mąki pszennej typ 550-650 ½ szklanki cukru pudru 1 kostka zimnego masła (200 g) 6 żółtek jaj 2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto z rabarbarem i bezą – wierzch: 600-800 g rabarbaru (można też dodać truskawki lub maliny) 6 białek jaj 1 szklanka drobnego cukru + 1 łyżka 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta cynamonu(...)blachę około 36×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy ciasto w wielu miejscach widelcem. Chowamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 190°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy spód przez ok. 25 minut – aż do lekkiego zrumienienia. Gdy spód się piecze, myjemy rabarbar, odrywamy liście i kroimy
Poezja smakupieczenia. Polewamy delikatnie oliwą i posypujemy pozostałymi przyprawami . Dokładnie ręką mieszamy tak aby równomiernie na frytkach rozprowadzić przyprawy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C z termoobiegiem ( bez na 200C) i pieczemy
Kuchnia Pełna Emocjijaja 2 szt cukier brzozowy 150 g cukier waniliowy 30 g śmietana 18% 50 g mąka 250 g masło 100 g proszek do pieczenia pół łyżeczki rodzynki bez namaczania 2 garście Krok 1 Do miski wbijamy całe jaja, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy pokrojone miękkie masło, śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia
Różowa kuchniaPieczenie babki drożdżowej: Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Babkę piekłam około 30 minut . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy babka jest upieczona to możemy wbić patyczek w babkę (wykałaczkę , patyczek od szaszłyka) i jeżeli po wyjęciu jest suchy
Uwaga Babcia Gotujeubitą bezę na sztywno ) . Dodajemy ocet winny ( dwie łyżeczki będzie akurat). Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczana nadal ubijamy . Przekładamy masę do rękawa cukierniczego. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy małe bezy . Jak widać wyszła mi cała blaszka . Teraz wkładamy do piekarnika i nastawiamy na 130 stopni i tak przez 2 godziny suszymy . ( Gdyby ciemniały to zmniejszyć temp
Różowa kuchniaSkładniki: jajka 1 sztuka, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 8 dag, mąka krupczatka 1,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki, wiśnie bez pestek 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka czubata, orzechy laskowe mielone Beach Flower-BACKMIT 5 łyżeczek mąkę krupczatkę, jajko, cukier, zimną palmę, proszek do pieczenia mikserem utrzeć jak na kruszonkę foremka żaroodporna
W Mojej Kuchni Lubiępieczenia wyłożonej papierem. Smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem (ewentualnie mlekiem). Gdy rogaliki są już przygotowane nagrzewamy piekarnik do 180°C z termoobiegiem (lub 190°C bez). Gdy osiągnie temperaturę pieczemy do czasu, aż rogaliki się zezłocą (ok. 12-18 minut). Gdy wystygną posypujemy je cukrem pudrem lub smarujemy lukrem. Post Rogaliki z marmoladą pochodzi z bloga Poezja
Poezja smakuboki formy do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C ( góra-dół ), piec 10-15 minut . Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Masa sernikowa: Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Dodawać po łyżce biały ser, miksując, aby składniki dobrze się połączyły. Wsypać budyń, wlać kremówkę, ponownie zmiksować. Beza: Białka ubić na sztywno ze szczyptą(...)wiśnie, przykryć je masą z białek oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Ponownie wstawić do piekarnika, piec 50-60 minut . Pod koniec czasu sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy sernik jest upieczony. Czekoladowy sernik z wiśniami i bezą po upieczeniu pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do przestygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Czekoladowy sernik
niecodziennikparyprzy tym bardzo wykwintne. „Encyklopedia Larousse” dopuszcza dodanie do niego posiekanego czosnku, ale naszym zdaniem lepiej smakuje bez niego. Składniki: 1 kg ziemniaków 1/3 kostki masła Natka z pietruszki Sól Pieprz Ziemniaki Pommes Anna będą idealnie pasować do tego pieczonego kurczaka nadziewanego wątróbką. Ziemniaki Pommes Anna – przygotowanie: Krok 1 Obieramy ziemniaki i kroimy je na cienkie plasterki – najlepiej(...)dwie kolejne, powtarzając procedurę z masłem, solą, pieprzem i natką. Jeśli zostało nam jeszcze masło – wylewamy je swobodnie na wierzch ziemniaków. Wstawiamy ziemniaki do pieca na 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem . Podczas pieczenia ziemniaki się zarumienią, a niektóre staną się delikatnie chrupkie. Palce lizac! POMMES ANNA NA PATELNI Jest też inny sposób przygotowania tej zapiekanki ziemniaczanej
Niedzielny kucharzDzisiaj zapraszam na białą kiełbasę w trochę innym wydaniu. Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami jest alternatywą dla podania jej w formie tradycyjnej. Jest to również propozycja na białą kiełbasę podawaną na Święta Wielkanocne. Składniki: 4 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku kilka łyżek oliwy 2 jabłka 4 białe(...)niej jabłka, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy białą kiełbasę. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy 50 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem i bez przykrycia. Smacznego
