Witam serdecznie, dzisiaj propozycja na pyszne i bardzo proste w przygotowania bułeczki bez drożdży i wyrastania, które razem z pieczeniem przygotujemy w około 30 minut. Bułeczki nadają się do przygotowania kanapek jak i do podania na przykład do zupy. Polecam wypróbować przepis na ekspresowe bułeczki bez drożdży :). Do przygotowania bułek będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około(...)bułeczkę układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki na blasze delikatnie spłaszczam dłonią, maluję mlekiem i posypuję nasionkami. Następnie bułeczki nacinam i piekę. Pieczenie bułek: Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 23 minut, tak żeby bułeczki się zrumieniły. Długość pieczenia może się różnić w zależności
Uwaga Babcia GotujeWszyscy pieką pierniki, a mnie się nie chce i nawet czasu nie mam, a w ogóle to pierniki wszyscy znają. My za to z moimi dziewczynami robiłyśmy niedawno ciasteczka piwne i zamiast tradycyjnych pierników na święta też sobie takich napieczemy, a co :) Ciasteczka piwne to smakołyki mojej Babci, nie wegańskie, ale do zweganizowania łatwe. Podaję Wam od razu(...)zrobić w naszej wersji plus co z czym można podmienić bez szkody dla ciastek. Podstawowe składniki to 2 szklanki mąki pszennej + kostka margaryny + pół szklanki jasnego piwa. Moje ciastka są trochę podrasowane bo zrobione tak: - zamiast 2 szklanek mąki pszennej: - 2 szklanki mąki orkiszowej i dodatkowo: - pół szklanki mąki kokosowej, - pół szklanki płatków amarantusowych; - 1 kostka
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwłasny, jedna porcja/ 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku średnie jajko banan (około 90 g bez skórki) Mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jajko zmiksować z bananem. Połączyć obie masy. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec około 40 minut w kokilce, wyłożonej papierem do pieczenia
tost z dżememSzarlotka to taki klasyk, który chyba nigdy się nie znudzi! Często wykorzystuję gotowy, domowy mus jabłkowy i piekę szybki jabłecznik. Tym razem użyłam świeżych jabłek startych na tarce do zrobienia szarlotki pełnoziarnistej z chrupiącą kruszonką. Kisiel jako akcent w tym cieście sprawdził się świetnie i nadał lekko różowego koloru jabłkom(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 jajka 20 g masła klarowanego 4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie (58 g) kisielu bez cukru (u mnie malinowy) 1 niewoskowana cytryna bio 1 kg obranych jabłek 1/4 łyżeczki cynamonu Mąkę, jajka, masło, proszek do pieczenia, ksylitol i skórkę
Fitkotpieczenie ciasteczek to własnie była moja rola. Mama robiła szarlotkę i sernik, a ja piekłam jakieś małe słodkości. Często długo przed Bożym Narodzeniem, aby obdarować nimi znajomych czy po prostu zajadać w czasie oczekiwania na świąteczny czas. Prawda jest taka, że ciasteczka piekę tylko w grudniu - w ciągu roku nie mam potrzeby ich jedzenia, ale Świąt sobie bez(...)bardziej wyjątkowy. Teraz, gdy Tadzio jest coraz starszy, liczę, że zaczniemy piec ciasteczka wspólnie i będzie to takie nasze świąteczne rodzinne zajęcie. Na razie oczywiście najlepiej wychodzi mu zjadanie ciasteczek, a te piernikowe biscotti niezwykle mu podpasowały :) ➤ Sprawdź także: biscotti z puree z dyni oraz biscotti bez cukru Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki na ciasto: ok. 500g mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 50g świeżych drożdży 0,5szkl. śmietany 18% 2 jajka 1 kostka smalcu (200g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie serowe: 250g białego sera 2 jajka 1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka 1 mały cukier waniliowy ok. 2- 3 łyżki cukru(...)każdym kawałku ciasta, przy brzegu kładłam czubata łyżeczkę nadzienia i zwijałam ciasto w rulonik. Gotowe ruloniki przekładałam na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Smalcówki piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Muszą był ładnie zarumienione. Drugą blachę piekłam już krócej, bo piekarnik był nagrzany. Po upieczeniu bułeczki wystudziłam na kratce. Przed
Waniliowe Improwizacjeolej. 4.Mąkę, budyń wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Miedzy wsypywaniem mąki mieszać całość delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 5.Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy
Candy Pandasszklanki ( rozmiar szklanki 250 ml) cukier – 3/4 szklanki jajka – 3 sztuki maślanka – 1 szklanka olej – 0,5 szklanki cukier wanilinowy – 1 opakowanie proszek do pieczenia – 3 łyżeczki aromat waniliowy – kilka kropel Kruszonka: mąka pszenna – 3/4 szklanki cukier – 4 duże łyżki masło (rozpuszczone) – 3 duże łyżki aromat waniliowy – kilka(...)sobą połączyć i wymieszać na jednolitą masę (ja mieszałam łyżką) po czym ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Truskawki ułożyć na wierzch ciasta, posypać wcześniej przygotowaną kruszonką, wstawić do piekarnika na 180° piec góra-dół (bez termoobiegu) 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się lepi jeśli tak to dodać jeszcze parę minut i obserwować. Autor
Wasze Przepisyżółtku (po każdym chwilę miksując). 4.Mąkę, budyń wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 5.Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy
Candy Pandaspełnoziarnistego z chudą wędliną. 1 średni pomidor. Do picia szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Przekąska Małe jabłko. Obiad Pomidorowa zupa krem z 2 łyżkami makaronu razowego. Pieczona ryba doprawiona ziołami (bez soli!). Kawałek brokuła ugotowanego na parze. Do picia sok z warzyw (szklanka). Podwieczorek: Koktajl przygotowany na bazie kefiru (1 szklanka), kilku truskawek (6-7 sztuk) i łyżki
Słodkie okruszkiwodą z ogórków, czosnkiem, połową koperku, odrobiną pieprzu do smaku, miksujemy na gładko. Wlewamy do bulionówek, chłodnik przed podaniem posypujemy resztą posiekanego koperku. Ten chłodnik można podać bez niczego, albo z pieczonymi ziemniakami, jajkiem na twardo, z wędzonym łososiem, czy grillowanymi krewetkami. Jeśli szukasz innych pomysłów na chłodniki, polecam ten wpis: 8 pomysłów na chłodniki . Enjoy summer! Ciesz się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki 250 g mąki pszennej 1 jajko 100g masła 120 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Wszystko zagnieść, rozwałkować na jakieś pół cm i wykrawać kółka. Piec w 180 stopniach bez termoobiegu ok. 10 min na złotawy kolor. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Kamila Artykuł Ciasteczka maślane pochodzi
Wasze PrzepisySzynka pieczona peklowana wychodzi pyszna, krucha i soczysta. Można ją podać na ciepło do obiadu lub poczekać, aż wystygnie i pokroić jako wędlinę. W obu wersjach świetnie sprawdzi się na świątecznym czy imprezowym stole. Można ją podać z konfiturą z żurawiny lub sosem chrzanowym. Przygotowanie takiej szynki nie wymaga wiele pracy, trzeba to jednak zaplanować 1-2 dni przed podaniem(...)czasie mięso wyjmujemy z lodówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego, do którego wlewamy pół szklanki wody. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 180 C z termoobiegiem bez przykrycia. Jeśli macie większy kawałek szynki, to pieczemy go dłużej. Przyjęło się, że 1 kg mięsa piecze się 1 godzinę. Szynka pieczona – pyszne mięso na obiad lub do kanapek
e-PrzepisyKulinarneDo przygotowania pieczonego szpiku kostnego potrzebne są grube kości cielęce lub wołowe, gdyż tego typu kości zawierają najwięcej szpiku. Kości wystarczy jedynie odrobinę posolić i oprószyć
MeCookswyjąć, położyć papier do pieczenia, wysypać kulki ceramiczne do obciążenia ciasta (fasole, ryż lub groch około 1-1,5 kg), po to żeby ciasto zachowało kształt i nie zsuwało się z rantów formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec 15 min z obciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru
moj przepis nawyjąć, położyć papier do pieczenia, wysypać kulki ceramiczne do obciążenia ciasta (fasole, ryż lub groch około 1-1,5 kg), po to żeby ciasto zachowało kształt i nie zsuwało się z rantów formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec 15 min z obciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru
moj przepis nadokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i jeszcze raz delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych tłuszczem o wym.23x10 cm i piec w piekarniku ( gazowym bez termoobiegu ) godzinę w temperaturze
Kulinarne przemysleniasmakuje. Począwszy od chleba – wybieram ten mieszany pszenno – żytni z dodatkiem pysznych ziaren i pestek. Upiekłam go ostatnio jako chleb nocny (jednego dnia rozczyniony, drugiego pieczony), super łatwo i bez wysiłku. Potem ulubiona sałata, u mnie masłowa ale listki ze środka, te mniejsze i bardziej chrupiące. Jajko ugotowane perfekcyjnie na twardo – 10 min ani mniej
