lodówce 10 godzin. Piekłem prosto z lodówki w garnku żeliwnym, 20 min w 230oC z pokrywką, potem zmniejszyłem do 190-200oC i kolejne 30 minut bez pokrywki. Zrobiłem też wersję pieczoną w foremce, w której zakwasiłem trochę więcej mąki. Chleb jest bardziej kwaskowy ale również niezwykle smakowity. Robiłem go tak: 40 g zakwas żytni z lodówki
Przepisy na domowy ser i chlebprezentem urodzinowym, a pieczenie, suszenie a następnie studzenie bezy zajęłyby mi zbyt wiele czasu. Składniki (tortownica o średnicy 27cm): 25dag bezów (ok. 25 sztuk) 250g serka mascarpone 400ml śmietanki kremówki 36% 150g masy kajmakowej 1 łyżka cukru pudru garść łuskanych orzechów włoskich garść daktyli kakao do opruszenia Przygotowanie: Z połowy bezów obcinamy czubki. Bezy bez czubków układamy
Jacob Tasteszakwasie piekę bardzo często. Mieszam różne mąki i dodaje różne ziarenka czy przyprawy. Upiekłam kolejny prosty z mąki pszennej i gryczanej ale tym razem bez żadnych dodatków. Chlebek zazwyczaj piekę wieczorem, przez noc stygnie a potem zajadam na śniadanko świeży z samym masełkiem. składniki: 150 g aktywnego zakwasu 350 g mąki pszennej graham
Monia miesza i gotujesię na talerzu, i który można szybko podzielić na klika równych części a potem podać z ulubionymi przystawkami. Ta pieczeń wspaniale komponuje się z pieczonymi jabłkami i koprem włoskim. Na zimno doskonale smakuje na kanapkach z zielonym ogórkiem. Schab pieczony z herbatą Earl Grey Składniki (na ok. 6-8 osób) 1 schab wieprzowy (ok. 1.5 kg) 3 łyżki miałkiej(...)blachę, zawijając brzegi folii do góry (tak, żeby utworzyła ona brytfannę) . Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 230 stopni; piec przez ok. 20 minut na środkowej półce; zmniejszyć temepraturę w piekarniku do 200 stopni i piec przez kolejne 30 minut (bez nakłuwania, przykrywania, przesuwania i przewracania!) ; delikatnie (nie używać widelca tylko szczypiec lub łopatki i pod żadnym pozorem nie nakłuwać
Jem więc Jestemchłopak nie lubi dwóch rzeczy: rodzynek i ciast z owocami. Jeśli piekę ciasto, w którym jest chociażby minimalna ilość owoców to wiem, że całe będzie moje do zjedzenia Chyba, że kawałki owoców są wyjątkowo duże, wtedy mój chłopak przemaga się w sobie, wybiera je z ciasta i część bez owoców zjada. O dziwo, szarlotkę je. Jako jedyną. Czasami(...)ganache: 100 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 2,5 dkg cukru pudru 10 dkg gorzkiej czekolady 2,5 dkg masła (bez laktozy) Masa: 350 gr wiśni 330 gr kompotu z wiśni 150 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 25 dkg mascarpone (bez laktozy) opakowanie galaretki wiśniowej Dodatkowo: okrągła forma do pieczenia Ciasto czekoladowe z wiśniami Przygotowanie
mecookschłopak nie lubi dwóch rzeczy: rodzynek i ciast z owocami. Jeśli piekę ciasto, w którym jest chociażby minimalna ilość owoców to wiem, że całe będzie moje do zjedzenia Chyba, że kawałki owoców są wyjątkowo duże, wtedy mój chłopak przemaga się w sobie, wybiera je z ciasta i część bez owoców zjada. O dziwo, szarlotkę je. Jako jedyną. Czasami(...)ganache: 100 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 2,5 dkg cukru pudru 10 dkg gorzkiej czekolady 2,5 dkg masła (bez laktozy) Masa: 350 gr wiśni 330 gr kompotu z wiśni 150 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 25 dkg mascarpone (bez laktozy) opakowanie galaretki wiśniowej Dodatkowo: okrągła forma do pieczenia Ciasto czekoladowe z wiśniami Przygotowanie
mecooksmasła miękkiego ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ pół szklanki słodzika/cukru ▪ ok. 500 g brzoskwiń (mogą być z puszki) beza ▪ 5 białek ▪ 3/4 szklanki cukru pudru (zmielony słodzik) +cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Wyrabiamy ciasto i na koniec dodajemy żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy(...)połówkę dobrze schłodzonego ciasto ścieramy na tarte o grubych oczkach jako spód, lekko uklepujemy. Następnie wykładamy masę serową, potem brzoskwinie i na koniec bezę. Ścieramy na wierzch drugą połówkę ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. ZAPRASZAM RÓWNIEŻ PO PRZEPIS
