bez wyrabiania - 500 przepisów (strona:22/34)

Farszynki z mięsem – bez laktozy 160

Mięso i ziemniaczki – proszę bardzo!Co prawda nie w wydaniu klasycznego obiadu na talerzu , a w formie rewelacyjnych kotlecików , ale zdecydowanie warto wziąć je pod

Ostra na Słodko
Pasztet z zająca 217

naszym domu żadnych świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy  I nie ważne, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie  :)Ciasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca SKŁADNIKIprzodek i podroby z zająca         500g podgardla wieprzowego wędzonego1 kg karkówki300g wątróbki wieprzowej100g suszonych grzybków100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka(...)garnka bułki i studzimy. Po wystudzeniu bułki i mięsa przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę.Do zmielonej masy dodajemy jajka, gałkę muszkatołową, trochę imbiru oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy dobrze masę. Prodiż lub formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Układamy na dnie i po bokach 5 plastrów boczku - tak ,jak na zdjęciu poniżej

Moje Kuchenne Rewelacje
Makowiec drożdżowy 174

łyżką cukru. Odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, wyrośnięty rozczyn, żółtka, olej i rum. Wyrabiamy ciasto dodając pod koniec rozpuszczone, przestudzone masło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Jeżeli mamy gotową masę makową dodajemy do niej posiekane suszone morele, figi(...)makowce wyjmujemy, rozcinamy papier i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone (ale ciepłe) polewamy lukrem (cukier puder ucieramy na gładko z gorącą wodą) i ozdabiamy suchym makiem.Makowiec drożdżowy po wystudzeniu, ale bez lukru możemy zamrozić. Rozmrażamy dzień przed Wigilią i wtedy dopiero lukrujemy. Jeden zostawiam w zamrażarce na Nowy Rok. Ciasto jest miękkie i wilgotne, a ilość maku – wyjątkowo obfita

mojewypiekiinietylko
Świąteczne ciasteczka imbirowe 158

wystudzony miód z cukrami i przyprawami oraz rozpuszczoną margarynę i jajo i rozpocząć wyrabianie ciasta (ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i wyrobić lekko błyszczące, piernikowe ciasto.Na delikatnie oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości min. 5 mm, wykrawać ciastka i układać(...)cukrami i przyprawami bardzo wystudzona zrobi się dość twarda, ale taka ma być.Cukier biały można zastąpić trzcinowym, wówczas ciastka będą miały bardziej brązowy kolor. Cukier puder pozostaje wówczas bez zmian.Ilość imbiru można dowolnie zwiększać, można także dodać cynamon czy sproszkowane goździki.Ciasteczka można przechowywać przez około 1 miesiąc w temperaturze pokojowej, przy czym jeśli mają być miękkie

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z dynią na zakwasie 183

pestek dyni) tj. mąkę, wodę, puree z dyni, dobrze wymieszać i pozostawić do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodać sól i pestki dyni i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce(...)się piekarnika należy włożyć naczynie żaroodporne z wodą) przez około 10 minut, a następnie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec już bez pary (wyjąć z piekarnika naczynie z wodą) przez kolejne 25 minut.Upieczony chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około

Gospodyni Miejska
Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania 128

dalej, po łyżce z czubem, aż do wykończenia mąki. Ciasto wyjmujemy na stolnicę (najwygodniejsza –silikonowa) i zarabiamy całość na gładko. Ciasto zaraz po wymieszaniu jest suche, gdy zaczniecie je wyrabiać, od ciepła dłoni zrobi się plastyczne, gładkie i miękkie.   Wszystkie zdjęcia jak zawsze się powiększają – kliknijcie w nie i zobaczcie jakie to ciasto ma piękną teksturę Tego ciasta(...)temperatury i kontrolujcie czas pieczenia. Upieczone ciastka wyjmujemy, zostawiamy na papierze na kratce do wystudzenia, a do piekarnika wkładamy kolejne. Po upieczeniu i ostudzeniu ciastka przechowujemy w hermetycznym pojemniku, bez dostępu wilgoci. Idealne do zdobienia lukrem Royal Icing , na choinkę, do dekoracji, na prezent. Odpowiednio przechowywane wytrzymają rok, a po polukrowaniu – nawet dłużej.   Ciężko mi powiedzieć

