misce do ciast drożdżowych z przykrywką). U mnie jest ciepło więc przeważnie wystarczy 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy delikatnie olejem. Wykładamy ciasto i ugniatamy na kształt pizzy. Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym. Na nasz pomidorowy sos sypiemy mozzarelle lub inny
Słodkie okruszkiugotowanie ziarna z puszki lub ze słoika. Wtedy czas jej przygotowania zdecydowanie się skróci. Pamiętajcie tylko, żeby cieciorka była dokładnie osuszona, a potem podpieczona bez przypraw, to sprawi, że po upieczeniu będzie pysznie chrupiąca. Pieczona ciecierzyca Czas przygotowania: 3 godziny + czas moczenia Składniki: 2 szklanki suchej ciecierzycy oliwa z oliwek EV 1,5 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka(...)namoczenia. Wodę odlewamy, wlewamy świeżą i gotujemy ziarna, aż będą miękkie. Wodę odcedzamy, ciecierzycę dokładnie osuszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, 2 blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nie ciecierzycę i pieczemy przez 15 minut. Ważne jest aby cieciorka była luźno rozłożona na papierze. W międzyczasie w misce mieszamy przyprawy i oliwę. Wrzucamy do niej gorącą ciecierzycę, dokładnie
Kulinarne przygody Gatityśmietanie; okrągłe, kwadratowe, romby lub w nieregularnym kształcie; z odrobiną sody lub z całkiem sporą jej ilością; z jajkiem lub bez, z cukrem lub bez. A każdy niuansik wpływa na smak, tak jak wpływa na smak pieczenie na blasze kuchennej w porównaniu z pieczeniem na suchej patelni. Jeszcze inaczej będą smakowały proziaki smażone na oleju. Naprawdę
Trzeci talerzciasto jest sypkie jak piasek. Pozostałe składniki tej babki to masło, jajka, cukier, sok pomarańczowy, skórka z pomarańczy i proszek do pieczenia. Przepisy na babki wielkanocne: – Kakaowa babka majonezowa – Babka majonezowa – Babka marmurkowa bez tłuszczu – Klasyczna Babka piaskowa – Babeczka marmurkowa. Babeczka do święconki – Piegusek białkowy Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru(...)szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1 mały aromat pomarańczowy otarta skórka z 1 pomarańczy masło do wysmarowania formy bułka tarta do dekoracji babki pomarańczowej potrzebna jest: kandyzowana skórka pomarańczowa i siekana czekolada, lukier przygotowany z ½ szklanki cukru pudru, utarty w szklance z odrobiną soku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasta upiec krążek bez kakao a potem do 2/3 ciasta je dodać. Jeżeli ciasto będzie pieczone całe na raz to piec q temp. 180 C 40-50 minut do „suchego patyczka” i podzielić ciasto na 2-3 części, a pieczone pojedynczo piec około 30 minut w tortownicy wyłożonej papierem to pieczenia, ta standardowo robię „tamborek
greenscarfkokosowych Nutura -60g słodu ryżowego (ew. miodu) -30g ksylitolu Nutua -50g oleju rzepakowego -1 duże jajko -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -30g wody Malinowa galaretka -1 opakowanie galaretki malinowej bez cukru -1 pełna łyżeczka żelatyny -250ml wrzątku -250g mrożonych malin -40g ksylitol/erytrytol Kokosowa warstwa -100g uprażonych wiórków kokosowych Nutua(...)gorącej wody i znów je wyrobić. Jeśli jest zbyt klejące, można dodać trochę mąki, wyrobić je i wstawić do lodówki aż stanie się nieco bardziej zwarte.) 5. Papierem do pieczenia wyłożyć formę i wylepić ciastem spód i boki, następnie piec w 180’C ok 20 minut do zarumienia. 6. Spód wystudzić. MALINOWA GALARETKA 1. We wrzątku rozpuścić galaretkę, żelatynę
Candy Pandascukru pudru 130 g masła 4 żółtka 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Schładzamy je w lodówce. Następnie wykładamy nim dno formy (ok.22×32 cm, wyłożone papierem do pieczenia). Ponownie schładzamy przez ok. 20 min. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w ok. 190 st. C na rumiano przez(...)stopniowo cukier i ubijamy na lśniącą masę, pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Gotową wykładamy na foremkę (ok.22x32cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Wierz posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy/suszymy w 140 st. C przez ok. 40-50 min. Upieczoną bezę pozostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone
Domowy Smak Jedzeniawiecie naprawdę rzadko korzystam z gotowych rozwiązań kulinarnych i pomysłów, jednak czasem zdarza się. Zdarza się również, że M sobie gdzieś jedzie bez mojego uroczego towarzystwa, a mnie właśnie wtedy zbiera się na a) remonty, b) ciężkie prace ogrodnicze. A ponieważ w tym roku zamierzam powiększyć swoje eko-uprawy , w sobotę o świcie (no, prawie o świcie) zapakowałam zwierzyniec(...)sobie przepyszny pieczony bakłażan, na który przepis podaję poniżej. Wyszedł mi z tego wszystkiego bardzo smaczny, sycący posiłek, a wierzcie mi – zakładając wypasiony zielnik, przewożąc taczkami tony ziemi i dźwigając kamienie może człowiek zgłodnieć solidnie. Co do samych polędwiczek mam poradę – polecam piec je w naczyniu żaroodpornym, a nie w załączonym aluminiowym kubełku, w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu
