bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:773/3453)

Ciasteczka sezamowe z dodatkiem świeżego tymianku 149

płaskiej łyżeczki soli, 450g zmielonych ziaren białego sezamu, x) 200g drobnego cukru, ½ szklanki świeżego tymianku, xx) 200g schłodzonego masła, 4 jajka, mąka do podsypywania, papier do pieczenia. x) Ziarna sezamu bez prażenia mielimy tak, aby nie dopuścić do powstania luźnej pasty. Ma powstać sucha, krucha mąka sezamowa przypominająca grubo zmieloną mąkę razową. xx) Z gałązek tymianku ściągamy listki(...)łodyżki odrzucamy. Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia, sól, zmielone ziarna sezamu, cukier i tymianek. Składniki mieszamy do połączenia. Najlepiej zrobić to na stolnicy lub blacie kuchennym. Można oczywiście w malakserze. Dodajemy masło i siekamy nożem lub siekaczem do ciast kruchych do połączenia masła z suchymi składnikami. Na koniec dodajemy rozbełtane jajka i łączymy tylko do zebrania ciasta

Leśny Zakątek
Soczysty kurczak pieczony 191

przed samym pieczeniem - to w zależności na ile odstawicie go w marynacie. Jeśli na kilka godzin to wlejcie wodę później, przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 C i piec na środkowej półce bez termoobiegu przez około 1,5 godziny. Kurczaka polewam co kilkanaście minut wytapiającym się z niego sosem / wodą, którą wlałam. Dzięki temu(...)kurczak ma piękną, złocistą i chrupiącą skórkę. Podobnie zawsze postępuję z kaczką. Niektórzy pieką mięso z termometrem (koszt: około 10 - 15 zł). Wtedy taki kurczak powinien mieć blisko 85 C w jego środkowej, największej części mięsa. Po upieczeniu kurczaka zostawcie go na kilka minut do odpoczęcia, soki zostaną razem z nim, a mięso będzie

Zasmakuj Kuchni
Pyszne Ciastka Amerykanki 232

blasze mieści się 12 szt ciastek). Blachę z ciastkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu. Ciastka piekę około 17-18 minut na zloty kolor. Upieczone ciastka odstawiam do wystudzenia. Przygotowanie lukru: Do miski wlewam gorącą wodę i dodaję stopniowo cukier puder cały czas miksując

Uwaga Babcia Gotuje
Rostbef wołowy z czosnkiem, pieczony 141

wymagający wielu składników. W przypadku rostbefu jest to moim zdaniem zaleta, gdyż mięso jest samo w sobie dobre i nie ma potrzeby zbyt mocno go doprawiać. Pieczeń wyszła poprawna, ale bez rewelacji. Z przyjemnością stwierdzam, że rostbef kupowany przeze mnie na rynku nie ustępuje temu brazylijskiemu (Lidlowemu), a może nawet jest smaczniejszy. Oczywiście chętnie zrobię powtórkę(...)polecam. składniki 1,3 do 1,6 kg rostbef bez kości (dobrze jeżeli jest z warstwą tłuszczu) oliwa z oliwek 8 ząbków czosnku Sól i pieprz Przydatny jest termometr mięsa Na sos: Czerwone wino,  bulion wołowiny 1/2  - 1 łyżka mąki kukurydzianej przygotowanie Mięso przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej (wyjąć z lodówki

Stare Gary
Beza z jagodami 156

czas pieczenia, uchylamy piekarnik i zostawiamy bezę w środku aż do całkowitego ostygnięcia. Serek mascarpone, umyte liście mięty i miód blendujemy na gładką masę. Wykładamy na górę (wgłębienie) ostygniętej już bezy i delikatnie rozsmarowujemy. Całość obficie posypujemy jagodami. Radzę zrobić dość wyraźne wgłębienie na górze bezy podczas jej formowania. U mnie wyszło zdecydowanie za płytkie. A że bezy póki(...)powtórzę, to zdjęcia zostaną tak samo nieidealne jak góra bezy Amatorom naprawdę słodkich ciast i bez zdecydowanie polecam. Amatorom innych smaków szczerze polecam to ciasto

gutfut
Faszerowany bakłażan z mozzarellą 144

pokrojoną w kostkę mozzarellę. Faszerowane bakłażany układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przez pierwsze 20 minut warzywa pieczemy pod przykryciem, następnie już bez, aby się lekko przyrumieniły. Przed podaniem warzywa posypujemy posiekana natką

