składników. Ciasto przelać do formy. Na wierzchu rozsypać borówki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut lub do momentu, gdy sernik na brzegach się zarumieni, ale w środku będzie się delikatnie ruszał przy dotknięciu palcem (może się wydawać lekko płynny) . Sernik wyciągnąć z pieca i zostawić do ostudzenia (sernik lekko opadnie) . Wyjąć z formy po dokładnym ostudzeniu (nożem(...)którą ustawicie na pokrętle różni się od temperatury w piecu. W przypadku mojego piekarnika, ustawienie na pokrętle np. 180°C dawało mi temperaturę 190-195°C! Dlatego jeśli macie możliwość to sprawdźcie, jaka temperatura panuje u Was piecu i czy przypadkiem Wasze piekarniki nie pieką zbyt mocno. Ja w przypadku pieczenia tego sernika z borówkami ustawiam pokrętło swojego piekarnika
Moja DelicjaBardzo często robię domowe wędlinki. Dzięki temu wiem co jem i mogę doprawić po swojemu. Robię różne pieczenie z mięska mielonego, wędlinkę gotowaną, pieczoną i wędzoną - wszystkie przepisy znajdziecie tutaj . Jakiś czas temu natrafiłam na ten przepis i postanowiłam wypróbować. Kiełbaskę zrobiłam z wiekszej ilości składników i doprawiłam dużą ilością czosnku i majeranku. Na pewno wędlinka ta zagości(...)stałe tym bradziej, że ma tak długi termin przydatności. składniki: 900 g łopatki wieprzowej 600 g boczku bez skóry ( mój był raczej chudy) 5-6 dużych ząbków czosnku 4 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 180 ml wody Łopatkę i boczek zmielić na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać przeciśnięte przez praskę
Monia miesza i gotujeprzyprawą do piernika i zagnieść delikatnie. Podzielić ciasto na 3 części i wyłożyć nim 3 blaszki o wymiarach 37×26 cm (blaszki wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia). Każdy z placków piec 15 minut w 180 st. C. Wystudzić. Masa budyniowa: 3 szkl mleka 3/4 szkl cukru 100 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 jajka 5 czubatych łyżek mąki(...)ziemniaczanej 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka zagotować z cukrami i masłem. Jajka utrzeć z obiema mąkami i szklanką mleka na gładką, płynną masę bez grudek. Gdy mleko się zagotuje wlać zmiksowaną masę do mleka i energicznie mieszać do momentu zagotowania. Masę zdjąć z ognia i mikserem krótko zmiksować póki masa jest gorąca. Wtedy stanie się jedwabista
kuchcikowniamorska 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 8 kromek bułki wrocławskiej 1 łyżka masła Przygotowanie: Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastr y. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim pokrojoną dynię, skropić oliwą, posypać solą i tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na około(...)Pora umyć pokroić w plastry. W patelni rozpuścić masło, wrzucić na nie pora i dusić do momentu aż będzie szklisty. W garnku zagotować bulion, dorzucić pora, dynię bez skóry, różyczki brokuła, rozmaryn i tymianek. Doprawić solą i gotować 25-30 minut. Na koniec wyjąć zioła , doprawić gałką muszkatołową, lekko przestudzić, dodać śmietanę i zmiksować. Bułkę pokroić
Gosia gotujebył bez cukru) 1/2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo owoce groszki czekoladowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-4 milimetry. Wykroić szklanką krążki i wyłożyć nimi wysmarowane tłuszczem foremki. Spód babeczek nakłuć widelcem. Babeczki piec w piekarniku
Kuchnia w opałachsłodki (w oryginale bazuje na serkach homogenizowanych i aż 6 jajkach, u mnie mniej jajek plus ser mascarpone). Uwaga na owoce, które mają tendencję do puszczania soku w trakcie pieczenia. Tak się stało z borówkami, które zabarwiły ciasto na siny kolor, ale od czego mamy tony cukru pudru ;) Składniki: ciasto 250g mąki pszennej tortowej 120g schłodzonego masła 100g cukru(...)ciasto się piecze można ubić pianę z białek z cukrem. Kiedy tarta się podpiekła wyjmujemy ją i układamy na niej owoce. Na koniec możemy posmarować ją pianą z białek - grubo, cienko, kleksy, jak kto woli. Ja zrobiłam bardzo cienką, prawie niewidoczną pod cukrem pudrem warstwę, której trochę zaszkodziły wodniste borówki. Wkładamy ponownie do piekarnika do czasu aż beza się upiecze
W kuchni wieczorempieczeniem wymieszać i podpiec w piekarniku. Jeśli macie przegrzebki mrożone( wraz z muszlami) to wystarczy je rozmrozić i postępować wg przepisu. Natomiast gdy kupicie swieże należy się z nimi trochę ”pobawić”- otworzyć, oczyścić i wypłukać, aby podczas degustacji nie natrafić na niespodziankę w postaci zgrzytającego piasku. O świeżosci przegrzebków świadczy kolor, powinien być jasno kremowy, bez
Mia Cucina Sofietaproszkiem do pieczenia i całość miksujemy. Dodajemy aromat do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką z ciastem. Dodajemy 2/3 wiśni i skórki pomarańczy. Mieszamy. Wkładamy ciasto do keksówki i w ciasto wkładamy resztę wiśni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy ok. 30-40 minut(...)dodatkiem mleka i cukru, energicznie mieszając. Gotową, gorąca polewę polewamy ciasto i czekamy aż stężeje. Spajki i murzynek z wisniami Białka mieszamy z ciastem Murzynek po upieczeniu bez polewy
Bon Appetit Małgorzatyżadna wiewiórka nie pogardziłaby ciastem z orzechami, jabłkami i rodzynkami :) No i w końcu od wiórków do "wiewiórków" nie daleka droga ;) Do zrobienia tego ciasta zainspirowały mnie bakalie bez konserwantów, lecz z dużą zawartością pokarmowego błonnika marki HELIO - polecam! :) Takie bakalie idealne są do wieczornego podjadania przy TV :D składniki: 5 średnich jabłek (u mnie(...)rodzynek np. Helio 5 dag posiekanych orzechów włoskich np. Halio 2 łyżki mielonego cynamonu 3/4 szklanki cukru szklanki przesianej mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2-3 łyżki kakao 3 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: odrobina margaryny i bułki tartej do wysmarowania formy Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki
Bon Appetit Małgorzatybez termoobiegu). Aby przygotować kruszonkę, masło pokrój na małe kawałki, wymieszaj z cukrem i mąką i wyrabiaj, aż uzyskasz konsystencję grubego, mokrego piasku. Schowaj do lodówki. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ułóż owoce w żaroodpornym naczyniu i posyp cynamonem. Wierzch jabłek równomiernie pokryj kruszonką. Wstaw do piekarnika na 20 minut i piecz, dopóki ciasto
Kredowe Menuoczkach bez skóry kilka suszonych śliwek kawałki gorzkiej czekolady garść orzechów włoskich 1. Jajka i cukier ubijamy mikserem, dodajemy olej i dalej ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i łączymy ze sobą. Na końcu dodajemy drobno pokrojoną śliwkę, czekoladę, orzechy oraz startą marchew, wszystko razem mieszamy łyżką, przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
Apetyczna babeczkakostki masła . Jajka roztrzepać z mlekiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Na koniec dodać stopione i przestudzone masło - dokładnie wszystko połączyć i odstawić na kilka minut. Placuszki pieczemy na suchej patelni, najlepiej na teflonowej. Nakładamy niezbyt cienką warstwę ciasta i pieczemy do czasu wystąpienia widocznych pęcherzyków powietrza. Dopiero wtedy odwracamy(...)miodem; albo z sezonowymi owocami i bitą śmietaną. Można również przygotować twarożek z dodatkiem cukru waniliowego lub po prostu polać je jogurtem. Doskonale smakują również same, bez żadnych dodatków. Smażone bez tłuszczu są lekkie, delikatne i nie brudzą rąk, więc można je ułożyć w piramidkę i podjadać przed telewizorem :) Smacznego! p.s. jeśli dodacie trochę więcej
Codzienna kuchnia niecodziennarównież ukoronowaniem całej kapani z tym związanej będzie ten tort. Nie powiem przygotowanie go zajęło mi mnóstwo czasu. A że piątek 13, więc nie mogło obejść się bez kłopotów, jednak o tym napiszę później ;). Jak wiadomo olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega - 3, dlatego używajmy go i nie obawiajmy się. Jest super do większości(...)szklanka cukru · 1 szklanka mąki · 1 łyżeczka proszku do pieczenia · 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy partiami cukier stale ubijając. Następnie dodajemy żółtka i olej stale
Malinowe Pocałunkiwszystkiego bez mleka - słowem ideał. Takowe ciasto na pewno wkrótce zrobię, tymczasem jednak ze względu na to iż zalegam chora w domu i nie mam jak iść do sklepu, zadowolić musiałam się ciasteczkami, bo wszystkie składniki były pod ręką :) Składniki: - 2,5 szklanki mąki - 2 duże drobno starte marchewki - kostka masła / margaryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - powidła
Kulinarne zapędy Kokosaobranych bez ogryzków ) pokroić i poddusić z niewielką ilością wody , prawie miękkie - przestudzić dodać cynamon i cukier do smaku ( ważne żeby w jabłkach nie było za dużo wody - trzeba je odparować lub na ciasto kruche wysypać koło 2 łyżek bułki tartej ) Wyłożyć na ciasto . Rozwałkować drugą część ciasta i wyłożyć na jabłka , lekko po-nakłuwać Piec
Od kuchni czyli o wszystkim po trochę