papierze do pieczenia koło o średnicy 26-28 cm, tak, aby powstała miska. Prawidłowo ubite białka ładnie się kształtują i zachowują nadany im kształt. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st.C i piec przez 30 minut. • Zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i suszyć bezę przez 2,5 godziny. Krem • Śmietanę ubić
To co kochamszklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 125 g masła 3 łyżki miodu WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 150℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Do miski wsypujemy mielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy wiórki kokosowe, płatki owsiane, kandyzowaną skórkę pomarańczową i żurawinę. Mieszamy. W rondelku na małym gazie roztapiamy masło z miodem. Lekko studzimy, dodajemy
cool and mintytort 🎂 Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy zajmuje 90 minut, a oprócz tego mamy do upieczenia biszkopt i dwie masy do przygotowania. Jednak efekt końcowy oraz jego smak wynagradzają cały włożony(...)okrągłej blachy (średnica około 18 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch. Beza kawowa: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie
Kuchnia MagdaLenytort 🎂 Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy zajmuje 90 minut, a oprócz tego mamy do upieczenia biszkopt i dwie masy do przygotowania. Jednak efekt końcowy oraz jego smak wynagradzają cały włożony(...)okrągłej blachy (średnica około 18 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch. Beza kawowa: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie
Kuchnia MagdaLenybez miksera, z wanilią, pachnące latem i spokojem. To idealne, proste ciasto na wspólną kawę, piknik, rodzinny deser. Za każdym razem możemy użyć innych owoców, świeżych, sezonowych, tych z puszki lub mrożonych, bakalie też się sprawdzą. Zapraszam po przepis;) Jogurtowe ciasto z truskawkami SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej, przesianej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie(...)było grudek. Truskawki kroję na pół w poprzek. Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam, na wierzch układam truskawki lekko je wtykając w ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Piekę ciasto na środkowej półce piekarnika grzaniem góra plus dół bez termoobiegu i przez ok. 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmuję i posypuję cukrem
Zasmakuj KuchniSernik bez sera czyli sernik na śmietanie. Znakomita alternatywa dla tradycyjnego sernika. Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej 1 kostka margaryny 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki cukru To wszystko zagnieść na ciasto, podzielić na 3 części. 2/3 części rozłożyć na blachę, a 1/3 zostawić na kruszonkę(...)cukru Wszystko wymieszać, a z 6 białek ubić pianę na sztywno. Dodać do masy delikatnie mieszając. Całość wylać na ciasto i posypać kruszonką. Piec w 180st przez ok. 1h. Autor przepisu: Marta Kasprzycka Artykuł Sernik bez sera pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyjajko - 1 szt margaryna - 250 g mąka - 4 szkl pełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki budyń : mleko - 4 szkl budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru cukier - 4 łyżki dodatkowo : porzeczki czerwone - 500 g cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: Porzeczki oszypułkować, umyć, osączyć na sicie. Kruche ciasto : Wymieszać mąkę(...)proszkiem do pieczenia na stolnicę. Do mąki dodać posiekaną margarynę i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, włożyć do lodówki na 60 minut. Blachę o wymiarach 40x26 wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem dno blachy. Na ciasto wyłożyć porzeczki. Budyń: Do garnka wlać 0,5 litra mleka, dodać cukier , zagotować. W pozostałym mleku, rozmieszać budynie, wlać
Kuchnia Danusipapieru do pieczenia z narysowanym wzorem ( jeśli ktoś ma zmysł artystyczny to można też wzór wylać tak na oko bez rysowania ;)) Wykonanie: Przygotowujemy wzór, ja skorzystałam z grafiki z internetu, powiększyłam i odrysowałam na papierze do pieczenia. Przykładowa grafika :) Ciasto czekoladowe- etap 1. : Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy wodę, olej i wanilię, miksujemy. Mąkę
Czerwona Porzeczkacynamonowej chały. Filmik przedstawiający przepis był świetny a przepis prosty. Niestety nie było mnie w domu i do pieczenia tejże chałki przystąpiłam dopiero dzisiaj. Jest genialna! bardzo łatwa w przygotowaniu, wygląda nieziemsko apetycznie, tak też smakuje. I jest całkowicie bez mleczna!!! Przepis wart wypróbowania! pochodzi z TEJ strony, a TU możecie zobaczyć filmik :) Zakręcona chałka(...)Rozwałkowujemy każdy kawałek na prostokąt. Smarujemy nadzieniem tak by 2 cm z brzegu ciasta pozostało bez nadzienia. Zwijamy ciasto jak roladę. Otrzymujemy 3 roladki, każdą lekko rolujemy by ją wydłużyć a następnie zaplatamy z nich warkocz. Umieszczamy chałkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy, zostawiamy na 30 minut. Chałkę delikatnie smarujemy jednym ubitym jajkiem. Wkładamy
Dzieje kuchennej Wiewióryminut - później można zająć się przyjemnościami dopóki minutnik nas nie wezwie do wyjęcia blaszki z piekarnika;) Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i myślę, że każdy sobie z nim bez trudu poradzi. Ponieważ o tej porze roku śliwki smakują najlepiej, zrobiłam ciasto ze śliwkami. Jednakże można wykorzystać dowolne owoce - jabłka, gruszki, truskawki, wiśnie, rabarbar i co Wam jeszcze przyjdzie(...)Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypać cukier i dalej ubijać. Gdy powstanie błyszcząca piana (taka jak na bezy) dodać żółtka i nadal mieszać. Dodajemy olej – mieszamy. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia - mieszamy łyżką, lub zmniejszamy w robocie kuchennym obroty na minimum. Gdy ciasto będzie jednolite wylewamy je na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem
Pani domowakupujmy! Sernik może by i wyszedł, ale byłby całkiem inny w smaku. Jeśli po otwarciu wiaderka ten że twaróg jest rzadki, wręcz płynny to nie nada się do sernika pieczonego. Możemy wykorzystać go do tego na zimno. Ser z wiaderka powinien być kremowy i co ważne gęsty. Jeśli po odwróceniu wiaderka o 180 st. ser nie spłynie, to możemy być(...)mogłyby być widoczne, np. w serniku z dodatkiem czekolady. Jeśli decydujemy się na ten w kostce, to wybierajmy półtłusty lub tłusty. Nie polecam chudego, ponieważ nie upieczemy dobrego sernika bez tłuszczu. Jeśli nie mamy wyjścia i musimy go użyć, to podczas przygotowywania masy serowej dodajmy do niego odrobinę masła. Dobrej jakości twaróg z kostki powinien być lekko kwaśny, wilgotny
Nastoletnie Wypiekaniełyżki płynnego miodu dodatkowo: ulubione bakalie – ja dodałam 2 garście suszonej żurawiny Woj-len Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cukier, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy składniki łyżką. Następnie wbijamy jajko, dodajemy płynny miód, olej i wlewamy maślankę. Mieszamy składniki (tylko
Słodkie okruszkigorzkiego kakao 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wrzącej wody DO PRZEŁOŻENIA: powidła śliwkowe WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Formę o wymiarach 17x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W misce krótko miksujemy (lub mieszamy rózgą) jajka z cukrem, przestudzonym masłem lub olejem
cool and mintySkładniki: okrągła forma o średnicy 23 cm 1 puszka skondensowanego mleka, ok. 390 200 ml mleka 100 ml śmietanki kremówki 4 jajka 50 g mąki 1½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g masła, temperatura pokojowa 50 g kokosowych wiórków lub wiórów do posypania Nastaw piekarnik na 175ºC. Foremkę wysmaruj tłuszczem. Zmiksuj miękkie masło ze skondensowanym mlekiem. Dodaj(...)przez 2 minuty. Wylej ciasto do szczelnej formy. Uwaga, masa jest bardzo płynna i z nieszczelnej formy wycieka. Najlepiej użyj do wypieku foremki bez otwieranej obręczy. Posyp wierzch wiórkami i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30-40 minut. Moja tarta była gotowa po 30 minutach. Upieczone ciasto odchodzi lekko od brzegów. Lekko wyrasta ale opada po wyjęciu
codojedzeniaroku :D Dla innych może się wydawać dziwne, jednak dla mnie to norma - wolę porcję kaszy czy strączków. Ale wracając do dzisiejszego przepisu. Frytki! Pieczone w piekarniku, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Bez dodatku tłuszczu. Obsypane solą morską i czarnym pieprzem. Smakują na prawdę bardzo dobrze! Szybkie w przygotowaniu, sycące, do podania samodzielnie lub z dodatkiem dobrej(...)Zapraszam! :-) Składniki: dowolna ilość ziemniaków sól morska i pieprz lub ulubione przyprawy Przygotowanie: Ziemniaki obierz, oczyść i pokrój w kształt frytek. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprósz solą i pieprzem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 180*C przez 15-20 minut
Zdrowie na języku :P