właściwość, że przez kilka dni po upieczeniu pozostaje twarde ale z czasem robi się kruche. Można je przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można przygotować je w wersji bez mlecznej i zamiast masła użyć margaryny roślinnej. Składniki: 2 szklanki mąki jajko pół szklanki cukru łyżka margaryny lub masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki przypraw(...)jajko, lukier (cukier+sok z cytryny), Mąkę należy przesiać do miski, dodać cukier, sodę i przyprawy. Wymieszać i dodawać mokre składniki: płynny miód, masło i jajko. Wyrabiamy szybciutko ciasto. Jeśli zajmie nam to zbyt dużo czasu i ciasto zrobi się zbyt ciepłe, papkowate trzeba je na na jakiś czas odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy. Ułatwimy sobie pracę
prawdziwe jedzeniebezglutenowe, tylko mąkę zamieniamy, najlepiej na krupczatkę!WYKONANIE:1. WYKONANIE CIASTA (bezglutenowego i tradycyjnego), krok po kroku, tutaj:- Idealna kruche ciasto - baza, przepis. / Pamiętajcie, że z podanych proporcji wyrabiacie ciasto, które schładzacie i dzielicie na dwie części. Jedna część posłuży za spód - pieczemy go w 180 stopniach (góra - dół, termoobieg) przez 20 minut.2 część to kruszonka. Czeka w lodówce(...)łyżką, cały czas miksując, ale nie napowietrzając.- dodajemy proszek budyniowy i dokładnie miksujemy, aby nie powstały grudki,- osobno ubijamy całe jajka z resztką cukru,- mieszamy obie masy.3. WYKONANIE BEZY NA WIERZCH,Ubijamy białka z cukrem. Do ubitej piany dodajemy proszek budyniowy i delikatnie mieszamy.Na upieczony, wystudzony spód wylewamy masę serową.Na masę układamy pokrojone brzoskwinie, tak aby pokryły ser.Na brzoskwinie
Wypisz Wymalujuzyskać dwa lub nawet trzy cieńsze filety. Kurczaka umieszczamy w dużym naczyniu, wbijamy jajko, dosypujemy bułkę tartą, przyprawy, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek (lub dodajemy płaską łyżeczkę granulowanego) i wyrabiamy wszystko dokładnie łyżką lub ręką. Odstawiamy do lodówki na godzinę (nie jest to absolutnie konieczne) aby się przegryzło. Smażymy na rozgrzanym oleju, zazwyczaj utrzymując przez cały czas maksymalną temperaturę przez(...)każdej strony. Podajemy jako główny składnik obiadu z ziemniakami, kaszami, ryżem i surówką, lub w wersji typowo studenckiej: w bułce z ketchupem. Na zdjęciu kotlety w zbiorczym akcie bez akompaniamentu, przepraszam za jakość zdjęcia. Koszt całości: 18 zł (z kilograma uzyskujemy 5-10 porcji w zależności od zamiłowania do mięsa
Tanie przepisy studenckiedodatków …. które są świetnym pomysłem na śniadanie czy też przekąskę w pracy.Z szynką , serem żółtym , pieczonym kurczakiem czy też soczystym pomidorkiem – zawsze smakują fenomenalnie!UWAGA!Przepis bez laktozy!Polecam!SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 225 g* mąka kukurydziana – 110 g* suszone drożdże – 4 g* sól – 1 łyżeczka* ciepła woda – 200 ml* oliwa z oliwek – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miski(...)mąkę pszenną z mąką kukurydzianą i suszonymi drożdżami.W drugim naczyniu rozpuszczamy w ciepłej wodzie sól i dolewamy oliwę.Całość przelewamy do mąk i dokładnie mieszamy.Na posypanym mąką blacie wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut.Dzielimy na ok. 8 części i wyrabiamy bułeczki.Układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy przez sitko odrobiną mąki kukurydzianej i odstawiamy na ok. 45 minut w ciepłe
Ostra na Słodkojuż z truskawkami chyba najbardziej. Gdy tylko pojawiają się na straganach soczyste i pachnące truskawki zabieram się w pierwszej kolejności za ich zrobienie. Gotuję takie tradycyjne knedle bez żadnych udziwnień i podaję obtoczone bułką tartą przyrumienioną na masełku. Knedle z truskawkami Składniki: 0,5 kg ziemniaków trochę ponad szklanka mąki 1 jajko sól(...)mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy tradycyjnie w lekko osolonej wodzie, a po odcedzeniu przeciskamy przez praskę. Gdy ziemniaki wystygną dodajemy od nich mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Ciasto dzielimy na osiem części, z każdej tworzymy kulkę, rozpłaszczamy ją i zamykamy truskawkę w środku ciasta. Formujemy kule, które wrzucamy do gotującej się lekko
