bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:756/3453)

Hity Niedzielnego Kucharza: Zapiekanki ze słoika 138

Dwie wegetariańskkie lasagnie, jedna bez makaronu. Do tego również wegetariańska zapiekanka – pasterska, caserole z kurczakiem, musaka i klasyk – mac&cheese – sześć totalnie odjechanych zapiekanek, zapieczonych w słoiku. „ Słoiki – pejoratywne określenie młodych ludzi pochodzących ze wsi, którzy przeprowadzili się do Warszawy w celu studiowania lub pracowania” – to Wikipedia. 50 proc. Niedzielnego Kucharza, albo(...)SŁOIKU Łatwa wegetariańska lasagna upieczona w słoiku. Proste a niecodzienne danie, które można podać gościom – na pewno zrobi wrażenie. Czytaj dalej LASAGNE Z CUKINII I PIECZONEGO KURCZAKA Wyjątkowe, pomysłowe danie – lasagne bez makaronu. Patent na to, jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka. Smaczne, proste i atrakcyjne z wyglądu. Czytaj dalej MUSAKA W SŁOIKU Niezwykle pożywna zapiekana prosto ze słoika. Można

Niedzielny kucharz
Beza szwajcarska 73

Pyszna, krucha, delikatna beza szwajcarska stanowi świetną alternatywę do tradycyjnej bezy francuskiej. W porównaniu do niej jest stabilniejsza , nie odkształca się, nie pęka i nie rozpływa się w trakcie pieczenia. W porównaniu do bezy francuskiej jest bardziej sucha, ale to sprawia, że przełożona kremem może wytrzymać dłużej. Składniki i proporcje potrzebne do jej przygotowania niczym się od niej

SmartBake.pl
Lizaki bezowe 124

mikser, ponieważ zajmuje to dość dużo czasu. Moją bezę ubijam zwykle 0d 10-15 minut. Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera. Gotowa beza powinna być gęsta i lśniąca. Jeśli chcemy ją zafarbować, najlepiej zrobić to pod koniec ubijania. Do farbowania używam barwników w żelu, możecie je znaleźć w moim sklepie. Ubitą bezę przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką(...)użyłam podobnej do Wilton 1 M . Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskamy niewielką ilość bezy i przyklejamy do niej patyczki do szaszłyków. Wyciskamy rozetki zaczynając od środka – robimy coś na kształt ślimaczka ;) Lizaki bezowe suszymy w piekarniku rozgrzanym na 100 stopni przez ok. 1,5 godziny. Suszenie lizaków w niskiej temperaturze sprawia, że zachowują swój biały kolor. Gotowe

Ciastkozercy
Cukierkowa babka majonezowa na Dzień Kobiet 265

ciasto do formy silikonowej, pomagając sobie łyżką - silikon nie wymaga smarowania tłuszczem i obsypywania mąką czy bułką tartą. Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - niebezpieczeństwo

Grunt to przepis!
Błyskawiczna babka majonezowa 746

lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się. Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką. Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - niebezpieczeństwo

Grunt to przepis!
Przepyszna beza Pavlova 102

cytryny i krótko miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia a następnie rysujemy na nim okrąg o wielkości ok 24 cm. Białka przekładamy na okrąg i formujemy bezę. )Jak ja to zrobiłam zobacz film poniżej).  Piekarnik nagrzewamy do temperatury(...)stopni termoobieg. Wkładamy bezę i od razu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni termoobieg. Bezę suszymy 2 godziny. Mój piekarnik piecze mocniej niż jest to napisane na wyświetlaczu jeśli wasz piekarnik ma niższą temperaturę niż tą na wyświetlaczy zwiększamy temperaturę do 110-120 stopni lub wydłużamy czas pieczenia do 2,5 h. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwi piernika i pozostawiamy

Kulinarne przygody
MALINOWA CHMURKA 136

ciasta, które jest orzeźwiające w sam raz na ciepłe dni. Kruchy spód, ogromna ilość malin, galaretka, bita śmietana oraz chrupiąca beza. Idealne połączenie. Składniki na ciasto kruche: 150g mąki  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka Składniki na bezę: 3 białka 140g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 180ºC do zarumienienia. Beza : Białka z solą ubić na puszystą pianę. Ciągle miksując porcjami dodawać cukier, do otrzymania gęstej, lśniącej piany. Kolejno dodać mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć

Słodki Zakątek
92. Figowe-love, czyli sernik z białą czekoladą i figami. 156

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy dość cienko i rozkładamy na tortownicy tak, aby zakryć też jej boki. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż się podpiecze i lekko zarumieni. Twaróg (z dodatkiem serka lub bez) mielimy dodając powoli śmietankę do uzyskania prawie gładkiej masy. Dodajemy(...)podpieczony spód wylewamy połowę masy serowej, następnie układamy plastry fig, zalewamy resztą masy i na wierzchu również układamy figi. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, i w tej temperaturze pieczemy ok. 20-30 min (bez termoobiegu, z termoobiegiem wystarczy ok. 15 minut). Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy ok. 70- 80 minut, aż wierzch będzie mocno ścięty. Po upieczeniu

Symfonia Smaków
Tort mango papaja. Tysięczny wpis! 176

Ultrawyjątkowy wpis.  Torcik mango papaja (tortownica o średnicy 16 cm): Spód (jak na oryginalne walijskie ciasteczka, tyle, że bez rodzynek): 250 gram mąki pszennej  120 gram margaryny  1 jajko  1 łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli  90 gram cukru  Masa serowa mango: 300 gram serka homogenizowanego  2 ubite na sztywno(...)przygotowany spód masę i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Ciasto piekę 90 minut a następnie studzę do temperatury pokojowej oraz przez noc w lodówce. W tym czasie ubijam również białka na bezę, stopniowo dodając do nich cukier. Przygotowane białka wykładam na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wkładam do piekarnika razem z serniczkiem, piekąc

Mango Papaja
Azjatyckie żeberka 57

miseczce połącz brązowy cukier, 1 łyżkę soli i 1 łyżkę mieszanki przyprawowej 5 smaków. Blachę do pieczenia wyłóż podwójną folią aluminiową, tak aby wyściełać całe dno. Jeśli twoje arkusze folii są węższe niż blacha to na spód dodaj jeszcze arkusz papieru do pieczenia a później folię na zakładkę, koniecznie podwójnie. Na folii połóż żeberka tak, aby część(...)Wlej też na spód pół szklanki wody. Weź jeszcze jeden arkusz folii aluminiowej i przykryj żeberka od góry, na następnie połącz brzegi tworząc zamkniętą poduszkę. Żeberka piecz przez 1h i 40 minut bez odkrywania folii. 20-25 minut przed końcem pieczenia przygotuj sos. Do garnka dodaj sos hoisin, sos sojowy, miód, 1 łyżeczką przyprawy 5 smaków, starte

nietylkopasta.pl
Beza Pavlova 156

garść orzechów laskowych   Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli.  Powoli dodawać cukier cały czas ubijając.  Kiedy beza będzie już lśniła dodać ocet i maizenę i wymieszać (można robotem przez  chwilę).  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Wyłożyć na papier ubite(...)białka i uformować w okrąg o średnicy ok 20 cm.  Zrobić lekki wgłębienie na górze.   Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Wstawić bezę i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.  Piec przez 90 - 100 minut.  Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i wystudzić.  Upieczoną bezę można schować do puszki.  Udekorować bezpośrednio przed podaniem. Śmietanę ubić

Sto kolorów kuchni
Schab pieczony z nadzieniem 224

być na każdą inną imprezę rodzinną.  Na początku kupujemy ładny, równy kawałek schabu bez kości. A potem zabieramy się do pracy.  Schab pieczony z nadzieniem  1,5 kg schabu bez kości 15 dkg szpinaku ( rozmrożonego )  10 dkg fety 2 ząbki czosnku  15 dkg suszonych pomidorów w oliwie  2 ząbki czosnku(...)czosnku, doprawiłam pieprzem. Na desce położyłam schab i łyżką delikatnie nakładałam farsze.  Potem związałam sznurkiem schab, aby zachował swoja formę i „nie rozjechał ” się przy pieczeniu.  Przekładamy schab na formę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 45 minut – do godziny

Kuchnia na wzgórzu
Pani Walewska – Pychotka 74

Podzieliłam na dwie równe części i włożyłam na godzinkę do lodówki. Jak już się schłodziło, rozwałkowałam i wyłożyłam do formy. Miałam tradycyjną blaszkę do pieczenia o wymiarach 21×25 cm. Składniki na bezę: * 5 białek * 1 szklanka cukru * 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, po troszeczku dodając cukier. Na koniec dodałam(...)daję dużo bakalii i wolę je kłaść pod bezę niż na wierzch. Kiedyś zwyczajnie przypiekały mi się tak mocno, że w smaku były gorzkie. Piekłam ciasto w 180 stopniach ok. 20- 25 minut. Oczywiście bezę należy podzielić na dwie części do dwóch kawałków ciasta. Jak już ciasto upiekło się i przestudziło zrobiłam  masę budyniową.  * 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania