dojrzałego ananasa. Pokrojonego w kostkę ananasa wykładamy na dno formy, którą wcześniej smarujemy roztopionym masłem z cukrem brązowym (podczas pieczenia cukier się skarmelizuje i stworzy błyszczącą, lekko chrupiącą skorupkę). Na to wylewamy ciasto, które przygotujemy bez użycia miksera. Składniki ciasta: 100 g masła 80 g cukru brązowego ok. 380 g świeżego ananasa pokrojonego w kostkę (z jednego mniejszego(...)ananasa) 240 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1 łyżka maku 0.5 łyżeczki soli waniliowej lub zwykłej 2 jaja 125 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego domowej roboty masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Spód okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem (papier wypuścić
Moja DelicjaKoniecznie spróbujcie ☺️ Składniki blaszka 23/33: ciasto: mąka pszenna 500 g, cukier puder 1 szklanka, żółtka 5 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masło 250 g, śmietana 18% 1 łyżka, beza: białka 5 szt, cukier 1 szklanka, budyń waniliowy 1 opakowanie, Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta, cukier waniliowy(...)ciasto kruche. Dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do lodówki, a drugą część do zamrażarki na ok 1 godzinę. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 min. W 180 st. C. Podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą i wykładamy umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Jabłka
kulinarne odsłony patiherbaty. Składniki Ciasto: 7 białek 7 pełnych łyżek cukru 7 łyżek mąki 5 łyżek oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 5-6 jabłek 4 łyżki cukru 1 cukier cynamonowy 1 budyń śmietankowy bez cukru Przygotowanie Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy olej, mieszamy, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką. Pieczemy około
Wasze PrzepisyBiskwit, czyli biszkopt. Dobrze wypieczony, bez dodatku tłuszczu. Lekki, waniliowy. 3 jajka 130 g mąki jasnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g ksylitolu lub innego słodziwa 100 ml gorącej wody 100 g drażetek czekoladowych lub posiekanej czekolady (dość duże kawałki) 50 g żurawiny Całe jajka ubijamy z ksylitolem. Ubijanie zajmuje ok. 15 minut. Masa powinna być puszysta
Kucharzycapieczeniu niemalże hurtowych ilości jagodzianek, miałam zamrożonych sporo białek. Na bezę nie bardzo mam amatorów w domu, więc trzeba było wymyślić coś innego. Znalazłam doskonały przepis u Arabeski . Ciasto podobne do murzynka, miękkie, delikatne, mocno czekoladowe. Składniki: 100 g masła (temp. pokojowa) 200 g cukru 200 g czekolady gorzkiej 150 g mąki 8 białek(...)czekolady 25 g masła płatki migdałowe do posypania (ok 1 łyżki) Wykonanie: Formę keksówkę o długości 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem. Kiedy będzie puszyste dodać przesiane kakao i mąkę. Wymieszać. Ostudzoną czekoladę dodać do utartego masła
Sto kolorów kuchnisolą i skropić oliwą z oliwek. Na wierzchu położyć pokrojoną mozzarellę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 30 min. Jeżeli filety z pstrąga są cienkie, wystarczy 20 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z rybą , Obiad , Obiad na szybko , Zapiekanki Tagged: mozzarella , pomidory , pstrąg łososiowy
https:KKuchniaMniaminnej możliwości. Przepis z BBC Good Food . Z oryginału pominęłam dodatek czekolady i zmniejszyłam proporcje o połowę. To drugie zupełnie niepotrzebnie! Kakaowa Pavlova z truskawkami Składniki: (na bezę o średnicy 20-23 cm) 3 białka 150 g cukru 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 2 łyżki kakao dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru(...)przyrywając ubijania. Dodać mąkę i ocet, szybko zmiksować. Wsypać kakao, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 18-20 cm. Wyłożyć masę. Piec w 120 st. C. przez 75 minut. Ostudzić. Na bezie położyć talerz, odwrócić całość, delikatnie odkleić papier. Wyłożyć na wierzch ubitą na sztywno z cukrem pudrem i wanilią kremówkę, udekorować
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieć problemy z dokładnym ubiciem białek. Poza tym ważna jest temperatura suszenia bezów. Bezy suszy się w temp.90-140st, ok 2-3h, przy uchylonych delikatnie drzwiczkach piekarnika. Składniki na bezy : 3 schłodzone białka 150 g drobnego cukru szczypta soli Przybranie: śmietana kremówka 36% galaretka malinowa rozpuszczona w połowie przewidzianej na opakowaniu wody dowolne owoce Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli(...)możemy odwrócić miskę i masa białkowa się trzyma. Nakładamy masę do szprycy lub worka z odciętą końcówką i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dowolne kształty: małe kleksiki lub większe - płaskie, jeśli chcemy bezy sklejać po 2 kremem, lub nakładać na nie śmietanę czy owoce (tak jak ja to zrobiłam
Walijskie Pichcenieiść spać, ale jeszcze chcę wpisać ten przepis, bo i tak długo z nim zalegałem. Dodam tylko, że ostatnio jakoś tak mniej chlebów piekę, więc od razu zrobiłem dwa bochenki. Bo jeśli nie wiecie to chleb bez problemu można mrozić. I po rozmrożeniu jest dokładnie tak samo świeży jak w momencie mrożenia. Więc właśnie zrobiłem dwa i jeden zamroziłem(...)minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Później przez kilka sekund znów wyrabiamy żeby odpowietrzyć ciasto i przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub stosownie natłuszczonych. I znów zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę. Tuż przed samym wsadzeniem chleba do piekarnika smarujemy go wodą i obsypujemy otrębami owsianymi. Pieczemy przez 40 minut
