bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1106/3453)

Ciasto na pizzę bez drożdży 210

zapas drożdży choćby instant, ale tym razem zabrakło - zostały przeniesione do nowego mieszkania. Postanowiłam po raz pierwszy upiec pizzę na proszku do pieczenia. Skorzystałam z przepisu umieszczonego na stronie http://ciastonapizze.pl/ : szybkie, proste i bez wyrastania. Ciasto wyszło chrupiące, ale raczej twardawe - może dlatego, że zrobiłam cienki spód taki jak lubię. Na pewno jest różnica między(...)drożdżowym ciastem na pizzę jednak ma ono swoje zalety. Przepis jest taki : 2 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam typ 550) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru 3/4 szklanki mleka - ja użyłam wody 1/3 szklanki oleju - ja dałam łyżkę płaska łyżeczka bazylii - dodałam łyżkę suszonego tymianku w przepisie nie było, ale ja dodałam jeszcze łyżeczkę soli Do miski przesiałam

apetytnapieczenie
SAŁATA Z KURCZAKIEM, GORGONZOLĄ I DRESSINGIEM. 190

też ochoty na gotowanie, za obiad posłużyć może jakaś nieskomplikowana, aczkolwiek smaczna sałatka. Tak jest w tym przypadku. Wystarczy sałata, pomidor, kurczak pieczony i trochę sera, do tego szybki dressing jogurtowy i tyle. Bez filozofii, cudacznych składników, długich godzin przy garach. Nie zaprzeczę, lubię sterczeć w kuchni, zdarzają się jednak takie okoliczności, gdzie nie ma na to po prostu(...)czasu. SAŁATA Z KURCZAKIEM I GORGONZOLĄ ORAZ DRESSINGIEM JOGURTOWYM. dla 2-3 osób 1/3 główki sałaty 2 małe pomidory 100-150 g pieczonej piersi kurczaka 100g sera gorgonzola dressing: 200g jogurtu naturalnego sól, pieprz, ulubione zioła (u mnie: bazylia, oregano) ew. kilka kropel oliwy aromatyzowanej Składniki dressingu wstrząsam razem, bardzo dokładnie. Jeśli jogurt jest zbyt gęsty, można dodać nieco słodkiej

W kuchni Karmel-itki
Ciasto z truskawkami, kruszonką i bezową kratką 178

amerykańskiej (brak na zdjęciu) 200 g masła o temperaturze pokojowej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 7 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 425 g mąki pszennej tortowej 200 g cukru do ubicia bezy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (brak na zdjęciu) Wykonanie: Umyłam jajka i wybiłam do miseczek. Osobno żółtka i osobno białka. Do misy miksera przełożyłam masło(...)obrotach miksera. Kiedy masa maślana stała się   puszysta, nie przerywając ucierania dodawałam po jednym żółtku. Wszystko dokładnie wymieszałam. Teraz do masy maślano jajecznej wyspałam mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierałam aż z masa i nabrała konsystencję grudkowatą i przypominała kruszonkę. Truskawki opłukałam, odsączyłam z wody. Odcięłam szypułki. Foremkę (o wymiarach 26 x 40)   wyścieliłam papierem

Kuchnia u Krysi
WIOSENNE CIASTO SZPINAKOWE Z GALARETKĄ 230

push({}); SKŁADNIKI: Foremka 23 x 33 cm. Ciasto: jajka (3 duże) cukier (1 szkl.) mąka krupczatka (2 szkl.) * lub zwykła mąka pszenna proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki) olej roślinny (3/4 szkl.) szpinak świeży bez łodyżek (150 g)  (najlepiej się sprawdzi szpinak baby) Krem galaretkowy: śmietanka kremówka 35% (750 g) galaretka cytrynowa (1 op. = 77 g) gorąca(...)kakao do posypania ciasta kolorowe draże lub cukierki do dekoracji Potrzebne gadżety: foremka 23 x 33 cm. szklanka 250 ml. mikser szpatułka papier do pieczenia waga kuchenna miarka kuchenna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Ciasto. Szpinak  z niewielką ilością oleju rozdrabniamy na papkę. Jajka miksujemy z cukrem na puszysto, dolewamy olej, przesianą mąką, proszek do pieczenia