Dorota SmakujeBrakuje Ci pomysłu na bezglutenowe śniadanie dla alergika? Mam dla Ciebie przepis na pyszne, ciepłe śniadanie bez glutenu i bez laktozy: to owsianka pieczona z owocami. Owsianka to jedno z popularniejszych dań na śniadanie, zwłaszcza w diecie bezglutenowej. Jednak częste serwowanie owsianki w ten sam sposób może się znudzić. Ja jednak widzę w tym daniu ogromny potencjał kreatywny
WiszniówkaPrzepis na puszysty i super wysoki biszkopt kakaowy bez użycia proszku do pieczenia. Składniki na ciasto (forma o średnicy 21 cm) 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szknki mąki pszennej (typ 450) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 5 łyżek kakao Puchatek Przygotowanie Białka ubijamy na sztywno, następnie małymi partiami dodajemy cukier i miksujemy aż nie będzie grudek. Dalej dodajemy
Wasze Przepisywyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków. Z awsze piekę dwa rodzaje – płaskie pierniczki , które lukrujemy i ozdabiamy razem z moją córką oraz mięciutkie, puszyste, m ocno cytrusowe lebkuchen. Lebkuchen są proste i szybkie w przygotowaniu, jeszcze zdążycie je upiec na Święta. Gorąco polecam, są przepyszne! Składniki (na około 30 pierniczków): 200 ml miodu
Moja kraina smakówŚwięta Bożego Narodzenia, a także w Wielkanoc. Z reguły robię od razu większą ilość i rozdaję w niewielkich słoikach tu i tam. Pasuje idealnie do wszelkiego pieczonego mięsiwa krojonego, schab bez sałatki jarzynowej jest dla mnie jakiś taki… niekompletny. I nigdy jarzynowa nie smakowała mi tak jak ta, którą zajadałam się będąc dzieckiem. Kminiłam i kminiłam
Kardamonovyżółtek, a jednego. Nie z kostki masła, a dwóch łyżek. Nie do koszyka ze święconką, a do koszyka na pieczywo, by na stół śniadaniowy trafiło. Bez długiego zagniatania, bez rodzynek i godzinnego pieczenia. Chałka po 5 minutach niedbałego zagniatania, gotowa jest do włożenia do piekarnika na przyspieszenie procesu wzrastania. Po pół godzinie w 50 stopniach ucieka
Kronika Piekarnikaresztek jedzenia: wczorajszego ryżu, kawałka upieczonego kurczaka, albo ze świeżych składników. Jeśli dodatkowo zapieczecie casserole w słoiku będziecie mieli gotowe danie na wynos. Czas przygotowania : 20 minut Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Pierogi lepi się ciasta, ale mogą(...)Wlej dodatkowo pół szklanki wody. Wymieszaj całość Przełóż masę do zaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem naczynia. Posyp z wierzchu bułką tartą (możesz dodatkowo zetrzeć trochę parmezanu). Wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut bez przykrycia. Artykuł Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzdodawać porcjami cukier. Następnie dodać na raz: mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia na niej wyłożyć ciasto, rozprowadzić na całej powierzchni. Biszkopt piec w temperaturze 170stopni, bez termoobiegu na środkowej półce przez ok 12 minut ( biszkoptu nie należy
W garach u Gosifrajda upiec je samemu :). Są bardzo kruche, wyśmienite w smaku i do tego banalnie proste do zrobienia. Do ich zrobienia potrzebujecie kilku podstawowych składników, ciasteczka te są bez dodatku proszku do pieczenia i sody. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku żeby nie złapały wilgoci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kruche ciasteczka z marmoladą. Porcje 44 Składniki 220 g masła
To co lubię - gotuję i polecamgotowanie wołowiny. Leczo – jak robicie? Na kiełbasie, boczku czy w wersji wege? PRZEPIS NA LECZO Z WOŁOWINĄ Składniki: 0,5 kg papryki 0,3 kg wołowiny bez kości ugotowanej lub pieczonej 0,5 kg cukinii 2 cebule duże 0,5 kg pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki przyprawy do pomidorów 1 łyżeczka octu winnego sól
Dorota Smakujemniejsze kawałki, po czym wrzucamy do miski z przyprawami. Mieszamy, a następnie odkładamy do lodówki, aby przeszło marynatą. Najlepiej przygotować je z dnia na dzień. Zamarynowanego kurczaka pieczemy w naczyniu żaroodpornym, bez przykrycia w temperaturze 200 stopni, przed 25 minut. Tak przygotowane mięsko podałam z frytkami, również zapiekanymi w piekarniku oraz surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Filet z Kurczaka
Przepiski.plPieczone ziemniaki, wege kiełbaski oraz zapiekana soczewica i kasza jaglana Dziś mam dla Was propozycję w stylu wege. Ostatnio miałam gości, którzy nie jedzą mięsa, a
Słodkie okruszkiminutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 20 minutes Servings 15 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 400 g mąki pszennej krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 135 g cukru 200 g masła 2 średnie jajka 1 łyżka śmietany 18 % lub dwie, opcjonalnie Dodatkowo 1,7 kg jabłek kwaśnych 8 łyżek ciemnego cukru lub tyle(...)podziurkować widelcem, a następnie wyłożyć przygotowane jabłka , na jabłka wyłożyć ugotowany ciepły budyń. Rozwałkować drugą część ciasta, również na papierze do pieczenia, rozwałkowanym plackiem przykryć ciasto, zdjąć papier. Wstawić ciasto do piekarnika, piec 45-50 minut, bez termoobiegu. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta posypać cukrem pudrem. Smacznego! Artykuł Szarlotka z budyniem pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.pljagodami, malinami czy morelami. Warunkiem udanego ciasta ucieranego jest temperatura składników. Jajka, masło i śmietana powinny mieć temperaturę pokojową warto, więc przed pieczeniem ciasta wyjąc wszystkie te składniki z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, aby osiągnęły odpowiednią temperaturę. Jeśli nie macie na to czasu jajka i śmietanę (w pojemniczku) można wstawić do miski z ciepłą wodą(...)dodając w trzech porcjach składniki suche na przemian ze śmietaną. Tortownicę o wymiarach 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć utarte ciasto, delikatnie wyrównać wierzch, ułożyć truskawki przecięciem od góry. Wstawić do piekarnika, piec 45 - 50 minut (bez termoobiegu). Po upieczeniu wystudzić, a przed podaniem posypać cukrem perłowym. Smacznego! Notes Pamiętajcie!!! Składniki na ciasto powinny być
SprawdzonaKuchnia.plbędzie, wtedy mocniejszy. Do sernika dodałam skórkę i sok z limonki, co nadało lekkiego i orzeźwiającego aromatu. Masa sernikowa jest bardzo delikatna i aksamitna, a to dzięki niskiej temperaturze pieczenia. Spód przygotowałam z ciemnych czekoladowych ciastek, co dodatkowo podkreśla smak pysznej kremowej masy serowej. Print Sernik Macha .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Sernik(...)Masę wylać na schłodzony spód, formę z sernikiem przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika piec w temperaturze 180 st C przez 15, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 i dalej piec przez 95 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć sernik, dopiec bez przykrycia. Po upieczeniu sernik zostawić w uchylonym piekarniku, aby porządnie przestygł następnie wyjąć
SprawdzonaKuchnia.plłyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatki: sos pomidorowy (np. z tego przepisu ) kukurydza plasterki krakowskiej suchej pieczonej i krakowskiej z szynki Olewnik wiórki mozzarelli pieczarki Z przepisu wychodzi 8 grubszych lub 10 cieńszych pizzerinek, z tego samego przepisu można też przygotować 2 średnie pizze. Przygotowanie: Do ciepłej wody(...)Pizzerinki wkładamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na środkowy poziom (lub jeden poziom niżej). Pieczemy około 12 minut (pizzerinki należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i ich grubości oraz tego czy pieczemy z termoobiegiem czy bez, ja pod koniec zawsze włączam termoobieg). Smacznego
Słodkie okruszkiciekawego i smacznego. Na kolejny początek chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który wykorzystuję dość często ponieważ, jest to ulubione ciasto mojej rodziny. Mam też opracowane sztuczki, żeby przyspieszyć pieczenie takie jak zrobienie od razu większej ilości ciasta czy wekowanie jabłek. Dlatego też lubię tę chrupankę , gdyż wszystkie produkty można przygotować wcześniej a złożenie ich razem zajmuje(...)kształt blachy . Tym razem u mnie blacha 22x40cm. Wyłożyłam papierem do pieczenia a następnie rozwałkowałam i wyłożyłam spód ciasta. Na to ułożyłam jabłka. Z drugiej części wycięłam paseczki i ułożyłam w kratkę na wierzchu a z pozostałej części wycięłam jabłuszka. Piekę w temp. 180C bez termoobiegu do momentu, w którym ciasto uzyska piękny brązowy kolor
