Sery są fantastycznym dodatkiem do wina podawane zarówno na zimno jak i na ciepło. Rozpływający się brie czy camembert to czysta poezja… do tego lampka
UgotujmyTo.plznana - bez delicji i galaretki na wierzchu. Jakoś ta wersja o wiele bardziej przypadła mi do gustu :) Składniki na ciasto: 100 g orzechów włoskich siekanych 100 g orzechów włoskich zmielonych 100 g rodzynek 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 8 białek 4 żółtka (pozostałe 4 żółtka użyjemy do kremu) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki
Świat Ciastapieczenia i gotowania Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9) Może być długo przechowywany Stewia nie powoduje próchnicy zębów Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU) Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów Słodziki
Sylwetka Od Kuchnipełnoziarnistej, bez cukru, słodzone i posypywane ksylitolem, smażone na oleju kokosowym, taka w miarę zdrowa pychotka...:-) Z podanych składników wychodzi ok.40 sztuk. Składniki: - 400g twarogu sernikowego z wiaderka - 4 duże jajka "L" - 1 szklanka* mąki orkiszowej białej - 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 4 łyżki ksylitolu lub wg uznania (lub cukru) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Smaczne Zdrowemleka, bez glutenu - idealne dla alergików. Choć i wszystko jedzący zjadali je z apetytem. Kakaowe muffiny z mąki z ciecierzycy Składniki: (na 10 sztuk) 2 jajka 100 g cukru 4 łyżki oleju 1 banan 2 łyżki letniej wody 1 łyżka soku z cytryny 170 g mąki z ciecierzycy 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiekarnika. Pieczemy z każdej strony w 150 stopniach tak, by kromki lekko się zarumieniły. Następnie wyjmujemy do ostygnięcia, nie wyłączając piekarnika, bo za chwilę będzie nam ponownie potrzebny :) Pamiętajcie, by od czasu do czasu zamieszać cebulą, żeby nie przywarła do naczynia. Gdy będzie biała, miękka i słodka w smaku dodajemy wino. Dusimy przez 15 minut bez zmiany intensywności ognia
Taste Of My DayDelikatne, chrupiące ciasteczka o waniliowo - daktylowym aromacie. Składniki: kleik ryżowy 1 torebka 170 g margaryna bezmleczna 1 kostka 200 g cukier waniliowy 1 torebka syrop
głodny alergikgrilla (bez glutaminianu,itp.) odrobina wody Kabaczka kroimy w grube plastry, papryki w kawałki, cebulę w ćwiartki, kalafiora dzielimy na różyczki. Nabijamy warzywa po kolei na patyczki do szaszłyków. Przyprawę mieszamy z niewielką ilością wody (musi mieć dość gęstą konsystencję, żeby nie spływała z warzyw), polewamy nią szaszłyki i grillujemy lub wkładamy do rękawa do pieczenia i zapiekamy
chwile dla mniesmażone? pan bez zająknięcia rzecze, że na roślinnym, panienka rozpromienia się jak poranek, bierze frytki i idzie. Napis drobnymi literkami, że frytki na tłuszczu wołowym i taką odpowiedź otrzymujemy my. Więc teraz pytanie – pan ma magiczną frytkownicę, która zamienia gatunek tłuszczu, czy jest zwykłym bucem chcącym zarobić? Sytuacja powtórzyła się w dwóch miejscach . Gdzieś musi być piekło dla takich
ladykitchenoleju Przygotowanie: 1. Dynie kroimy na cienkie proste paski. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tak, żeby kawałki dyni się nie dotykały) - mi dynia zajęła 1,5 blachy. Posypujemy ziołami prowansalskimi. 2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 200 stopni i pieczemy 25 - 30 min (grzałka: góra-dół, na koniec włączyłam na chwilę termoobieg) 3. Jak dynia się(...)chwilę na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. (W razie potrzeby po wrzuceniu na patelnie posypujemy jeszcze raz ziołami prowansalskimi) 4. Jemy posolone lub nie :) Kaloryczność: porcja (zdjęcie) - 280 kcal (bez ketchupu) Smacznego
Malowane smakiemsłodkich bez :) Składniki: 2 białka szczypta soli 125 g cukru pudru 1/2 łyżeczki soku z cytryny czerwony barwnik w żelu Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Ciągle mieszając dodawać po łyżce cukier. Na koniec dodać sok z cytryny i barwnik (im więcej barwnika tym kolor intensywniejszy). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić
wyzwania kuchenneśliwkowe(najlepiej bez cukru) Do dekoracji: -polewa czekoladowa -uprażone płatki migdałów -orzechy -rodzynki -chałwa -listki mięty(ja pominęłam) Wykonanie ciasta: Jajka miksujemy z ksylitolem, mlekiem i olejem, wsypujemy mąkę z sodą i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miód, cynamon, cukier waniliowy i bakalie(mielone orzechy i migdały). Dzielimy ciasto na trzy równe części i pieczemy trzy placki
Smaczne ZdroweBez obaw można je przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, więc moim zdaniem jest to rewelacyjna propozycja na święta i kto wie.. może i mała konkurencja dla polskich pierniczków! (; Zapraszamy! Składniki ( na 50sztuk): 3 szklanki mąki tortowej 240g masła 3 jaja 3/4 szklanki cukru (u mnie trzcinowego) 3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
Symfonia Smakówpodsumowanie przepisów na desery i ciasta na zimno z truskawkami, które znajdziecie TUTAJ. Dzisiaj zebrałam dla Was wszystkie przepisy na różne ciasta z truskawkami, jednak wszystkie pieczone;) Mam nadzieję, że zbiór okaże się pomocny:) Ciasta z truskawkami: Placek z kremem i truskawkami Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami Ciasto Leśne smaki Serniczki(...)Tort Pavlova Tartaletki z truskawkami i mascarpone Miętowe tarteletki z musem czekoladowym i truskawkami Ucierane z truskawkami i bezą Sernik z rabarbarem i truskawkami Truskawkowa magia smaku Mini serniczki z truskawkami Truskawkowe ciasto mamy Ciasto
Z miłości do słodkościpotrafię żyć bez słodyczy ;-) Z czystym sercem polecam więc ten tort wszystkim łasuchom. Czekoladowy tort z wiśniami biszkopt tradycyjnie z tego przepisu składniki na masę mały słoik wiśni 500 g mascarpone 2 śmietany kremówki po 250 ml każda 200 g gorzkiej czekolady cukier puder 30 g masła do dekoracji wiśnie (16 sztuk) wiórki czekoladowe wykonanie: Biszkopt pieczemy według przepisu
Przysmaki Karolki