minut pieczenia Ilość porcji: 12 Składniki: Na spód: 12 pełnoziarnistych herbatników 90g masła Masa sernikowa: 250s sera ricotta 50g cukru pudru Skórka z jednej cytryny Sok z ½ cytryny 2 jajka Niecała łyżeczka ekstraktu z wanilii 150ml śmietany kremówki Wierzch: Dżem truskawkowy Ulubione owoce Listki mięty W małym garnuszku rozpuszczamy masło i odstawiamy na bok. Blenderem kruszymy herbatniki(...)pianę. Następnie szpatułką delikatnie łączymy zawartość obu misek. Powstałą masę sernikowa wykładamy na herbatnikowy spód. Masy nakładamy nieco poniżej wysokości papierków. Wstawiamy do nagrzanego na 150 stopni piekarnika ( bez termoobiegu) na 30-35 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy serniczki wewnątrz, aby ostygły. Kiedy ostygną wstawiamy je na całą noc do lodówki. Następnego dnia dekorujemy je łyżeczką dżemu
Kolizje Smakówciasteczek, które po pewnym czasie miękły i mogły udawać warstwę ciasta Polecałam Wam też inne przepisy z tego okresu: ciasto bez pieczenia na ciastkach i sernik bez pieczenia, czyli Domek Baby Jagi . Torcik z kakaową masą z kaszy manny to deser / ciasto mojego dzieciństwa, które przypadło właśnie na lata PRL. Ten torcik potrafiła wykonać każda dziewczyna(...)szklanka mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1/2 szklanki bakalii (żurawina, posiekane rodzynki i kandyzowana skórka z owoców cytrusowych) 1 kieliszek alkoholu (u mnie Ballantin’s) herbatniki kakaowe typu petit beurre Polewa: 125 g margaryny 2 łyżeczki wody + 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao żurawina i migdały do dekoracji Przygotowanie: Spód foremki wykładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrównież popękał jednak w smaku nic to nie ujmuje:) Skala smaku 10/10 ja osobiście używam do spodu herbatników maślanych i dodaje masło śmietankowe te dwa połączenia są bardzo wyczuwalne w serniku co potęguje doskonały jego smak. Spód ciasteczkowy 300g herbatników 110 g masła roztopionego Masa serowa: 1,2 kg białego sera w kiełbaskach - trzykrotniemielony 12 jajek(...)cukru waniliowego kilka kropel olejku waniliowego Polewa 100g.białej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki 30% Spód ciasteczkowy Herbatniki pokruszyć lub zmiksować w blenderze i zmieszać z roztopionym masłem tak by powstał mokry piasek. Wbić w blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (36x26). Odstawić w chłodne miejsce. Masa serowa: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Białka z 10 jajek ubić
Kubki smakugoście ... Pokochają je wszyscy za wszystko co powyżej! Potrzebna będzie forma do muffin, podane w przepisie ilości wyliczyłam na 12 mini serniczków. Składniki (na spód): 12 pełnoziarnistych herbatników 100 gramów masła lub 12 okrągłych biszkoptów Składniki (na masę sernikową): 250 gramów sera Ricotta 50 gramów cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)zmiksuj na gładką masę. W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę. Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 150 stopni (bez termoobiegu), program góra/dół. Wymieszaj dokładnie śmietanę z masą serową. Wlej mieszankę do każdej z papilotek, wyrównaj wierzch. Piecz przez 30 minut, następnie zostaw w piekarniku, żeby serniczki wystygły. Podawaj polane owocowym sosem i przyozdobione owocami
Garniec MagalieBardzo smaczne i efektowne ciasto. Słodycz sernika przełamana lekko kwaskowatą pianką malinową. Przepis na sernik znalazłam w Kuchni Mniam a pianka malinowa to już
Kolorowa kuchnia ElkiPora na ciasto które już swoją samą nazwą przywołuje chłodek nam na myśl ;) Na blaszkę 23 x 23 cm 500 gr sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub
Gotowanie...to proste !bez syropu glukozowego. Smacznego sernikowania! Obiecuję, że mój jagielnik nie pójdzie Wam w boczki! Sernik jaglany, chałwowy na ciasteczkowym spodzie Składniki na małą tortownicę na spód 100g bezglutenowych herbatników* 3 kopiaste łyżeczki masła orzechowego 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego 6 daktyli 65 g (8 łyżek) bezglutenowych płatków owsianych 1 łyżka syropu z agawy *użyłam nieudanych herbatników(...)łyżeczek dżemu wiśniowego 2 łyżeczki syropu z agawy Sposób przygotowania Spód Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki i łączymy w siekaczu (z dużym kielichem) z płatkami owsianymi. Dodajemy resztę składników i łączymy z herbatnikami i płatkami owsianymi w siakaczu. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia, a na niego nakładamy masę na spód. Spód mocno dociskamy, powinien być mocno
Fill The Bowlfraiche- 2 jajka- trochę więcej jak ½ szklanki drobnego cukru- 1 budyń waniliowy bez cukru- sok z 1 cytryny- esencja cytrynowaDodatkowo:- 125g czekolady 81% Papilotki układamy w foremkach. Mielimy herbatniki, dodajemy kakao i migdały, ponownie razem mielimy. Masło rozpuszczamy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Łączymy składniki widelcem. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i delikatnie dociskając(...)naczynia wlewamy (trochę powyżej połowy) wrzątek – wstawiamy na spód nagrzanego piekarnika. Foremki z ciastem wstawiamy do piekarnika i po 10 minutach obniżamy temperaturę do 120°C. Od tej pory pieczemy ok. 60 min. Upieczone pozostawiamy, przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku ok. godziny. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy serniczki, w dowolny sposób.Mini serniczki
mojewypiekiinietylkołyżki gładkiego masła orzechowego 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki mleka Herbatniki mielimy na pył, przekładamy do miski. Dodajemy mielone orzechy, cukier oraz bardzo miękkie (lub roztopione) masło. Wyrabiamy dłońmi aż do osiągnięcia zwartej konsystencji. Powstałą masę ciasteczkowo-orzechową rozprowadzamy na dnie tortownicy (23cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika(...)wstępnie połączą się ze sobą. Następnie dodajemy przesiane składniki suche, a więc cukier, obie mąki i przyprawę korzenną. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. O tym jak sprytnie zrobić to bez bałaganu, możecie obejrzeć na filmie z poradami od Beko: Połowę masy serowej wylewamy do tortownicy. Przy krawędziach rozkładamy uformowane kulki orzechowe. Jeśli zostanie nam orzechowej masy, kulki możemy też
Smaki Na TalerzuCzasem każdy powinien zjeść to na co ma ochotę. Nawet Ci którzy są na diecie. Jestem wielką fanką czekolady, niezależnie czy tych słodkich czy tych gorzkich
Wanilia i KardamonTegoroczne Walentynki zaczęłam 4 tygodnie temu... tak sobie myślę... bo chyba najpiękniejszą walentynkę dostałam właśnie wtedy kiedy urodziła się moja druga córka :-) I w ogóle to
Czary - gary w kuchniW Lidlu trwa właśnie tydzień włoski. Wykorzystując to, że dostałam paczkę pysznych sycylijskich produktów przygotowałam na bazie jednego z nich deser na zimno. Częstujcie się i
Kuchnia w czekoladzieKiedy po pracy nie ma obowiązków, to przychodzi taki moment, że zaczyna się myśleć i tworzyć nowe
Pan i Pani Smith w kuchniNa blogu jest już biały blok więc do kompletu dzisiaj polecam ciemny czekoladowy, który jest bardziej znany. Blok jest bardzo słodki ale od czasu
Monia miesza i gotuje