bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1102/3453)

drożdżówka z budyniem i śliwkami... 138

wyrośnięcia na około 1 godzinę budyń ugotować wg opisu na opakowaniu i wystudzić na letni, forma z papierem do pieczenia 34x25 cm, ciasto drożdżowe wyłożyć na blachę, budyń rozłożyć na wierzchu ciasta śliwki bez pestek, połówki śliwek maczać w tartej bułce i układać na budyniu skórką do dołu piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec

W Mojej Kuchni Lubię
KASZA JAGLANA Z CHIA I PIECZONYMI OWOCAMI! 153

maliny.  Jabłka pokrojone w kostkę i maliny układam w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem kokosowym, na wierzch układam chipsy z kokosa (prawdziwe bez chemii!) i 1-2 łyżki płatków owsianych czy to orkiszowych czy gryczanych. Całość piekę aż się zrumieni. Dwie łyżki upieczonych w ten sposób jabłek dodaję do kaszy. Posypuje odrobiną cynamonu i gotowe! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem - lipcowa piekarnia 195

bułki na zakwasie. Mimo różnych moich bułczanych przygód bułki upiekły się znakomicie. Polecam. Moje uwagi a właściwie nieuwagi , które jednak nie wpłynęły na jakość bułek. Ponieważ w przepisie pominięte zostało pieczenie czosnku (uzupełniłam opis od Marcina), oczywiście zorientowałam się zbyt późno że powinnam go upiec. Zastąpiłam czosnek prażoną cebulką. Zaczyn robiłam na zakwasie żytnim (taki miałam). Ilość zrobionego zaczynu była(...)mojej nieuwagi bułki wyszły świetne. Pachniały  i smakowały prażoną cebulką, miały mocno spieczoną i chrupiącą skórkę, wyglądały  jak pieczone w prawdziwym piecu chlebowym  - to zasługa mojego gapiostwa temperaturowego, cieszę się, że zapomniałam! Ciasto wyrabiało się bez problemu mimo większej ilości zaczynu.  Zrobiłam 10 bułek a nie 9. Koniecznie kupcie parę plastrów dobrej szynki - będzie pysznie

Stare Gary
Idealne ciasto na tartę 454

Takie ciasto rewelacyjnie pasuje pod tarty, zarówno te warzywno-mięsne, jak i słodkie. Smak ma bez porównania lepszy do "kupnego".  Spód ma konkretnie gruby, a nie cieniutki jak papier. Piecze się bezproblemowo, nie trzeba się "bawić" w obciążanie blatu ciasta fasolą podczas pieczenia. A i kosztowo jestem usatysfakcjonowana.  Nakład pracy optymalizuję zagniatając jednocześnie

Grunt to przepis!
CZEKOLADOWE BABAECZKI Z MARCEPANEM 102

Zbyt długie mieszanie sprawia, że ciasto po upieczeniu traci lekkość i wilgotność. Masa może pozostać lekko grudkowata, ale bez widocznych części surowej mąki. SKŁADNIKI / 12 SZTUK 250 g mąki pszennej 3 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 100 g cukru (1/2 szklanki) 125 g miękkiego masła 300 g kwaśnej śmietany(...)śmietanę wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Masę marcepanową mieszamy z orzechami i w dłoniach formujemy równych 12 kuleczek. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski. Dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy. W drugiej misce, na jasną

cool and minty
Proste ciasto kakaowe bez jajek 80

foremki i tak powstało szybkie i proste ciasto kakaowe bez jajek z dodatkiem wiśni moczonych w alkoholu. Do tego czekoladowa polewa i posypka z płatków migdałów. Wyszło pysznie! Mniam! Składniki prostego ciasta kakaowego: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 2 łyżki gorzkiego kakao(...)Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół) . Foremkę keksową (30 cm x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem, sodą, kakaem i solą. 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli Dodać cukier, jogurt, olej, sok (najpierw

