dodatkiem kandyzowanej czarnej porzeczki od HELIO , smak słodko-kwaśnych porzeczek idealnie wkomponował się w puszyste i delikatne ciasto z dodatkiem dobrego kakao. Wypiek bez miksera, w kilka chwil, jedyny czas oczekiwania to pieczenie. Chwila cierpliwości i można podawać – do kawy, kakao, dobrej herbaty i towarzystwa;) Gotowe ciasto warto udekorować, np. lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem. Jeśli(...)pieczenia. Wlewam ciemne ciasto, delikatnie wyrównuję, następnie wlewam jasne, układam równomiernie kandyzowaną czarną porzeczkę na cieście. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Gotowe polewam lukrem, polewą lub posypuję cukrem pudrem. Dwukolorowe ciasto z kandyzowaną czarną porzeczką jest pyszne! Słodko
Zasmakuj Kuchniładnie wyrastają i długo zachowują świeżość. Ciasta wychodzi dużo i jest dosyć rzadkie, dzięki czemu do jednej papilotki nakładamy nawet 4-5 łyżek masy. Jednak bez obaw, podczas pieczenia ciasto nie wypływa z formy, lecz mocno rośnie w górę. Dzięki temu muffiny wychodzą duże, z piękną "górą" i ładnie prezentują się ułożone na paterze lub ozdobnym(...)orzechów włoskich * szczypta soli * wcześniej uprażonych na suchej patelni WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dosypujemy cukier i posiekane orzechy oraz czekoladę. Mieszamy. W rondelku rozpuszczamy masło, odstawiamy z ognia i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia
cool and mintySzybkie ciasto z borówkami posypane cukrem pudrem, bez miksera, na tortownicę o wymiarach 28 cm. Ciasto dla każdego, proste, do kawy idealne, puszyste, z sezonowymi owocami smakuje najlepiej. Do ciasta możecie wrzucić inne owoce, np. truskawki, maliny, śliwki, jabłka, gruszki, jagody, lub z nich zrezygnować, podobnie jak z dodatku kakao, wsypać wiórki kokosowe, rodzynki, żurawinę lub posiekane drobno orzechy(...)pieczenia, zamykam obręcz a boki smaruję masłem, wlewam ciasto, wtykam równomiernie umyte i osuszone borówki. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 40 minut , do suchego patyczka. Zobacz także: Szybkie ciasto czekoladowe z żurawiną i jabłkami – bez miksera
Zasmakuj Kuchnidzisiaj przepis na kolejną sernikową wariację. Tym razem, będzie to pyszny, puszysty sernik dyniowy bez spodu. Dzięki dodatkowi puree z dyni, jest jeszcze bardziej wilgotny, a w dodatku przyjemnie pachnie pomarańczą. Sernik jest bez spodu, więc jego pieczenie jest mniej skomplikowane. Natomiast, zastąpienie cukru erytrytolem lub ksylitolem, obniża jego kaloryczność. I zapewniam Was, że efekt końcowy, jest(...)180º C , bez termoobiegu, na drugi poziom od dołu, na 30 minut. 10. Po tym czasie, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160º C i pieczemy przez kolejne 30 minut. 11. Kiedy czas pieczenia dobiegnie końca, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki blokując je przed zamknięciem. Sernik powinien stygnąć w piekarniku przez ok. 2,5 godziny. Dodam tylko, że w czasie
Okiem Blondynki by McBlondipomarańczą. Sernik jest bez spodu, więc jego pieczenie jest mniej skomplikowane. Natomiast, zastąpienie cukru erytrytolem lub ksylitolem, obniża jego kaloryczność. I zapewniam Was, że efekt końcowy, jest wart grzechu Sernik piekłam w formie o wymiarach 20×20 i proporcje na takiej wielkości formę podaję Puszysty sernik dyniowy bez spodu – przepis krok po kroku Aby przygotować sernik(...)wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180º C , bez termoobiegu, na drugi poziom od dołu, na 30 minut. 10. Po tym czasie, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160º C i pieczemy przez kolejne 30 minut. 11. Kiedy czas pieczenia dobiegnie końca, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki blokując je przed zamknięciem. Sernik powinien stygnąć
Okiem Blondynki by McBlondipieczenia i wałkujemy na cieniutki pacek 1-2 mm. Ciasto się trochę klei, więc można je podsypywać odrobiną mąki, lub przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia i wałkować bez podsypywania. Gdy mamy już gotowe placki (każdy na osobnym arkuszu papieru(...)pieczenia) nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Placki pieczemy w gorącym piekarniku około 5-7 minut, zaraz po wyjęciu odcinamy nierówne skrawki ciasta (zachowujemy je) wykrawając blaty tej samej wielkości (np 25x25 cm), blaty odklejamy i zdejmujemy z papieru do pieczenia, układamy na kratce do wystudzenia. MASA: 450-500 g masy kajmakowej w puszce (bez dodatków
Rozpustne gotowaniepieczecie na weekend? Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu to spróbujcie tego ciasta. Koniecznie! To ciasto nie rośnie, nie wygląda, ale za to smakuje superowo. Do przygotowania potrzebujemy: 4 jajka (białka i żółtka osobno) 2 banany 5 daktyli bez pestek (namoczonych) Białka ubijcie na sztywną pianę(...)czasie namoczone daktyle zmiksujcie z bananami. Do piany dodajcie żółtka i porcjami bananową masę. Delikatnie mieszajcie. Całość wyłóżcie do formy do pieczenia (u mnie 22×22) wyłożonej papierem. Pieczecie w 17-180 stopniach bez termoobiegu przez ok 20 minut
Szybko Tanio Smacznieżółtka 20 g cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki pszennej 65 g zimnego masła galaretka: 500 g malin 2 galaretki malinowe 600 ml wrzątku krem: 350 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii beza: 2 białka 100 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)formy, wyłożyć spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto gęsto nakłuć widelcem. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Ostudzić. Beza: Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Wsypać mąkę, zmiksować. Na papierze do pieczenia odrysować kontur tortownicy, uforować bezę odrobinę mniejszą od średnicy otrzymanego koła. Wierzch posypać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedy wydaje ci się, że znasz już wszystkie serniki, bo w końcu pieczesz je od wielu lat. Więc myślisz sobie, że nic nie jest cię w stanie zaskoczyć...😅😅 Do czasu... Aż ktoś wyprowadza cię z tego błędu, jak moje najstarsze dziecię, podsyłając przepis na kolejny sernik. Z zapytaniem: mamo znasz ten sernik? Myślisz sobie- sernik jak sernik(...)boki formy (przesmarowane lekko masłem) wykładamy 2 arkuszami papieru do pieczenia tak, by wszędzie wystawał dłuższy kawałek papieru. Dzięki temu rosnący sernik nam nie ucieknie. Do formy wylewamy masę serową. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230* i pieczemy ok. 40-50 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Ja piekłam 45 minut. Sernik mocno wyrośnie, lekko
Smaczne Zdrowerozpieszcza, dlatego proponuję do kawy sernik na spodzie kakaowym z wiśniami, jagodami i bezą :) Spód: - 300 g mąki pszennej - 4 żółtka (białka zostawić do bezy) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 200 g masła - 2 łyżki śmietany - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao Do miski przesiewam przez sito mąkę, dodaję cukier puder, kakao oraz proszek do pieczenia(...)posypuję płatkami migdałowymi. Całość piekę 45 minut w temperaturze 160 st. C. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 70 st. C i całość pozostawiam w piecu na kolejne 30 minut. Jeżeli beza się przypieka to wykładam na nią ochronnie folię aluminiową
Receptura smakubardziej smarowny, idealny także na kanapkę, ale można dać tłuszczu niewiele, wówczas będzie wersja dietetyczna. Piekłam w 2 metalowych, ciemnych formach- keksówkach, o wym. 27x8cm (dół formy) Składniki: - ok.1350-1400g pieczonych, gotowanych i/lub smażonych mięs - 100g wędzonej słoniny lub boczku - 4 jajka - 300g pieczarek - 500g surowej wątróbki - 2 duże cebule - 3 ząbki czosnku - 1 ugotowana marchew - kawałek ugotowanego korzenia pietruszki - ok.10g(...)przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszam, do uzyskania jednolitej masy. Gotową masą napełniam wyłożone papierem do pieczenia keksówki, ubijam farsz i wyrównuję łyżką maczaną w zimnej wodzie. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200*C i piekę 90 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu (tak piekłam dotychczas) , albo w temperaturze 200*C, na termoobiegu, z uderzeniem pary "1" ok.50
Smaczne Zdrowetort bezowy. Przygotowałam go na majówkę. Nie obyło się bez błędów ale w rezultacie był bardzo smaczny. Beza ładnie się piekła do momentu, aż gdzieś wyczytałam że lepiej ją piec na termoobiegu ! ! !Przestawiłam i zaczęło się pękanie :-/ Nie róbcie tego i pieczcie na ustawieniu góra-dół. Jakoś tą bezę uratowałam, przecież w kuchni się nie poddaję. Efekty widoczne(...)połączyć z białkiem. Na koniec dodać ocet winny. Masę wyłożyć na papierze do pieczenia o średnicy ok 22 cm, uformować tak aby po środku był dołek. Włożyć do nagrzanego do 150*C piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę na 120*C. Ustawienie góra dół. Piec przez półtorej godziny. Wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Owoce przełożyć do rondelka
Jemy Pijemyburaki o podobnej wielkość, najlepsze są podłużne i bardzo ciemne, prawie czarne. Buraki można upiec wcześniej, np. przy okazji pieczenia mięsa. Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec obok brytfanki, w której piecze się mięso. Buraki po upieczeniu bez obierania można w lodówce przechować przez 2 - 3 dni i wykorzystać, wtedy kiedy mamy ochotę. Ilość porcji: 4 Czas(...)przygotowania: 15 minut + pieczenie Składniki na pieczone buraki z sosem musztardowo-miodowym: 4 średnie czerwone buraki natka pietruszki lub świeża kolendra świeżo mielony pieprz sól do smaku Sos musztardowo-miodowy: łyżeczka miodu łyżka musztardy 4 łyżki oliwy sok z cytryny lub limonki Jak zrobić pieczone buraki z sosem musztardowo-miodowym? Buraki bez obierania zawinąć w folię
Gotuj w domulasagne z tofu na tortilli to przepis na pyszny obiad bez mięsa! Zamiast makaronu użyłam placków tortilli, dzięki czemu lazania szybciej się upiecze. Jest to również propozycja dla osób, które nie przepadają za daniami z makaronem. Lazania bez mięsa – jak zrobić? Przygotowanie lasagne bez mięsa rozpoczynamy od pokruszenia naturalnego tofu. Następnie przysmażamy je wraz z przyprawami(...)łyżki sosu na wierzch lasagne, aby nie wyschła. Lasagne przykryj folią aluminiową lub pokrywą formy i piecz 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Następnie zdejmij folię lub pokrywę, na wierzchu ułóż ser żółty lub wegańskie plastry i piecz jeszcze przez 10 minut (już bez przykrycia). Sprawdź inne przepisy na bezmięsne dania – klik . Bądź na bieżąco – odwiedź profil
Via Gusto