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z jabłkami i bezą 553

masła - duża łyżka mąki ziemniaczanej Beza: - 3 białka - pół szklanki cukru Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałkujemy, najlepiej miedzy foliami, wykładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułka tarta lub mąką, wyrównujemy brzegi, nakłuwamy widelcem spód i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni(...)sztywno, dodajemy cukier i ubijamy ok 5 minut, masa bezowa będzie dość sztywna, wykładamy ją na jabłka  wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni,  pieczemy 35 minut, po 10 minutach pieczenia przykrywamy wierzch folią aluminiową żeby beza się nie spiekła za szybko, na 5 minut przed końcem pieczenia ściągamy folię. Po upieczeniu studzimy i Smacznego

Wypieki Rene
Tort Pavlova z wiśniami 184

świeżych wiśni 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody 1/2 szkl cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Beza : Płaską, dużą blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia na którym rysujemy 2 okręgi - jeden mniejszy, drugi większy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy(...)cukier, ciągle ucierając mikserem białka. Dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Ubitą pianę wykładamy na dwa narysowane okręgi, wyrównując boki bezy ku górze. Piekarnik nagrzewamy do 180st C i wkładamy blaszkę, pieczemy w tej temperaturze 5 min, a następnie zmniejszamy temp do 140st C i suszymy bezę 75 - 80min. (jeżli bardzo będzie nam się przypiekała, możemy zmniejszyć

charlotte gotuje
Pizza Margherita 339

Pieczcie w temperaturze 250C bez termoobiegu przez 10 - 12 minut do momentu, gdy zauważycie, że boki pizzy lekko się zarumienią a spód będzie ładnie upieczony. Gotową pizzę posypujemy listkami świeżej bazylii. Ach, jak pięknie wtedy wygląda!;) Jeśli chcemy, by ser na pizzy był ciągnący (jak z reklamy;) rozsypcie go dodatkowo pod koniec pieczenia

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka z dyni 115

ogień i dodajemy łyżkę miodu i sporo zmielonego pieprzu,mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy łyżkę masła i przekładamy dynię z boczkiem. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w naczyniu bez pokrywy. Warto sprawdzać zapiekankę w trakcie pieczenia widelcem – dynia musi być bardzo miękka, ale nie może się rozpaść. Podajemy gorącą

Sezonowy Garnek
Omlet owsiany – pyszne, pełnowartościowe śniadanie 70

się bogatym, sycącym i pełnowartościowym posiłkiem. Można go przygotować w wersji bezglutenowej (tylko musicie kupić płatki bez glutenu). To kolejne moje ulubione śniadanie, tuż obok pieczonej owsianki i kanapek z chleba bez mąki . Podaję przepis i liczę, że wypróbujecie, a potem dacie mi znać jak Wam smakował omlet owsiany. Składniki na 1 porcję : 2 małe lub 1 duże

Dietolog
SERNIK SNICKERS 170

sernika użyłam tylko kilka łyżek. Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr.26cm Składniki: kruchy spód: - 200g mąki orkiszowej typ450 - 100g masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 70g ksylitolu (lub cukru) - 1 jajko Z powyższych składników zagniatamy kruche ciasto (u mnie przy pomocy haka miksera). Ciastem wyklejamy dokładnie spód tortownicy (wcześniej wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane masłem), nakłuwamy widelcem(...)Wsypujemy proszek budyniowy, dodajemy aromat śmietankowy, rozdrobnione orzechy i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na schłodzony spód.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok. 85-90 minut na programie góra- dół, bez termoobiegu. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ja okrawam delikatnie boki, by równo opadał (w piekarniku dość mocno wyrasta). Po wystudzeniu

