niestety wczoraj rozłożyła mnie choroba i musiałam odpuścić. Ale co to za Walentynki bez żadnych słodkości - zawzięłam się i zrobiłam naszą ulubioną, pyszną klasyczną napoleonkę - taką znaną mi z czasów dzieciństwa - z kremowym budyniem, na 4 kruchych blatach a nie "oszukaną" na krakersach czy herbatnikach (choć takie też lubimy). To jedno z tych ciast, które znikają w mgnieniu(...)śmietany 3 szkl mąki 1. Margarynę, smalec, żółtko i śmietanę utrzeć w dużej misce mikserem. 2. Dodać mąkę, zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dokładnie 1/4 ciasta (można po prostu rozwałkować ale ja szczypię małe kawałki, rozkładam je na blaszce i "rozciągam" je lekko zwilżonymi palcami, dzięki czemu wszystko ładnie się
Kto ugości moich gości?Jak znalazłam ten przepis w czeluściach internetu, wiedziałam, że będę musiała kiedyś spróbować. Mleko w proszku już patrzyło na mnie swoim okiem i mówiło "weź mnie
Gotowanie z pasjąKolejna propozycja ciasta, którego receptura ma odzwierciedlać w smaku popularny batonik Kinder Country. Czekolada mleczna i biała, prażona pszenica i herbatniki, to wszystko czego potrzebujecie
Ania i Marcin gotująDo zrobienia tego ciasta zamierzałam się już bardzo dawno, aż w końcu się zmobilizowałam i zrealizowałam swój plan :) I teraz żałuję, że nie przygotowałam tegoż właśnie
Zrób to smacznieBardzo fajne ciasto. Można też powiedzieć delikatny deserek. Niezbyt słodkie z pyszną masą z kaszką manną. Polecam. Przepis na T hermomix na dole. Mleko z cukrem
Kuchnia PokoleńJakiś czas temu, szukając czegoś w Internecie, natknęłam się u Arabeski na ten niezwykle ciekawy przepis ( KLIK ). A, że miłośników kajmaku i mleka w proszku u
Cakes By KejtNiektórzy z Was na pewno myślą już o świętach i o tym jakie słodkości przygotować dla rodziny i gości. Dzisiaj proponuję Wam zwykły blok czekoladowy w
Smakołyki AsiDokładnie 2 lata temu rozpoczęła się moja przygoda z blogiem. Od tamtego czasu systematycznie przybywało osób chętnych do odwiedzania, czytania i próbowania moich przepisów. Wtedy nie
Smakołyki AsiLekki, nie mocno słodki mimo zawartości czekolady, z orzeźwiającym dodatkiem wiśni- mus czekoladowy. Z powodzeniem można go zrobić w formie deseru np. w pucharkach
Walijskie Pichcenietego powodu postanowiłam stworzyć kilka przepisów na ciasta idealnie pasujące do tej okazji. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika. Sernik chałwowy z kajmakiem i migdałami na pewno zagości na naszym stole. Twaróg, chałwa, skórka cytrynowa, kajmak i migdały wszystkie te składniki kojarzą(...)Spód: 1 opakowanie maślanych herbatników 100g 80g roztopionego masła Masa twarogowa: 500g sera twarogowego do serników 200g śmietanki 36% 200g chałwy waniliowej 1/3 szklanki cukru drobnego 1 żółtko 1 jajko skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżki mąki pszennej Polewa kajmakowa 200 g kajmaku z puszki 60 ml śmietany 30% Herbatniki z rozpuszczonym masłem zmiel
kuron.com.plrozpływa się w ustach... Koniecznie spróbujcie! (U mnie forma serce o wymiarach 23 x 23 cm) Spód: 200g herbatników 80g masła Masa: 300g mleka zagęszczonego słodzonego 100 ml soku z cytryny 1 łyżeczka skórk i z cytrynowej 2 żółtka Beza: 2 białka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotować spód. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować(...)masy. (Potrwa to kilka minut.) Masę przelać na herbatnikowy spód. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywno. Pod koniec - miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu sok z cytryny. (Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.) Bezę równomiernie rozsmarować na masie cytrynowej . Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy. Beza powinna
Di gotujePamiętacie taki radziecki wynalazek jak patelnia do wypiekania ciasteczek? Nieśmiertelna, ciężka ale idealnie wyważona. Doskonale dogrzewa ciasteczka z każdej strony. Kto jej nie odziedziczył po przodkach może bez problemu ją kupić na serwisach aukcyjnych. Takie ciasteczka to smak mojego dzieciństwa. Rozkosz, na którą czekałam przed świętami Bożego Narodzenia. Nadziane masą czekoladową były uwielbiane przez moją rodzinę. Proporcja na około(...)masła roślinnego - 6-8 łyżek cukru - 4 łyżki kakao - 1/3 szklanki mleka - szczypta soli - 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku - szklanka okruchów z pieczenia ciasteczek / pokruszonych herbatników Masło, cukier, kakao, mleko i sól podgrzać do połączenia składników. Dodać mleko w proszku - zmiksować. Dodać ciasteczka. Przygotowaną letnią masą nadziewać połówki "orzechów" i sklejać je ze sobą. Zdjęcia
kawawszklancebloga Słodkie fantazje Scroll down for recipe in English Sernik marmurkowy z Nutellą (12 porcji, tortownica o śr. 21 cm) Składniki na spód: 120 g ciasteczek digestive lub herbatników 3 łyżki k akao 100 g miękkiego masła Składniki na masę serową: 800 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie 5 jajek ½ szklanki cukru pudru (lub więcej, wg upodobań smakowych(...)wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 21 cm. Ciasteczka rozdrobnij blenderze, dodaj miękkie masło, kakao i zmiksuj do połączenia składników. Wyłóż masą spód tortownicy. W misce miksera ubij jajka z cukrem pudrem, do uzyskania jasnej masy, po czym wmieszaj twaróg wraz z mascarpone i budyniem. Miksuj, aż masa stanie się jednolita bez grudek. Teraz podziel masę
karmelowyJeżeli nie masz czasu na pieczenie ciasta albo nie lubisz spędzać zbyt dużo czasu w kuchni to jest to ciasto idealne dla Ciebie. Szybkie w
ciastkarnia na kruchym spodzieZapraszamy Was na zapoznanie się z przepisem, zdjęciami i zachęcamy do przygotowania takiego sernika u siebie w domu! ;) Składniki na spód: ok. 300 g ciasteczek kakaowych (herbatników, lub oreo bez nadzienia) 200 g masła Ciastka kruszymy w malakserze, lub ręcznym sposobem (przez folię tłuczkiem do mięsa ;)) i wrzucamy do miski. Masło roztapiamy w rondelku i wlewamy do ciasteczek(...)skrobi ziemniaczanej kilka łyżek dżemu malinowego (u nas domowy) kilka łyżek dżemu z jeżyn (domowy) Taki "goły" też jest ładny- równy jak stół, lekko zarumieniony. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciasteczkowym spodem. Wysypujemy przygotowany spód do formy i ugniatamy łyżką - tak jest najwygodniej. Odstawiamy najlepiej do lodówki (niekoniecznie). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Twarogi lekko rozdrobnione (połamane
Symfonia Smaków