Karo in the Kitchen
PIEROGI LENIWE Z BATATÓW. BEZGLUTENOWE. 154

krzyż, jedną część wyciągamy i układamy na pozostałych częściach, brakującą część uzupełniamy mąką ziemniaczaną, dokładnie mieszamy, wyrabiamy, ewentualnie dosalając. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy mąki chlebowej bezglutenowej, dokładnie wyrabiamy. Stolnicę wysypujemy mąką bezglutenową, z porcji masy robimy wałek, kroimy na mniejsze kawałki, obtaczając w mące i wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę z dodatkiem oleju. Delikatnie mieszamy i gotujemy(...)innym dodatkiem. Te przetestowałyśmy: - z masłem, - z masłem i domową przyprawą warzywną typu vegeta, - ze śmietaną, - ze śmietaną i cukrem, - z samym cukrem (a co!), - z ziarenkami, - same, bez niczego, - z bułką tartą (bg), - z łososiem, brukselką i dipem musztardowo-miodowym, :))) Oczywiście nie ze wszystkim na raz, żeby nie było. Kilka podejść było. Trudno wybrać najlepszy dodatek

Wypisz Wymaluj
Tymianek cytrynowy milordzie 140

moja mama wrzuciła do zwykłego miodu kilka gałązek tymianku i po kilku dniach mieliśmy naturalnie aromatyzowany- też świetnie się nada do tych ciastek). Grecki tymiankowy "mniód" Wszystkie składniki szybko wyrabiamy na jednolite ciasto, formujemy z niego rulon i kroimy na około centymetrowej grubości plastry. Pieczemy 20-25 minut aż ciastka nabiorą złotego koloru. Ja musiałam piec na dwa razy(...)wyglądało wzorcowe przyjęcie kogoś na herbacie (w wykonaniu jednej z moich ulubionych bohaterek- Lady Grantham). A na tej stronie znajdziecie (długi) spis zasad dotyczących podawania herbaty właśnie. Czyli filiżanka bez paluszka w górze i szortbred w trzech palcach- i mamy dobre maniery nawet na Dolnym Ś ląsku. No dobra, nie filiżanka a kubek. Jednak wyłazi ze mnie plebs. Może

les mirabelles
Chleb żytnio-pszenny z tartym jabłkiem i ziołami 184

chleb upieczony wg przepisu Dany z Leśnego Zakątka. W oryginalnym przepisie Dana użyła zielonego, posiekanego owsa, niestety nie miałam. Jeden chleb upiekłam z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, a drugi bez dodatków. Oba wyszły znakomicie. Bardzo ładnie wyrośnięte i wilgotne. Zgodnie z tym co Dana pisała, chleby rosły bardzo szybko. Może nie tak szybko jak u Autorki przepisu, ale znacznie(...)mąki pszennej typ 750,310g wody z solą (dałam 4 łyżeczki soli)2 garście posiekanego zielonego owsa, lub inne zioła ( użyłam czosnku niedźwiedziego)przygotowanieSkładniki ciasta dokładnie wymieszać do połączenia. Wyrabiać 3-4 minuty drewnianą łyżką lub mechanicznie. Na koniec wrzucić pocięty owies lub ulubione zioła. Mieszać jeszcze chwilę do dobrego połączenia składników. Pozostawić ciasto, aby odpoczęło na 20-30 minut.Posmarowa

Stare Gary
Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) 186

roku! Są po prostu idealne! Pyszne, mięciutkie od razu po upieczeniu, pachnące przyprawą do piernika i co najlepiej można je jeść od razu po wystudzeniu. Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) - przepis: Składniki na ok. 50 pierniczków: Syrop cukrowy: 8 płaskich łyżek cukru 8 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny 5 łyżek syropu cukrowego 1 szklanka mąki pszennej(...)przyprawę do piernika, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i dodajemy wystudzoną masę maślaną. Lekko mieszamy. Po tym dodajemy syrop cukrowy i ponownie lekko mieszamy. Następnie wbijamy jajo i wyrabiamy na jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby przeszło smakami. Po schłodzeniu w lodówce ciasto będzie dosyć twarde i będzie trudno go wałkować, dlatego zagniatamy

