bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:802/3453)

Pieczone ziemniaki z cukinią 169

woli, układamy w naczyniu żaroodpornym, mieszamy z masłem i przyprawami, pieczemy pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu zaglądając i przewracając je na drugi boczek:) ja piekłam w temp. 190C bez termoobiegu, grzaniem góra-dół, pod koniec zdjęłam pokrywkę i lekko przyrumieniłam je chwilę

Zasmakuj Kuchni
Sernik na jogurcie greckim 151

Przepis jest przerobioną wersją sernika ze strony 'przepisy Joli''. Zmniejszyłam ilość składników i wydłużyłam czas pieczenia . Pierwszy raz piekłam sernik. Niestety opadł ale nadrabia to smakiem. Jest bardzo delikatny i gładki.  Złoty z wierzchu. Szybko znika. 400 g jogurtu greckiego 2 jajka 0,5 szklanki cukru( mniej jeśli budyń jest z cukrem) 0,5 łyżki cukru waniliowego(...)Piane dodaj do pozostałych składników. Delikatnie wymieszaj. Przygotuj formę posmaruj ją masłem obsyp mąką i wyłóż herbatnikami. Wlej ciasto. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz około 50 minut bez termoobiegu. Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia. Smacznego

cukrem pudrem posypane
MLECZNE BUŁECZKI 108

spożywczą lub ściereczką i ostawiamy na ok.15 minut do podrośnięcia .  Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka, posypujemy ziarnami . Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 200℃ bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek. Wyciągamy, gdy zarumienią się na wierzchu, a następnie studzimy na kratce :)  Teraz zostało już tylko

Marcepanowa kuchnia
SERNIK Z MUSEM POMARAŃCZOWYM ( JAFFA CHEESECAKE) 173

samo dno. Na ciasto nałożyć papier do pieczenia i na nim położyć obciążenie np. fasolę, groch, ryż itp. żeby ciasto wyrosło równomiernie.  Piekarnik nagrzać do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez ok. 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec kolejne 8 - 10 minut, do zarumienienia i wypieczenia(...)napowietrzać masy serowej – bo wtedy mocno urośnie, a potem opadnie. Sernik po upieczeniu powinien być równy. Na schłodzoną masę czekoladową, przelać masę serową, wstrząsnąć do wyrównania. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 50 minut lub więcej, w zależności od piekarnika. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Gotowy sernik przestudzić w lekko uchylonym

Calzonella.com
Pulpety z indyka i kaszy jaglanej 185

takiej postaci dodać do reszty sosu). Pulpety po upieczeniu przełożyć do sosu i posypać natką pietruszki. Pulpety mogą delikatnie przywierać do dna formy, w której były pieczone. Można je jednak bez problemu wyjąć przy pomocy np. widelca

Bullio
Udka kurczęce pieczone z warzywami 162

przyprawach i przesmażony w ziołach na maśle klarowanym oddaje cały smak warzywnemu daniu. Do tego ziemniaki w skórkach, szalotki, papryka, marchewka, świeży i aromatyczny por... Mmmm, dopełnieniem jest pieczenie podczas którego smaki jeszcze bardziej się ze sobą łączą tworząc mięsno - warzywny pyszny obiad. Z dedykacją dla mojej Teściowej:) z pewnością ucieszy Ją ta kolorowa i zdrowa porcja warzyw(...)warzywami i ułóżcie miedzy nimi udka, na wierzch dajcie gdzieniegdzie po łyżeczce masła klarowanego oraz cały sos z patelni, na której smażyły się udka, posypcie całość majerankiem; pieczcie w temp. 180C bez termoobiegu na środowej półce piekarnika grzanie góra-dół przez około 45 minut co jakiś czas mieszając i przekładając warzywa; warzywa i kurczak mają być miękkie

Zasmakuj Kuchni
Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie 622

kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm : Masa makowa: 850-900 g gotowej masy makowej z puszki 3 jajka