Smak mojego domuZapiekanka z ryżem, młodą kapustą, pysznymi gruntowymi pomidorami z mozzarellą i tymiankiem. Wegetariański obiad, ale smakuje również mięsożercom 🙂 Świetnie się sprawdzi jako danie dla całej rodziny
Moja DelicjaSkładniki: Beza: 6 białek 300 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki wiórków kokosowych Krem: 500 g serka mascarpone 125 ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 opakowanie fixu śmietankowego Sos truskawkowy: 300 g truskawek 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny około(...)zakończeniem w kształcie dużej gwiazdki. Pianę wyciskamy wokół brzegów koła, tworząc ściankę. Bezę wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 110°C ( z termoobiegiem) Pieczemy około 2,5 godziny. Truskawki bez szypułek wrzucamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki sosu, miksujemy. Na wystudzoną bezę nakładamy schłodzony krem. Polewamy sosem a na wierzchu układamy świeże truskawki pokrojone
Qchnia po prostupieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w 170 st. C bez termoobiegu. "],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Pomarańczowe ciasto Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 12 Porcje 12 Składniki 1 szt pomarańcza 50 g kaszka kukurydziana 150 g mąka kukurydziana 75 g erytrol 3 szt jajko 1,5 łyżeczka proszek do pieczenia(...)koniec dodajemy pomarańczową kaszkę i mieszamy dokładnie, by masy się połączyły. Masę przekładamy do formy o średnicy ok. 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w 170 st. C bez termoobiegu
Kucharzycażółtek (białka zachować do bezy) 40g cukru Warswa budyniowa: 1 budyń śmietankowy (40g) 2 łyżki cukru 500 ml mleka Śliwki: 850 g śliwek węgierek Beza: 5 białek 250 g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej płatki migdałowe lub zmielone orzechy Spód: Do miski wsypać dwie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz dodać pokrojone masło(...)jednolitą masę. Następnie należy dodać 5 żółtek i dalej zagniatać. Blaszkę o wymiarach 29 x 35 cm należy wysmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia. Blaszkę wylepić ciastem i podziurkować widelcem. Ciasto piec w piekarniku ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia w temp. 160 stopni Celsjusza. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wyłożyć na upieczone ciasto
Receptura smakuzgrzytać). Dobrze ubita beza ma być gęsta i błyszcząca, bez widocznych i wyczuwalnych kryształków cukru. Do tak ubitej bezy dodać sok z cytryny lub ocet winny, mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować do połączenia się składników. Na blaszkę od piekarnika położyć papier do pieczenia, wyłożyć masę na środek i delikatnie uformować kształt, wyrównać i podnieść boki delikatnie(...)góry. U mnie beza miała średnicę około 28 cm. Piec w nagrzanym do 120 stopni C piekarniku, na 2 od dołu poziomie piekarnika, ustawiając góra i dół. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i suszyć jeszcze około 90 minut (jeśli mamy czas można nawet suszyć i 120 minut). Bezę studzić w wyłączonym piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu
Kuchcik gotujemąki ryżowej szczypta proszku do pieczenia 120 g banana bez skóry 100 g puree z dyni 100 g mandarynki bez skóry 35 g cukierków NUTTY MELON Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, rozgniecionego banana, puree z dyni, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy
Truskawkowa FiestaDomowy boczek marynowany w musztardzie, doskonała wędlina na kanapki. Prosty, sprawdzony przepis na pyszny boczek pieczony w niezawodnej marynacie, bez chemii i sztucznych polepszaczy. Boczek z tego przepisu jest miękki i aromatyczny, przygotowuje się go bardzo łatwo. A efekt końcowy zadowoli każdego smakosza domowych wędlin. Boczek pieczony w musztardzie, doskonale sprawdzi się jako cięższy dodatek do obiadu. Musztarda
Dieta moja pasjaPianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego bez tylki Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Formujemy zgrabne duszki wyciskając masę bezową zaczynając kółka następnie unosząc rękaw ku górze kończąc ostrym ruchem aby powstał stożek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Włożyć przygotowane bezy, zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę ok 50-60 minut
Andzia Pichcimąki (u nas orkiszowa typ 750) 4 jajka 150 g jogurtu naturalnego 80 ml oleju rzepakowego 130 g erytrolu / ksylitolu /cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: Czekolada biała bez cukru + 1 łyżeczka masła + odrobina mleka Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z ksylitolem/erytrolem/cukrem. Dodajemy jogurt i olej. Następnie dodajemy powoli mąkę i proszek do pieczenia
Czarnawisienkapoczątku na średnich obrotach, stopniowo zwiększając obroty. Ubitą bezę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem. Końcówkę z jednej strony , tam gdzie będziemy zwijać bezę robimy cieńszą. Bezę posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku 20 min. w tem. 160 stopni. Śmietanę, mascarpone i nutelle ubijamy na krem (wszystko razem, nie ma się czego bać, ubije się). Na upieczoną bezę układamy papier
Lili w kuchni