SERNIK TRADYCYJNY - NAJLEPSZY! Muszę przyznać, że jestem sernikożercą i żyć bez serników po prostu nie mogę :) A to jest zdecydowanie najlepszy sernik jaki dotąd robiłam. Naprawdę polecam. SPÓD CIASTECZKOWY Opakowanie herbatników wieloziarnistych, bądź zwykłych ( lub ciasteczek Digestive – te są najlepsze. 80 g roztopionego masła Masło roztopić, ciastka pokruszyć, najlepiej malakserem/ blenderem. Wymieszać składniki, tak by powstał mokry(...)budyń, ekstrakt z wanilii i ser. Wymieszać delikatnie, by ser się za bardzo nie napowietrzył. Ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wlać na przygotowany spód ciasteczkowy. Sernik piec w temperaturze 160 stopni na najniższej półce przez ok. godzinę, nie mniej. Sernik jest upieczony, gdy po dotknięciu lekko patyczkiem, środek sprężuje. Po upieczeniu, ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie całkowicie
Calzonella.comTarta z kremem z dodatkiem serka mascarpone na lekko słonym spodzie z paluszków z dodatkiem świeżych truskawek. Niebo w gębie! Dosłownie! Przepis na tę bajeczną
Rusty ForkMasło maślane i herbatniki herbaciane ? W sumie to tak, bo i masło i herbata, które to spotkały się w jednym herbatniku. Aromatycznie, chrupiące, takie och... ach... Na jednym nie poprzestaniecie. Ba nawet jedna filiżanka herbaty może nie wystarczyć. Te ciasteczka chce się chrupać nieustannie i bez końca. Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 150 g cukru 1 małe(...)owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać kształty. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 10-12 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoWitajcie w Nowym Roku! Za nami Święta i Sylwester, a co za tym idzie - mnóstwo czasu spędzonego w kuchni. Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego
Kto ugości moich gości?200 g masła warstwa malinowa ; 250 g przetartych malin bez ziarenek 250 ml wrzątku 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru warstwa biała 1 op serka Mascarpone 1 cytryna 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny pół szkl wrzątku posypka Delecta posypka o smaku mango posypka czekoladowa Spód; Herbatniki wkładamy do blendera i miksujemy, dodajemy masło i miksujemy(...)ukryły się na dnie zamrażarki i do dziś nie wiedziałam ze jeszcze tam są. Do tego mascarpone, herbatniki i mamy lato na talerzu. Ciasto jest także szybkim wyjściem z opresji kiedy mają wpaść goście na kawkę, nie trzeba tu nic piec tylko kilka chwil na mieszanie produktów. Do tego pyszne posypki Delecty i ciasto wygląda pięknie. Dedykuję je moje
Gotowanie jest łatwePrzepyszne, słodkie i bardzo efektownie prezentujące się ciasto. Jest łatwe w przygotowaniu. Nie wymaga
Pan i Pani Smith w kuchniKiedyś dla mnie ciasto tego typu było nie do przebrnięcia. Alergicznie na mnie działały wszelkie dania z żelatyną. Za to teraz doceniam sernik na zimno. Szczególnie
Mieszam w GarnkuJutro mój syn zostanie pełnoprawnym uczniem szkoły podstawowej, czyli ślubowanie pierwszoklasistów tuż,tuż . Z tej okazji postanowiłam zrobić deser, którego nie jadłam już od wieków. Kiedyś
Ciasteczkowy PotwórTydzień temu nie udało mi się opublikować przepisu w czasie trwania akcji ale tym razem śpieszę już pierwszego dnia ;) W tym tygodniu akcja zwie się "Czekolada
Życie zaczyna się w kuchniJuż chyba dawno, aż tak nie zasmakowało mi żadne ciasto, że w ciągu dwóch dni zjadłabym je całe sama :D chyba lepszej recenzji pisać nie
Malinowo w kuchniwaniliowej) 2 łyżki soku z pomarańczy (świeżego) 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Płatki owsiane zmielić (nie na proszek) za pomocą malaksera. (Dobrze jak są wyczuwalne małe kawałki.) Mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Dodać masło/margarynę i wszystko razem zagnieść. Na końcu(...)wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w nagrzanym piekarniku) około 15 minut w temperaturze 180°C. (Ciasteczka powinny być zarumienione.) Upieczone ciastka można posypać cukrem pudrem, posmarować czekoladą lub zostawić bez żadnych dodatków. Mogą być przechowywane (w zamkniętym pojemniku) przez
Di gotujecytryna Spód: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy na piasek. Masło rozpuszczamy, lekko przestudzone dodajemy do herbatników razem z otartą skórką z jednej cytryny. Mieszamy i wykładamy do formy. Mocno ugniatamy. Na tak przygotowanym spodzie kładziemy coś ciężkiego i na pół godziny wstawiamy do lodówki. UWAGA! Herbatniki trzeba naprawdę mocno "zbić", żeby(...)dodajemy 1/3 szklanki wody, łyżeczkę cukru i sok z połowy cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu rozpadnięcia się malin. Kiedy sos przestygnie blendujemy go, żeby powstała jednolita masa bez grudek. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Podajemy razem z torcikiem. Smacznego
kuchnia do kwadratuZnam ludzi, którzy kochają serniki na zimno pod każdą postacią. Ja akurat do nich nie należę, ale rzeczywiście w lecie, gdy jest upał chętnie wcinam
Mania WypiekaniaZapewne wiecie , że mam w domu wielbicielkę wszystkich serników , serniczków na zimno i ptasich mleczek! W związku z czym najczęściej na zadane przeze mnie pytanie : ”
Ostra na Słodko