bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:769/3453)

DOMOWA WĘDLINA - SCHAB PIECZONY, peklowany na sucho 202

przed pieczeniem dokładnie obsmażyć cały kawałek mięsa na tłuszczu (na powierzchni utworzy się coś w rodzaju chrupiącej skórki, która zapobiegnie wypływaniu soku z mięsa podczas pieczenia i schab nie skurczy się do rozmiaru 'orzeszka' ;) . Kolejna rzecz - po upieczeniu zostawiamy schab w wyłączonym i zamkniętym piekarniku do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na min. godzinę i wtedy(...)włożyłam w siatkę wędliniarską. Krok 3. Rozgrzałam patelnię i dokładnie obsmażyłam mięso z każdej strony. Krok 4. Obsmażony schab włożyłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piekłam w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia przez około 90 minut. Schab kroimy po wystudzeniu. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Babeczki ze śliwkami 150

jeszcze szybciej znikają po upieczeniu, chociaż najlepsze są całkowicie wystudzone. Do babeczek ze śliwkami najlepsze są śliwki węgierki, gdyż zbyt łatwo nie rozpadają się w czasie pieczenia. Babeczki przygotowuje się bez użycia miksera, co niewątpliwie jest dodatkową zaletą, gdyż mniej sprzętów, to mniej zmywania. Przyjemnej puszystości i delikatności babeczkom nadaje zsiadłe mleko, które po upieczeniu jest zupełnie niewyczuwalne(...)przygotowania pysznych smakołyków. Śliwki o tej porze roku są najsmaczniejsze i warto to wykorzystać.   Składniki: 2 szklanki mąki pszennej typ 450 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej  4 jajka 250 ml zsiadłego mleka 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła 1 łyżka soku z cytryny 500 g dojrzałych śliwek węgierek Dodatkowo: cukier

Kuchcik gotuje
Ciasto z sezamem, masą chałwową i bezą kokosową 165

lubiących ciasta "na bogato" dla szukających przepisu na specjalną okazję Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 5 żółtek Składniki na bezę kokosową: 5 białek 0,5 szklanki cukru słoik powideł (lub innego dżemu) 100g wiórków kokosowych Składniki na masę sezamową: 2 łyżki cukru 3/4 szklanki sezamu (ziarenek(...)25x37) wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić ciastem. Ciasto pierwsze - Surowe ciasto posmarować dżemem/powidłem. Ubić pianę z białek, cukier dodać pod koniec ubijania. Ubijać, aż masa będzie sztywna. Dodać wiórki i delikatnie wymieszać. Pianę kokosową wyłożyć na dżem i upiec. Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Uważajcie, by beza się przyrumieniła, ale nie spaliła. Ciasto

Mania Wypiekania
Orkiszowa tarta śliwkowo-bananowa 64

mąki orkiszowej 50 ml oleju kokosowego 1/4 łyżeczki szczypty proszku do pieczenia Nadzienie 150 g śliwek bez pestek 100 g banana bez skórki 20 g erytrytolu odrobina wody Sposób przygotowania: Tarta Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, dodać olej kokosowy oraz jajo. Całość dokładnie zagnieść odstawić do lodówki na 15-20 minut. Po upływie czasu

Truskawkowa Fiesta
Choinka drożdżowa z makiem 99

drożdży 2 jajka (1 całe + jedno żółtko) 60g cukru 50g masła 1 łyżeczka soli Kilka kropli olejku waniliowego 300g gotowej masy makowej Dodatkowo jedno jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem Lukier: 1 łyżki wody 1 łyżki soku z cytryny 55g cukru pudru Choinka drożdżowa z makiem Przygotowanie: Do miski wsypujemy rozkruszone drożdże które zasypujemy jedną łyżeczką cukru, czekamy minutę(...)ponownego wyrośnięcia. Gotową choinkę smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem, następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 0 C przez 25min (Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo-obiegu) Gdy pieczemy ciasto przygotowujemy lukier, miksujemy ze sobą wodę, sok z cytryny i cukier puder do uzyskania jednolitej masy lukrowej. Gotowym lukrem smarujemy upieczoną choinkę drożdżową zaraz po wyciągnięciu

Księga-Smaku
Tarta z budyniem i truskawkami 96

lato, tarta z owocami, Tarty, Kruche ciasto polska, francuska, międzynarodowa Ilość: 10 Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Tarta z budyniem i truskawkami Najlepsza tarta z budyniem i truskawkami przygotowanie: 15 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 40 min czas całkowity: 3 godziny Składniki: Ciasto 175 g mąki 100 g masła 450 ml mleka 1 żółtko(...)Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm przełożyć do formy, docisnąć. Przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć ciasto kulkami ceramicznymi lub suszoną fasolą. Piec 10 minut z obciążeniem, następnie je ostrożnie usunąć i piec jeszcze 15-20 minut bez obciążenia. Wystudzić na kratce. Żóltka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać 100 ml mleka