Smaczne Zdrowe
Szybkie ciasto ze śliwkami 93

misie umieścić jajka, dodać cukier i rozmieszać rózgą kuchenną. Do jajek dodać ostudzone roztopione masło z mlekiem, wymieszać. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać na gładką masę bez grudek. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na cieście poukładać połówki śliwek i wstawić ciasto

Kocham..lubię..gotuję..
Beza z kremem mascarpone i sezonowymi owocami 158

Królowa beza. Z użyciem mnóstwa owoców sezonowych. Takie smaki są najlepsze!   Składniki na bezę: 6 białek, 1,5 szklanki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny, Składniki na krem: 500ml śmietanki 30%, 250g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru, Ponadto: maliny, czerowna porzeczka, borówki amerykańskie truskawki, morelki, mięta. Beza : Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy(...)27cm), na które wykładamy masę z białek. Piekarnik nastawiamy na 140 o C i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100 o C i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Krem : Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu

Słodki Zakątek
Zakręcone beziki kakaowe z truskawkami 82

zewnątrz i ciągnących się w środku kakaowych, zakręconych bezikach. Do tego jogurt naturalny, żeby przełamać wszechsłodycz bezy (chociaż jeśli ktoś woli bitą śmietanę, to nie ma przeszkód ;)) i rozkosz na talerzu gotowa! :) Bo czy ktoś kiedyś zawiódł się na połączeniu bezy z truskawkami i truskawek z czekoladą? Zaparzmy więc kawę w ulubionej filiżance bądź kubku, wyjdźmy na taras, balkon(...)Dodaj ocet winny i dokładnie wmiksuj w masę. 3. Do masy dodaj kakao i delikatnie wymieszaj tak, aby powstały kakaowe wstążki - beza jest w biało-brązowe paski różnej grubości. 4. Wykładaj porcje bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - mniej więcej wielkości bułki kajzerki. 5. Piecz w 100*C przez 60min. 6. Podawaj ostudzone bezy z kleksem jogurtu naturalnego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
SERNIK Z MASCARPONE 93

Sernik można polukrować i udekorować sezonowymi owocami, np. truskawkami, borówkami, jagodami i malinami. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 160 st. C, wybieram program grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Papier do pieczenia lekko moczę pod wodą, zgniatam i odsączam z nadmiaru wody, łatwiej się wtedy układa w formie. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. W większej misce umieszczam

Zasmakuj Kuchni
Beza z owocami 135

27cm), na które wykładamy masę z białek. Piekarnik nastawiamy na 140 o C i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100 o C i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Krem : Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu

Słodki Zakątek
Hawajski tort bezowy 154

27cm), na które wykładamy masę z białek. Piekarnik nastawiamy na 140 o C i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100 o C i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę

Słodki Zakątek
Beza z kremem z kawą zbożową 128

27cm), na które wykładamy masę z białek. Piekarnik nastawiamy na 140 o C i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100 o C i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Krem:   Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, wystudzić a następnie schłodzić. Do inki dodać dwie

Słodki Zakątek
beza z kremem czekoladowym 145

27cm), na które wykładamy masę z białek. Piekarnik nastawiamy na 140 o C i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100 o C i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Krem:   Śmietankę podgrzewamy, wrzucamy do niej połamaną czekoladę, odstawiamy na ok 3 minuty, dokładnie mieszamy

Słodki Zakątek
Beza z kremem kawowym 134

27cm), na które wykładamy masę z białek. Piekarnik nastawiamy na 140 o C i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100 o C i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Warstwa śmietankowa:   Żelatynę zalać zimną wodą. Zostawić do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem

Słodki Zakątek
Pieczeń wołowa marynowana w winie medium rare 161

mięso przez noc. Marynatę można wykorzystać do sosu z czerwonego wina. My jedliśmy pieczeń z kremową zapiekanką z ziemniaków, więc obyło się bez sosu. Podobnie jak inne mięsa pieczone w całości tak i pieczeń wołowa po wyjęciu z piekarnika musi „odpocząć” zawinięta w folię. 10 minut w folii sprawia, że soki zostają w mięsie

codojedzenia
TORT BEZOWY Z MASCARPONE I MALINAMI 120

jednakowe okręgi, na które wykładamy masę jajeczną. Piekarnik nastawiamy na 140 o C i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100 o C i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę

Słodki Zakątek
ŚWIĄTECZNY TORT BEZOWY 142

wyobrażam sobie świąt bez tortu bezowego. Mega słodki z nutką soczystej maliny i orzeźwiającą miętą. Mmm uwielbiam...  Składniki na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier(...)jednakowe okręgi, na które wykładamy masę jajeczną. Piekarnik nastawiamy na 140 o C i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100 o C i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę

Słodki Zakątek
Biszkoptowe ciasto z porzeczkami 124

sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Biszkoptowe ciasto z porzeczkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje  na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka  domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mąki pszennej(...)później olej, ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciast partiami, delikatnie je mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę, na wierzchu układamy owoce. Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli jest

Kulinarne przygody Gatity
anielskie ciasto szyfonowe 379

ciasto wyszło idealne:) Może zdziwić fakt, że cały jego sekret tkwi w ...studzeniu :D W przepisie podaję dokładny opis. Ciasto piecze się w zwykłej metalowej blaszce (bez powłoki nieprzywierającej), dno tortownicy należy wyłożyć papierem do pieczenia, na środek zaś włożyć metalową rurkę (taką do przygotowywania rurek z kremem) - wówczas mamy pewność, że ciasto będzie idealnie wysokie i puszyste

6niebo
BRZUSZEK PIECZONY W GLAZURZE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ 119

środka połową marynaty, zwijam, jak najbardziej ściśle, związuję nicią. Całość smaruję pozostałą zalewą.  Zawijam w folię aluminiową, wkładam do lodówki na około 12 godzin. Piekę w 200 stopniach (w foli, bez termoobiegu) 90 minut, następnie wyjmuję z folii i piekę około 20-30 minut (do zarumienienia

JejKuchnia
Pszenny Chleb z Ziarnami i Czarnuszką - Bardzo łatwy i długo świeży! 174

Osobiście uwielbiam czarnuszkę, a moje dziecko nie znosi, więc jak piekę dla siebie dodaję 1 łyżeczkę czarnuszki i 1 łyżeczkę nasion chia, a dla dziecka jak piekę dodaję tylko łyżkę nasion chia, bez czarnuszki. To taki mały kompromis :) No to co? Pieczemy, co nie? :) Ps. Bardzo podoba mi się jego tak jakby pajęcza skórka z wierzchu :) Składniki /blaszka

Blondynka Gotuje
Odczarowane bezy 176

Pianę przekładamy do worka cukierniczego z ozodbną tylką i wyciskamy bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnia do 140 stopni i od razu zmniejszamyją do 110. Pieczemy ok godzimy, najlepiej na termoobiegu.  Kolor różowy na bezach uzyskałam robiąc ślad barwnikiem w żelu wewnątrz worka przed nałożeniem masy

Malinowe Pocałunki
Chleb na zakwasie. Pszenno - żytni z orkiszem! 117

też marzy się taki pachnący, chrupiący jeszcze gorący, wyjęty prosto z pieca chleb? Na naturalnym zakwasie, zrobionym przez Was samych? Bez ulepszaczy, spulchniaczy itp. Przygoda z pieczeniem chleba w moim domu co jakiś czas powraca. Ostatni rok, piekłam niewiele, prawie w ogóle. A to z powodu sklepu obok, w którym mogłam dostać bagietki na prawdziwym zakwasie. Przepyszne

SMYKWKUCHNI