Każdy z Was ma zapewne swój ulubiony przepis na biszkopt. Prawdziwy to taki bez proszku do pieczenia, ale ja gdy mam mało czasu to przygotowuję taki z proszkiem i octem. Cudownie wyrasta, jest delikatny i świetnie się nadaje do przygotowania tortu lub innego ciasta z kremem. Sekretem przy przygotowaniu biszkoptu jest staranne ubijanie białek na sztywną pianę. Przy(...)sztywna, bez wyczuwalnych ziarenek cukru. Do żółtek dodać proszek i ocet, szybko wymieszać do spienienia się i zbielenia masy. Do piany z białek dodać masę z żółtek, zmiksować (krótko, tak by masy się połączyły). Następnie dodać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać (łyżką, już nie miksować), ma być bez grudek mąki. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia
Kuchcik gotujemasła lub margaryny, zimnej 2 łyżki cukru pudru 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na jabłka 1 i 1/2 kg twardych jabłek 4-6 łyzek cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka masła 1 galaretka cytrynowa,lub brzoskwiniowa Składniki na bezę: 6 białek 3/4 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej platki migdałowe(...)powoli cukier i mąkę ziemniaczana , miksujemy ok. 2-3 min. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i chwilę miksujemy. Resztą ciasta wykładamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy bezę, posypujemy orzechami posiekanymi,lub płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 25-30 min.I tak od dolu ciasto ,na to jabłka,a na wierzch ciasto
w mojej kuchnirazu na ok 10 min po 3-4 min dodajemy powoli, porcjami cukier - nie należy się spieszyć na ok 30 s przed końcem dodajemy skrobię bezę rozkładamy na papier do pieczenia formując okrąg - ja papierem wyłożyłam formę do tatry i tam ułożyłam sobie bezę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temp 180 st przez 5 min następnie(...)zmniejszamy do 150 st i pieczemy kolejne 1,5 h wyłączamy piekarnik i zostawiamy do ostudzenia śmietankę ubijamy na sztywno - w międzyczasie dodajemy mascarpone na środek bezy wykładamy śmietanę dekorujemy truskawkami Cały czas trzymamy w lodówce. No do momentu podania : ) niebo w gębie 😇 Smacznego
Gotowanie z pasjąKolejny weekend i kolejne ciasto z cukinii. Niedługo stanie się to już chyba tradycją, że na sobotę i niedzielę piekę ciasto z cukinii/kabaczka. Tym razem zrobiłam ciasto piernikowe, a dokładnie piernikowo - cynamonowe z kakao i dżemem porzeczkowym. Ciasto oblałam czekoladą mleczną i białą. Za każdym razem wykorzystuję do moich ciast cukinię w innym kolorze. Tym razem zdecydowałam się na cukinię(...)dopiero wtedy dodałam do ciasta. Dużą prostokątną blachę o wymiarach 25x36cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej ciasto. Ciasto wstawiłam do piekarnika, bez jego wcześniejszego nagrzewania, i piekłam je w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu do suchego patyczka. U mnie zajęło to 55 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i studziłam
Waniliowe Improwizacjewierzchu układamy pokrojony rabarbar, ćwiartki truskawek, następnie posypujemy płatkami migdałów i brązowym cukrem. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem (lub 190 stopni bez termoobiegu) i pieczemy 50 minut lub do czasu, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem
Smakowity Blog Kulinarnyzmiksowałam krótko, potem tylko zagniotłam w kulę, którą podzieliłam na pół. Obie połówki ciasta rozwałkowałam i włożyłam do blaszek na papier do pieczenia, którym wyłożyłam blachy. Wstawiłam do lodówki i zabrałam się za bezę. Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru drobnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę, kiedy(...)stopni i piekłam około 40 minut. Pamiętajcie, jeśli widzicie, że beza szybko łapie kolor powinniście odrobinę zmniejszyć temperaturę (każdy piekarnik piecze inaczej przecież). Jeśli pieczecie placki po jednej blaszce, składniki bezy podzielcie na połowę i ubijajcie bezę tuz przed włożeniem ciasta do piekarnika, bo ubita piana nie poczeka 40 minut na swoja kolej, ale to oczywiste przecież. Po upieczeniu placki
Blondynka Gotujektórym smaży się potrawy ma pojemność 3 litrów, czyli chyba najwięcej z dostępnych obecnie na rynku. Przeważnie bowiem urządzenia tego typu mieszczą jedynie dwa. Kosz bez problemu wyjmuje się w trakcie pieczenia w całości, dzięki czemu łatwo sprawdzać stan wypieczenia. Co też ważne, nie jest zbyt ciężki i łatwo nim potrząsać, kiedy w trakcie smażenia znajduje się(...)powrotem. Kolejnym wyzwaniem było przygotowanie piersi i udek z kurczaka. I tutaj ogromne zaskoczenie! Nie jestem fanką pieczenia mięs czy ryb w piekarniku, bo wychodzą zbyt suche, nawet mimo zamarynowania w oleju i przygotowywania w specjalnej torebce do pieczenia wypełnionej bulionem. Skórka była delikatnie chrupiąca, a środek... niezwykle soczysty! Zarówno pierś jak i udko smakowały jakby były przygotowane