Kate's Kitchenśniadania i jako przekąska na piknik czy rower. Piekłam je już parę razy i znika błyskawicznie :). Truskawki fantastycznie smakują z kruszonką. Zamiast truskawek można użyć malin, borówek. Bardzo polecam… Więcej pysznych ciast z truskawkami znajdziecie tutaj: Ciasta z truskawkami przepisy (klik) . Ciasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową bez jajek Składniki: Kruszonka: 200g płatków owsianych 370g mąki(...)Kruszonka: 1. Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę i dokładnie wymieszać (można rękoma), powstanie wilgotna kruszonka. 2. Do blaszki (lub żaroodpornego naczynia) o wymiarach 27x22cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyspać 2/3 przygotowanej kruszonki, wyrównać i dość mocno docisnąć. Nadzienie: 3. Z truskawek usunąć szypułki i pokroić je na kawałki. Do pokrojonych truskawek dodać mąkę kukurydzianą, cukier i wymieszać
Mała Cukierenkabył malutki, a dziś nie mieścił się w kadrze ( a balkon za krótki, żeby objąć z dalsza...) Przedstawiam zatem kilka listków ze zbiorów! I szynkę otuloną ciepłymi smakami przedstawiam! :) Pieczona szynka wieprzowa z jarmużem i jabłkami Potrzebujesz: około 1kg szynki wieprzowej w kawałku Marynata: 2,5 łyżeczki mielonej wędzonej papryki 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka(...)przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min.3h lun najlepiej na całą noc. 4. Naczynie, w którym będziesz piec mięso, posmaruj delikatnie tłuszczem ( smalec/olej rzepakowy) i wyłóż umytymi liśćmi jarmużu. 5. Na jarmuż połóż schłodzoną szynkę. 6. Cebulę (bez łupin) i jabłka ( bez gniazd nasiennych) pokrój w ćwiartki/ ósemki i obłóż nimi szynkę wokoło. 7. Mięso
Kuchnia w Słońcu Skąpanaczasie rękaw z wierzchu rozcinam i wkładam ponownie do pieca na ok 10 minut, aby mięso i warzywa nabrały rumieńców :) Smacznego :) Na blogu znajdziecie wiele propozycji na szybkie obiady pieczone w jednym naczyniu, poniżej podam kilka z nich, wystarczy kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis, zapraszam : Kurczak pieczony z ziemniakami z piekarnika. Szybkie danie 2w1. klik Gniazda(...)mięsa mielonego z pieczarkami i serem klik Kotlety mielone z cukinią z piekarnika. klik Gołąbki bez zawijania z piekarnika. Oszukane gołąbki w pomidorowym sosie. klik Pyszne, aromatyczne, chrupiące, pieczone ziemniaki w piekarniku a'la frytki. klik Piersi z kurczaka pieczone z ziemniakami i papryką. Szybkie danie 2w1 z piekarnika. klik Biała kiełbasa z piekarnika, pieczona
Kuchnia z widokiem na ogródzimnego masła pokrojonego na kawałki 2 jajka Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 180 g cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 200 ml śmietanki 30% 3 jajka Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia. W misce zagniatamy wszystkie składnik na ciasto. Formujemy kulę, którą dzielimy na pół. Jedną część chowamy do zamrażarki, a drugą częścią ciasta wyklejamy spód
Kulinarne przygody Gatitykruchym spodzie to ideał Makowiec na kruchym spodzie – orkiszowy, bez cukru foremka 25 x 30 cm Spód do makowca i dekoracja: 200 g mąki orkiszowej razowej 4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 40 g masła Masa makowa: 200 g suchego maku zmielonego 250 ml wody(...)wylepiony spód z kruchego ciasta. Wyrównać wierzch i ułożyć wycięte wcześniej gwiazdki, lekko docisnąć do maku. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Artykuł Makowiec na kruchym spodzie – orkiszowy, bez cukru – Blogmas 2019 #14 pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotzdumienie. Ile ja zjadłam, nawet nie napiszę... Koniecznie musicie spróbować - deser idealny na pożegnanie rabarbaru i truskawek. Marshmallow Pavlova z rabarbarem i truskawkami Składniki: (na bezę 20-22 cm) beza: 4 białka 220 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego owoce: 350 g rabarbaru 100 g cukru 2 łyżki wody 150 g truskawek dodatkowo(...)sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Dodać ocet i mąkę, połączyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować okrąg o średnicy 18 cm. Wyłożyć pianę z białek, formując kopiec. Piec w 120 st. C. przez 75-90 minut, aż beza bęzie z wierzchu chrupiąca. Ostudzić w uchylonym piekarniku, a następnie ostrożnie przełożyć na talerz. Cukier wsypać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMega prosty przepis na super chrupiące udka z kurczaka, idealne na przekąskę w noworoczny wieczór. Bez tłuszczu, bez smażenia i bez kalorycznej panierki. Czas: 1 godzina (w tym 40 min pieczenia kurczaka) Poziom trudności: łatwy Chrupiące udka z kurczaka – poszukiwania Pewnie zastanawialiście się dlaczego kurczaki z sieci fastfoodowych mają tak chrupiącą panierkę. My również. Trzy(...)smażone w głębokim tłuszczu. Jak zrobić chrupiącą panierkę W tym roku Sylwestra spędzamy też w Słopnicach, tyle że bez gości, ale za to przekąski też będą chrupiące. Zrobimy sobie udka z kurczaka, ale przyrządzone w zupełnie inny sposób: zdrowy, bez tłuszczu, a pysznie chrupiący. Tajemnica tkwi w panierce zrobionej ze zmielonych orzechów migdałowych, które wspaniałe aromatyzują mięso
Niedzielny kucharz