Kuchnia Łukasza
Pierogi z ziemniakami i pieprzem bałkańskim 185

Pierogi z ziemniakami i z pieprzem to jednej z najlepszych jakie jadłam. Banalnie proste, a smak znakomity. Jedynym dodatkiem do ziemniaków jest cebula, sól i odpowiedni

Apetyczna babeczka
Pierniczki leckerli 121

rozpuścić na bardzo delikatnym ogniu. Kiedy jest lejący, łączymy  go z mąką i mieszamy aż się połączą. Następnie przekładamy masę na blat roboczy i dodajemy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto, nie będzie to łatwe, ani szybkie. Wymaga cierpliwego zagniatania składników, najlepiej najpierw pracować przy użyciu dużego noża, jak przy cieście kruchym, następnie pracujemy rękami i szczerze mówiąc będą dość(...)papier, dość szybko stygną i robią się twarde jak kamyki. Skosztować można tylko cieplutkie. Mniam! A potem czekamy. Po kilku tygodniach zrozumiemy na co. Oczywiście pyszne są i bez lukrowania, ale warto  przed podaniem tradycyjnie poświęcić wieczór  na dekorowanie ciasteczek. My lukrujemy, ale przecież każdy ma swoje upodobania. Można zastosować dowolny sposób upiększania tych świątecznych łakoci. Takie

I tu będę miała takie te
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną 213

proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, wkładamy do woreczków. Porcję ok. 3/4 chłodzimy przez noc w lodówce, drugą – mniejszą wkładamy do zamrażarki. Na drugi dzień porcję z lodówki rozwałkowujemy(...)jarzynowej na masę jabłkową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy 30 minut. Upieczoną szarlotkę, gdy przestygnie, oprószamy cukrem pudrem. Szarlotka z lodami i bitą śmietaną to bez wątpienia jedno z najlepszych ciast - deserów. Można ją podać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Po raz kolejny wzięłam udział w akcji zorganizowanej przez Bożenkę – Ciasto

mojewypiekiinietylko
Paszteciki z kapustą i grzybami. 147

świątecznym domu no i oczywiście czas planowania menu. Są potrawy na moim wigilijnym stole , których nie może zabraknąć- tz. dania sztandarowe, ale zawsze staram się przygotować coś nowego! Wigilia bez czerwonego barszczu! nie ma mowy! Zawsze podaje go z uszkami, więc pomyślałam, że w tym roku podam do wyboru PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI . Postanowiłam dziś zrobić próbę generalną(...)masła, przyprawy:sól, pieprz, vegeta. WYKONANIE: ciasto: mąkę i tłuszcz siekamy, cukier, śmietanę i drożdże łączymy, zostawiamy do wyrośnięcia, jajko z żółtkami roztrzepać, po wyrośnięciu drożdży wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy i ciasto kładziemy do lodówki, teraz możemy zająć się farszem: grzyby gotujemy około 1/2 godz. z vegetą i cebulą , kapustę zalewamy wodą i gotujemy 1/2 godz. następnie łączymy, dodajemy przyprawy

Kuchnia Beaty
Zrób to sam! Ghee - masło klarowane 117

pewny,że to tania podróba,najcześciej z dodatkiem margaryny lub oleju.Dlatego najlepiej samemu przygotować ghee w domu.Jest to bardzo proste.Należy się tylko zaopatrzyć w prawdziwe masło dobrego gatunku bez żadnych cudacznych dodatków. Domowe masło ghee-sposób przygotowania:   Włożyć masło do garnka z grubym dnem i podrzewać do rozpuszczenia.Gdy się spieni, maksymalnie zmniejszyć płomień.I tak będzie(...)klarownia masła nie ogranicza się tylko do Indii.Też w Pakistanie,południowej Azji,Egipcie,Etiopii krajach arabskich jest wszechobecna.Ghee pochodzi głównie z masła produkowanego z mleka krowiego,ale jest wyrabiane również z mleka koziego,owczego,wielbłądziego a nawet mleko jaków jest wykorzystywane do jego produkcji

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!