Kuchnia Pełna Emocjismakowych. Do pieczenia gofrów najlepsza jest gofrownica o jak największej mocy, wtedy gofry szybko się pieką i są chrupiące. Gofry wymagają również użycia dobrej jakości składników, podstawą jest oczywiście mąka. Tym razem wykorzystałam uniwersalną mąkę pszenną Szymanowską typ 480 Polskie Młyny , która świetnie sprawdza się nie tylko do wypieków. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie Składniki(...)posmarowanej tłuszczem i rozgrzanej gofrownicy nakładać chochlą partie ciasta i wypiekać zgodnie z zaleceniami producenta danej gofrownicy. Czas pieczenia zależy od mocy posiadanej gofrownicy, im większa, tym szybciej gofry się upieką i będą bardziej chrupiące. Piec około 7 minut bez otwierania gofrownicy lub według wskazań producenta gofrownicy. Po upieczeniu gofry studzić najlepiej na kratce, aby nie stykały się
Kuchcik gotujewyjąć, położyć papier do pieczenia, wysypać kulki ceramiczne do obciążenia ciasta (fasole, ryż lub groch około 1-1,5 kg), po to żeby ciasto zachowało kształt i nie zsuwało się z rantów formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec 15 min z obciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru
moj przepis naMleko letnie 150 ml Masło 40 g Sól 2 łyżeczki Jajka 2 Słonecznik łuskany 2 łyżki Siemię lniane łyżka Jajko do posmarowania Nasiona lub pestki do posypania bułek przed pieczenia np. ( słonecznik, dynia, mak, siemię lniane itp.) Przygotowanie: Do miseczki przełożyć wszystkie składniki na rozczyn. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać pestkami lub nasionami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 15 minut. ( pieczemy góra-dół, bez termoobiegu) Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania
Kulinarne przygodywbrew pozorom nie za słodki. Na biszkopt w tortownicy 26 cm 8 dużych jaj 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl cukru esencja waniliowa szczypta soli Czekoladowy krem maślany 1 biała czekolada 500 g prawdziwego masła 82% tłuszczu 100 g cappuccino w proszku śmietankowego 5 dużych(...)Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Po przestygnięciu przekroić biszkopt na 4 części. Ułożyć placki jeden na drugim i ściąć boki tak , aby miały razem kształt donicy
Krylowa Kuchniajest dość łatwy w wykonaniu. Na biszkopt 24 cm 6 jaj 2/3 szk. cukru 5 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej aromat cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml wody 100 ml oleju Szczypta soli Na krem 600 ml śmietnki 36 % 2 galaretki cytrynowe Skórka otarta z 1 cytryny Na poncz 1/2 szklanki soku z cytryny(...)Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić do ostygnięcia, a po wystygnięciu przeciąć na 3 blaty. Krem.Obie galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, zostawić aż będą tężeć
Krylowa Kuchniasłodki, dlatego doskonale nadaje się dla dzieci. Na biszkopt-tortownica 24 cm: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml wody 100 ml oleju Na masę śmietanową 1 l śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki gorącej(...)Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić do ostygnięcia, a po wystygnięciu przeciąć na 3 blaty. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić.Śmietanę wlać do wysokiego
Krylowa Kuchniajest prosty i dość łatwy w przygotowaniu. Na biszkopt-tortownica 24 cm: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml wody 100 ml oleju Na masę cappuccino 1 l śmietanki 36% 70 g kawy cappuccino w proszku 3 łyżki cukru pudru(...)Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić do ostygnięcia, a po wystygnięciu przeciąć na 3 blaty. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić.Śmietanę wlać
Krylowa Kuchniabiszkopt z połowy składników. na tortownicę 26 cm Biszkopt: 6 jaja 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szk.l wody 1/2 szkl.oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl cukru esencja waniliowa szczypta soli Ponad to: 1 łyżeczka masła 1 łyżka bułki tartej Krem serowy: 250 g sera białego homogenizowanego (np.Pacynka) 250 g Palmy "Z murzynkiem(...)Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Krem.Margarynę rozpuścić z cukrem pudrem i odstawić do ostygnięcia. Budyń, ser, mleko i jaja zmiksować. Kiedy margaryna będzie już letnia dodać
Krylowa Kuchniamieszać już tylko szpatułką, aby piana nie opadła. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na papier. Piec w 180 st C, przez 25 minut, włożyć ciasto do zimnego piekarnika, włączyć tylko dolną grzałkę, po 10 minutach włączyć górę i piec na obu grzałkąch bez termoobiegu przez kolejne 15 minut. Biszkopt wystudzić i przeciąć na poł. Krem I.Mas
Krylowa KuchniaZygzakowa rolada to idealny wypiek na obecną sytuację. Mięciutka, pachnąca, wilgotna, smakiem przypomina drożdżowe wypieki. Podaję przepis dla wszystkich, którzy nie kupili drożdży, a mają chęć
dolcevitainmykitchenżaroodporne, żeliwne lub garnek rzymski. Naczynie wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 230 0 C. Gdy piekarnik z naczyniem będzie już nagrzany a chleb wyrośnięty przygotować papier do pieczenia. Papierem nakryć koszyk, w którym wyrastał chleb (miskę/durszlak), trzymając za brzegi delikatnie odwrócić, tak aby chleb znalazł się na papierze. Pędzelkiem delikatnie zmieść nadmiar mąki i naciąć chleb(...)naczynia z piekarnika, tylko delikatnie wysuwam naczynie na prowadnicach), nakryć pokrywą i piec w temperaturze 230 0 C przez pierwsze 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 0 C i piec kolejne 30 min. Pod sam koniec zdjąć pokrywę i ewentualnie piec jeszcze 5 min bez pokrywy aż chleb się ładnie zrumieni. Chleb upieczony po postukaniu w spód wydaje
Kocham..lubię..gotuję..Wilgotny, puszysty i super wysoki biszkopt czekoladowy .. Taki jest właśnie mój przepis na idealny biszkopt kakaowy z 6 jaj. To niezwykle prosty do zrobienia biszkopt bez użycia proszku do pieczenia. Polecam! - tylko kilka składników - na towotnicę 22 - 24 cm - świetny biszkopt pod torty
AniaGotuje.plpowinna być rzadka, jeśli tak jest to jeszcze możemy dosypać troszkę migdałów. 3. Następie wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia porcje ciasta formując ciasteczka. Pieczemy w 200 stop bez termoobiegu przez 10-12 minut do lekkiego ze złocenia. ciasteczka w środku mają być wilgotne i miękkie
Gotowanie...to proste !suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier. Wymieszać i odstawić. W drugiej misce umieścić wszystkie mokre składniki - roztrzepane jajka, Pepsi i olej. Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko - tylko do połączenia się składników. Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki (fot.1) . Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około 25 minut
Świat Ciastazachowując odstępy (pierniki będą rosły) i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). Jeśli pierniki będą grubsze to trzeba wydłużyć troszkę czas pieczenia. Ciasteczka możemy pozostawić bez niczego lub ozdobić według własnych upodobań. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę
Dieta Rozdzielna i Zdrowieproszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia na niej wyłożyć ciasto, rozprowadzić na całej powierzchni. Biszkopt piec w temperaturze 170stopni, bez termoobiegu na środkowej półce przez ok 12 minut ( biszkoptu nie należy zbyt przesuszyć). Ciasto nie będzie wysokie. Wystudzić, delikatnie zdjąć papier
W garach u Gosichleba w domu zawsze przywołuje miłe wspomnienia. Też tak macie? Ten przepis jest dla tych, którzy nie mają zakwasu bądź wolą chleb na drożdżach. Bardzo prosty, bez ziaren, a do pieczenia wystarczy większy teflonowy garnek z pokrywką. Jeśli chodzicie do pracy, nie ma obawy, że pominiecie którąś fazę wyrabiania chleba, bo przepis jest tak opracowany, żeby zdążyć
Bułka z ChlebemPyszne, mięsne burgery wzbogacone cukinią i marchewką. Połączenie doskonałe i to bez smażenia, prosto z pieca! #wysokobiałkowe #warzywne #fit Składniki: – 400 g mielonego mięsa z indyka – 1/2 cukinii – 2 marchewki – łyżka oleju rzepakowego – cebula – 2 ząbki czosnku + przyprawy (sól, pieprz, świeża natka pietruszki, czosnek niedźwiedzi, przyprawa do kurczaka, papryka słodka
Mrs. Endorfinaformy wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej na spodzie otrębami [ u mnie blaszka wysmarowana magiczną pastą ].Wyrównać mokrymi dłońmi wierzch, można posypać makiem lub sezamem i zostawić na około 20 min ,a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni.Przed wstawieniem chleba spryskać piekarnik wodą.Piec 55-60 min bez termoobiegu czyli w ustawieniu góra -dół.Studzić
Moje domowe kucharzeniekurczaka zapieczone z cukinią, marchewką, porem i ząbkami czosnku. Wcześniej zamarynowane w oliwie z dodatkiem wędzonej papryki, soli i pieprzu. Całość zapieczona w piekarniku. My zjedliśmy solo, bez żadnych dodatków, ale pieczone ziemniaczki pasowały by do tego dania bardzo ;-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 3-4 porcje: 8 sztuk pałek z kurczaka 5 marchewek 2 mniejsze
kruche babeczkiChrupiący kurczak miodowo-czosnkowy – bez smażenia! Pyszne kawałki pieczonego kurczaka w panierce panko z dodatkiem sosu miodowo-czosnkowego to coś, co uwielbiam :) Świetnie sprawdzą się jako danie na obiad, np. podawane z ryżem, ale także jako The post Chrupiący kurczak miodowo-czosnkowy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeciasta. Jabłka oprószamy cynamonem a z wierzchu całość posypujemy kruszonką Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 0 C i pieczemy przez 40min. (Piekarnik ustawiony na pieczenie góra-dół bez termo-obiegu). Smacznego Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Drożdżowe jagodzianki z kruszonką Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem
Księga-Smakupyszna... 😋 Moje Dzieci zjadają ją nim zdążę zaparzyć kawę dla siebie, dlatego w kuchni od razu szykuję składniki na drugą porcję 😂 Babkę robi się bez dodatku proszku do pieczenia, dlatego ważne jest dokładne ubicie masła, cukru i żółtek na gładką masę oraz białek na sztywną pianę. Zaś o jej sypkości decyduje dodatek sporej ilości skrobii ziemniaczanej
Słodko-Słony Świat Ilonyformujemy z niego 12 bułeczek. Uformowane bułeczki zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 30 minut. 4 Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w 200 stopniach (bez termoobiegu) przez 14-16 minut do zrumienienia. Artykuł Bułeczki pszenno-owsiane pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiWitam Was. Dziś zapraszam na FIT kotleciki: z mięsa mielonego z indyka, cukinią, pieczarkami, płatkami owsianymi oraz c ebulką suszoną SKWORCU. Kotleciki bez jajek, mąki, bułki Pieczone w piekarniku z płatkami owsianymi robi się je bardzo łatwo i szybko dla każdego :) Wszystkie przyprawy użyte w moich przepisach są dostępne w SKLEPIE(...)cukinię. Duszę ok 3 minut co jakiś czas mieszając.Solę i pieprzę.Studzę , dodaję do mięsa. 5. Farsz łączę ze sobą. 6. Na blachę przekładam papier do pieczenia. Formuję kotleciki wielkości pięści. Lekko spłaszczam. Przekładam na papier ( zachowuję odstęp między kotlecikami). 7. Piekę kotleciki ok 35 min w 180 stopniach. Podaję z ulubionymi składnikami
Gotowanie PatkiKiedy mam do dyspozycji ciecierzycę, najczęściej przygotowuję z niej kotlety. Tym razem z cieciorki zrobiłam pulpety pieczone w piekarniku. Za “jajko” posłużył kleik z
Via Gustopierwszej kolejności upiec bezę, odłożyć ją delikatnie do wystudzenia, a blachę wykorzystać do przygotowania ciasta. Piekłam w blaszce 33,5x23,5cm Składniki: kruche ciasto: - 150g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 100g masła pokrojonego na mniejsze kawałki - 3 żółtka - 30g ksylitolu lub cukru - 8g ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy - 1/2 laskiej łyżeczki proszku do pieczenia W misie(...)była ona niezbędna... Blaszkę odwracamy do góry dnem, smarujemy masłem, przyklejamy do niej papier do pieczenia, wykładamy masę bezową i równo rozprowadzamy. Posypujemy płatkami migdałów. Blaszkę ostrożnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140*C i pieczemy ok. 60 minut na termoobiegu. Beza powinna być chrupka i wypieczona. Po upieczeniu wystawiamy blaszkę z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Smaczne Zdrowegłębszym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, szczelnie zakryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Piec 40 minut, a następnie odkryć, posypać startym serem i piec (tym razem juz bez przykrycia) 10 minut. Plasterek cytryny przeciąć na 4 ćwiartki i przed podaniem każdą porcję dyni skropić sokiem. Smacznego! 😋 #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Kraina Miodem Płynącarzadka Białka ubić na sztywną pianę, dodać ostrożnie do masy- wmieszać Formę o średnicy 24 cm dokładnie zabezpieczyć by masa się nie wylała i przelać masę serową Piec w temp.150*C ( bez termoobiegu) przez 70-90 min. Po upieczeniu sernika pozostawić go jeszcze w piekarniku do wystudzenia, a potem przechowywać w lodówce przez 12 godz. by lepiej można było
Proste PotrawyChrupiący kurczak miodowo-czosnkowy – bez smażenia! Pyszne kawałki pieczonego kurczaka w panierce panko z dodatkiem sosu miodowo-czosnkowego to coś, co uwielbiam :) Świetnie sprawdzą się jako danie na obiad, np. podawane z ryżem, ale także jako kąski kurczaka na imprezę – wystarczy po prostu powbijać w nie wykałaczki :) Więcej przekąsek znajdziecie tutaj: przekąski na imprezę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)dziale z azjatycką żywnością ** szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na chrupiącego kurczaka miodowo-czosnkowego: Piekarnik nagrzać do temp. 200 st.C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Kurczaka umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błonek i kości. Pokroić na ok. 2 cm kostkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W miseczce rozbełtać jajka. W drugiej miseczce wysypać panierkę Panko
Kulinarne Przebojemąki Wykonanie : Żółtka wymieszać z cukrem, dodać wanilię, twaróg oraz mąkę i wymieszać. Następnie ubić białka i wymieszać z masą serową. Piec na patelni teflonowej bez tłuszczu. Podawać z owocami (np. jagody w syropie) lub polane miodem. Smacznego
cucinarewcale nie trudniejsze niż nasze krajowe Składniki : ciasto : 2 szklanki mąki pszennej gorąca woda 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju farsz : 2 szklanki mięsa z pieczonego lub gotowanego kurczaka , bez kości 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pieczarek 2 papryczki jalapeno , czerwona i zielona 150 ml słodkiej gęstej śmietany 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku dodatkowo
Ogrodnik w podróżybiały i trzcinowy, mleko i ponownie miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka i mieszamy łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę do pieczenia smarujemy grubo masłem. Może to być forma na tartę o średnicy 24 - 27 cm, lub tortownica o średnicy ok. 26 cm. Ciasto wałkujemy na placek większy niż
Smakowity Blog Kulinarnyłyżka erytrytolu 5 łyżek mąki żytniej 1/2 szklanki puree z dyni szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie miksujemy. Do rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy przelewamy masę. Pieczemy przez 10 minut bez otwierania. Smacznego
Truskawkowa Fiestasłoika My dzisiaj proponujemy Wam danie „jednosłoikowe” – to nasz stały patent na zapiekanki. Pakujesz składniki do słoika, zapiekasz, studzisz, zamykasz i zabierasz na lancz do pracy. Więcej o zasadach pieczenia w słoiku przeczytacie tutaj . Przepis pochodzi z bloga FitMenCook . Składniki: 2 polędwiczki indycze Szklanka jogurtu greckiego Kulka mozzarelli ½ szklanki ryżu ½ szklanki komosy lub kaszy jaglanej 1 główka brokuła(...)Wlej dodatkowo pół szklanki wody. Wymieszaj całość Przełóż masę do zaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem naczynia. Posyp z wierzchu bułką tartą (możesz dodatkowo zetrzeć trochę parmezanu). Wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut bez przykrycia. Artykuł Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzzamrażarki. Następnie wyjmij i formuj większe kulki, ugniataj na płasko i wykrawaj foremkami ciastka. Piecz na środkowej półce w temp. 180 C na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół). Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo lekko urosną. Gotowe wystudź na kratce lub na płaskim talerzu. Możesz udekorować je polewą lub lukrem
Zasmakuj Kuchniminut do zamrażarki. Następnie wyjmij i formuj większe kulki, ugniataj na płasko i wykrawaj foremkami ciastka. Piecz na środkowej półce w temp. 180C na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół). Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo urosną. Wystudź na kratce lub na płaskim talerzu. Gotowe! Inne wersje? Pomiń kakao, dodaj ulubione
Zasmakuj Kuchnistrumieniem wlewać olej. Mąkę, proszek i skrobie wymieszać razem z kakao, dalej przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Ostudzony
Candy PandasWszędzie dobrze, ale w domu najlepiej...A jeszcze lepiej, kiedy na stole czeka na nas świeżo upieczony placek z pianą i agrestem. Sprawdzonych przepisów na ciasto
dolcevitainmykitchenblogu można znaleźć przepis na tradycyjne gołąbki jak również na gołąbki bez zawijania . Tym razem zapraszam na gołąbki bez zawijania w wersji pieczonej. Pyszne, aromatyczne, rozpływające się w ustach, polecam :) Składniki: 600 g mięsa mielonego 1/2 główki białej kapusty 1 woreczek ryżu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej
magiczna kuchnia Kasimusztardę, miód i śmietanę. Smarujemy roladę. Wkładamy do piekarnika w zamkniętym żaroodpornym naczyniu. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie otwieramy żaroodporne naczynie i pieczemy przez 5 minut bez przykrycia. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami i pomidorkami. Artykuł Rolada drobiowa ze szparagami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plzamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które lekko spłaszczaj i ugnieć nieco widelcem tworząc charakterystyczne paseczki. Piecz na środkowej półce w temp. 180C na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra plus dół). Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo urosną. Wystudź na kratce lub na płaskim talerzu
Zasmakuj Kuchniubijamy na sztywno, po koniec stpniwo dodajemy cukier. Wrzucamy żółtka nie przerywając ubijania. Dodajemy szpinak. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 35-40 minut/160C bez termoobiegu. Studzimy, ścinamy wierzch, który będzie do dekoracji. Blat nasączamy sokiem z cytryny. MUS: Truskawki kroimy, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem
Ostra na SłodkoWierzch delikatnie posolić i przyprawić zmielonym chilli. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Piec najpierw 30 minut pod przykryciem. Po upływie czasu wierzch zapiekanki posypać posiekaną, świeżą bazylią i piec jeszcze 10 minut - bez przykrycia (do lekkiego zarumienienia wierzchu dania). Od razu podawać. Nakładanie poszczególnych warstw: dorsz, cukinia, cebula i przecier pomidorowy Pomysł na danie STĄD
Ugotowaćpołączenia. Przesiać mąkę i całość wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać orzechy. Do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę brownie i wyrównać. Piec w 160 stopniach (bez termoobiegu) przez około 20 - 22 minut (najpewniej sprawdzić patyczkiem - nie powinno być na nim śladów surowego ciasta. Kroić po wystudzeniu. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaProsty i klasyczny biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, przekładany masą kajmakową i kremem śmietankowym z orzechami laskowymi i migdałami. Ciasto dla wielbicieli słodkości ... rozpływa się w ustach ! Składniki na tortownicę ∅ 26 cm : Biszkopt: 5 jajek - temp. pokojowa! 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej (pszennej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 460 g masy krówkowej Kajmak (Bakalland
Alutka-Gotujelekko maślane, bardzo kruchutkie, bardzo smaczne i je z czystym sercem polecam :) Można polać polewą czekoladową ale równie dobrze będą smakować posypane cukrem pudrem albo bez żadnych posypek. Podczas pieczenia z piekarnika wydobywa się piękny zapach, cały dom pachnie jak słodka cukierenka ;) Temperatura pieczenia : 170 stopni Czas pieczenia : 10-15 minut ok. 72 szt. Składniki
Różne smaki w kuchnilekko maślane, bardzo kruchutkie, bardzo smaczne i je z czystym sercem polecam :) Można polać polewą czekoladową ale równie dobrze będą smakować posypane cukrem pudrem albo bez żadnych posypek. Podczas pieczenia z piekarnika wydobywa się piękny zapach, cały dom pachnie jak słodka cukierenka ;) Temperatura pieczenia : 170 stopni Czas pieczenia : 10-15 minut ok. 72 szt. Składniki
Różne smaki w kuchniCiasto kryształek to pyszne i efektowne ciasto na bazie czekoladowego biszkoptu, bitej śmietany i galaretki. Pierwszy raz zrobiłam biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia - obawiałam się, że może nie wyrosnąć, ale wyszedł bardzo dobrze. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (100 g) 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru (150 g) Ponadto: 500 ml śmietany
e-PrzepisyKulinarneprzykryciem do miękkości lub każdego buraka oddzielnie owijamy w arkusz folii aluminiowej (można także ułożyć w żaroodpornej formie z pokrywą), układamy na blasze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190℃ bez termoobiegu przez około 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości). Gotowość sprawdzamy wbijając ostry nóż lub patyczek do szaszłyków. Powinien lekko zagłębić się w miąższu
cool and mintymiski wbijamy jajka, wsypujemy oba cukru i miksujemy na puszystą masę, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Następnie wlewamy mleko, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. 2. Cukierki wsypujemy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta kruszymy je, następnie wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy
Izabelawkuchniostudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę, zmielone pierniki i proszek do pieczenia przesiać przez sito i połączyć z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość przelać do formy posmarowanej masłem i opruszonej mąką. Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. Wykonanie – kruszonka: Zmielone pierniki wymieszać z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, masłem(...)mieszając wlewać do masy śmietankę i dodawać stopniowo po 1 jajku. Mieszać, aż wszystkie składnik dobrze się połączą. Masę przełożyć na podpieczony spód i posypać kruszonką. Ciasto piec w 180°C (bez termoobiegu) około 50 minut
Kuchnia Bon AppetitMąkę i skrobie wymieszać razem z kakao i przyprawą do piernika, dalej przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Ostudzony
Candy Pandasjuż wielokrotnie wspominałam, kocham serniki, wszystkie, bez wyjątku. Nie tylko pieczone, ale również te nie wymagające pieczenia, prosto z lodówki, idealne na cieplejsze dni, a nawet upały. W wersji na zimno to chyba jeden z moich ulubionych… delikatny i lekki. Gości u nas w sezonie wiosenno-letnim prawie w każdy weekend… raz z borówkami
Fitsweet.megodzinę w ciepłe miejsce. Gdy wyjmiesz ciasto po godzinie dodaj łyżkę maku, wymieszaj, zwiń w rulony – paluszki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem. Piecz na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C przez 15 minut. Smacznego
Zasmakuj Kuchnimasłem i posypałam bułką tartą. Na cieście rozsmarowuję równo wieloowocową marmoladę oraz układam dekoracyjnie jabłka (pokrojone w talarki o kształcie półksiężyca), posypuję szczyptą cynamonu, cukrem i orzechami. Piekę w temp. 175C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 40-50 minut. Do mojej tarty wykorzystałam marmoladę wieloowocową Jamar , polecam wieloowocowy wyrazisty smak! Smacznego
Zasmakuj Kuchnidyniowym, cukrem, mąkami oraz olejem i przyprawami. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z resztą ciasta. Odstawiamy na 5 minut. Nagrzewamy gofrownicę wysmarowaną tłuszczem, nalewamy ciasto, pieczemy ok. 5 minut bez otwierania. Podajemy z orzechami, bitą śmietaną lub serkiem, suszonymi owocami lub konfiturą, chrupiącymi orzechami oraz polane syropem trzcinowym. #cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #diamant
słodki bratekwielu ciast i tortów. Dzisiaj mam dla Was przepis na idealny biszkopt, który nie opada, jest puszysty, mięciutki i wysoki. W dodatku, biszkopt wyrasta bez użycia proszku do pieczenia i innych ulepszaczy. Składniki biszkoptu muszą mieć temperaturę pokojową, poza tym białka muszą być idealnie ubite, a mąkę którą dodajemy na sam koniec powinniśmy delikatnie wmieszać za pomocą
kulinarne odsłony patiprzyprawach i przesmażony w ziołach na maśle klarowanym oddaje cały smak warzywnemu daniu. Do tego ziemniaki w skórkach, szalotki, papryka, marchewka, świeży i aromatyczny por… Mmmm, dopełnieniem jest pieczenie podczas którego smaki jeszcze bardziej się ze sobą łączą tworząc mięsno – warzywny pyszny obiad. Z dedykacją dla mojej Teściowej z pewnością ucieszy Ją ta kolorowa i zdrowa porcja(...)warzywami i ułóżcie miedzy nimi udka, na wierzch dajcie gdzieniegdzie po łyżeczce masła klarowanego oraz cały sos z patelni, na której smażyły się udka, posypcie całość majerankiem; pieczcie w temp. 180C bez termoobiegu na środowej półce piekarnika grzanie góra-dół przez około 45 minut co jakiś czas mieszając i przekładając warzywa; warzywa i kurczak mają być miękkie i pachnące
Zasmakuj Kuchnipracy ), obiad czy też kolację. Było smacznie. Składniki: na dwie porcje 100 ml mleka 1 jajko – średnie 60 g mąki pszennej 120 g cukinii młodej 50 g pieczonej piersi z kurczaka ( bez skóry ) ½ małej cebuli 50 ml jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki kukurydzy z puszki 100 g pomidorów z puszki krojonych 15 g sera cheddara Sól
Smaki EwyNajlepszy przepis na jasny, uniwersalny biszkopt pod torty i rozmaite ciasta. - Bez dodatku proszku do pieczenia - Biszkopt szykuje się bardzo szybko - Nie kruszy się i jest puszysty - Idealna baza pod małe torty, ciasta przekładane, czy samodzielny deser
AniaGotuje.plsię do nich przyklei. Ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawcie na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajcie o odstępie, nasze drożdżówki będą rosły. Ja zawsze lekko nagrzewam piekarnik, wyłączam go i do środka wkładam ciasto do wyrośnięcia. Pieczcie na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C około 20-25 minut. Gotowe możecie polać
