bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:803/3453)

Ciasto "Snikers" (pieczony) 431

już zdążyliście chyba zauważyć ;) moimi ulubionymi bakaliami są orzechy. Każde, ale włoskich akurat ostatnio miałam pod dostatkiem. Ciasta z nimi smakują rewelacyjnie! Przyznaję bez bicia, że Snikersa piekłam drugi raz. Czemu więc nie podzieliłam się pierwszą wersją? Bo był tak wysoki, że śmiało mógł "robić" za tort. Nie byłam w stanie rozwałkować cienko ciasta i je przenieść, więc zrobiłam(...)orzechy z takiej samej porcji jak tutaj... Dlatego jak tylko nadarzyła się okazja postanowiłam poprawić swoje błędy i ciasto powtórzyć. Wymyśliłam sobie, że odmierzę na papierze do pieczenia wymiar formy i postaram się pięknie rozwałkować właśnie na nim. I to był strzał w dziesiątkę ;) Bo i przenieść do formy nie było problemu i upiekło się tak jak trzeba

Kuchnia w czekoladzie
Tarta z jabłkami i orzechami 188

posypałam bułką tartą. Na cieście rozsmarowuję równo wieloowocową marmoladę oraz układam dekoracyjnie jabłka (pokrojone w talarki o kształcie półksiężyca), posypuję szczyptą cynamonu, cukrem i orzechami. Piekę w temp. 175C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 40-50 minut. Moja tarta nie ma idealnych od linijki brzegów - możecie je dekoracyjnie pofalować, wygiąć, ponacinać, do woli. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Tort dacquoise 189

szczypta soli  300 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka  soku z cytryny 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm.  Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać  stopniowo cukier cały czas ubijając, do powstania sztywnej(...)Dodać daktyle, delikatnie wymieszać. Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą

Kolorowa kuchnia Elki
Wieprzowina czesana czyli pulled pork 205

Włożyć mięso do miski i natrzeć ze wszystkich stron przyprawami. Szczelnie zawinąć folią spożywczą i włożyć na około 12 godzin do lodówki. Mięso włożyć do wolnowaru i piec około 12 godzin bez odwracania. Mięso wyjąć odstawić na około 15 minut i można "czesać" inaczej mówiąc rozdzielać na pojedyncze włókna. Mięsko najlepiej "czesać" widelcem. Najlepiej smakuje z chlebkiem pita, bułką

Ala piecze i gotuje
Zapiekanka ” Boryny „ 216

puszki i tak dwukrotnie , na ostatnią warstwę pomidorów układamy cieniutko pociętą cebulę – solimy , doprawiamy chilli . Całość, przykrywamy jogurtem greckim, wymieszanym z tartym serem . Wkładamy do piekarnika ( bez wcześniejszego nagrzewania ) i pieczemy w temperaturze 150 C , przez około 60 minut . Najsmaczniejsza jest odgrzewana drugiego dnia , wtedy też łatwiej ją pokroić Smacznego ! Post Zapiekanka ” Boryny „ pojawił się poraz

Ogrodnik w podróży
Chleb żytni razowy z nasionami konopi i lnem 201

ciasto krótko wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja na spód wykładam też pestki dyni). Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia (powinien rosnąć powoli, przez kilka godzin). Foremkę z chlebem włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec mniej więcej godzinę, bez termoobiegu

FitKot
Jagodzianki 198

się do nich przyklei. Ułóżcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawcie na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajcie o odstępie, nasze drożdżówki będą rosły. Ja zawsze lekko nagrzewam piekarnik, wyłączam go i do środka wkładam ciasto do wyrośnięcia. Pieczcie na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C około 20-25 minut. Gotowe możecie polać

Zasmakuj Kuchni
MIRUNA Z DIPEM PAPRYKOWYM 208

uznania. Rybę przyprawiam solą i pieprzem, piekę w torebce do pieczenia ok 15 minut. Podaję z dipem paprykowym.  Rybę upiekłam w torebce do pieczenia Gosia. Dzięki niej bez tłuszczu upieczemy soczyste ryby, mięsa, czy też pyszne warzywa

Z Majeczką w kuchni
Ciasto z czerwonymi porzeczkami 168

mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksuję. Na końcu wlewam tłuszcz. Miksuję do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układam równomiernie porzeczki bez dociskania. Wkładam całość do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika:  180 °C Czas pieczenia:  około 30 minut (do suchego patyczka) Dobrze smakuje także wersja

Kuchnia co dnia
Kapusta duszona z pomidorami i pieczonym karczkiem. 174

trochę pieczonego karczku, stwierdziłam, że znakomicie będzie pasował do kapusty. Do tego pomidory z puszki i kapustka palce lizać! Składniki: -pół główki  kapusty -trzy plastry pieczonego karczku -puszka pomidorów bez skórki lub cztery świeże pomidory -duża główka cebuli -10 dag masła -dwa liście laurowe -dwa ziela angielskie -łodyga zielonego kopru -sól, pieprz -łyżka łagodnego keczupu Kapustę szatkujemy, wrzucamy

Kulinarne przemyslenia
Pieczone ziołowe podudzia kurczaka w cytrynie i czosnku 175

przykryciem w lodówce. Podudzia ułóż w naczyniu żaroodpornym, powtykaj gdzieniegdzie plasterki czosnku, polej wodą z dodatkiem cukru. Na wierzch ułóż łyżkę masła. Piekarnik rozgrzej do 190C, piecz na środkowej półce bez termoobiegu około godziny czasu. Od czasu do czasu polej sosem podudzia. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Grissini z makiem - włoskie paluszki 137

godzinę w ciepłe miejsce. Gdy wyjmiesz ciasto po godzinie dodaj łyżkę maku, wymieszaj, zwiń w rulony - paluszki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem. Piecz na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C przez 15 minut. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ciasto kubeczkowe z czereśniami (Ciasto jogurtowe "goûter"/"quatre heures") 132

dodać resztę składników. Całość wymieszać (ręcznie, nie miksować) i przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia. Na wierchu ciasta ułożyć połówki czereśni (umytych, bez pestek; na środku ułożyłam kilka z ogonkami). Piec w 180 stopniach przez około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka

Di gotuje
Kruche ciasteczka z orzechami i żurawiną 148

Wciskaj w nie kawałki orzecha włoskiego, żurawinę, lentylki, rodzynki, obsyp wiórkami kokosowymi, kawałki czekolady, na co tylko masz ochotę. Piecz na środkowej półce na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół). Moje wyglądały tak (pierwsza tura), bo było ich trzy. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo urosną. Wystudź na kratce

Zasmakuj Kuchni
Kruche ciasteczka chałwowe ze słonecznikiem 144

kule łyżeczką otrzymamy 25 kul. Następnie też łyżeczką lekko je spłaszczamy, ale naprawdę trochę, ciastka w pieczeniu "rozleją" się tworząc na blaszce coś na kształt tabliczki "nieczekolady". Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 25 minut: 10 bez nawiewu, 15 z nawiewem. Po tym czasie złote i kruche wyjmujemy z piecyka i studzimy, najpierw

I tu będę miała takie te

Proponowane wyszukiwania