Ze smakiem i z pasją
Nadziewane pierniczki. 167

Przyłożyć dowolny kształt foremki (mniejszej od koła) i wykrawać pierniczki. Boki pierniczków delikatnie docisnąć, by się skleiły. Nie trzeba smarować brzegów roztrzepanym białkiem, lekkie dociśnięcie sprawia, że bez trudu się sklejają. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (czas może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Wyjąć, wystudzić na kratce. Udekorować lukrem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Soczyste ciasto żurawinowe 129

Kiedyś znalazłam przepis na żurawinowe ciasto. W oryginale dodaje się suszoną żurawinę. Masa wychodzić dość gęsta i trudno było tę żurawinę dobrze w nią wmieszać. Stwierdziłam

Kucharzyca
Pałki kurczęce po persku 156

wymieszaj wszystkie składniki na marynatę oprócz kopru. Dodaj osuszone pałki kurczęce i dokładnie wymieszaj. Marynuj przynajmniej przez godzinę lub przez noc. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC) i piecz mięso przez 45 minut. Po połowie czasu odwróć i piecz dalej. Dynię oczyść z pestek, usuń skórkę, pokrój w kostkę, posyp chili i podsmaż do miękkości

codojedzenia
Ciasteczka dyniowe z nadzieniem 182

roku na Halloween. Wyszły bardzo smaczne, a i samo ich przygotowanie poszło mi całkiem sprawnie. Ciasteczka dyniowe z nadzieniem Ciasteczka te są bardzo aromatyczne i bez wątpienia można je piec nie tylko z okazji Halloween. Niedługo będziemy mieć Swięta Bożego Narodzenia i to też jest dobra okazja na ich wypróbowanie. Do pomocy można włączyć dzieciaki. One uwielbiają tego typu(...)zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 30 dkg puree z dyni 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej około 3 łyżki mąki do podsypania 6 łyżek wymieszanych migdałow, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny

mecooks
Domowa szynka peklowana wolno - pieczona 811

ruszcie. W najgrubsze miejsce wbić termometr (zaopatrzyłam się w termometr z sondą), nastawić temperaturę 68`C i czekać, aż termometr dźwiekiem oznajmi koniec pieczenia. Pieczenie trwa 2 godziny, bez obracania. Upieczoną szynkę wyjąć z piekarnika, przykryć i ostudzić. Kroić po schłodzeniu w lodówce, najlepiej przez całą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Serowa terrina wiosenna z jajkiem 164

Terrina to nic innego jak rodzaj pasztetu , a jak pasztet to różne składniki. Na wiosnę proponuję delikatny twarożek, rzodkiewki, ogórek i 

To co kocham
Makaron w sosie dyniowym (z pieczonych warzyw) 148

Wystarczy max 30 min do przygotowania, smacznego, wegetariańskiego dania.  Warzywa bez obierania w piekarniku pieczemy, następnie z bulionem blenderem miksujemy, przez sito przecieramy, do smaku doprawiamy, makaron do sosu dyniowego dodajemy, serem i sezamem czarnym posypujemy. Tymianek, curry jest wyczuwalny, dzięki temu smak jest niebanalny. Danie tanie, łatwe do przygotowania i zostaje dużo czasu do odpoczywania. Składniki(...)wydrążamy miąższ z pestkami i kroimy na cienkie plastry. Marchewki kroimy na plasterki. Pokrojone warzywa oraz całe papryczki skrapiamy olejem i układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie posypujemy solą, przyprawą curry i igiełkami tymianku. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 15-20 min. Warzywa zmiękną i będą delikatnie złote, nie wolno

Moniki Smakołyki
Wegańska Panettone 187

form wyłożonych papierem do pieczenia, i dodatkowo zrób kołnierz z papieru, bo babki bardzo wyrastają. Odstaw ponownie babki do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość (do 1 godziny) Rozgrzej piekarnik do 200- 190 C i wstaw babki na 10 minut po czym zmniejsz temperaturę do 180-170 C i piecz kolejne 30 minut (bez termoobiegu) Upieczone babki możesz posypać

greenscarf

Proponowane wyszukiwania