Zasmakuj KuchniWciskaj w nie kawałki orzecha włoskiego, żurawinę, lentylki, rodzynki, obsyp wiórkami kokosowymi, kawałki czekolady, na co tylko masz ochotę. Piecz na środkowej półce na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół). Moje wyglądały tak (pierwsza tura), bo było ich trzy. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo urosną. Wystudź na kratce
Zasmakuj Kuchnitrudnego. Dekoracja tylko przyprawiła mi siwych włosów. Unicorn zrobiony z masy cukrowej w nocy, aby nikt nie podejrzał, bezy i makaroniki także pieczone w nocy. Spróbujcie i Wy ... radość dziecka nie do opisania. Biszkopt pieczony w tortownicy-19 cm 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki(...)cukru. Następnie dodajcie w trzech turach przesianą mąkę. Delikatnie zamieszajcie szpatułką, aby mąka połączyła się z białkami, ale białka nie opadły. Przełóżcie do tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwidelcem Len mielimy i zalewamy około 4 łyżkami wrzątku, non stop mieszając. Odkładamy na około 5 minut. Banan trzemy na tarce na dużych oczkach. Łączymy wszystkie składniki. Pieczemy placuszki na patelni bez tłuszczu. Podajemy posmarowane pasta z kiwi
Szkrab Je Samszynce parmeńskiej czyli jak ożywić nudnego kurczaka lub Domowy kurczak jak u taty , a także Uduszona kurza noga czyli o tym jak łatwo jest zrobić smacznego kurczaka Pieczone ziemniaki, ale już bez sera znajdziesz tutaj Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeRacuchy wychodzą grube, puchate i pyszne. - Idealne na śniadanie, kolację, czy nawet posiłek do pracy czy szkoły. Cudownie smakują również racuchy drożdżowe z twarogiem, które piecze się na patelni bez tłuszczu. Najdelikatniejsze w smaku zaś będą niebiańskie racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku .. poezja
AniaGotuje.plwyrabiamy na "wałki" Tak przygotowane przykrywamy i odstawiamy na 30-60 min do wyrośnięcia. Potem smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami... (jeżeli ktoś chce, bo można upiec bez nasion i smarowania) Pieczemy w 200 st. C/ 20-30 min. góra/dół Po upieczeniu chwilę studzimy minimum 10 minut. Smacznego
chleba naszegoobsypujemy mąką, nacinamy i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. 4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wyrośnięte bułeczki pieczemy przez około 25-30 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Smacznego
Gotowanie...to proste !suchych składników, a na sam koniec rozgniecione, polane sokiem z cytryny banany. Mieszamy całość i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy/wciskamy delikatnie w ciasto kawałeczki gorzkiej czekolady. Pieczemy w 180 stop bez termoobiegu grzanie góra-dół przez około 50-60 minut do tak zwanego suchego patyczka. Smacznego
Gotowanie...to proste !Dziś przedstawiam pomysł na pyszny obiad bez zbędnego wysiłku. Długo pieczone, rozpływające się w ustach żeberka wieprzowe pieczone z cebulą, papryką i grzybami w pysznym sosie na bazie pikantnego ketchupu, czego chcieć więcej? Danie to wymaga od nas minimum wysiłku, gdyż tak na prawdę to piekarnik robi za nas całą robotę. A żeberka wychodzą takie, że palce lizać. Jeżeli
karmelowyTrochę inna wersja na mini pizze - bez zagniatania ciasta i pieczenia. Wyczuwalny smak papryki i natki. Pyszne! Składniki: 9 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 papryki (jedna czerwona, jedna żółta), 300 g pieczarek, duży pęczek natki pietruszki, 2 duże marchewki, 150 g sera żółtego duża cebula, 150 g kiełbasy 2 jajka, sól, pieprz do smaku
Lena Gotujeprzyprawione ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, tak by leżały luźno. Można także ułożyć je na blasze do pieczenia z lekkim odstępem. W połowie pieczenia lekko je mieszam, obracam. Piekę w temp. 200C bez termoobiegu grzaniem góra-dół przez około 25 minut lub do zrumienienia się, zawsze sprawdzam widelcem czy ziemniaki mi odpowiadają
Zasmakuj KuchniKalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego (spodem do dołu). Posmarować go majonezem. Piec około 50 minut pod przykryciem, a po upływie czasu kalafiora posypać startym serem i piec jeszcze 15 minut (bez przykrycia i do zrumienienia wierzchu kalafiora). Farsz przed wymieszaniem Od lewej strony: faszerowanie kalafiora mięsem mielonym i smarowanie majonezem Kalafior przed i po upieczeniu Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćmożna przygotować dzień wcześniej wieczorem a potem tylko wszystko połączyć i zapiec. Polecam gorąco. Użyłam tutaj przyprawy gyros własnej produkcji, polecam gorąco, zróbcie sobie sami taki rarytas, bez konserwantów i ulepszaczy. Pieczony kalafior z indykiem w kurkumie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekażdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem z kakao oraz przyprawą i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy . Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka
Candy Pandasżółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka
Candy Pandassamo dodawać po łyżce oleju. Obie mąki wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka
Candy PandasRyby są cennym źródłem białka, witaminy D3 i kwasów Omega 3, dlatego z przyjemnością przygotowuję je na obiad. Ostatnio coraz częściej bez panierki, w wersji pieczonej. Ryba smażona z chrupiącą skórką na obiad w środku tygodnia (nie tylko od święta czy weekend) jest chętnie przeze mnie przygotowywana. Dodatki? Różne - od pieczonych chrupiących ziołowych ziemniaków, puree z ziemniaków i groszku
Zasmakuj Kuchnibyć przyrządzane dwoma metodami – na ciepło i na zimno. Możemy z nich wykonać wiele ciekawych rzeczy, między innymi tort pavlova, bezy przekładane kremem, czy lody kawowe. Bezy z reguły nie pieczemy, suszymy je w niskiej temperaturze
AleTorcikjuż wielokrotnie wspominałam, kocham serniki, wszystkie, bez wyjątku. Nie tylko pieczone, ale również te nie wymagające pieczenia, prosto z lodówki, idalne na cieplejsze dni, a nawet upały. W wersji na zimno to chyba jeden z moich ulubionych… delikatny i lekki. Gości u nas w sezonie wiosenno-letnim prawie w każdy weekend… raz z borówkami
Fitsweet.mepapryka, tymianek, szczypta soli Przygotowanie: Cukinię dobrze myjemy, kroimy w niezbyt grube plasterki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim krążki cukinii. Polewamy ją oliwą z oliwek, posypujemy roztartymi w dłoniach ziołami i przyprawami. Pieczemy w temp. 190C bez termoobiegu grzaniem góra-dół przez ok. 20 minut. Smacznego
Zasmakuj Kuchniżółtym i posypuję dla koloru słodką papryką. Naczynie przekładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około 40 minut z termoobiegiem w 160 stopniach. Przez pierwsze 20 minut piekę pod przykryciem, potem bez. Kiedy danie jest gotowe roladki są rumiane, a sos gęsty. Roladki najczęściej podaję z ziemniakami purre i surówką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródzdecydowanie i raczej szybko wymieszać. Gotową masę wyłożyć na przygotowany wcześniej spód z biszkoptów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Nie należy piec dłużej. Ja potrzymałam dłużej i za bardzo się przyrumienił. Oczywiście sernik urośnie niemożebnie a zaraz po wyjęciu opadnie - inaczej nie będzie, jeśli do sera poszła piana
Ze smakiem bez glutenuwoli, układamy w naczyniu żaroodpornym, mieszamy z masłem i przyprawami, pieczemy pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu zaglądając i przewracając je na drugi boczek:) ja piekłam w temp. 190C bez termoobiegu, grzaniem góra-dół, pod koniec zdjęłam pokrywkę i lekko przyrumieniłam je chwilę
Zasmakuj KuchniPrzepis jest przerobioną wersją sernika ze strony 'przepisy Joli''. Zmniejszyłam ilość składników i wydłużyłam czas pieczenia . Pierwszy raz piekłam sernik. Niestety opadł ale nadrabia to smakiem. Jest bardzo delikatny i gładki. Złoty z wierzchu. Szybko znika. 400 g jogurtu greckiego 2 jajka 0,5 szklanki cukru( mniej jeśli budyń jest z cukrem) 0,5 łyżki cukru waniliowego(...)Piane dodaj do pozostałych składników. Delikatnie wymieszaj. Przygotuj formę posmaruj ją masłem obsyp mąką i wyłóż herbatnikami. Wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz około 50 minut bez termoobiegu. Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia. Smacznego
cukrem pudrem posypanespożywczą lub ściereczką i ostawiamy na ok.15 minut do podrośnięcia . Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka, posypujemy ziarnami . Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 200℃ bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek. Wyciągamy, gdy zarumienią się na wierzchu, a następnie studzimy na kratce :) Teraz zostało już tylko