Marder&Marder Manufacturedigotuje.blogspot.com Sernik bez sera? To cisto właśnie tak smakuje - jak delikatny sernik i dla niewtajemniczonych - nikt się nie domyśli, że nie ma w nim ani grama sera. Piekłam je już niejednokrotnie i za każdym razem wychodzi pyszne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 250g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru(...)części. Mniejszą część włożyć do zamrażalki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem i ponakłuwać. Piec 15 minut w 190 stopniach. Wyjąć i ostudzić. Na cieście rozsmarować dżem. Białka (z solą) ubić na sztywno. Wsypać cukier i zmiksować do konsystencji gładkiej bezy. Dodać proszek budyniowy. Masę połączyć (stopniowo) ze śmietaną delikatnie mieszając łyżką i przelać na ciasto z dżemem
Di gotujeprzekąski Kuchnia Słodkości Porcje 9 Porcje 9 Składniki 150 g mąka orkiszowa 30 g masło 3 łyżki jogurt naturalny 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia 200 g twaróg chudy 1 szt banan ok. 100 g bez skórki owoce do przybrania Sposób przygotowania Banana miksujemy z twarogiem. Pozostałe składniki zagniatamy na zwarte ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrawamy w miarę równe(...)kwadraty, którymi wykładamy foremki do tarteletek lub muffin. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu ciasto napełniamy masą twarogową i owocami
Kucharzycawyszedł super soczysty dzięki natarciu go masłem z przyprawami także pod skórą i bardzo aromatyczny dzięki plasterkom cytryny. Dodatkowo dorzuciłam kilka ziemniaków, które piekły się wraz z kurczakiem i tak powstał kompletny obiad prawie bez wysiłku. Zrobiłam tylko jeden błąd, otóż umieściłam kurczaka w piekarniku na najniższej półce, w związku z czym jak widać troszkę mi się od góry(...)bardzo spiekł. Następnym razem wyjmę wszystkie półki z piekarnika:). Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak pieczony na puszce z piwem (4 porcje) Składniki: 1 kurczak 1 puszka ulubionego piwa 2 łyżki brązowego cukru 1 1/2 łyżeczki soli 1 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej 1/8 łyżeczki mielonego chili
karmelowytrochę wyrośniętego rozczynu i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli mocno się lepi, możemy dosypać trochę mąki, maksymalnie 2 łyżki. Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, (ciasta - nie odstawiamy go do wyrośnięcia w misce!) wylepiamy jej dno, podnosząc rancik na około 1 cm. Blaszkę przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy na około 60 minut w ciepłe(...)całej powierzchni ciasta. Piankę wykładamy na rabarbar i wygładzamy powierzchnię. Na piankę wysypujemy równomiernie kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia kruszonki (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniacieście (ciasto powinno być lekko lepiące – nie musimy go całkowicie wyrabiać, ważne aby składniki były połączone). Zostawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Długą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (30 cm; ja użyłam dodatkowo poszerzanej, ale zwykła też jest ok). Ciasto uderzamy, aby się odgazowało i przekładamy do formy. Zwilżamy dłoń i mokrą wyrównujemy ciasto chlebowe w foremce(...)wstawiamy osobną dowolną foremkę lub naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem (można np. wstawić na dno piekarnika – para wodna sprawi, że chleb będzie bardziej chrupiący). Bez pary chleb także się uda. Wstawiamy wyrośnięty chleb i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie (uwaga na wylatującą parę podczas otwierania!) wyjmujemy go z formy, usuwamy naczynie z parą i pieczemy na kratce
Poezja smakuJajka i twaróg wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. Spód formy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Ciasteczka rozmiksowujemy w malakserze. Dodajemy rozpuszczone masło i mak. Dokładnie mieszamy, wykładamy na spód przygotowanej formy i dokładnie ugniatamy. Do kubeczka ze śmietaną(...)wódką. Dodajemy sok i skórkę z 2 cytryn (tylko zewnętrzną żółtą część) i miksujemy krótką chwilę, do połączenia składników w gładką, lekko płynną masę. Przelewamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy 30 minut, aż ciasto nie będzie surowe. Ostrożnie wyjmujemy blaszkę z ciastem z piekarnika i łyżką wykładamy śmietanę z ksylitolem lub cukrem. Wyrównujemy wierzch i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy
cool and mintyrewelacyjny smak i zapach. składniki: schab wieprzowy bez kości o wadze ok. 1,3-1,5 kg 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki soli peklowej 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki Jak zrobić pyszny schab pieczony? To pikuś! Każdy sobie z tym poradzi. Mięso(...)minut, aby naczynie uzyskało temp. pokojową przed włożeniem do gorącego piekarnika. Wstawiamy naczynie ze schabem (lub brytfankę) do piekarnika nagrzanego do 150 °C. Kilka razy schab spryskałam wodą podczas pieczenia. Można też do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą, aby woda nawilżała schab podczas pieczenia. Pieczemy schab 1 godzinę, następnie na 10 minut podwyższamy temp
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię