bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:765/3453)

Sałatka z pieczonych buraków z mozzarellą, rukolą, pomidorami i orzechami 183

już specjalnych zabiegów. Sól, pieprz i skropienie oliwą. Mało pracy, jeśli nie liczymy czasu pieczenia buraków, ale możemy to wybaczyć, bo siedzą sobie w piekarniku bez naszego udziału. Buraki przed pieczeniem myjemy i nakłuwamy. Taki buraczek zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy buraki, oczywiście w zależności od wielkości, około godziny. Ja wybieram do pieczenia

Mieszam w Garnku
Pstrąg z jabłkami zapiekany w cydrze 138

Jabłkowego   sól, pieprz, rozmaryn suszony - do smaku masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie .    Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba(...)czosnku. Z wierzchu obsypać suszonym rozmarynem - z braku świeżego . Całość oblać Grójeckim Cydrem Jabłkowym . Piekarnik nagrzać do 220C, wstawić ryby i piec ok 30-35 minut – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. Przez pierwszą połowę tego czasu piec pod przykryciem z folii aluminiowej, potem ja zdjąć

Grunt to przepis!
Pstrąg faszerowany pieczarkami w jabłkach zapiekany 209

sól, pieprz - do smaku oliwa - do smażenia  masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie .  Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła(...)ruszcie z jabłek. Resztą jabłek można obłożyć rybę po bokach. Całość oblać sokiem jabłkowym. Piekarnik nagrzać do 220C, wstawić ryby i piec ok 30-35 minut – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. Przez pierwszą połowę tego czasu piec pod przykryciem z folii aluminiowej, potem ja zdjąć

Grunt to przepis!
Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi - grudniowa piekarnia 154

koszyczkach. Ostatnio piekę głównie takie co w foremce rosną. Tym chętniej przystąpiłam do pieczenia. Pozmieniałam typy mąk, na dostępne w Polsce. Nie obyło się bez małych wpadek. W dniu pieczenia zorientowałam się że zapomniałam przygotować zaparkę, nastawiłam ją więc rano,zostawiłam na blacie kuchennym zamiast w lodówce, użyłam po ok 7 godzinach. Poza tym przez nieuwagę wrzuciłam

Stare Gary
Schab inaczej – pieczone kotlety z musztardą francuską, ziołami i octem balsamicznym 380

tłuszczem ale też bardziej twardy i mocniej widać i czuć tutaj błony międzymięśniowe. Schab środkowy to najczęściej to, co kupujemy na kotlety czy pieczeń – jasne mięso wycięte tuż przy żebrach, z kością żebrową lub bez, z niewielką ilością tłuszczu.   Dla mnie tą częścią, która świetnie nadaje się na kotlety – jest bardziej tłusta, ale też częściej używana, lepiej(...)zjecie wieczorem. Przed pieczeniem wyjmujemy je odpowiednio wcześniej z lodówki żeby zdążyły się ogrzać. Piekarnik rozgrzewamy do 190⁰C, góra-dół, bez termoobiegu. Naczynie z kotletami wkładamy na środkową półkę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 35-55 minut (czas dobieramy w zależności od ich grubości – u mnie kotlety „na dwa palce” piekły się równo

Karo in the Kitchen
Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową 205

/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Kruche ciasto z owocami   i pianką budyniową PRZEPIS /tortownica: śr. 23 cm/ Temperatura pieczenia: 190ºC Czas pieczenia: 35-4 5 min. (bez czasu na podpieczenie spodu) Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki 150 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru (użyłam cukier(...)trzcinowy) 3 żółtka Pianka budyniowa 3 białka 0,5 szkl. cukru (ja użyłam cukru trzcinowego) 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru (dałam 60 g) 1/4 szkl. oleju słonecznikowego Ponadto 250 g świeżych lub mrożonych owoców (maliny, truskawki, wiśnie lub inne dowolne owoce) cukier puder do posypania Przygotowanie Zagnieść ciasto kruche z podanych składników

coolinarnastrefa.blogspot.com
CIASTO BISZKOPTOWE Z GALARETKĄ I MALINAMI 142

ledwie udało mi się zachować kawałek do zdjęć... ;-) Biszkopt, który piekę od lat jest rewelacyjny w smaku, moje najmłodsze dziecię mogłoby jeść sam, bez żadnych dodatków. Jest bardzo delikatny, wilgotny, nie ma w nim ani odrobiny suchości, nigdy nie daję do biszkoptów mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia. To stary przepis mojej mamy. Na każde jajko przypada łyżka(...)wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy, ja mieszam na najniższych obrotach miksera. Masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy na programie do pieczenia biszkoptów lub góra-dół, bez termoobiegu ok.25 minut, aż się lekko przyrumieni, ale nie wysuszy.   Blachę wyjmujemy z piekarnika i zrzucamy

Smaczne Zdrowe
Jabłecznik z bezą 175

cukrem pudrem oraz podany na ciepło. Wbrew pozorom poniższe ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, a w smaku jest naprawdę pyszne. Jeżeli lubicie białą bezę to najlepiej dopiero po 35 minutach pieczenia jabłecznika wycisnąć pianę z białek. Dzięki temu beza nie powinna opaść i zmienić koloru. Składniki na formę 25 cm x 30 cm: 1 kg (obranych!) jabłek

