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodaj masło i wyrabiaj ciasto około 10 minut. Rozciągnij ciasto na blacie roboczym nadając mu formę dużego prostokąta, rozsyp równomiernie żurawinę, a następnie ciasto złóż i delikatnie zagniataj dopóty, dopóki żurawina nie rozmieści się równomiernie

Grahamka, weka i kajzerka
ROGALIKI Z DŻEMEM 188

ozpusciły, dodajemy 2 łyzki cuku, odstawiamy żeby podrosły.W tym czasie do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, przyprawę Kamis, starkowujemy margarynę, dodajemy jajka i zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Zagniatamy, odstawiamy na 3 godz do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 częsci. Bierzemy piewszą część rozwałkowujemy w koło. Rozwałkowane ciasto układamy na rogalomanii Tuppeware. Wałkujemy po niej(...)ciesza jakby były wczoraj zakupione, co firma to firma. Warta każdej ceny :) Z czystym sercem polecam rogalomanię wszystkim miłosnikom wypiekania rogalików. Ja zawsze piekłam rogaliki bez takiego przyrządu,teraz wiem ze juz zawsze bedę z niego korzystała. Dodam ze ma ona 2 mozliwości albo na 8 większych albo 16 mniejszych rogalików, ja dzis robiłam na większe. No i super

Z Majeczką w kuchni
Domowa biała kiełbasa z jajkiem 342

było pojawienie się ogródkowej wędzarni. Wędzarnię można przygotować samodzielnie np. z wielkiej metalowej beczki. W internecie nie brakuje wskazówek jak tego dokonać. A jeśli nie mamy warunków to i bez wędzarni możemy robić domowe kiełbasy, które po sparzeniu możemy suszyć lub smażyć. Do domowego wyrobu kiełbasy potrzebujemy nadziewarkę (lub końcówkę do maszynki do mielenia mięsa, która umożliwi nadziewanie mięsa(...)chłodne miejsce, przykrywając z wierzchu papierem śniadaniowym. Po tym czasie dodaliśmy ponownie zimną wodę – ok. 1/3 szklanki. Następnie mięso bardzo dokładnie mieszamy (długo i dokładnie wyrabiamy mięso) i przechodzimy do nadziewania jelit wieprzowych. Przy użyciu nadziewarki napełniamy jelita wieprzowe nadzieniem mięsnym, skręcając je co ok. 15 cm. Nadziane kiełbasy wieszamy na hakach na co najmniej kilka godzin w suchym

OstryKęs
Ukochana, prosta chałka w postaci bułeczek 132

Kiedy byłam mała jadłam chałkę z masłem, a że nie było to jakimś częstym rytuałem traktowałam to trochę jak święto. Słodkie ciasto, posypane kruszonką, które cudnie

W kuchni wieczorem