Przepis oparty na uniwersalnym przepisie na duży biszkopt, bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty po wyrośnięciu mają kształt grzybka. Soki z cytrusów i czekoladę można pominąć lub posypać inną dekoracją (np. polać czekoladą kapelusze gdy już ciastka ostygną) Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny łyżka soku
prawdziwe jedzeniepożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek. Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow. A okrągłe biszkopty robimy na papierze do pieczenia. Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli
prawdziwe jedzenieNajprostszy tort jaki kiedykolwiek zrobiłam... Ciasto na odrobinie sody (bez proszku do pieczenia), krem twarogowy, powidła i polewa czekoladowa. Zapraszam wszystkich tych, co nie lubią tradycyjnych przesłodzonych tortów z bitą śmietaną na smaczny deser. Składniki na ciasto: karmel: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody
prawdziwe jedzenieDziś smażymy placki z morelami na mące bezglutenowej. Placki są oczywiście bezmleczne i bez proszku do pieczenia. Składniki : 5 jaj 3 łyżki cukru szklanka mąki ryżowej (lub mniej) spora garść suszonych moreli olej do smażenia Morele kroimy w kostkę. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki najlepiej blenderem lub mikserem. Można zmienić proporcje i dodać mniej mąki a więcej
prawdziwe jedzeniegroszku oraz sałatkę ziemniaczaną, w sposób jaki podaje się w Niemczech, czyli ugotowane ziemniaki pokrojone w grubą kostkę z dużą ilością majonezu, doprawione tylko solą i pieprzem, bez dodatków. Ostatnio piekłam żeberka na grillu. Polecam też moje żeberka w sosie z pampuchami. Tak przygotowane Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną są dla tych co nie liczą kalorii. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyło czasu na wstawienie tego przepisu przed świętami. Nic straconego, można ją zrobić bez okazji. Zawsze piekę i gotuję mięsa samodzielnie. Mięsne domowe wyroby są o wiele smaczniejsze, ale i zdrowsze od tych sklepowych. Tym razem przedstawiam Wam przepis na pyszną, gotowaną domową szynkę, która najpierw była cały tydzień peklowana, a potem ugotowana dwa razy po 10 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębrzoskwinie dojrzewajace na drzewie. Jeszcze tylko troche i beda gotowe do zjedzenia. Tymczasem zadowalam sie tymi ze straganu. Dzis upieklam z nich eksperymentalne ciasto, bez maki, bez proszku do pieczenia. Za to pelne aromatu i mocno owocowe. Pyszne na zakonczenie lata. Ciasto amaretti z brzoskwiniami skladniki: 1kg brzoskwin 175g biszkoptow 150g amaretti 3 jajka 100g cukru 100g
Przysmaki Karolkipieczeniem mięs wg bardzo starych pomysłów. Próbuję odtworzyć smaki takimi jakimi były w dawnych wiekach. Dziś przerabiam przepis na żeberka ,, z kurnej chaty" ( tzn. z okresu mniej więcej wczesnego średniowiecza ). Używam produktów i przypraw , które wydaje mi się , że były wtedy w zasięgu gotującego. Co prawda przypuszczam , że wtedy mięsiwa były raczej pieczone jako rąbanka bez dzielenia
Buniabaje w kuchniwyobrażam sobie smrodzenia sąsiadom - gdyby mnie tak ktoś robił to bym się wściekła. Znajomi jakoś też mało grillowi więc bardzo rzadko umawiamy się na wspólne pieczenie. Ale nawet bez węgla czy brykietów można sobie coś ugrillować na specjalnej patelni albo grillu elektrycznym w domu i chociaż to już nie to samo to zawsze jakiś pomysł. Poza tym grill
Smaczna Pyzacukier, a po nim żółtka. Masę ubijamy dosyć długo, aby była gęsta i puszysta. Następnie zmniejszając obroty miksera, dodajemy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Galaretka Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku, pozostawiamy do wystudzenia. Następnie wsypujemy maliny, możemy rozdrobnić je widelcem(...)miski przesypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy masło oraz żółtka i cukier. Wszystkie składniki siekamy przy użyciu noża, po czym zagniatamy ciasto. Formujemy z ciasta kulkę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie czasu wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni – grzanie góra
Przepiski.plpołączyć. Na blasze ułożyć papier do pieczenia, odrysować na nim okrąg o średnicy 20 cm. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką, wyciskać duże bezy po okręgu, jedna obok drugiej. Piec w 160 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. i suszyć przez 1,5-2 godziny. Zostawić do całkowitego wystygnięcia w wyłączonym(...)kremówkę z mascarpone i cukrem waniliowym. Wyłożyć na bezę. Udekorować pokrojonymi w plastry pomarańczami, porzeczkami, malinami i listkami mięty w cukrze. Smacznego! Wiem, że w tym roku słabo u mnie ze świątecznymi przepisami. Wszystko dlatego, że w ogóle nie ma mnie w domu, a co za tym idzie - nie mam kiedy piec. Nawet nie macie pojęcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblaszkę do pieczenia. Posypujemy suszoną kolendrą, skrapiamy olejem rzepakowym, solimy i mieszamy, żeby warzywa pokryły się przyprawami. Wstawiamy do pieca. Pieczemy 30-35 minut. Krok 2 Krewetki rozmrażamy, myjemy, osuszamy. Jeśli mamy surowe krewetki (są szare i mało wyględne, ale takie powinny być i takich szukajcie :-)) wstawiamy je do piekarnika po 25 minutach od rozpoczęcia pieczenia warzyw(...)skrapiamy olejem i posypujemy kolendrą, solą i pieprzem. Jeśli mamy krewetki mrożone, wcześniej obgotowane (czyli już czerwone) wstawiamy je do pieca na sam koniec pieczenia warzyw – jedynie na 2-3 minuty. Krok 3 Kiedy warzywa się pieką przygotowujemy makaron chiński według przepisu na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Krok 4 Wyciągamy upieczone warzywa i krewetki z piekarnika
Niedzielny kucharzrobiłam na drugi dzień i kolor jaki był dzięki róży niestety się ulotnił :( BEZY: 5 białek (250ml) szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka octu winnego KREM: 250g mascarpone 1 szklanka śmietanki 30% 2 łyżki konfitury z płatków róży ok 500g truskawek Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy ok 25cm, 20cm i 16cm. Odrysowałam(...)wypełniając całego koła, gdyż beza trochę urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i ustawić termoobieg z temperaturą 100*C. Suszyć przez 2godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzone mascarpone i kremówkę ubić, a kiedy zgęstnieją wmieszać konfiturę różaną. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Ściągnąć ostrożnie bezy z papieru do pieczenia. Na największy krążek wyłożyć
https:KKuchniaMniamdodajemy proszek do pieczenia, sodę i cukier. Mieszamy składniki łyżką. Następnie dolewamy sok pomarańczowy, olej i dodajemy 1 żółtko. Mieszamy składniki do połączenia. Foremki na małe babeczki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Masę wylewamy równomiernie do foremek (u mnie 4 foremki). Pomarańczowe babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). U mnie(...)babeczki piekły się około 30 minut. Czas pieczenia będzie różny w zależności od wielkości foremek i piekarnika, dlatego stosujemy zasadę suchego patyczka i obserwujemy babeczki. Po przestudzeniu babeczki dowolnie dekorujemy. U mnie polewa z białej czekolady. Smacznego The post Babeczki na soku pomarańczowym first appeared on Słodkie okruszki
Słodkie okruszki