RITA food channel
Kaczka ze śliwkami i pieczonymi ziemniakami 115

ziemniaki rozmaryn suszony szałwia suszona oliwa z oliwek Wykonanie Kacze piersi myję, osuszam i nacinam skórkę w wielu miejscach. Kaczkę układam w małej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nacieram ją solą, pieprzem, tymiankiem, słodką papryką i szałwią. Przykrywam folią i schładzam w lodówce przez ok. 1h. Na patelnię wlewam kilka kropel oliwy z oliwek. Podsmażam krótko pierś(...)Skrapiam oliwą i mieszam. Piekarnik rozgrzewam do 200C. Wkładam foremki z kaczką i ziemniakami. Po 20min zmniejszam temperaturę do 180C w opcji góra-dół bez termoobiegu. Ziemniaki przykrywam folią aluminiową, którą zdejmuję w połowie pieczenia. Moja kaczka piekła się 1h i 25 min. Co jakiś czas przewracałam ją i polewałam powstającym sosem. Do kaczki nie dodałam żadnego tłuszczu

Raj dla Podniebienia
Bananowe babeczki z białą czekoladą 71

pieczenia biała czekolada w pastylkach lub posiekana biała czekolada Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Banany miksujemy blenderem na puree. Do miski przekładamy bananowe puree, dodajemy mąkę z proszek do pieczenia, jajko, oba rodzaje cukru i olej. Mieszamy składniki łyżką tylko do połączenia (nie za długo). Formę na muffinki wykładamy papilotkami

Słodkie okruszki
Wolnowar Crock-Pot – recenzja 182

zetknęłam się kilka lat temu, przy okazji “ Długo pieczonej karkówki w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym “. Pamiętam jakim zaskoczeniem dla wszystkich była informacja, iż pieczenie tej potrawy zajmuje 6-7 godzin (w piekarniku o temp. ok. 140°C). Jeszcze większym zaskoczeniem był efekt końcowy, czyli soczyste, delikatne, rozpadające się mięso o wyjątkowo bogatym(...)przypiekało. Wówczas postanowiłam postawić na piekarnik i przygotować confit z kaczki raz jeszcze, ale w piekarniku na niskiej temperaturze. Potrawę piekłam w 80°C przez około 6-7 godzin. Efekt był taki, jaki być powinien i to bez mojego ciągłego warowania nad garnkiem (jak to miało miejsce w przypadku confitu na gazie). Wybór wolnowaru Ponieważ dużo piekę i dużo

Moja Delicja
Pierś z kaczki pieczona z figą,owocem pintaji z nutką mięty 155

Składniki: 1 kaczka około 1,2 kg (pozbawiona ud ale ze skrzydłami ) 5 ząbków obranego czosnku (całe) 2 garście świeżej mięty + kilka listków do samego pieczenia 4 ziarna owocu jałowca 3 liście laurowe 2 łyżka soli 2 owoce pintaji inaczej  smoczy owoc 4 świeże figi 1 limonka 4-5 łyżek słodkiej papryki 3-4 cebule czerwone(...)Dodajemy kilka listków mięty świeżej. I zamykamy naczynie . Zmniejszamy temperaturę pieczemy  pół godziny w 180C Następnie godzinę w 150C I kolejne pół godziny w 180C ale już bez przykrycia. Kaczka nam się zarumieni ,pozostanie soczysta,i w tym przypadku wspaniale przejdzie nam owocami i miętą dzięki pieczeniu pod przykryciem możemy zmienić nasze zwykłe danie w niezwykłą podróż

Viola cooks with passion
Uniwersalne ciasto serowo - olejowe i szybka chałka śniadaniowa 316

łyżki mleka 4 łyżki oleju 60 g cukru 50 g rodzynek płatki migdałowe na posypkę 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie:  wszystkie składniki, poza rodzynkami umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Bez robota: mokre składniki umieścić w misce i rozbełtać wielcem do połączenia składników. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Udka kurczaka faszerowane mięsem i warzywami 169

naczyniu żaroodpornym. Całość przykrywamy pokrywką lub umieszczamy w foliowym worku do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez 1 godzinę *** *** Po tym czasie udka rozkładamy na blaszce, polewamy delikatnie sosem, który się wytworzył i zapiekamy jeszcze przez około 15 minut , już bez przykrycia, aby skórka ładnie się zrumieniła *** *** Podajemy z ulubioną surówką(...)dodatkami, polecam pieczone ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ , które jednocześnie z mięskiem możemy upiec w piekarniku *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Udka kurczaka faszerowane mięsem i warzywami pochodzi z serwisu