Zdrowie i pysznie na talerzumasła miękkiego ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ pół szklanki słodzika/cukru ▪ ok. 500 g brzoskwiń (mogą być z puszki) beza ▪ 5 białek ▪ 3/4 szklanki cukru pudru (zmielony słodzik) +cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Wyrabiamy ciasto i na koniec dodajemy żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy(...)połówkę dobrze schłodzonego ciasto ścieramy na tarte o grubych oczkach jako spód, lekko uklepujemy. Następnie wykładamy masę serową, potem brzoskwinie i na koniec bezę. Ścieramy na wierzch drugą połówkę ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. ZAPRASZAM RÓWNIEŻ PO PRZEPIS
zdrowo i aktywnieIdealne letnie śniadanko. Uwielbiam pieczone omlety, które smakują i wyglądają jak ciasto :) Ten tak właśnie się prezentuje, a najlepsze w nim jest to, że można je zjeść całe bez wyrzutów sumienia. Omlet nie zawiera cukru, zrobiony jest z dodatkiem mąki orkiszowej, ale można użyć dowolnej np. ryżowej jeśli chcemy by omlet był bezglutenowy. Nie polecam jedynie mąki kokosowej(...)koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilę ubijać. Wrzucić żółtka i wymieszać do połączenia. Następnie dodać mąkę i bardzo delikatnie wymieszać. Masę przelać do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem kokosowym. Piec przez około 15 minut w 180ºC. Wyjąć, przełożyć na talerz, posmarować kremem i dodać ulubione owoce
Healthy food explorerTłusty Czwartek. Można je wykonać bez czekania na wyrośnięcie ciasta, gdyż nie zawierają drożdży. Nie trzeba nawet formować idealnie okrągłego kształtu, bo ciasto jest dość rzadkie i nabieramy je łyżką. Prosto i smacznie :) Składniki: 150 g śmietany 12% jajko szczypta soli 1,5 szklanki (250 g) mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2 banany 2 łyżki cukru (opcjonalnie(...)ciasto. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajko, szczyptę soli oraz pokrojonego w plastry banana. Całość miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ewentualnie cukier (pączki bez cukru będą lekko słodkie dzięki bananom). Ponownie mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Kiedy olej jest już gorący, maczamy w nim małą łyżeczkę, następnie nabieramy nią porcję
e-PrzepisyKulinarnePrzepis na Stefankę znalazłam na blogu Domowe Wypieki. Przepis bardzo mnie zaciekawił, ponieważ bardzo lubię takie połączenia. Kruche ciasto, powidła, beza, no i krem czekoladowy… czego można chcieć więcej :) Ciasto trochę zmodyfikowałam, przede wszystkim zredukowałam ilość cukru. Efekt przerósł moje oczekiwania. Ciacho jest pyszne i bardzo efektowne. Przypomina mi mazurka. Można zrezygnować z piany z białek(...)cukru · 2 żółtka · 1 łyżeczka proszku do pieczenia · 2-3 łyżki śmietany Beza: · 5 białek · 60 g cukru pudru Masa: · 60 g cukru
Mania Gotowaniapestek winogron. Zamiast smażenia możesz wybrać inną metodę: grillowanie na patelni lub pieczenie (w temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu przez około 20 minut – czas pieczenia zależy od grubości filetów i m.in.: mocy piekarnika). W sporej misce mieszam mix sałat z posiekanym w plastry ogórkiem (możesz go obrać lub nie) oraz pomidorkami