Moja Delicja
ŚLIWKOWY TORCIK Z CYNAMONEM 102

Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Masa waniliowa i waniliowo - śliwkowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru   3/4 szklanki cukru 0,5 litra mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy waniliowy 75 g suszonych śliwek Nasączenie cynamonowe: 100 ml gorącej wody(...)cukier błyszczący dekoracja cukrowa w formie zielonych choinek dekoracja cukrowa w formie żółtych gwiazdek Przygotowanie: Biszkopt -   na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę

Ciastka - domowe słodkości
Grejpfrutowa Kostka 139

grejpfrutem, które można jeść i jeść i jeść.... ;) Składniki na biszkopt 3 jajka 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub esencja Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 100-150 gr cukru ( zależy czy lubimy mniej słodkie czy bardziej słodkie ciasta) 500 ml wody razem z sokiem z grejpfruta(...)łyżki żelatyny + 1/3 szkl soku z grejpfruta 1/2 grejpfruta do dekoracji płatki białej czekolady 1. Jajka miksujemy z cukrem pudrem na puszysta piankę. dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki wyścielanej papierem do pieczenia (potem łatwiej wyciągać i wkładać ciasto) Pieczemy w 190 stop przez 30-35 min do suchego patyczka

Gotowanie...to proste !
Budyniowy sernik z rodzynkami 104

się na prostym kruchym cieście. Ciasto przykrywa ją też z góry. Sernik, choć bez ubijania białek wychodzi kremowy. Całość pachnie wanilią. Koniecznie spróbujcie. Prosty przepis, pyszny efekt. Idealne ciasto do filiżanki ulubionej kawy. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny 100 g cukru 4 żółtka jaj klasy(...)chłodnym miejscu tylko na czas przygotowania reszty składników i rozgrzania piekarnika). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszkę (u mnie kwadratowa 24×24, ale może być również np. tortownica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Przygotowujemy masę serową: Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy rozpuszczone masło

Słodkie okruszki
Pieczone piersi z kurczaka w bezglutenowej panierce 246

wersji zdrowej, bezglutenowej i bez smażenia? Od pomysł do realizacji nie minęło nawet 10 minut, kiedy to kurczak wjechał do piekarnika :) a po kolejnych 15 minutach obiad był gotowy! Kurczaka podawałam z sałatką z pomidorów, czerwonej cebulki i rukoli z dodatkiem octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Pyszny obiad w niespełna 30 minut! Pieczone piersi z kurczaka w bezglutenowej(...)soli Świeży tymianek i oregano Przygotowanie 1 Piersi z kurczaka myję, osuszam ręcznikiem papierowym i oczyszczam z błonek. 2 Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180st.C. Na blasze kładę papier do pieczenia. 3 Pierś kroję w poprzek na 2 do 3 plastrów w zależności od grubości piersi, tak aby osiągnąć 1,5 centymetrowej grubości kotlety. Następnie kroję kotlety wzdłuż na paski

Book of spells
Pijany tort bezowy 154

dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na papierze warto wcześniej odrysować koło o średnicy około 23 cm. Znacznie ułatwi nam to prace i spowoduje, że oba blaty będą tej samej średnicy. Bezy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 90 minut. Piekarnik uchylić i pozostawić(...)kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy Maliku, szczyptę soli oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce. Na wystudzony blat bezowy

Pyry na Gaz
Pijany tort bezowy 454

dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na papierze warto wcześniej odrysować koło o średnicy około 23 cm. Znacznie ułatwi nam to prace i spowoduje, że oba blaty będą tej samej średnicy. Bezy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 90 minut. Piekarnik uchylić i pozostawić(...)kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy Maliku, szczyptę soli oraz masło. Zestawiamy z garnka z gorącą wodą i mieszamy, aby masa była jednolita. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru. Łączymy delikatnie z ostudzoną masą czekoladową. Serek mascarpone dodajemy małymi porcjami do masy i delikatnie mieszamy trzepaczką, aż masa będzie jednolita. Chłodzimy w lodówce. Na wystudzony blat bezowy

Pyry na Gaz
Jesienna Biedronka wg siostry Anastazji 141

szkl. drobnego cukru 3 łyżki oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: 4 jajka 5 łyżek drobnego cukru 5 łyżek mąki 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 500 ml mleka 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 200 g masła opcjonalnie(...)łyżka cukru 150 g czekolady mlecznej + 1-2 łyżki śmietanki lub mleka 50 g czekolady białej + 1 łyżka śmietanki lub mleka Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy starte na drobno żółtka, cukier puder oraz masło, całość siekamy nożem. Następnie dodajemy surowe żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je w folę i wstawiamy do lodówki na co najmniej

Smaki Na Talerzu
Tarta cytrynowa - prosta i baaardzo smaczna 159

wypłynął podczas pieczenia. masa cytrynowa: Cytryny dokładnie parzymy w wrzątku a następnie na tarce na małych oczkach ścieramy skórkę. Następnie wyciskamy sok z cytryn przez sitko. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, wszystko razem mieszamy i zagotowujemy an piecu ( ostrożnie mieszać tak aby się nie przypaliło) Gdy nasza masa ma konsystencje kisielu ściągamy ją z pieca i dodajemy  małe(...)wylewamy na ciasto.  Beza: Z białek ubijamy pianę na sztywno. Pod koniec dodajemy mąkę i cukier i delikatnie mieszamy. gotową bezę wykładamy na wierzch ciasta. Możemy pokusić się o wzorki , na pewno będzie ciekawiej wyglądać. Ciasto pieczemy 35 minut w 170 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pięć niedrogich przyborów kuchennych, które ułatwiają życie 233

jest, by szklanka miała 250ml, wolą wybierać drogę aptekarską i mąkę ważą. Trzecie, i na te spuśćmy zasłonę milczenia, nie pieką wcale. Hańba im! Ja zdecydowanie należę do grupy osób, które wszystko ważą, w związku z czym kuchni bez wagi sobie nie wyobrażam. Może to jakaś ułomność, a może za krótkie stania przy garnkach i piekarniku doświadczenie. Mam nadzieję(...)drugie. Waga pomaga mi piec ciasta, chleby, pizzę, odmierzam z jej pomocą porcje mięsa lub owoce do zamrożenia. Dzięki niej wiem ile ryżu i makaronu ugotować, by nie było go ani za mało, ani za dużo. Zdecydowanie polecam płaską, elektroniczną wagę, na której łatwo ustawimy różnego rodzaju naczynia. Eleganckie retro wagi z szalką może i ładnie prezentują się

W kuchni wieczorem
Czekoladowe muffinki fasolowe 77

mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach muffinki. Świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy. Bez użycia mąki, za to z wykorzystaniem czerwonej fasoli. Składniki na 16 małych muffinek: puszka fasoli czerwonej 3 jajka 1,5 łyżki oleju 1,5 łyżki kakao 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika polewa: 1,5 łyżki masła(...)składniki wkładamy do miski  lub kubka od blendera i blendujemy na gładką masę. Gotową masą uzupełniamy formę na muffinki do 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok.25-30 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy. Muffinki polewamy czekoladową polewą przygotowaną z masła rozpuszczonego  i zmieszanego z woda, miodem i kakao

Życie zaczyna się w kuchni
Tort czekoladowy z koroną bezową 125

sztywną pianę identycznie jak przy biszkopcie, zaczynając od soli i dodając cukier stopniowo a na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Wstawiamy do pieca po biszkopcie do temp. 150 stopni na 10 min, następnie suszymy bezę przez 1,5-2,5h godziny w temp. 120-100 stopni. Masę czekoladową przygotowujemy gdy beza jest już wysuszona. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej

Kuba Gotuje