Murzynek 182składniki się połączą. Kolejno dodajemy po jednym jajku, po każdym z nich miksujemy masę. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy prze 55-60 minut w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu
Krakowskie smaki Ani
Beza i kruche ciasteczka z marmoladą 260zależy już od Was jakiej chce wielkości ciastka :P).Miałam pomocnika ,córcie ,więc,na ciasto rozwałkowane ,rozsmarowałam dżem,a następnie pokryłam ubita bezą ,bo córcia kroiła ,dlatego są nierówne kawałki.. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.proste ,szybkie w zrobieniu ,smaczne ciasteczka ...SMACZNEGO
w mojej kuchni
Sernik tęczowy 456łyżki jogurtu greckiego. Składniki: - 1200g twarogu - 250g mascarpone - 3 łyżki jogurtu greckiego - 8 jaj - 1,5 szklanki drobnego cukru - 2 budynie waniliowe bez cukru - ekstrakt waniliowy - barwniki do ciasta - worek do pieczenia na tortownicę Spód: - 180g herbatników - 75g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ sernik będzie
mojewypiekiinietylko
Makowiec nie tylko świąteczny 422wyrośnie- dzielimy na trzy części. Wałkujemy na 3 prostokąty- jak na zdjęciu i nakładamy masę makową. Pozostawiamy na wszystkich brzegach około 2 cm bez masy. Ciasto zwijamy, boki zakładamy , by masa podczas pieczenia nie wypłynęła. Przygotowujemy papier do pieczenia- smarujemy oliwą. Ciasto zawijamy w papier do pieczenia- zostawiamy małą szparę :) około 1 cm. Pieczemy
Smaki Edyty
Pizza z rukolą, szynką parmeńską i krewetkami 201około 1h. Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem,kładziemy mozzarellę i resztę dodatków (bez rukoli i bez krewetek – te składniki dodajemy już po upieczeniu pizzy). Piec z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gdy pizza się upiecze dodajemy rukolę i wcześniej podsmażone na oliwie z dodatkiem czosnku krewetki
Bon Appetit Małgorzaty
Schab pieczony z żurawiną w sosie żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami 264miodem i octem balsamicznym do smaku. Tak przygotowany sos bedzie ciekawie wygladal z plywajacymi kulkami zurawiny,lecz bedzie w kolorze pieczeniowymtzn.straci czerwony kolorek.Gdy do pieczenia dodamy cala zurawine ,a po upieczeniu owoce zblendujemy,bez dodatkowego gotowania,sos co prawda nie bedzie mial plywajacych jagodek,za to sliczny malinowy kolor.Zatem masz dwie opcje do wyboru.Gdy nie mamy dostepu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto, zaorane zielone pole 301ubić na pianę dodając cukier. Dodać mąkę, wanilię, zmiksowaną sałatę, zmielone grubo orzechy i stopione masło. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do średniej ,natłuszczonej formy. Piec w temp.180 stopni 20 minut. Jeżeli użyjemy sałatę bez buraczków ciasto będzie bardziej zielone. Tak wygląda spód mojego. Po wystudzeniu posmarować dżemem agrestowym ,posmarować ubitą śmietaną z cukrem i z zagęstnikiem i "zaorać" pole
Kulinarny karnet Christophera
Mazurek z daktylami 270formujemy warkocz lub wyciskamy dekorację za pomocą szprycy. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Podczas pieczenia przygotować masę. Masa daktylowa: 1.5 szklanki suszonych daktyli (bez pestek) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę sok z połówki cytryny 125 ml wody Wszystkie składniki umieścić w rondlu, zagotować i gotować przez
Food Square
Zupa pomidorowa z zielonym makaronem naleśnikowym 234posiekanej bazylii masło klarowane Przygotowanie: Zupa: Pomidory i cebule kroimy w ćwiartki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nieobraną główkę czosnku przekrawamy na połowę bez obierania i dodajemy do pomidorów. Skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 st.C (termoobieg) przez godzinę. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, czosnek obieramy z łupinek. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy przez chwilę
Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone jabłko, po prostu 194We wtorek miałam chandrę. Piekłam drożdżówki, z piekarnika pachniało tak cudnie, a ja czułam, że potrzebuję jakiegoś pocieszacza. Mój wzrok padł na miskę pełną jabłek i
Pożeraczka, czyli raz adobrze
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO-SCHABOWA 311wszystko śmietaną. Doprawiamy do smaku. Gotowy farsz wykładamy do naczynia na podkład ziemniaczano-serowy. Wierzch posypujemy resztą sera, naczynie żaroodporne zamykamy przykrywką i pieczemy 1h (do miękkości ziemniaków) w temperaturze 190 °C (bez termoobiegu
Walijskie Pichcenie
CIASTO UCIERANE, Z JABŁKAMI I CYNAMONEM, NA MĄCE ORKISZOWEJ 318część miała być do cynamonu i do obsypania (wypróbuję tę wersję następnym razem). Niemniej ciasto baaardzo smaczne i w tej wersji. No i bez zakalca (co ponoć się zdarza), pomimo dużej wilgotności. Piekłam w tortownicy 26cm (ciemnej). Składniki: - 350g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) lub 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru(...)waniliowy) - 1 szklanka mleka - 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub rumu) - 170g bardzo miękkiego masła (lub 150g masła i 2 łyżki oliwy) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - 2 łyżeczki mielonego cynamonu - szczypta soli - 0,5kg obranych jabłek Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki przesmarować masłem. Przygotować sobie jabłka, tzn. obrane pokroić
Smaczne Zdrowe
Tarta z tuńczykiem i pieczarkami 269kładąc na nim kawałeczki sera. Tartę piekłam ok. 25 - 30 min. w temp. 200*C. Zapach rozchodzący się po domu w trakcie pieczenie - bezcenny:) A tu już upieczona: Nie obyło się bez dokładki, tarta bardzo smaczna:) Komentarze kuchennefascynacje 2011/04/21 12:23:55 Czemu nie :) Tuńczyka bardzo lubimy. Gość: Isa, 184psz3.bater.net.pl 2011/04/22 00:02:09 wygląda bosssssko
Zdrowa Kuchnia Sowy
Chleb z cukinią i porem 278razy z wierzchu ostrym nożem - u mnie akurat w krzyż - i posmarować oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka . Wstawić do nagrzanego do 220C piekarnika i piec ok. 25-30min. Piec na dolnym poziomie w opcji góra-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową . Po upieczeniu wyjąć
Grunt to przepis!
Chleb na sodzie i zsiadłym mleku 342W naszej tradycyjnej kuchni piecze się zazwyczaj chleby na drożdżach, tych piekarniczych lub na naturalnym zakwasie. Wymaga to zrobienia zaczynu i czasu na wyrośnięcie ciasta. Dziś
prawdziwe jedzenie