Marcepanowa kuchniasamo dno. Na ciasto nałożyć papier do pieczenia i na nim położyć obciążenie np. fasolę, groch, ryż itp. żeby ciasto wyrosło równomiernie. Piekarnik nagrzać do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez ok. 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec kolejne 8 - 10 minut, do zarumienienia i wypieczenia(...)napowietrzać masy serowej – bo wtedy mocno urośnie, a potem opadnie. Sernik po upieczeniu powinien być równy. Na schłodzoną masę czekoladową, przelać masę serową, wstrząsnąć do wyrównania. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 50 minut lub więcej, w zależności od piekarnika. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Gotowy sernik przestudzić w lekko uchylonym
Calzonella.comtakiej postaci dodać do reszty sosu). Pulpety po upieczeniu przełożyć do sosu i posypać natką pietruszki. Pulpety mogą delikatnie przywierać do dna formy, w której były pieczone. Można je jednak bez problemu wyjąć przy pomocy np. widelca
Bullioprzyprawach i przesmażony w ziołach na maśle klarowanym oddaje cały smak warzywnemu daniu. Do tego ziemniaki w skórkach, szalotki, papryka, marchewka, świeży i aromatyczny por... Mmmm, dopełnieniem jest pieczenie podczas którego smaki jeszcze bardziej się ze sobą łączą tworząc mięsno - warzywny pyszny obiad. Z dedykacją dla mojej Teściowej:) z pewnością ucieszy Ją ta kolorowa i zdrowa porcja warzyw(...)warzywami i ułóżcie miedzy nimi udka, na wierzch dajcie gdzieniegdzie po łyżeczce masła klarowanego oraz cały sos z patelni, na której smażyły się udka, posypcie całość majerankiem; pieczcie w temp. 180C bez termoobiegu na środowej półce piekarnika grzanie góra-dół przez około 45 minut co jakiś czas mieszając i przekładając warzywa; warzywa i kurczak mają być miękkie
Zasmakuj Kuchnikakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm : Masa makowa: 850-900 g gotowej masy makowej z puszki 3 jajka
Ze smakiem i z pasjąPrzyłożyć dowolny kształt foremki (mniejszej od koła) i wykrawać pierniczki. Boki pierniczków delikatnie docisnąć, by się skleiły. Nie trzeba smarować brzegów roztrzepanym białkiem, lekkie dociśnięcie sprawia, że bez trudu się sklejają. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (czas może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Wyjąć, wystudzić na kratce. Udekorować lukrem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Kiedyś znalazłam przepis na żurawinowe ciasto. W oryginale dodaje się suszoną żurawinę. Masa wychodzić dość gęsta i trudno było tę żurawinę dobrze w nią wmieszać. Stwierdziłam
Kucharzycawymieszaj wszystkie składniki na marynatę oprócz kopru. Dodaj osuszone pałki kurczęce i dokładnie wymieszaj. Marynuj przynajmniej przez godzinę lub przez noc. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC) i piecz mięso przez 45 minut. Po połowie czasu odwróć i piecz dalej. Dynię oczyść z pestek, usuń skórkę, pokrój w kostkę, posyp chili i podsmaż do miękkości
codojedzeniaroku na Halloween. Wyszły bardzo smaczne, a i samo ich przygotowanie poszło mi całkiem sprawnie. Ciasteczka dyniowe z nadzieniem Ciasteczka te są bardzo aromatyczne i bez wątpienia można je piec nie tylko z okazji Halloween. Niedługo będziemy mieć Swięta Bożego Narodzenia i to też jest dobra okazja na ich wypróbowanie. Do pomocy można włączyć dzieciaki. One uwielbiają tego typu(...)zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 30 dkg puree z dyni 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej około 3 łyżki mąki do podsypania 6 łyżek wymieszanych migdałow, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny
mecooksruszcie. W najgrubsze miejsce wbić termometr (zaopatrzyłam się w termometr z sondą), nastawić temperaturę 68`C i czekać, aż termometr dźwiekiem oznajmi koniec pieczenia. Pieczenie trwa 2 godziny, bez obracania. Upieczoną szynkę wyjąć z piekarnika, przykryć i ostudzić. Kroić po schłodzeniu w lodówce, najlepiej przez całą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Terrina to nic innego jak rodzaj pasztetu , a jak pasztet to różne składniki. Na wiosnę proponuję delikatny twarożek, rzodkiewki, ogórek i
To co kochamWystarczy max 30 min do przygotowania, smacznego, wegetariańskiego dania. Warzywa bez obierania w piekarniku pieczemy, następnie z bulionem blenderem miksujemy, przez sito przecieramy, do smaku doprawiamy, makaron do sosu dyniowego dodajemy, serem i sezamem czarnym posypujemy. Tymianek, curry jest wyczuwalny, dzięki temu smak jest niebanalny. Danie tanie, łatwe do przygotowania i zostaje dużo czasu do odpoczywania. Składniki(...)wydrążamy miąższ z pestkami i kroimy na cienkie plastry. Marchewki kroimy na plasterki. Pokrojone warzywa oraz całe papryczki skrapiamy olejem i układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie posypujemy solą, przyprawą curry i igiełkami tymianku. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 15-20 min. Warzywa zmiękną i będą delikatnie złote, nie wolno
Moniki Smakołykiform wyłożonych papierem do pieczenia, i dodatkowo zrób kołnierz z papieru, bo babki bardzo wyrastają. Odstaw ponownie babki do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość (do 1 godziny) Rozgrzej piekarnik do 200- 190 C i wstaw babki na 10 minut po czym zmniejsz temperaturę do 180-170 C i piecz kolejne 30 minut (bez termoobiegu) Upieczone babki możesz posypać
greenscarfjuż zdążyliście chyba zauważyć ;) moimi ulubionymi bakaliami są orzechy. Każde, ale włoskich akurat ostatnio miałam pod dostatkiem. Ciasta z nimi smakują rewelacyjnie! Przyznaję bez bicia, że Snikersa piekłam drugi raz. Czemu więc nie podzieliłam się pierwszą wersją? Bo był tak wysoki, że śmiało mógł "robić" za tort. Nie byłam w stanie rozwałkować cienko ciasta i je przenieść, więc zrobiłam(...)orzechy z takiej samej porcji jak tutaj... Dlatego jak tylko nadarzyła się okazja postanowiłam poprawić swoje błędy i ciasto powtórzyć. Wymyśliłam sobie, że odmierzę na papierze do pieczenia wymiar formy i postaram się pięknie rozwałkować właśnie na nim. I to był strzał w dziesiątkę ;) Bo i przenieść do formy nie było problemu i upiekło się tak jak trzeba
Kuchnia w czekoladzieposypałam bułką tartą. Na cieście rozsmarowuję równo wieloowocową marmoladę oraz układam dekoracyjnie jabłka (pokrojone w talarki o kształcie półksiężyca), posypuję szczyptą cynamonu, cukrem i orzechami. Piekę w temp. 175C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 40-50 minut. Moja tarta nie ma idealnych od linijki brzegów - możecie je dekoracyjnie pofalować, wygiąć, ponacinać, do woli. Smacznego
Zasmakuj Kuchniszczypta soli 300 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka soku z cytryny 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając, do powstania sztywnej(...)Dodać daktyle, delikatnie wymieszać. Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą
Kolorowa kuchnia ElkiWłożyć mięso do miski i natrzeć ze wszystkich stron przyprawami. Szczelnie zawinąć folią spożywczą i włożyć na około 12 godzin do lodówki. Mięso włożyć do wolnowaru i piec około 12 godzin bez odwracania. Mięso wyjąć odstawić na około 15 minut i można "czesać" inaczej mówiąc rozdzielać na pojedyncze włókna. Mięsko najlepiej "czesać" widelcem. Najlepiej smakuje z chlebkiem pita, bułką
Ala piecze i gotujepuszki i tak dwukrotnie , na ostatnią warstwę pomidorów układamy cieniutko pociętą cebulę – solimy , doprawiamy chilli . Całość, przykrywamy jogurtem greckim, wymieszanym z tartym serem . Wkładamy do piekarnika ( bez wcześniejszego nagrzewania ) i pieczemy w temperaturze 150 C , przez około 60 minut . Najsmaczniejsza jest odgrzewana drugiego dnia , wtedy też łatwiej ją pokroić Smacznego ! Post Zapiekanka ” Boryny „ pojawił się poraz
Ogrodnik w podróżyciasto krótko wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja na spód wykładam też pestki dyni). Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia (powinien rosnąć powoli, przez kilka godzin). Foremkę z chlebem włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec mniej więcej godzinę, bez termoobiegu
FitKotsię do nich przyklei. Ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawcie na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajcie o odstępie, nasze drożdżówki będą rosły. Ja zawsze lekko nagrzewam piekarnik, wyłączam go i do środka wkładam ciasto do wyrośnięcia. Pieczcie na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C około 20-25 minut. Gotowe możecie polać
Zasmakuj Kuchniuznania. Rybę przyprawiam solą i pieprzem, piekę w torebce do pieczenia ok 15 minut. Podaję z dipem paprykowym. Rybę upiekłam w torebce do pieczenia Gosia. Dzięki niej bez tłuszczu upieczemy soczyste ryby, mięsa, czy też pyszne warzywa