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBez kłopotu dało się wałkować. Koniecznie użyjcie przyprawy za'atar!Przepis z tej stronyskładniki na 2 placki ok 25 cm średnicy2 szklanki pszennej mąki1 łyżeczka soliok 1/2 szklaki letniej wody1/2 łyżeczki drożdży instant1/2 łyżeczki cukru1 łyżka oliwydodatkowo:1/4 szklanki przyprawy za'atar1/4 szklanki oliwyprzygotowanieWymieszać ze sobą mąkę, sól, drożdże, cukier, łyżkę oliwy i wodę . Wyrabiać
Stare Garypiekarniku zapiekamy sam spód z sosem pomidorowym, a resztę składników układamy dopiero po upieczeniu. Efektem jest bardzo smaczne, całkiem zdrowe (jak na pizzę:) i wyśmienite danie, które można zajadać bez końca :) Składniki: Ciasto na pizzę: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody, szklanka mąki sól łyżka oliwy Sos pomidorowy: Łyżka koncentratu pomidorowego Łyżka wody 2 łyżki ketchupu(...)dodajemy szczyptę soli, łyżkę oliwy oraz wcześniej przygotowaną wodę z drożdżami. Składniki intensywnie mieszamy łyżką lub widelcem. Blat posypujemy mąką. Wykładamy na to naszą masę, polewamy ręce oliwą i wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu powinno być sprężyste i lekko ciągnące. Następnie odstawiamy ja na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie sosu: W miseczce mieszamy wszystkie składniki
Kolizje Smakówbudyniowe pyszności, dla budyniowych łasuchów (czyli mojej siostry).Składniki:(na ok.10 sztuk)Ciasto:3 szklanki mąki40 g drożdżyłyżeczka soli5 łyżek cukru250 ml ciepłego mleka4 łyżki olejuNadzienie:Budyń waniliowy bez cukru (na 500 ml mleka)350 ml mlekaroztłuczone jajko do posmarowaniaWykonanie:Ciasto:Do dużej miski przesiać mąkę.Do mniejszej miseczki wrzucić pokruszone drożdże, szklankę przesianej mąki, 2 łyżki cukru, oraz(...)odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Na kryte ściereczką. Aż podwoi swoją objętość ok.30 minut.Następnie do mąki pozostałej w misce dodajemy nasz rozczyn i resztę składników. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Aż będzie gładkie, jednolite i będzie dobrze odchodzić od rąk.Nakrywamy i zostawiamy nakryte ściereczką, aż podrośnie. Znów jakieś 30-40 minut.W tym czasie gotujemy nasz budyń
Moje pyszne gotowanieDzieci uwielbiają pizzę , a jeszcze jak mogą stworzyć ją sami - swą własną, ulubioną , to już po prostu spełnienie marzeń. Ponieważ staramy się nie jadać
Smaczne Zdrowejestem, ale podobno praktyka czyni mistrza. Bułeczki wyszły na prawdę smaczne i wszystkie zniknęły w błyskawicznym tempie. Skórka jest chrupiąca, miąższ mięciutki. Moja córeczka jadła je jeszcze ciepłe, bez dodatków, ale doskonale smakują z masłem, wędliną, serem, czy dżemem, wedle własnego uznania. No i mamy w niedziele świeże bułeczki Składniki: - 400 g mąki chlebowej; - 1 łyżeczka soli; - 1 łyżeczka(...)ciepłego mleka; - 175 ml ciepłej wody Wykonanie: Mąkę przesiać z solą do dużej miski, dodać cukru, wymieszać z drożdżami. Następnie wlać wodę i mleko, wymieszać, formułując wilgotne, miękkie ciasto. Wyrabiać na stolnicy lekko posypanej mąką przez 8 – 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto troszkę się klei, ale po dłuższym wyrabianiu mniej. Włożyć do miski, przykryć ręczniczkiem
