naprawdę jest dziecinnie proste i skoro poradziła sobie z nim moja 5-latka to każde dziecko ogarnie. Oczywiście przy piecu trzeba pilnować ale resztę spokojnie może zrobić samo. A serniczek serio palce lizać! *foremka 23*28 cm Składniki: 24 herbatniki maślane 1 kg sera z wiaderka (użyłyśmy waniliowy) 4 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)ułożyć warstwę herbatników. Jajka rozbełtać. Mleko rozmieszać z budyniem i mąką ziemniaczaną. Do sera dodać jajka, cukier, mleko z budyniami i zetrzeć skórkę z cytryny. Masło rozpuścić w rondlu o grubym dnie. Dodać masę serową i powoli gotować cały czas mieszając aż będzie gęste.Wmieszać rodzynki i skórkę pomarańczową. Od razu gorąca masę wylać na herbatniki i przykryć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMarkiza – rodzaj okrągłego ciastka złożonego z dwóch herbatników lub ciastek kruchych złączonych ze sobą za pomocą słodkiej masy. W zależności od rodzaju markiz smak ciasta jak i kremu może być różny. Na święta były pierniczki lukrowane, a na Nowy Rok - piernikowe markizy z kremem orzechowym. Składniki: - 1 kg mąki tortowej - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki drobnego cukru(...)masła Ciasto zarabiamy dzień przed pieczeniem. Mąkę i kakao przesiewamy do miski – mieszamy. Miód zagotowujemy z przyprawą do piernika . Odstawiamy, dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści i pozostawiamy do wystygnięcia. Do śmietany dodajemy sodę – mieszamy i odstawiamy, aż masa zwiększy swoją objętość. Trzy białka ubijamy na sztywno (pozostałe możemy zużyć np. na bezy albo ciepłe lody cytrynowe ). Cały czas
mojewypiekiinietylkowyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez sernika... a dziś dodatkowo zaproponuję idealną wersję na tą okazję - czyli Sernik Kapitański, na czekoladowo-kawowym spodzie, z dodatkiem likieru Advocat i czekolady śmietankowo-kawowej, zwieńczony warstwą bitej śmietany, posypanej delikatnie kakao. Sernik jest w smaku bardzo delikatny i kremowy, a Advocat w nim absolutnie nie dominuje, tylko jest miłym uzupełnieniem. Składniki (na tortownicę(...)spodu sernika. Herbatniki zmielić lub rozdrobnić blenderem. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami i kawą. Musiałam tutaj zwiększyć ilość masła w stosunku do oryginalnego przepisu, ponieważ ciastka zupełnie mi się nie chciały inaczej połączyć. Masa herbatnikowa powinna mieć konsystencję mokrego piasku, który po wzięciu w dłonie lekko się klei. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę
Świat Ciastaspożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i wyłożyć razem z papierem na spód formy o wymiarach 23cm x 33 cm. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180℃ piekarnika. Piec około 15 minut na jasno złoty kolor. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać(...)ucierając dodawać po łyżce budyniu. Na koniec do kremu, cały czas miksując dodawać powoli ajerkoniak. Dodatkowe składniki: 250 g herbatników; 250 ml śmietanki 30%; 1 galaretka malinowa; 50 g startej mlecznej czekolady; Na wystudzone kruche ciasto z bezą wyłożyć tężejący mus malinowy, przykryć warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć krem ajerkoniakowy, który należy przykryć kolejną warstwą herbatników
In my kitchenkawowe, serniczkowe. Składniki -1 kg sera białego zmielonego 3 razyw maszynce, ale może być również ser z wiaderka -5 jajek -ok. 100 ml śmietany 18 % -2 budynie waniliowe bez cukru -125 g miękkiego masła -200 g drobnego cukru do wypieków - szczypta wanilii z laski wanilii ,u mnie od SKWORCU -szczypta soli -pełna łyżeczka gorzkiego kakao(...)przeciwutleniaczy dzięki dodaniu ziaren zielonej kawy. -1 łyżka oleju migdałowego, ja wykorzystałam olej od OLVITA -1 łyżka mąki migdałowej , u mnie od OLVITA -na spód : ok 20 herbatników Najpierw rozpuść kawę w 6 łyżkach wrzątku. Rozdziel do dwóch filiżanek po równo.Do jednej z nich dodaj kakao. Odstaw do wystygnięcia. Masło, cukier, sól i trochę wanilii