Poranek na słodkocieniutko pokrojonych jabłek, zapewnia soczystość na dłużej. Przechowywane pod przykryciem ciasto, z czasem jest chyba nawet jeszcze lepsze. Należy pamiętać, że długość i temperatura pieczenia ma tutaj duże znaczenie. Ciasto pieczemy dosyć krótko, bez termoobiegu, w niezbyt wysokiej temperaturze. Dzięki temu, jeszcze ciepłe, smakuje jak najlepszy deser. SKŁADNIKI 200 g masła 200 g cukru 3 łyżki kakao(...)pieczenia 4 jajka / białka i żółtka oddzielnie 3 duże jabłka WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 170℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki
cool and mintytylko na jakość mięsa i majonezu, ale także poszukajcie dobrych ziemniaków do pieczenia (typ C) – będziecie zaskoczeni, że z tak prostych składników można przygotować tak pyszny obiad. Porcja dla 4-6 głodnych osób. Schab pieczony w plastrach: ok. 1 kg schabu bez kości ok. 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 6 marchewek 2 nieduże cebule (u mnie(...)plastry na środek blachy do pieczenia i kładziemy je poziomo (jeśli został nam jeszcze sos, można go wyłożyć na mięso). Przykrywamy blachę folią aluminiową i pieczemy 45 minut w 180°C (grzanie góra-dół, jeśli mamy tylko termoobieg należy zmniejszyć temperaturę o 10 stopni), następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 45 minut bez przykrycia. Jeśli chcemy bardziej zarumienione
Poezja smakuSKŁADNIKI BISZKOPT: blaszka 24x38 cm 7 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Beza kokosowa: 4 białka, ¾ szkl. cukru, 1 szkl. wiórek kokosowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem ananasowy: puszka ananasa w zalewie, budyń waniliowy, kostka(...)Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu kroimy na 2 blaty i nasączamy sokiem ananasowym rozrobionym z wodą. Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, proszek i wiórki, mieszając delikatnie łyżką. Pieczemy na złoty
słodki brateksię wraz z czasem a to co mamy w sercu pozostaje w nas na zawsze. Dzisiaj zdjęcia wprost z pleneru:) Bez zbędnego wcześniejszego przemyślenia - po prostu szybkie ujęcia i równie szybka konsumpcja :) Aromatyczne ciasto, kwaśne owoce i słodka beza - takie połączenia smakowe w lato wyjątkowo do mnie trafiają :) A że porzeczki na krzaczku grzeczniutko czekały na swoją rolę, żal(...)ubijamy aż beza stanie się gładka i lśniąca. Na podpieczone ciasto wykładamy najpierw owoce a następnie na wierzchu rozsmarowujemy bezę. Całość wstawiamy jeszcze do piekarnika i pieczemy tak długo, aż beza się zezłoci (około 15 minut). Ciasto przed podaniem należy dokładnie wystudzić
My simple kitchenTort w kształcie serca bez potrzeby kupowania odpowiedniej formy. Wystarczy przygotować zwykły tort potem przyciąć w sposób taki jak na filmie, i oto w ten łatwy sposób otrzymujemy idealny tort np. na zbliżające się Walentynki, urodziny dzień Mamy itp. Biszkopt : SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty
RAROSSAszkl. cukru 4 żółtka + 1 jajko 2 op. budyniu waniliowego bez cukru 1 szkl. oleju 2 szkl. mleka nasionka z 1 laski wanilii 1 cytryna (skórka + sok) Beza: 6 białek 1 szkl. cukru szczypta soli Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz oba cukry, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze części masło i siekamy całość nożem(...)warstwą gorzkiego kakao – daje to ciekawy efekt, jednak nie jest konieczne). Wstawiamy do piekarnika na około 45-50 minut. Na kilka minut (8-10) przed końcem pieczenia sernika ubijamy bezę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę dodając do nich po 1 łyżce cukru. Sernik wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie wykładamy na niego ubitą pianę z białek
Smaki Na Talerzupudru cukier waniliowy 4 żółtka 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 500 g malin mrożonych Hortex lub świeżych 2 galaretki malinowe Krem: 500 ml śmietanki 30 %, schłodzonej 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżeczki żelatyny Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej płatki migdałowe do posypania(...)papierem do pieczenia, odrysować ołówkiem kształt blachy i wyłożyć bezę, posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 1,5 godziny. Na początku w temp. 120, jak się lekko zrumieni obniżyć do 100 z termoobiegiem. Przygotowanie ciasta: Masło napowietrzyć, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać do masy i utrzeć mikserem do jednolitej
Słodka Strefaurośnie wysoki, ale może opaść po upieczeniu) 2. Masę serową wylewamy na podpieczony spód (będzie ona rzadka, ale taka ma być). Pieczemy w 180 stopniach około 55 minut (bez termoobiegu). 3. Około 10 minut przed upływem czasu pieczenia możemy zacząć ubijać nasze białka. 6 odłożonych białek dajemy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Jak piana(...)upływie 55 minut gorący sernik wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na niego naszą pianę z białek, górę wyrównujemy i robimy zawijasy. Sernik ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 15 minut (bez termoobiegu), lub chwilę krócej jak będziemy widzieć, że góra bezy jest zarumieniona. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a sernik zostawić jeszcze na 15 minut w środku
kruche babeczki