bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:737/3453)

Bakłażanowe love – rumuńska pasta z bakłażana 173

drewniana łyżka i trochę cierpliwości Wykonanie: bakłażany układamy na blaszce piekarnika i pieczemy przez 70 minut w 170° z termoobiegiem. W połowie pieczenia warto przewrócić je na drugą stronę, ja piekłam na „drabince” bez przewracania. studzimy i zdejmujemy z nich skórkę – odchodzi sama, bez problemu. układamy na sitku i rozdrabniamy drewnianą łyżką. Zostawiamy

Patchwork
Pierwsze eklerki z bitą śmietaną 149

Eklerki z bitą śmietaną . Moje pierwsze, więc taką otrzymały nazwę. Przepis okazał się bardzo prosty, także w wykonaniu. I bez proszku do pieczenia, a i tak pięknie wyrosły. Składniki: ciasto: - 1/2 margaryny (125g) - 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1 szklanka wody - 4 jajka masa: - śmietanka 30% - cukier puder do smaku - śmietan-fix dodatki: - cukier puder

Kuchnia co dnia
Biszkopt czekoladowy 105

Mój najlepszy (póki co) i niezawodny od lat przepis na biszkopt czekoladowy. Bez proszku do pieczenia, puszysty, mięciutki. Po wyjęciu z piekarnika należy upuścić go na podłogę (oczywiście w blaszce), wtedy nie opadnie i jest idealnie równy. Można go wykorzystać do tortów, spokojnie da się podzielić na 3 blaty, ja skorzystałam z niego piekąc Kopiec Kreta. 5 jajek

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pieczarki o smaku Cappucino orzechowym . 116

ciasta .  Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się Wam jeszcze kleiło dodajcie troszkę mąki ziemniaczanej . Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki (bez zakrętki) lub taki przyrząd jak ja mam    zanurzamy w kakao i wciskamy kolejno w kulki ciasta tworząc kapelusze z korzonkami pieczarek.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Sama słodycz i szczypta chili
Boczek pieczony 230

domowa wędlinka. A taką pyszną domową wędlinką bez wątpienia jest pieczony boczuś. Przyprawiony papryką, majerankiem i czosnkiem. Podany z ulubioną musztardą i ogóreczkiem smakuje wybornie. składniki: 1,8 kg chudego boczku ze skórą słodka papryka majeranek czosnek granulowany sól cebulowa 1/2 szklanki wody Boczek dobrze natrzeć dużą ilością majeranku, papryki i czosnku. Tak przygotowane mięsko przełożyć do naczynia przykryć(...)Podlać wodą. Naczynie przykryć pokrywką, jeśli nie mamy pokrywki przy naczyniu można nakryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 1,5 godziny na funkcji termoobieg. Na 20 minut przed końcem pieczenia boczek odkryć aby przyrumienił się na wierzchu. Kroić w plastry gdy całkowicie wystygnie

Monia miesza i gotuje
Perfekcyjne ciasto drożdżowe- PORADY 321

Wyrastanie Uformowany chlebek, bułki, drożdżówki, ciasta czy też pizze odstawiamy do napuszenia na około 30-60 minut. Zasady takie jak podczas I wyrastania: miejsce ciepłe, bez przeciągów. 7. Pieczenie Przed pieczeniem warto wysmarować wierzch naszych drożdżowych wypieków jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać słodką kruszonką lub poukładać na cieście owoce. Ciasto drożdżowe pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku

Nastoletnie Wypiekanie
Bezglutenowa tarta z galaretką malinową, mascarpone i jeżynami 186

lodówki na ok. 60 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim formę. Widelcem nakłuwamy wyklejone ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni (bez termoobiegu). Ciasto pieczemy ok. 20 minut, a następnie wyjmujemy je i zostawiamy do wystygnięcia. Galaretka malinowa. Kolejnym krokiem będzie galaretka. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Maliny blendujemy z cukrem pudrem do uzyskania

Kuchenne Wariacje
Muffinki orkiszowe z bananami i czekoladą 204

zabierał.  Zaczęło gorączkowe przeszukiwanie szafek i składników.  Bułeczki drożdżowe odpadały ze względu na godzinę. Zresztą nie miałabym czym ich nadziać.  Tak oto powstały muffiny bez proszku do pieczenia (bo nie było), z prawie samych zdrowych składników.  Rano uśmiech na twarzy dziecko i słowo "Upiekłaś" - bezcenne.     Składniki (na 12 - 14 sztuk

Sto kolorów kuchni
Pasztet drobiowy z jajkiem 212

przykrywam resztą masy. Wszystko uklepuję i wygładzam. Wstawiam pasztet do nagrzanego piekarnika (włączona górna i dolna grzałka bez termoobiegu) i piekę około 60 minut. Dobrze smakuje z sosem chrzanowym (śmietana, chrzan) lub sosem tatarskim Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: okolo 60 minut

Kuchnia co dnia
Lniane naleśniki z mascarpone i truskawkami 159

mnie były z nadzieniem : gęsty grecki jogurt, truskawki , łyżka syropu klonowego,  listki melisy Przygotowanie: 1. Zmiksuj składniki na ciasto i piecz cienkie placki bez tłuszczu jeśli to możliwe. 2. Ze składników podanych na nadzienie zrób krem. 3. Dowolnie podawaj naleśniki. Ja ponieważ sezon truskawkowy sie już skończył, podałam duże

AZgotuj!
Cukinia faszerowana 162

pieprzem.  Cukinie myjemy i odcinamy wierzch. Łyżeczką wydrążamy środek. Do tak przygotowanej cukinii nakładamy farsz. Cukinie układamy na blaszce z kratką (bez odciętych "czapeczek"). Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pod  koniec pieczenia wierzch można posypać startym serem lub przed podaniem nakryć "czapeczkami". Smacznego

Salonik smaków
Tort maślano-truskawkowy 151

słodki prezent urodzinowy :) a co :) nie mogę upiec sama dla siebie tortu? W końcu nie co dzień kończy się 40 lat:) I tak powstał tort, z biszkoptem bez proszku do pieczenia, z masą maślaną z dodatkiem musu truskawkowego, otoczony biszkoptami i ozdobiony oczywiście truskawkami. Składniki: biszkopt: 6 jajek 180 g cukru 180 g mąki pszennej szczypta soli masa

na moim stole...
Truskawkowy torcik z masą budyniową 8595

Przeglądając różna przepisy na ciasta coraz częściej widzę, że biszkopty są bez proszku do pieczenia. Zawsze byłam źle nastawiona do tej metody ale w końcu sama postanowiłam się o tym przekonać. I muszę przyznać, że biszkopt wyszedł super. Ważne jest aby nie przebić białek. No i idąc za ciosem blaszkę z biszkoptem po upieczeniu rzuciłam na podłogę

Ewa w kuchni
Tort z truskawkami - urodzinowy 364

Sezon na truskawki w pełni, więc trzeba korzystać z dobrodziejstw truskawek! Torcik idealny na domowe uroczystości. Przygotowany z zawsze udającym się biszkoptem, bez proszku do pieczenia i kremowym mascarpone. A do tego dzisiejszy urodzinowy:-) Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiatych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem: 250 ml śmietany

VioletoweKucharzenie