Zasmakuj Kuchnimasła 2 szklanki mleka 2 szklanki cukru cukier waniliowy skórka otarta z 1 cytryny 4 szklanki mąki pszennej 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia + 2 łyżki gorzkiego kakao Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier, jaja cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz mleko miksujemy krótko na najniższych obrotach do połączenia składników. Pod koniec dodajemy płynne masło(...)WYKONANIE: Blachę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Najpierw wykładamy ciasto białe: potem ciemne: robimy patyczkiem „esy-floresy” ( aby ciacho miało w środku ładne przejścia kolorystyczne) a następnie wygładzamy wierzch. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 175 stopni ( góra- dól, bez termoobiegu)- lub do suchego patyczka ( mi pieczenie
Domowe ciastaTakimi ciasteczkami nikt nie pogardzi, są kruchutkie, wręcz delikatne, maślane i w dodatku bez jajek i proszku do pieczenia ! Są przepyszne i z całego serducha je polecam :) Składniki na niecałe 2 blaszki ciastek: 200 g masła 100 g cukru pudru 4 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika 200 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku(...)bez cukru (może być waniliowy lub czekoladowy) Dodatkowo : około 100 g marmolady/ gęstego dżemu lub powideł Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ! 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, obie mąki (lub proszku budyniowego) i miksujemy do powstania gładkiej masy. 2. Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Możemy
Gotowanie...to proste !cytryny – z ½ sztuki miód – ½ łyżeczki koper – 1/3 pęczka olej do pieczenia – 2 łyżki sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200stC bez termoobiegu. Ziemniaki obierz i przygotuj do pieczenia. Najlepiej jeśli skorzystasz z ostrego noża i drewnianej łyżki. Ziemniaka połóż na łyżce i nożem ponacinaj cienko ziemniaki do momentu, aż poczujesz opór. Czynność powtórz
wiecejwarzyw.plpieczenia dodajemy do masy, składniki mieszamy łyżką (nie miksujemy!). Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 1 godz. Czas pieczenia może być różny, dlatego stosujemy zasadę „suchego patyczka”. Smacznego
Słodkie okruszkiduże, przekroić je na połówki 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa do ryby – do smaku Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie . Posolić, popieprzyć i przyprawić od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami. Marchew umyć, obrać(...)wierzchu rzucić resztę ząbków czosnku oraz cząstki mandarynek . Całość przykryć pokrywką – lub folią aluminiową, jeśli brak pokrywki od kompletu – i piec w nagrzanym do 220C piekarniku ok. 40-45 min – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. Na ostatnie 20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby ryba i czosnek przyrumieniły
Grunt to przepis!ząbki są duże, przekroić je na połówki sól, pieprz – do smaku Rybka na ruszcie z selera Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie . Posolić i popieprzyć od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami. Cebulę pokroić(...)oraz ćwiartki fig. Tuż przed włożeniem do piekarnika Całość przykryć pokrywką – lub folią aluminiową, jeśli brak pokrywki od kompletu – i piec w nagrzanym do 220C piekarniku ok. 40-45 min – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. Na ostatnie 20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby figi i czosnek przyrumieniły
Grunt to przepis!jajka 4-5 średnich jabłek, u mnie były 4 , ale można dać 5 mielony imbir, gałka muszkatołowa, cynamon Przygotowanie : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone (dość miękkie) w drobną kostkę masło i całość ugniatamy widelcem do momentu, aż zacznie przypominać kruszonkę W tym momencie dodajemy jedno jajko i energicznie wyrabiamy na jednolite, nie lepiące(...)temp. 170 *C ( z termoobiegiem ) lub 200 *C bez termoobiegu przez około 35-45 min, pieczemy do zarumienienia. U mnie była to niewielka foremka w kształcie serca, ciasto piekłam w prodiżu. Moje uwagi : do masy jabłkowej, której nie przesmażałam dodałam 2 łyżki kaszy manny, po to by podczas pieczenia masa nie zrobiła się zbyt ciapowata, bo wtedy mógłby
Proste Potrawy