Pełny talerz
Ciasteczka korzenne 156

minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasteczka korzenne Pyszne, aromatyczne i kruche ciasteczka, które smakują nie tylko w okresie świątecznym. To również świetna rodzinna zabawa w wycinanie i pieczenie ciasteczek. Składniki: 2 opakowania w sumie 40g przyprawy do ciasteczek korzennych ( lubimy mocno korzenne) 300g mąki pszennej 1 kostka masła 200g 2-3 duże żółtka 100g cukru pudru Przygotowanie(...)wycinać dowolne kształty. Ciastka w trakcie pieczenia nie zmieniają kształtów ani też nie wyrastają więc można układać je na blasze blisko siebie bez obawy, że się pozlepiają. Piec w rozgrzanym piekarniku 8-10 minut w 180stopniach. Po upieczeniu jeszcze przez chwilę pozostawić je na blasze po czym przełożyć na talerz.W zależności od wielkości ciasteczek wychodzą 2-3 blachy

W garach u Gosi
Prosta SZYBKA BABKA Marmurkowa 290

wanilią 12g lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka starta z pół pomarańczy 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao bez cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania 1. Formę do babki o średnicy 23cm lub 24cm posmarować masłem i posypać mąką (lub można też użyć, przy bardziej skomplikowanych(...)minuty. Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 3. Dodać cukier z prawdziwą wanilią, skórkę pomarańczową, wymieszać. 4. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać łyżką i przesiać na wilgotne składniki. Ciasto wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. 5. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubić mikserem. Odłożyć jedną kopiastą łyżkę piany

Mała Cukierenka
Koktajl dyniowo-pomarańczowy, czyli jesienny napój na zdrowie 116

curry , dyniowa z soczewicą , kremowa zupa , ciastka orzechowo-dyniowe , muffinki bez oleju , humus z dynią , tarta pumpkin pie , kluski dyniowe gnocchi . Składniki: 1 szklanka (240 ml) pieczonej dyni (ja używam hokkaido bez skórki) 300 g obranej ze skórki soczystej pomarańczy albo mandarynki/klementynki sok z połowy cytryny 4 daktyle (lub więcej według smaku) 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego

Lamarida.pl
Karkówka z piekarnika 241

mięsem umieścić na 2 - 3 godziny w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Piec mięso w tej temperaturze, bez przykrycia około 30 minut. Po tym czasie naczynie przykryć, a temperaturę obniżyć do 180 stopni. Piec jeszcze 2 godziny. Pod koniec pieczenia mięso odwrócić

Praktyczna pl
Szybkie ciasto z dżemem brzoskwiniowym 109

wanilią z dodatkiem dżemu brzoskwiniowego z kawałkami owoców posypane cukrem pudrem – pyszna, łatwa propozycja na kolejny smaczny dzień! Ciasto bez miksera, na jedną keksówkę, może być przygotowane na mleku lub maślance, szybkie (nie licząc czasu pieczenia), wygodne, każdy sobie z nim poradzi! Gdy zostaje… – kroję na kawałki, pakuję w pojemnik i mrożę – wyjmuję(...)PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 55 minut. Sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest gotowe. Jeśli nóż wychodzi suchy

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka korzenne 156

wycinać dowolne kształty. Ciastka w trakcie pieczenia nie zmieniają kształtów ani też nie wyrastają więc można układać je na blasze blisko siebie bez obawy, że się pozlepiają. Piec w rozgrzanym piekarniku 8-10 minut w 180stopniach. Po upieczeniu jeszcze przez chwilę pozostawić je na blasze po czym przełożyć na talerz.W zależności od wielkości ciasteczek wychodzą 2-3 blachy

W garach u Gosi
Ciasto na maślance i oleju ze śliwkami 554

wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenie i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy 25*35 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Poukładać śliwki bez pestek skórką do dołu jedna przy drugiej. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut. Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem. * Szklanka

Ala piecze i gotuje
POUND CAKE Z MALINAMI – SERIAL CLEANER – ciasto z frużeliną malinową 166

czas miksując. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Na końcu wlewamy sok z cytryny i miksujemy do uzyskania jednolitej masy bez grudek. 4. FORMA DO PIECZENIA (2 min) Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 5. PIECZENIE (30 – 40 min) Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch i wkładamy

Nerds Kitchen
Frytki z dyni piżmowej (dieta dr Dąbrowskiej) 229

diecie dr Dąbrowskiej odkryłam jeszcze jedne, mianowicie te przygotowane z dyni piżmowej.  Ten gatunek dyni jest bardzo zwarty i ma mało wody, więc frytki pieką się wspaniale. Wiadomo, że muszą być upieczone bez żadnego tłuszczu, daję więc do nich sporo różnych przypraw. Rewelacja! Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatka z kapusty pekińskiej(...)chili wędzona papryka rozmaryn 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Dynię dzielimy na ćwiartki i obieramy ze skórki, następnie kroimy ją na dosyć spore frytki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie przyprawy, oprócz rozmarynu, wysypujemy na papier, mieszamy. Następnie obtaczamy w nich dynię. Frytki rozkładamy tak, aby nie zachodziły na siebie. Na wierzchu posypujemy je rozmarynem. Dynię pieczemy

Kulinarne przygody Gatity