Blog z Apetytem
Bezy migdałowe 120

Bezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i dobrze ubić miałka z cukrem. Wybierając jajka na bezy zazwyczaj kupuję rozmiar M lub L i pozostawiam w lodówce na minimum tydzień przed ubijaniem. Bezy migdałowe idealnie pasują do popołudniowej kawy, można je także(...)migdały i delikatnie wymieszać lub jeszcze kilkanaście sekund ubijać mikserem, uważając aby nie przebić piany. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać niewielkie beziki. Bezy można też nakładać za pomocą łyżeczki. Suszyć w nagrzanym do 100-120 stopni piekarniku przez około 2-3 godziny. Zbyt szybkie suszenie

Cztery Fajery
Bezy migdałowe 121

Bezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i dobrze ubić miałka z cukrem. Wybierając jajka na bezy zazwyczaj kupuję rozmiar M lub L i pozostawiam w lodówce na minimum tydzień przed ubijaniem. Bezy migdałowe idealnie pasują do popołudniowej kawy(...)można je także wykorzystać, jako ozdobę do tortów lub przełożyć ulubionym kremem - takie bezy pokochają wszyscy. Bezy migdałowe - składniki 6 dużych białek (z jajek rozmiaru M lub L) 300 g cukru pudru 100 g zmielonych na pył migdałów  kilka kropli olejku migdałowego szczypta soli Bezy migdałowe - przygotowanie   Białka lekko posolić, ubijać przez około minutę na niskich obrotach miksera

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dwukolorowe kruche ciasto z borówkami i waniliową pianką czyli Słodki Czwartek odc.135 172

kakao szczypta soli 500 g borówek lub jagód pianka: 6 białek 180 g cukru 100 g rozpuszczonego masła 120 g budyniu waniliowego bez cukru sok z połowy limonki Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło. Ciasto siekamy nożem a następnie zagniatamy na koniec dodając sól. Ciasto dzielimy na dwie części

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka z płatków i bananów 158

łyżki kakao    5 łyżek mielonych migdałów    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia    3 łyżki cukru demerara    sok z 1/2 pomarańczy    2 średnie banany    10 daktyli bez pestek    3 łyżki oleju kokosowego Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20 minut. Suche składniki mieszamy(...)misce (płatki, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, mielone migdały). Do blendera wyciskamy sok z połówki pomarańczy, dodajemy obrane połamane banany, odsączone daktyle, olej kokosowy i cukier - blendujemy na gładką masę. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy aż się połączą (najlepiej dłonią). Z powstałego ciasta kształtujemy kulki o średnicy około 2 cm, a następnie układamy je na blasze wyłożonej

peggiwkuchni
Tarta limonkowa na spodzie graham 151

Mieszamy. Następnie dodajemy jajko , mieszamy, dolewamy mleka. Mieszamy na gładka masę, dodajemy posiekane masło i wyrabiamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Ciasto wykładamy równomiernie do formy (u mnie 25 cm). Przykrywamy papierem do pieczenia i zasypujemy fasolą, żeby spód zachował kształt. Pieczemy ok. 20-25 minut. W tym czasie żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Skórkę

Powiedz dietom nie
KREM POMARAŃCZOWY z orange curd 133

Więcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Krem pomarańczowy to połączenie pysznego curdu pomarańczowego z kremem śmietankowym. Intensywność smaku tego kremu zależy głównie od ilości skórki pomarańczowej. Trzeba jednak uważać, aby nie przesadzić z jej ilością! Orange curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną(...)stabilność kremu pomarańczowego wpływa gęstość curdu, dlatego bez problemu można w tym kremie zwiększyć ilość mascarpone, zmniejszając przy tym ilość śmietanki. Do kremu można dodać frużelinę pomarańczową (na blat biszkoptu wyłożyć frużelinę, a na nią krem). Składniki na krem pomarańczowy: 240 ml śmietanki 36%, schłodzonej 120 g serka mascarpone, schłodzonego 180 – 200 g pomarańczowego curdu, schłodzonego, do smaku

Słodki Pomysł