dom-agi.plpszennej chlebowej 30 g mleka pełnego w proszku40 g cukru8 g soli24 g świeżych drożdży200 g letniego mleka pełnego170 g Tang Zhong40 g roztopionego masła180 g ryżu brązowego, ugotowanego bez soli Przygotowanie chleba:Rozetrzyj drożdże z cukrem, następnie zalej je połową mleka. W reszcie mleka rozpuść sól.Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj mleko w proszku, rozpuszczone w mleku(...)ryż dodasz później. Dokładnie wymieszaj składniki, aż do ich całkowitego połączenia się (można to zrobić mikserem lub robotem, na najmniejszej prędkości przez 4 - 5 minut).Dodaj roztopione masło i wyrabiaj (albo mieszaj mikserem), aż masło zostanie całkowicie wchłonięte. Zajmie to około 5 - 6 minut.Jesli wyrabiasz ciasto ręcznie, rozciągnij je do postaci sporego kwadratu. Rozsyp na całej jego powierzchni ryż
Grahamka, weka i kajzerkaodrobina wody różanej (opcjonalnie, ale warto) Masa serowa: - 2 kg tłustego twarogu (u mnie domowy) - 380g cukru pudru - 200ml śmietany kremówki - 200g miękkiego masła - 10 jaj - 4 budynie waniliowe (bez cukru) - 1 laska wanilii - 2 łyżki ekstraktu waniliowego - bakalie (rodzynki, suszona żurawina) ok. 120g + łyżeczka mąki pszennej Dodatkowo (do posmarowania „kratki”): - 1 żółtko - 1 łyżeczka mleka Lukier: - 6 łyżek(...)mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce do miski z mąką. Palcami łączymy starte masło z mąką, na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę, wodę różaną i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części - ¾ i ¼ – wkładamy do woreczków i przez noc chłodzimy w lodówce. Na drugi dzień porcję ¾ rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blaszki (u mnie
mojewypiekiinietylkokońcu musiałam spróbować. I choć wizualnie nie wyszedł idealny, w samku był taki, jaki być powinien. Z chrupiacą skórką i mięsistym miąższem. Z mnóstwem zdrowych ziaren, bez spulchniaczy i konserwantów, z produktów ekologicznych. Myślę, że było warto i że na tym jednym chlebie się u mnie nie skończy :) Przy okazji punkt "Domowy chleb" Wyzwania Kulinarnego uważam za zaliczony ;) Składniki(...)zależności od konsystencji ciasta potrzebne będzie jeszcze ok 1,5-2 szklanek). Gotowe ciasto ma być grudkowate, w konsystencji przypominające bardzo gęstą owsiankę (nie jest to lite ciasto, kóre wyrabiamy). Dwie foremki keksówki natłuszczamy i podsypujemy otrębami. Przelewamy do nich ciasto (do połowy wysokości foremek) wyrównując lekko powierzchnie. Foremki wkładamy do wyłączonego, piekarnika, na jednej z niższych półek, prawie
Zawsze głodna!były kotleciki drobiowo ciecierzycowe, więc Oskarek nie mógł zostać w tyle, dla niego również przygotowałam porcję, ale mini pulpecików gotowanych chwilę we wrzątku. Potrzebujemy: 1 udo z kurczaka zagrodowego, bez skóry pół jajka pół łyżeczki suszonego szczypiorku 2 łyżki mąki z ciecierzycy, ja użyłam mąki od Indian Bazaar pół łyżeczki ziaren czarnego sezamu, ja użyłam od Indian(...)mielonym, do kupienia TUTAJ szczypta mielonego kuminu, ja użyłam od Indian Bazaar Udko oddzielamy od kości, usuwamy skórę i mielimy. Do mięsa dokładamy resztę składników i wyrabiamy masę. W płaskim garnku zagotowujemy wodę i nakładamy po łyżeczce masy mięsno ciecierzycowej, gotujemy chwilę i odcedzamy. Skomentuj
MamaOskarkaOczyszczone pieczarki przekrajamy na połówki i smażymy na oleju arachidowym dodając sól i pokrojony czosnek. Paprykę kroimy w paski, cebulę w krążki, pomidory na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykrajamy małe, okrągłe pizze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je olejem i nakładamy przygotowane składniki – startą mozarellę, paprykę, pieczarki, po krążku cebuli, kawałku suszonego pomidora(...)minut.Mini pizze z pieczarkami brunatnymi i mozarellą, to takie „małe co nieco”, ale niech Was nie zmyli ich wielkość. Zjadając jedną, sięgniecie po następną, więc bez obawy – zaspokoją głód nie tylko małych, ale i dużych. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Mini pizze z pieczarkami brunatnymi i mozarellą appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko