Zdrowa i smaczna słodycz dla całej rodzinki. Dla każdego coś co lubi, część rodzinki woli rogaliki, dla nich powstały rogaliki z nadzieniem z powideł
Smaczne ZdroweChwila przerwy od słodkich wypieków-czyli przedstawiam Wam bułeczki orkiszowe na zakwasie. Bardzo pyszne, pulchne i szybkie pod względem pieczenia. :) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -200
Smaczne ZdroweNajlepsze ciasteczka jakie dotychczas jadłam. Zachwycają nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Nie da się im oprzeć...u mnie zniknęły jeszcze tego samego dnia co wyciągnęłam
Smaczne ZdroweFantastyczne miejsce w mojej okolicy. Wygląda niepozornie, ale skrywa w sobie pełnię smaków i aromatów. Byłam w Malinowym Aniele dwa razy. Raz z mężem bez specjalnej okazji, aby przetestować co i jak, ponieważ słyszeliśmy kilka opinii. Drugi raz (kiedy już wiedzieliśmy, że Malinowy Anioł jest wart odwiedzin) poszliśmy z rodzicami, aby świętować urodziny męża (a przy okazji rocznicę ślubu(...)cebulką, duszone w sosie z białego wina i śmietany, gnocchi, mieszanka sałat z sosem vinegrette. Mięso delikatne, sos faktycznie z grzybków, a nie pieczarek. Bardzo dobre. Szynka pieczona w całości z pieca podana z sosem grzybowym, żurawiną, frytkami i sałatką z ogórków kiszonych. Niedzielna specjalność. Pyszne. Wygląda imponująco. Plastry wołowiny duszone w czerwonym winie z szalotką i rozmarynem, zapiekanka ziemniaczana
Karola gotujecienką strużką do ubitych białek, nie przerywając ubijania. Podczas wlewania mikser dać na najniższe obroty a po wlaniu na najwyższą moc. Tak ubijać około 8 minut, do czasu aż beza wystygnie. Gotową beze włoską porcjami dodawać do masy migdałowej, jednak nie mieszamy za długo ponieważ konsystencja zrobi się za luźna a w następstwie makaroniki będą się rozlewać na macie(...)Piec przez około12 -15 minut. Piekarnik należy też wyczuć i sprawdzać co chwilkę. Makaroniki powinny mieć tzw. falbankę po upieczeniu. Jeśli będzie za duża temp. makaroniki zaczną pękać i nie będzie tejże falbanki.Makaroniki tez nie powinny się rumienić, po wyjęciu z piekarnika muszą ostygnąć na macie a następnie zimne odklejać i przekładać kremem. Część makaroników przed pieczeniem możemy
Radość kipiąca uśmiechem.ciastko z kremem, nie spróbowałabym drugi raz. Tyle dobrego z „zachciewajek”. Tak naprawdę wykonanie ciasta jest banalnie proste. I choć rękaw cukierniczy znacznie ułatwia sprawę, to bez niego nie jest wcale dużo trudniej. Ptysie są lekkie, idealne na raz. I dwa, ponieważ na jednym trudno skończyć. Ciasto: 150 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka ksylitolu(...)masę, która nie przywiera do ścianek rondelka. Wtedy rondelek odkładamy na bok i pozostawiamy ciasto do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Łyżką przekładamy ciasto na blachę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Łatwiej będzie wyciskać masę przy użyciu rękawa cukierniczego. Krążki nie powinny przekraczać średnicy ok. 4 cm. Podczas pieczenia ciasto znacznie rośnie, więc należy zachować także odpowiedni
Kucharzycasytuacji sprawdził :-) Sernik tradycyjny SERNIK TRADYCYJNY Składniki na blachę 25 x 35 Na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1 cukier wanilinowy (16g) szczypta soli Masa serowa: 1,5 kg sera twarogowego półtłustego(...)manną. Ciasto na spód sernika wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość max 0,5 cm. Blachę smarujemy dokładnie masłem i wykładamy ją rozwałkowanym ciastem (ja wykładałam tylko spód bez brzegów i trochę ciasta mi zostało więc je zamroziłam). Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wierzch ma być lekko zarumieniony
peggiwkuchnicukier waniliowy) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Sernik - sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewam do 180°C w ustawieniu "góra-dół". Okrągłą blaszkę o średnicy ok. 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam i odstawiam na później. Żółtka również odstawiam na później w oddzielnej miseczce. Ziemniaki rozgniatam na papkę kiedy są jeszcze ciepłe. Jeśli(...)mieszam używając szpatułki lub wyjętych z miksera mieszadeł. Gotową masę przelewam do blaszki i wyrównuję masę szpatułką lub łyżką. Piekę w 180°C przez ok. 50-60 minut. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę. Sernik bardzo wyrasta podczas pieczenia, a później opada do poziomu nalanej masy. Dzięki temu jest niebiańsko puszysty 💙 Co może pójść nie tak? Czyli
Gary Bez dnaWegetariańska zapiekanka pasterska, pęczotto ze szparagami, panzanella, czyli sałatka z czerstwego chleba, krem z pieczonej papryki, sałatka z pieczonych krewetek i rzodkiewek oraz makaronowa sałatka z pomidorkami – taka jest nasza propozycja menu na tydzień przed świętami. Bardzo łatwe w przygotowaniu, lekkie dania wegetariańskie, dzięki którym poczujecie w sobie wiosnę! Lekkie dania wegetariańskie – czyli wewnętrzna wiosna Pięć wegetariańskich dań(...)coraz bliżej). Kiedy jest na to lepszy moment niż przed Świętami (podczas których zwykle jemy z dużo, a ciocia wpycha nam mazurek na dokładkę), do tego w okresie postu? Bez względu na to czy obchodzicie Święta Wielkanocy czy nie – na wiosnę warto oczyścić organizm, poczuć się lekko i zdrowo. Może aura za oknem nie do końca jeszcze
Niedzielny kucharzwykonaniu. Bardzo delikatny, kremowy, aksamitny - wręcz "mazisty". Idealny dla wszystkich lubiących tego typu serniki. Warunkiem uzyskania takiej konsystencji jest pieczenie ciasta w kąpieli wodnej, zmniejszenie temperatury pieczenia po 10 minutach, dodanie śmietany kremówki oraz pokojowa temperatura wszystkich składników. Tego typu serniki zawsze kroimy szerokim nożem, który zanurzamy za każdym razem w gorącej wodzie. Polecam wszystkim miłośnikom(...)twarogu 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy skórka otarta z 1 sparzonej cytryny + łyżka soku z cytryny 2 budynie śmietankowe (lub waniliowe) bez cukru 4 jajka Dodatkowo: starta czekolada lub czekoladowe kropelki skórka pomarańczowa rodzynki inne ulubione dodatki Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na dół piekarnika wstawiamy naczynie
Walijskie Pichceniewaniliowego 50 g migdałów w płatkach Masło najlepiej odważyć i zostawić w miseczce na ok.30 min. w temperaturze pokojowej. Rozmięknie, stanie się bardzo miękkie i kremowe. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć pergaminem. Białka lekko ubić mikserem lub trzepaczką, powinny powstać bąbelki, ale nie ubijać ich na sztywno. Masło ubić z cukrem pudrem na puszysty krem. Do kremowej masy(...)wszystkie składniki połączyły się na jednolitą, gładką masę. Tak powstałe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą gładką końcówką o szerokości ok. 1 cm. Można użyć też rękawa cukierniczego bez końcówki - po prostu odciąć torebkę na wymaganą szerokość. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Na przygotowaną blachę wyciskać w dużych odstępach podłużne ciasteczka o długości
maniapieczenianiecała łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu Mięso myjemy i kroimy w medaliony o grubości ok. 1 centymetra. Ziemniaki obieramy lub myjemy (polecam wersję bez obierania, skórka jest zdrowa) i kroimy w talarki. Dosypujemy do nich łyżeczkę soli oraz tymianek i całość solidnie mieszamy. Do miski wbijamy dwa jajka, dodajemy łyżeczkę soli, paprykę słodką(...)być mniej chrupkie. Medaliony kurczaka maczamy w misce z przyprawami, a następnie obtaczamy w płatkach. Mięso w panierce układamy na ruszcie, a wszystkie warzywa – na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brokuła, kalafiora i marchewkę solimy. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C, grzanie góra–dół. Blaszkę z warzywami wstawiamy na środkową półkę, a mięso – na półkę zaraz powyżej. Pieczemy wszystko przez
Proste-przepisy.plZapach świeżo upieczonych w nocy bułek rozchodzi się po całym domu, budzi domowników i zaprasza na śniadanie. Śniadanie od serca, bo któż normalny piecze w środku nocy bułeczki, aby móc nimi uraczyć swych bliskich? Chrupiąca skórka i miękki środek, piękny brązowy kolor i głęboki smak orkiszowo-owsianych małych wypieków... Do tego świeże masło, ziołowy twarożek, warzywa dojrzewające w słońcu własnego(...)planowałam chleb, taki jak TEN . Jednak plany się zmieniły, gdy dojrzałam na półce w markecie mąkę orkiszową. Do tego znalazłam w szafce płatki owsiane. Pomyślałam i... Zaczęłam eksperymentować, totalnie bez żadnego oparcia. Wrzucałam, wyrabiałam, modląc się, by wyszło coś dobrego. Udało się. BUŁKI ORKISZOWE Z PŁATKÓW OWSIANYCH. /eksperymentalny, całkowicie autorski;/ na średnich 10 bułek 300 g mąki orkiszowej
W kuchni Karmel-itkizgodnie z zasadą zero waste staram się jak najmniej marnować w kuchni. Białą część skórki arbuza więc także wykorzystuję - przygotowuję z niej pyszny dżem. W ten sposób piekę dwie pieczenie na jednym ogniu - nie wyrzucam czegoś, co mogę wykorzystać, a dzięki temu zimą mogę cieszyć się ponownie smakiem arbuza 😄 Jeśli kupicie dużego arbuza, prawdopodobnie nie zjecie(...)tego, jak duży był arbuz, tak dużo zostanie skórki. W przepisie podaję ilości składników na 1kg skórek, ale w zależności od tego, ile będziecie mieli jej do dyspozycji, możecie bez problemu odpowiednio zmienić proporcje. Dżem ze skórek arbuza - przepis Do przygotowania dżemy będziesz potrzebować: 1kg skórek z arbuza, 300-400g cukru, sok z połowy cytryny. 1. Skórki
Z notatnika dietetykaUwielbiam domowe makowce i wszelkie makowe drożdżówki :) Może dlatego, że bardzo rzadko je piekę? Widząc masę makową na sklepowej półce naszła mnie ochota, aby upiec drożdżówki. Wieeem taka masa makowa nigdy nie zastąpi domowej, ale z oszczędności czasu pokusiłam się o jej wypróbowanie. I nawet się nie zawiodłam! :) Mak porządnie zmielony i doprawiony. Dorzuciłam tylko posiekane orzechy(...)przepis na ciasto wykorzystałam z bloga Moje Wypieki . Zaciekawił mnie fakt, że w cieście drożdżowym ... nie ma ani jednego jajka! Dotychczas nie wyobrażałam sobie puszystego ciasta bez jajek. Okazało się, że jednak nie są one w tym przepisie niezbędne, bo drożdżówki wyszły pyszne: puszyste, mięciutkie, z dużą ilością makowego nadzienia i maślaną kruszonką na wierzchu
Walijskie Pichcenie