Ugotować
Razowe orkiszowe ze śliwkami i karobem (bez cukru) 137

typu skyr) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 3/4 szklanki erytrytolu lub ksylitolu 80 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego śliwki bez pestek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kardamonem i karobem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę (kilka minut do zwiększenia objętości), powoli dodawać olej. Na wolnych obrotach miksera dodawać(...)wolnych obrotach. Na koniec dodać skórkę z cytryny i ekstrakt. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posypać pokrojonym rabarbarem. Piec około 60 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Artykuł Razowe orkiszowe ze śliwkami i karobem (bez cukru) pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Tęczowa babka białkowa 159

utylizacją białek jaj . Gdy tylko pozostaje mi jakieś niewykorzystane białko, zamrażam je w małym pojemniku, a potem wykorzystuję zbiorczo przy pieczeniu poniższej babki. Zamrażanie w żadnym wypadku nie wpływa negatywnie na właściwości białek, ubijają się bez przeszkód.  A ktualna edycja fejsbukowej akcji Ciasta na niedzielę ma jako temat przewodni właśnie Wypieki z białek . Duża dowolność przepis(...)Następnie wyłożyć do formy poszczególne części ciasta - u mnie kolejność to warstwy: kakaowa => żółta => błękitna => czerwona . Piec ok. 40-45 min. w temp 180C w opcji góra-dół piekarnika, bez termoobiegu, na środkowym poziomie. Bliżej końca pieczenia sprawdzać stan upieczenia ciasta "testem patyczka" - suchy patyczek, można wyjmować! Po wyjęciu z piekarnika, ciastu pozwolić trochę ostygnąć

Grunt to przepis!
Beza konwaliowa 184

Prawda, że wygląda bardzo apetycznie? lekkie, słodkie, prawdziwa beza, pokazowe ciasto, gdyż można dodać koloru w postaci kolorowego kisielu zamiast białej mąki ziemniaczanej i jeszcze bardziej go urozmaicić! rzecz gustu i chęci oczywiście... Składniki: 8 białek 300 gram cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli masa śmietanowa 400 ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone(...)blaszkę po narysowanym okręgu wyciskać stykające się ze sobą gniazdka bezowe na każdy okrąg kładziemy po 3 warstwy. Wstawiamy do nagrzanego do 110 stopni C piekarnika. Pieczemy około 3 godzin. Beza powinna lekko się zarumienić, być sucha i chrupka przy dotyku, piankowa w środku. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc. Śmietankę ubijamy z cukrem

kgwjanczewo
Moje aktualnie ulubione przepisy 60

bez dodatku cukru i słodzików, bardzo łatwy w przygotowaniu Słoneczna sałatka z serka wiejs kiego – ulubiona moich podopiecznych Omlet kakaowy z masłem orzechowym i pomarańczą Pieczone placuszki z cukinii bez jajek – wspaniała kolacja dla całej rodziny Wszystkie przepisy podaję wraz z makro oraz ładunkiem glikemicznym na porcję. Jest to spore ułatwienie dla osób, które samodzielnie komponują

Natka Pietruszki
Ekspresowy Jabłecznik który zrobisz w mniej niż 60 minut 151

jabłkowego: Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Ciasto piekę około 35 minut do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika oraz od tego jak dużą użyjemy foremkę, czym mniejsza foremka tym ciasto będzie się piekło

Uwaga Babcia Gotuje
Chleb wieloziarnisty 180

Już od jakiegoś czasu jest moda na pieczenie chleba w domu. Ale jak ktoś nie ma dostępu do małych piekarni w których pieką chleb na zakwasie bez wszystkich spulchniaczy to wcale się nie dziwię. Ja dostęp mam ale od czasu do czasu chlebek w domu upiekę, choćby ze względu na zapach pieczonego chleba. Ten chlebk jest na drożdżach(...)dosypywać mąki. Misę przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto odgazować przełoży ć d o formy 30*10 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika spryskać delikatnie wodą i posypać sezamem czarnym i złotym. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec 40 minut

Ala piecze i gotuje
WEGAŃSKIE PIERNICZKI BEZ GLUTENU I CUKRU 125

dzieciom!!! I ich rodzicom też, i to - bardzo! 🍪 Składniki na 1 blachę (ok 25 sztuk): 1 szklanka mąki kasztanowej, 1 szklanka mąki kokosowej, 150 ml musu z pieczonych jabłek lub marmolady bez cukru, 80 ml oleju kokosowego, 1 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 1/2 łyżeczki sody. Wykonanie : Mąki, sodę, imbir i cynamon dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy(...)jeśli ciasto jest zbyt suche i mało plastyczne). Odrywamy po kawałku i rozgniatamy/rozwałkowujemy na grubość 5 mm, a następnie wykrawamy wybrany kształt. Czynimy tak do wykorzystania całego ciasta. Pieczemy rozłożone na blasze przez 15 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania