bez spulchniaczy , od czego potem wątroba boli :) Składniki: 3 szkl. błyskawicznych płatków owsianych 1 i 1/2 szkl. mąki szklanka posiekanych orzechów włoskich ( ja dodałam orzechy laskowe i orzechy ziemne pół na pół ) 100 g gorzekiej czekolady 2 czubate łyżki masła 1/2 szkl. oleju 1 i 1/2 szkl. cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy
Słodkości i nie tylkopieczenia i czekamy ok. 15 minut do wyrośnięcia. Na środku każdego kółka robimy palcem wgłębienie. Do rondla wlewamy olej ok. 3 cm wysokości garnka i gdy olej się bardzo dobrze rozgrzeje wkładamy kółka na rozgrzany tłuszcz. Smażymy pod przykryciem do momentu gdy spód pączka się zabarwi na brązowo. Następnie obracamy je i smażymy dalej bez pokrywki. Pączki wyjmujemy
Słodkości i nie tylkopieczenia i ułożyć na nich pomidorki jeden przy drugim, ciasno, skórkami do dołu. Delikatnie posolić. Suszyć w uchylonym piekarniku nastawionym na termoobieg, w temperaturze 90 stopni ok. 3 godzin- czas będzie uzależniony od sprzętu w którym suszymy - czytałam w necie, że może to zająć 90 minut ale i 9 godzin gdybyśmy suszyli połówki pomidorów bez wydrążania
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamnie eko 8 jajek eko Pół gałki muszkatołowej Sól i pieprz do smaku Smalec i trochę mąki kokosowej do wysmarowania formy. Wszystkie mięsa kroimy, wkładamy do garnka (bez serc i wątróbki) i zalewamy wodą aby były tylko zanurzone. Gotujemy 2h na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i podroby, dotujemy jeszcze 20 minut(...)bardzo więc dodałam tylko połowę. Białka ubijamy na sztywną masę i mieszamy z mięsem. Piekarnik nagrzewamy na 180stopni, foremkę smarujemy smalcem i posypujemy mąką kokosową. Pieczemy godzinę i 30 minut. Studzimy kilka godzin przed jedzeniem. Najlepiej zostawić na całą noc aby stężał
Wypieki ReneDługo się wahałam, czy w tym roku upiec lekki, biszkoptowy piernik na Guinessie, czy może ten, który piekłam rok temu i zdecydowałam się jednak na tę drugą opcję. Ciasto wychodzi słodkie i jest dość wilgotne. Świetna alternetywa dla tradycyjnych pierników, z pełnoziarnistą mąką. Ja do swojej wersji dodatkowo nie użyłam cukru - zastąpiłam go ksylitolem. Zmniejszyłam też ilość masła na rzecz(...)wpływu na efekt końcowy, bo całość powinna być bardziej wyrośnięta, ale zakalca nie ma, a piernik "obronił się smakiem" ;) Żytnie ciasto piernikowe z daktylami 175 g suszonych daktyli, bez pestek świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny 200 g masła (u mnie pół na pół z olejem kokosowym) 150 g ksylitolu lub nieco mniej pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
FitKotzalewamy mlekiem i lekko podgrzewamy, zostawiamy aż zmiękną, miksujemy je na jednolitą masę. Następnie dodajemy resztę składników, ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykładamy na masę twarogową, pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po około 10 minutach uchylamy lekko piekarnik, natomiast po godzinie wykładamy sernik ciemną warstwą do spodu. Ona będzie miała nie zbyt równy wierzch(...)wszystko się wyrówna. Za to masa serowa będzie idealnie równa i gładka. I tym sposobem mamy... smaczne, zdrowe ciasto, które dla osób niewtajemniczonych, będzie fajnym wypiekiem,a nie produktem bez mąki, cukru i innych obciążeń
Dieta moja pasjaciastko do pudełka sprawił, że tarty nie obłożyłam kremem jabłkowo-karmelowym. Niemniej jednak jeśli macie ochotę na udekorowanie ciasta kremem, to uprażcie w rondelku jedno jabłko, obrane i bez gniazda nasiennego, pokrojone w kostkę. Gdy zmięknie i całkowicie się rozpadnie, odstawcie na bok, aby przestygło. W tym czasie wymieszajcie ok. 150 g kajmaku i 150 g jogurtu skyr. Następnie(...)białej czekolady 2 jajka 220 g mąki pełnoziarnistej, u mnie orkiszowa 1 duże lub 2 mniejsze jabłka 50 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z jabłka wykrawamy gniazda nasienne. Jeśli owoce mają grubą skórkę – obieramy, jeśli nie, można zostawić. Jabłko kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Czekoladę topimy w kąpieli
Kucharzycapodać z dowolną jarzynką. Ja podałam je z młodą kapustą, ale sprawdzą się też ogórki kiszone. Polecam! kotlety schabowe z farszem z surowej, białej kiełbasy składniki 5 kotletów schabowych, bez kości, rozbitych ok 200 g białej, surowej kiełbasy 1 cebula garść pietruszki sól, pieprz papryka ostra w proszku (opcjonalnie) 1/3 - 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina łyżka masła(...)patelnię wlać wino, zagotować, zeskrobać z dna wszystkie reszki. Dodać łyżkę masła, czosnek i ponownie włożyć na patelnię kotlety. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 30 minut, w połowie pieczenia, kotlety odwrócić. Jeżeli płyn za bardzo odparuje, dodać nieco wina. Smacznego
Stare Garymarchewki, pietruszki, selera i opalonej nad ogniem cebuli. Z dodatkiem startych na tarce pieczonych buraczków i jabłek oraz suszonych borowików. Doprawiony czosnkiem, majerankiem, lubczykiem i sokiem z cytryny. Pieczenie buraków i jabłek w łupinach, wydobywa z nich intensywny, skoncentrowany aromat i lekko słodki smak, który sprawia, że odstany przez noc barszcz zawsze wychodzi aromatyczny i mocno rubinowy(...)sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, sok wyciśnięty z połowy cytryny lub 1-2 łyżki octu winnego. opcjonalnie: różowy pieprz WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ - grzanie góra/dół bez termoobiegu. BOROWIKI dokładnie płuczemy, przekładamy do rondelka i zalewamy 2 szklankami wody. Odstawiamy na około 30-60 minut do napęcznienia ( najlepiej na całą noc). Następnego dnia grzyby gotujemy
cool and mintyskładniki, w drugiej mokre. Następnie Mokre składniki przelewamy do suchych i wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy uzupełniając ją do połowy wysokości. Donaty pieczemy ok. 10-15 minut lub do momentu, w którym wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta. W miseczce mieszamy ze sobą składniki na lukier dokładnie ucierając aż masa nabierze bladego(...)lukrze. Gotowe! Uwagi dodatkowe: Mąkę kokosową możemy zastąpić mąką migdałową. Wtedy potrzebujemy jej ok. 200g i zamiast 6 jaj używamy 2. Drukuj przepis Artykuł Mini keto donaty (bez glutenu) pochodzi z serwisu Mostek w kuchni
Mostek w kuchniJest chudsze niż mięso karpia. Amur nie ma drobnych, kłopotliwych do wybierania ości. Posiada ości grube i twarde, które łatwo jest oddzielić od mięsa. To ryba, która doskonale smakuje pieczona lub duszona. Jesiotr Królewska ryba, czyli jesiotr również posiada niewiele ości, które do tego bezproblemowo oddziela się od mięsa. Ma też mnóstwo cennych mikroelementów. Zawiera między innymi fosfor, potas(...)tłustą, co w procesie wędzenia jest bardzo pożądane. Dzięki temu, że polędwica z jesiotra kompletnie nie posiada ości, jedząc ją w postaci wędzonej można cieszyć się smakiem tej ryby, bez żadnych przeszkód. Pstrąg tęczowy Również pstrąg tęczowy ma niewiele ości łatwo dających się oddzielić od mięsa. Ta ryba to także świetne źródło pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ma przy
kuron.com.plJest chudsze niż mięso karpia. Amur nie ma drobnych, kłopotliwych do wybierania ości. Posiada ości grube i twarde, które łatwo jest oddzielić od mięsa. To ryba, która doskonale smakuje pieczona lub duszona. Jesiotr Królewska ryba, czyli jesiotr również posiada niewiele ości, które do tego bezproblemowo oddziela się od mięsa. Ma też mnóstwo cennych mikroelementów. Zawiera między innymi fosfor, potas(...)tłustą, co w procesie wędzenia jest bardzo pożądane. Dzięki temu, że polędwica z jesiotra kompletnie nie posiada ości, jedząc ją w postaci wędzonej można cieszyć się smakiem tej ryby, bez żadnych przeszkód. Pstrąg tęczowy Również pstrąg tęczowy ma niewiele ości łatwo dających się oddzielić od mięsa. Ta ryba to także świetne źródło pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ma przy
kuron.com.plkostki do pieczenia. Poznaliśmy proces produkcji, różnice pomiędzy nią a masłem … oraz proces powstawania. Potem mogliśmy przystąpić do tego a co tak naprawdę od początku z niecierpliwością czekaliśmy – pieczenia! W związku z tym, że były to warsztaty Dr. Oetker i Kasi, to wszystko potrzebne do przygotowania było właśnie tych firm ( gotowe produkty, dostępne w sklepach, które można wykorzystać(...)Agata ( z bloga Happy Kitchen ) trafiłyśmy na świąteczne pierniczki. . Krzątając się po kuchni kroiłyśmy, zagniatałyśmy, siakałyśmy … by już po chwili włożyć do piekarników nasze ciacha. . Nie obeszło się bez podżerania ukradkiem i wylizywania misek ;) . W międzyczasie dziewczyny z SoSweetProject pokazywały jak w fajny, szybki sposób udekorować cupcake, które mogą być fajnym pomysłem dla bliskich na Święta. . Po upieczeniu przyszedł
Ostra na Słodkoporcja): 50 g mąki gryczanej (Jadłosfera) 1 jajko 1 średni banan 1 łyżeczka erytrytolu (Jadłosfera) 1 łyżeczka masła orzechowego (użyłam wersji bananowej z Jadłosfera) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml napoju migdałowego (Jadłosfera) 1/2 łyżeczki oleju kokosowego dodatki: banan, mango hot chilli (Jadłosfera) P rzygotowanie: 3/4 banana rozgnieć widelcem. Następnie dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami(...)minucie, do zarumienienia. Podawaj z pozostałym kawałkiem banana. Ja dodatkowo polałam całość słodko-pikantnym musem z mango i chilli. Wartości odżywcze dla 1 porcji (z całym bananem, bez dodatku mango hot chilli): energia: 476 kcal białko: 18 g tłuszcze: 18 g węglowodany: 70 g błonnik
Zdrowie na języku :P