Z Kuchni Do KuchniKremowy sernik na zimno z pyszną borówką amerykańską i galaretką, to jest najlepszy deser na lato. Aksamitny, o umiarkowanej słodyczy i delikatnym kakaowym spodzie. Wykonanie jest
Kuchcik gotujeZnów kolejna odsłona ciasta al'a batonik. Takie ciasta są teraz bardzo popularne, a zwłaszcza, że nie trzeba ich piec. Jest to dla Nas wygoda. Co
Kuchnia PaulettesKremowy i bardzo smaczny sernik czekoladowy na zimno z frużeliną z truskawek to idealne ciasto bez pieczenia na deser. Sernik jest niezbyt słodki, z żelową polewą z truskawek i o przyjemnym czekoladowym smaku. Latem nic tak dobrze nie smakuje, jak domowy sernik przygotowany na zimno. Taki sernik robi się bardzo szybko, ale z jedzeniem trzeba zaczekać, aż zastygnie(...)mielonego sera twarogowego 200 g masła 300 g czekolady deserowej z minimum 50% kakao 1 szklanka cukru pudru 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa 150 g herbatników kakaowych Frużelina z truskawek: 500 g truskawek 6 łyżek cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny w proszku Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka
Kuchcik gotujedomowego biszkoptu kawałek (u mnie było to pół keksówki) domowego ciasta czekoladowego lub innego, np. babka drożdżowa piaskowa, zebra, ciasto ucierane, murzynek, na dobrą sprawę cokolwiek byle bez kremu, owoców, galaretki czy innych dodatków, może być za to z bakaliami 100 g gorzkiej czekolady 100 ml płynnej śmietanki 30-36% (może być także słodka śmietanka 12/18(...)Dodatkowo: wiórki kokosowe, drobno siekane orzechy lub migdały do posypania/obtoczenia ciastek Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz ze śmietanką umieszczamy w garnuszku. Rozpuszczamy, cały czas mieszając. Wszystkie rodzaje ciasta, herbatniki czy biszkopty kruszymy drobno i umieszczamy w sporej misce. Dodajemy mleko, rozpuszczoną z czekoladę, rodzynki, aromat rumowy (lub odrobinę rumu), dżem i cukier puder (o ile w ogóle
Ratunku obiadCiasto to wielokrotnie jadłam ale nigdy nie robiłam sama. Zawsze bałam się takich ciast w których jest wiele warst a na dodatek z masą buduniową, która
Monia miesza i gotujeNa pyszny, malinowy torcik zawsze jest dobra pora. Sezon na maliny jeszcze w pełni więc zachęcam Was do przygotowania tego ciasta. Przepis zapożyczony od Sosny , ale
Pieguskowa Kuchniasię oddzielnie (jajka roztrzepane ze śmietaną i gotowane na mleku) uzyskując delikatniejszy smak. Zrobioną masę serową w połączeniu z masłem i cukrem przekłada się do formy wyłożonej na dnie herbatnikami. Po wylaniu na wierzch galaretki całość schładza się w lodówce około godziny do jej stężenia. Można stosować dodatki w postaci bakalii. U mnie odmieniona wersja wspaniałego sernika(...)mleko 3 łyżki skrobi pół kostki masła Polewa: Tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła lub margaryny Wykonanie: Z wymienionych wyżej składników zagnieść ciasto kruche. uformować spód do tortownicy i piec 15 minut w 175 stopniach. Wystudzić. Można zwilżyć przegotowaną zimną wodą. Przygotować patelnię najlepiej taką do której nic nie przywiera. Wbić jajka dodać ser masło cukier oraz aromat. Całość bardzo
PychotkaaaKażdy z nas zapewne zna jakiś przepis na to ciasto. W końcu jest to polska klasyka, bez której nie wyobrażamy sobie różnych okazji, od urodzin
Fabryka pomysłówCo powiecie na taką wariację orzechową na cieście kruchym? Ciasto szykowałam na spotkanie rodzinne, które odbywało się w innym mieście więc musiało spokojnie przetrwać 2,5
RelaxtimeKlasyczny, tradycyjny blok czekoladowy, dokładnie taki jaki znam z dzieciństwa. Najlepszy. Przepis pochodzi z domowych zapisków i po wielu latach stwierdzam, że nadal tak samo mi
maniapieczenia