Z Majeczką w kuchnimąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksuję. Na końcu wlewam tłuszcz. Miksuję do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układam równomiernie porzeczki bez dociskania. Wkładam całość do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 30 minut (do suchego patyczka) Dobrze smakuje także wersja
Kuchnia co dniatrochę pieczonego karczku, stwierdziłam, że znakomicie będzie pasował do kapusty. Do tego pomidory z puszki i kapustka palce lizać! Składniki: -pół główki kapusty -trzy plastry pieczonego karczku -puszka pomidorów bez skórki lub cztery świeże pomidory -duża główka cebuli -10 dag masła -dwa liście laurowe -dwa ziela angielskie -łodyga zielonego kopru -sól, pieprz -łyżka łagodnego keczupu Kapustę szatkujemy, wrzucamy
Kulinarne przemysleniaprzykryciem w lodówce. Podudzia ułóż w naczyniu żaroodpornym, powtykaj gdzieniegdzie plasterki czosnku, polej wodą z dodatkiem cukru. Na wierzch ułóż łyżkę masła. Piekarnik rozgrzej do 190C, piecz na środkowej półce bez termoobiegu około godziny czasu. Od czasu do czasu polej sosem podudzia. Smacznego
Zasmakuj Kuchnigodzinę w ciepłe miejsce. Gdy wyjmiesz ciasto po godzinie dodaj łyżkę maku, wymieszaj, zwiń w rulony - paluszki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem. Piecz na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C przez 15 minut. Smacznego
Zasmakuj Kuchnidodać resztę składników. Całość wymieszać (ręcznie, nie miksować) i przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia. Na wierchu ciasta ułożyć połówki czereśni (umytych, bez pestek; na środku ułożyłam kilka z ogonkami). Piec w 180 stopniach przez około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka
Di gotujeWciskaj w nie kawałki orzecha włoskiego, żurawinę, lentylki, rodzynki, obsyp wiórkami kokosowymi, kawałki czekolady, na co tylko masz ochotę. Piecz na środkowej półce na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół). Moje wyglądały tak (pierwsza tura), bo było ich trzy. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo urosną. Wystudź na kratce
Zasmakuj Kuchnikule łyżeczką otrzymamy 25 kul. Następnie też łyżeczką lekko je spłaszczamy, ale naprawdę trochę, ciastka w pieczeniu "rozleją" się tworząc na blaszce coś na kształt tabliczki "nieczekolady". Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 25 minut: 10 bez nawiewu, 15 z nawiewem. Po tym czasie złote i kruche wyjmujemy z piecyka i studzimy, najpierw
I tu będę miała takie tekremu z buraków, sałatek, pasty do chleba, do ciast, do koktajli, itd. Jak widać lista jest długa, dlatego gorąco polecam ten sposób przygotowania buraków. Pieczenie buraków: Buraki umyć bardzo dokładnie. Bez obierania każdy osobno zawinąć w folię aluminiową. ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i w zależności od wielkości buraków
kuchnia doskiMożesz zamarynować rybę 30 minut przed planowanym grillowaniem lub wcześniej i pozostawić ją w marynacie przez noc w lodówce. Będzie jeszcze smaczniejsza. Oprócz marynaty lubczykowej do pieczenia dorsza od strony bez skóry obłożyłam liśćmi lubczyku, by "trzymał" rybę. Efekt? Ryba się nie rozsypała, ładnie zachowała kształt, a przypieczony lubczyk oszałamiał aromatem i smakiem. Przepis wart wypróbowania! Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyjąć, położyć papier do pieczenia, wysypać kulki ceramiczne do obciążenia ciasta (fasole, ryż lub groch około 1-1,5 kg), po to żeby ciasto zachowało kształt i nie zsuwało się z rantów formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec 15 min z obciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru
moj przepis nasklejony brzeg nacinamy na głębokość ok. 0,5-1 cm tworząc coś na kształt grzebienia. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika i smarujemy mlekiem. Pieczemy w 200 stopniach (bez termoobiegu) lub w 180 stopniach (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut (do zezłocenia). Upieczone kieszonki studzimy na kratce. Po całkowitym ostygnięciu bułeczki można polukrować
MyCookBook.plinaczej, bez względu na wszystko pieczcie, jedzcie i chwalcie się wrażeniami ;-) Okoliczności zawsze przecież można dopasować, a szarlotka jest pyszna nawet na ciepło... z lodami waniliowymi na przykład... ;-) SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki kaszy manny 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Czary - gary w kuchniporcji: 14 Klasyka polskiej kuchni – tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w liście kapusty i polane sosem pomidorowym. Można spotkać także gołąbki z kapusty włoskiej, pieczone w piekarniku, gotowane bez sosu, czy oszukane. Gołąbki to danie, które niewątpliwie wszyscy chętnie zajadają. Jednak nie każdy chętnie je robi, gdyż są pracochłonne. Warto jednak od czasu do czasu zrobić
Wędrówki po kuchnitemperatury 190 stopni. Wyjąć brytfankę z piekarnika i dodać pomidory. Poupychać je ciasno pomiędzy kawałkami mięsa. Jeżeli są większe - przekroić i układać przeciętą częścią do góry. Piec jeszcze 25 minut bez przykrycia. Wyjąć danie z piekarnika i dodać do wytworzonego sosu estragon (posiekany świeży lub suszony). Potrząsnąć brytfanką by dobrze się wymieszał. Odczekać 5 minut - w tym czasie estragon
zadanie-gotowaniedobre. Same placki są subtelniejsze w smaku od naszych ziemniaczanych. Przepisów znalazłam mnóstwo i to przeróżnych. A to z dodatkiem sody, innym razem z proszkiem do pieczenia albo w ogóle bez tych dodatków. Z jajkiem i bez. Z mlekiem albo z maślanką. Swój wybór opiszę poniżej. Podawałam z genialną wołowiną Maćka. Dzieciaki tradycyjnie wybrały
zadanie-gotowanieDziś bez długich wstępów, bo zaraz Wielkanoc i trzeba piec warzywne pasztety, gotować żurek, przygotowywać wegańskie pasty (bez)jajeczne i jajka, no i oczywiście mazurki. Ten nie jest za słodki, trochę w wersji fit. Burak gra główną rolę w masie, a spód nie jest z tej ''okropnej'' mąki pszennej tylko z gryczanej. Taki to mazurek, trochę fit, trochę
wegetalerzeDzisiejszy przepis jest modyfikacją poprzedniego fasolnika , tym razem zależało mi na tym, aby jak najbardziej wyglądał na sernik, nie tylko smakował i udało się, w dodatku bez dodatku czystego tłuszczu. Piekłam ten „sernik” dwa razy, w pierwszej wersji posłodziłam stewią zamiast i wyszło ok, ale przyznaję szczerze, cukier to cukier i mi o wiele bardziej smakował(...)mleka kokosowego 200 g wiórków kokosowych (u mnie były po „dojeniu”) 40 g stewi w proszku lub 250-300 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia na karmel: litr mleka sojowego słodzonego (najlepsze będzie to z Biedronki, bo samo w sobie ma dużo cukru) Zblenduj fasolę z całą zawartością puszki mleka kokosowego i ze stewią/cukrem
greenscarfpowinnam sobie z nimi poradzić ;) A ponieważ zdecydowanie bardziej preferuje smaki wytrawne niż słodkie zdecydowałam się przygotować muffinki z porem i boczkiem . Oczywiście nie obyło się bez przygód podczas ich pieczenia, ale ostatecznie udało mi się przygotować bardzo smaczne babeczki. Polecam! Jeżeli macie ochotę na inne muffinki to zajrzyjcie do Gin i Zuzi zobaczyć jakie babeczki
Codzienne Gotowaniezmieniając koloru. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy podsmażoną cebulę, na niej układamy kiełbasę. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy 50 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem i bez przykrycia. Smacznego
Smak mojego domuaromatyczny bochen chleba. Chleb jest szybki w wykonaniu i bardzo łatwy do zrobienia. Ja dodałam tutaj czipsy pomidorowe ale równie dobrze można dodać suszone pomidory takie bez zalewy. Zachęcam do pieczenia. Chleb wiejski z płatkami pomidorów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBabeczki bez użycia mąki i pieczenia przygotowałam, do których ani jednego jajka nie dodałam. Z gorzkiej czekolady tylko je zrobiłam, pana cottą wypełniłam. Kamyczkami i kuleczkami każdą inaczej ozdobiłam i dobrze w lodówce schłodziłam. Wyglądem do czekoladek z bombonierki są zbliżone, tylko są powiększone. Składniki na 8 szt. : 150 g gorzkiej czekolady, 200 ml śmietanki
Moniki Smakołykiotrzymania gładkiej masy, nie dłużej. Formę o średnicy 23 cm- ja miałam 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać masę serową, wstrząsnąć do wyrównania (masa serowa będzie o rzadkiej konsystencji). Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Studzić w lekko uchylonym
Kubki smakuwykrawamy dowolny kształt foremkami do pierniczków. Tak przygotowane pierniczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach ok. 5 cm ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę rosną i pieczemy w 160 stopniach bez termoobiegu ok. 12 minut. 3. Lukier: Cukier puder dokładnie utrzeć z wodą. Gotowym lukrem polać całe pierniczki lub zrobić esy-floresy i posypać kandyzowaną
Na Ciasteczkowych Papierach