bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1108/3453)

Pyszna babka cytrynowa, puszysta i szybka (zawsze wychodzi)+FILM 97

lukrem, czekoladą lub posypać cukrem pudrem Zapraszam na film SKŁADNIKI *piekłam w formie o górnej średnicy 23cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml*** -5 jajek -3/4 szkl cukru -1 szkl mąki pszennej tortowej -100g rozpuszczonego i ostudzonego masła -0,5 szkl mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -sok z jednej dużej cytryny -kilka kropel aromatu cytrynowego(...)Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia, sok z cytryny, aromat i ostudzone masło-wszystko miksujemy do połączenia. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem (masłem lub margaryną) posypujemy bułką tartą Ciasto przelewamy do formy, wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut grzanie góra-dół bez termoobiegu. Gorącą babkę wyciągamy z formy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Deser jaglany z jabłkami 73

kaszy. Kaszę odstawić do ostudzenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. grzałka góra-dół. Do kaszy dodać jajka, wanilię i miód, zblendować na gładką masę, bez żadnych grudek. Przełożyć do formy wysmarowanej olejem, wyrównać. Piec 20 min. W międzyczasie przygotować jabłka. Jabłka ze słoika lub jabłka uprażone przez nas, zblendować na gładką masę, mają być na tyle gęste, że łyżka

moj przepis na
Deser jaglany z jabłkami 72

kaszy. Kaszę odstawić do ostudzenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. grzałka góra-dół. Do kaszy dodać jajka, wanilię i miód, zblendować na gładką masę, bez żadnych grudek. Przełożyć do formy wysmarowanej olejem, wyrównać. Piec 20 min. W międzyczasie przygotować jabłka. Jabłka ze słoika lub jabłka uprażone przez nas, zblendować na gładką masę, mają być na tyle gęste, że łyżka

moj przepis na
Ciasteczka owsiane z sezamem bez cukru 72

dokładnie wymieszać.  Nabrać łyżką porcję ciasta, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i uformować ciasteczka  (docisnąć od góry i uformować boki). Moje ciasteczka miały ok. 5 mm wysokości. Ciasteczka wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15-20 min. na środkowej półce bez termoobiegu. Powinny się delikatnie zarumienić. Upieczone ciasteczka pozostawić na blaszce przez

kulinarnyJa
Pizza z boczkiem 79

boczek. Pizzę przed wstawieniem do piekarnika posypuję świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonym oregano. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Pizzę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę około 20-23 minut. Gotową dekoruję rukolą, szczypiorkiem lub natką. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
BUŁKI POZNAŃSKIE Z PRZEDZIAŁKIEM, NA PODMŁODZIE 93

przygotowywane w dwóch etapach, ale każdy to tak naprawdę chwila. Pierwszego dnia przygotowujemy podmłodę*, po kolejnych 12-16h mamy drugi etap, potem już tylko wyrastanie, formowanie, kolejne wyrastanie, pieczenie i możemy się delektować pysznymi bułkami. I choć upiekłam już wiele różnych bułek, to te biją wszystkie inne na głowę. Są genialne: puszyste, sprężyste (po zduszeniu od razu odbijają(...)pieczenia. Ja maczałam dłonie w oliwie i tak formowałam bułki, można również moczyć dłonie w wodzie. Resztą oliwy delikatnie posmarowałam bułki. Blachę odstawiamy na ok. 30-40 minut do napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika nacinamy bułki tępą stroną noża. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C i pieczemy ok. 15 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu, najlepiej

Smaczne Zdrowe
Pasztet z warzyw 76

przejedziesz” widelcem wzdłuż całego pasztetu. Ja jednak rzadko to robię. Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Pasztet wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 75 minut. Gotowy studzę i przechowuję pod przykryciem w lodówce. Schłodzony pasztet dobrze się kroi. Po ukrojeniu na kromkę chleba możesz go spokojnie rozsmarować, gdyż jest

