Przekładamy do blaszki (wymiary 24 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Beza orzechowa: Orzechy włoskie mielimy na drobne kawałki - nie na miałko! Białka(...)orzechy i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę wykładamy na blaszkę (24 x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy około 30-35 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (lub z termoobiegiem przez około 20-25 min.). Studzimy na kratce. Beza kokosowa: Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Następną łyżkę cukru dodajemy dopiero
Kuchnia MagdaLenywyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy mieszanką włoskich ziół i wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego do 180⁰C piekarnika – grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Suszymy pieczywo do lekkiego zrumienienia, gotowe – wyjmujemy z pieca i jeszcze ciepłe mieszamy z zawartością miski. Pieczywo nasiąknie sosem i wypije jego nadmiar – ma być miękkie, tylko gdzieniegdzie będzie chrupać. Cukinię i bakłażana(...)działania bardzo wysokiej temperatury – zachowa swój kształt. Halloumi wyjmujemy z opakowania, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w poprzek na 8 równych plasterków. Plasterki bez dodatkowego tłuszczu rozkładamy na patelni lub grillu. Pieczemy przez 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu – ser powinien się z wierzchu przypiec, w środku będzie miękki i ciągnący. Gotową sałatkę rozdzielamy
Karo in the Kitchenżółtka ( białka wykorzystamy później) 200 gram margaryny lub masła 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę z proszkiem przesiać dodać resztę składników ,wymieszać i ugnieść ciasto. Jedną trzecią część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wykładamy formę do pieczenia 24cm/39 cm Masa serowa 1 kg sera twarogowego mielonego w wiaderku 1 jajko 150 gram margaryny(...)masę serową z brzoskwiniami. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki I ucieramy na tarce o dużych oczkach na ubite białka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50 minut. grzałki góra dół bez termoobiegu. Następnie zostawiamy włączoną tylko dolną grzałkę i pieczemy jeszcze 10/15 minut. Po upieczeniu najlepiej zostawić ciasto w piekarniku do przestudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Andzia Pichcistopni Celsjusza piekarniku ok. 10-15 minut, aż ciasto się zrumieni. W trakcie pieczenia spodu przygotowujemy masę agrestową. Owoce dusimy z cukrem aż zmiękną. Redukujemy ilość soku. Następnie dodajemy 3 łyżki skrobi ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Ostudzoną masę przelewamy na spód ciasta. Na koniec przygotowujemy bezę. Ubijamy białka na sztywno stopniowo dodając cukier puder. Ubijamy ok. 15 minut(...)obrotach, dokładnie, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodajemy migdały i delikatnie mieszamy. Bezę przekładamy na masę agrestową. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni Celsjusza i pieczemy około 20-30minut, aż beza się wysuszy. Smacznego
Kuchnia Pani WiosnyZapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów, usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa, świetne na obiad lub kolację. Polecam w sezonie na cukinię i pomidory. Składniki sosu z pieczonych pomidorów: (4-6 porcji) 800 g dojrzałych pomidorów, np. Limy 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku(...)świeżo mielony czarny pieprz Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 1.5 godziny . Ostudzone pomidorki razem ze skórkami pokroić w 5 mm kostkę. Do rondelka wlać pozostałe 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną w kostkę czerwoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i szczyptę soli. Smażyć na małym ogniu do zeszklenia, ale bez rumienienia około 15 minut. 2 łyżki oliwy
Moja Delicjamasła 15 dag cukru szczypta soli 2 jajka 4 żółtka starta skórka z połowy cytryny 35 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60-70 dag czerwonych porzeczek Beza; 4 białka 10 dag cukru 3 łyżki wiórek kokosowych Przygotowanie; Zmiksować masło wraz z cukrem i solą. Następnie stopniowo dodawać jajka i żółtka i skórkę z cytryny(...)dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przełożyć na wysmarowaną formę 25x35cm. Porzeczki oczyścić z szypułek, opłukać i ułożyć na cieście. Kilka możemy odłożyć do dekoracji. Ciasto piec w piekarniku około 25 min w 200C. W tym czasie ubić białka z cukrem a gdy będą sztywne dorzucić wiórki. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać
Radość kipiąca uśmiechem.drugą od dołu półkę. Piekarnik mam ustawiony na grzanie dół, bez używania termoobiegu. Babkę piekłam około 45 minut . Jeżeli babka nie jest jeszcze upieczona a góra zbyt szybko brązowieje to możemy nakryć babkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia i nadal piec. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy babka jest upieczona to możemy wbić patyczek w babkę (wykałaczkę , patyczek(...)przepisu z połowy porcji: Link do wpisu na blogu: Polewa czekoladowa z kakao Można również przygotować polewę według tego przepisu: Link do wpisu na blogu: Polewa czekoladowa bez masła Tak przygotowaną i przestudzoną polewą dekoruję babkę ( można polać lub pomalować pędzelkiem) i odstawiam do zastygnięcia polewy. Wielkanocna babka drożdżowa jest gotowa. Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam
Uwaga Babcia Gotujebyło tylko kilka minut wyrabiania! W środę wyciągnęliśmy ciasto z lodówki, lekko wyrobiliśmy, położyliśmy na nim plasterki kaszanki, cebulkę oraz jabłka i wrzuciliśmy do pieca. W czwartek danie trafiło na stół. Niedziela – Pieczone udka z kurczaka w panierce z mielonych migdałów Długo zastanawialiśmy się jaka jest tajemnica chrupiącej panierki kurczaków sprzedawanych w fast foodach i zawsze wychodziło(...)smażenia. Z tak upieczonym kurczakiem znakomicie komponuje się też pieczony topinambur . My do udek podaliśmy pieczone frytki i pieczone rzodkiewki. Zamiast fast food – chrupiące udka w panierce z migdałów. Przepis pochodzi z bloga brytyjskich sióstr Hemsley . Naszą wersję znajdziecie tutaj. Poniedziałek – Sałatka z komosy, chorizo, pieczonych pomidorków i pieczonego selera Na poniedziałek przygotowaliśmy jedną z szybkich sałatek
Niedzielny kucharzpierś kurczaka jest bardzo dużo. Pierś kurczaka z piekarnika, pierś z kurczaka w sosie, smażona, panierowana, pieczona. W każdym z przepisów możemy stworzyć pyszną soczystą pierś. Bez znaczenia czy filet jest pieczony czy smażony, należy pamiętać o prostych zasadach aby uzyskać najlepszy, soczysty kotlet. Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym to wyjątkowe danie. Jak usmażyć soczystą pierś z kurczaka
Dieta moja pasjazdecydowanie Wam ta szynka jest dla Was. Jeśli nie lubicie takich połączeń to zawsze możecie wypróbować pozostałe przepisy No i dodatkowo szynka pieczona miodowa o smaku pomarańczowym idealnie będzie pasowała na świąteczny stół. Szynka pieczona miodowa o smaku pomarańczowym Składniki: Zalewa: 2 litry wody 12 ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki nasion kminku 6 ziaren(...)rozmarynu. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 35 minut na każde 500 g plus extra 35 minut. Czyli moją szynkę o wadze 1 kg piekę około 105 minut. Około 20 minut przed końcem pieczenia posmarować szynkę pozostałą mieszanką pomarańczowo-miodową i dopiekać bez przykrycia. Smacznego Artykuł Szynka pieczona miodowa o smaku pomarańczowym pochodzi
UgotujmyTo.plszpatułką tylko do połączenia się składników. Powinno powstać w miarę gęste ciasto. Blaszkę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy. Na górę wykładamy wiśnie. Ciasto pieczemy w temp. 170 st.C, bez termoobiegu przez około 45 - 50 minut lub dłużej. Nie pieczemy zbyt długo by nie wysuszyć ciasta. Wyjmujemy z blaszki
Dzieje kuchennej Wiewióryplacek (powinien być na ok. 30 cm średnicy) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Układamy rabarbar (nie dajemy bez soku), zawijamy rogi i pieczemy tartę ok. 60min (aż do zarumienienia). Posypujemy cukrem pudrem (u mnie z ksylitolu
Czarnawisienkaprzyprawić, przełożyć do brytfanki z cebulą i piec w 180 st C ok 45 min z pokrywką. Na ok 15 min przed końcem wlać wino i już bez przykrycia trzymać w piecu jeszcze chwilę.. Smacznego
Gaździnka warzypieczenia 4 duże żółtka 3 łyżki jogurtu greckiego light bez laktozy Łowicz 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego robionego w domu 3 łyżki ciemnego, dobrego naturalnego kakao Skworcu Na masę serową 1300 g twarogu tłustego bez laktozy 150 g masła extra bez laktozy 5 jajek pełna szklanka cukru 2 łyżki pasty waniliowej(...)robionego w domu z prawdziwą wanilią , lub duża laska wanilii do sera http://www.skworcu.com.pl/1318,pl_wanilia-laski-waniliowe-burbon-sklep-internetowy-skworcu.html 1 duży budyń waniliowy- proszek 1 łyżka mąki pszennej luksusowej Młynomag Ponadto papier do pieczenia do pokrycia dna tortownicy oraz do podwyższenia jej brzegów. Robimy ciasto. Z przesianej mąki, masła i pozostalych składników wyrobić ciasto , i pokrojone w kawałki i zawinięte w folie spożywczą
Z Kuchni Do Kuchniktóre przygotowałam : pieczarki , oliwki ser itp... Pieczenie pizzerinek : Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę , piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Pizzerinki piekłam około 10 minut . Mini pizza – pizzerinki są gotowe można podawać . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze Chleb