Zasmakuj Kuchni
CHRUSTY, CHRUŚCIKI, FAWORKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 111

mąki orkiszowej tortowej typ450   (lub pszennej) - 4 żółtka - 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% - u mnie 150g   (można użyć bez laktozy) - 1 łyżka spirytusu - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli dodatkowo: - tłuszcz do smażenia- u mnie 900ml oleju kokosowego bezzapachowego (nie pozostawia żadnego posmaku, jest genialny do smażenia) - mąka do podsypywania przy rozwałkowywaniu

Smaczne Zdrowe
3 bit po mojemu 107

życzę :-) Blaszka: 23 x 33 cm Biszkopt: 4 jajka M 2 łyżko oleju 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (każdy po 40g) 500 ml mleka 150 g masła 2 - 3 łyżki cukru Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 1 - 2 łyżki cukru(...)żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, miksujemy aż się rozpuści. 2. Następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy, lub miksujemy na najniższych obrotach. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Po upieczeniu studzimy

kruche babeczki
Pierniczki last minute – szybkie i miękkie 103

śmietanę. Mieszamy, wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy dość grubo na ok 1,5cm, wycinamy foremkami pierniczki, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 10 min w 180st grzanie góra – dół bez termoobiegu. Kiedy całkowicie ostygną można lukrować. Artykuł Pierniczki last minute – szybkie i miękkie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Makowiec zwijany na kruchym cieście 325

łyżka Śmietana 18 % 3 pełne łyżki Cukier 1,5 szklanki Jajko Żółtka 5 Proszek do pieczenia 2 łyżki Masa makowa z puszki 850 g Przygotowanie: W misce mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki jajko, żółtka oraz cukier, kolejno dodajemy śmietanę, proszek do pieczenia i mieszamy. dodajemy posiekane masło, smalec i mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie. Jeśli ciasto będzie(...)zobaczycie w filmie poniżej. Postępujemy tak samo z każdą częścią ciasta. Gotowe rolady zawijamy w papierem do pieczenia zostawiając lukę pomiędzy ciastem a papierem ok. 0,5 mm do 1 cm maksymalnie. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni góra dół bez termoobiegu. Po tym czasie rozcinamy papier i sprawdzamy zarumienienie ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt blade wkładamy

Kulinarne przygody
CHLEB Z ZIOŁAMI, ODRYWANY CHLEBEK ZIOŁOWY 84

Błyskawiczny, prosty i pyszny chlebek ziołowy. To ostatnie dzieło mojej nastolatki- zaraziła się manią pieczenia od rodzicielki i starszej siostry... 🙈 Idealny jako dodatek do oliwy, my tak przynajmniej lubimy. Pyszny też sam, zajadaliśmy jeszcze ciepły...mniam...😋 Masła ziołowego jak na nasz gust można dać zdecydowanie więcej, więcej też można dać czosnku... Oryginalny przepis pochodzi ze strony(...)składamy w harmonijkę.  Odkładamy do tortownicy przesmarowanej masłem, u nas dodatkowo spód wyłożony papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 10 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 20 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Paszteciki z pieczarkami 88

rulon. Smarowałam wierzch roztopionym masłem i posypałam sezamem. Następnie kroiłam na mniejsze kawałki pod skosem. Piekarnik nagrzałam do 210 st. C ( góra – dół ), bez termoobiegu. Wyłożyłam na blaszce papier , ułożyłam paszteciki i piekłam około 15 – 20 minut,aż się zrumieniły. Z podanego przepisu zrobiłam 45 sztuk pasztecików, Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Paszteciki z pieczarkami pochodzi

Olcia gotuje!
Chleb z ziarnami wg Aleex 104

ziaren słonecznika  • 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego  • 1/2 szklanki pestek z dyni  Sposób przygotowania:   1. Przygotować keksówkę o długości 30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia i posmarować olejem. Może to być nieco mniej niż przewidziane 1,5 łyżki. 2. Do miseczki rozkruszyć drożdże, posypać je cukrem i rozetrzeć, aż się rozpuszczą. 3. Drożdże dodać(...)masę. 5. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. 6. Wierzch chlebka wygładzić łyżką zwilżoną wodą. 7. Chlebek odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem (rośnie bardzo szybko). 8. Piec na złoty kolor w opcji góra-dół (bez termoobiegu) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. 9. Studzić na kratce. Smacznego

W mojej kuchni