herbatników 40g roztopionego masła Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od roztopienia masła i rozdrobnienia herbatników do "postaci piasku", np. za pomocą malaksera lub uderzając wałkiem w kawałki herbatników zawiniętych w lnianą ściereczkę . Kolejno łączymy składniki( konsystencja powinna przypominać mokry piasek ) i wylepiamy nimi spód formy. Formę odstawiamy na bok, a piekarnik nastawiamy na 180*C (termoobieg). Połamaną(...)dobrze przylgnęły do masy. Formę umieszczamy na środkowej półce piekarnika i pieczemy 15 minut w 180*C, a kolejne 35-40minut w 150*C. Sernik studzimy w otwartym piekarniku (przez co zapewnimy sobie równo opadnięty wypiek). Prawda, że banalnie proste? I obyło się bez miksera i maszynki do mielenia :) Smacznego
Symfonia Smakówsernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru 4 jajka 2 płaskie łyżki kakao bez cukru 2,5 łyżki budyniu w proszku bez cukru (użyłam czekoladowego, ale może być śmietankowy lub waniliowy) Dodatkowo: 5 twardych gruszek 2 laski cynamonu 5 goździków 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 800ml gorącej wody Polewa: 50g gorzkiej czekolady(...)przykryciem, przez około 30 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Spód: 2. Herbatniki zemleć i dodać do nich roztopione masło, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wyrównać (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub jeśli mamy wprawę, to w mikrofalówce. 4. Do miski
Mała Cukierenkasernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru 4 jajka 2 płaskie łyżki kakao bez cukru 2,5 łyżki budyniu w proszku bez cukru (użyłam czekoladowego, ale może być śmietankowy lub waniliowy) Dodatkowo: 5 twardych gruszek 2 laski cynamonu 5 goździków 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 800ml gorącej wody Polewa: 50g gorzkiej czekolady(...)przykryciem, przez około 30 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Spód: 2. Herbatniki zemleć i dodać do nich roztopione masło, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wyrównać (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić na parze lub jeśli mamy wprawę, to w mikrofalówce. 4. Do miski
Mała Cukierenkasernik z grubą warstwą orzechową będzie idealną propozycją na świąteczny stół, ale i nie tylko. Można upiec go bez jakiejkolwiek okazji do niedzielnej kawy, czy herbaty. Smakuje małym i dużym. Znika w tempie ekspresowym! :) Potrzebujemy: Spód: 160 g pokruszonych czekoladowych herbatników 40 g roztopionego masła lub oleju kokosowego Warstwa orzechowa: 2/3 szklanki golden syrupu/syropu kukurydzianego/melasy trzcinowej 1 łyżka(...)ulubiony" SDM Wieluń 1 szklanka brązowego cukru 3 jaja 2 płaskie łyżeczki mielonej wanilii Ponadto: cukier puder połówki orzechów włoskich Pokruszone herbatniki mieszamy razem z roztopionym tłuszczem i wykładamy tą masą formę wyłożoną papierem do pieczenia (forma o średnicy 24 cm). Kiedy spód ciasta mamy wyrównany, zabieramy się za dalszą część przygotowywania sernika. Orzechy lekko siekamy. W rondelku
MamaOskarkaUwielbiam małe słodkości, takie na jeden kęs. Dziś zapraszam Was na przepis na orzechowe kuleczki deserowe. Kuleczki przygotowałam na bazie ciasteczek i masła orzechowego. Wyszły
Słodkie okruszkiracji, że wreszcie przyszła do nas letnia pogoda, w kuchni warto robić ciasta na zimno, bez pieczenia, na których przygotowanie nie trzeba poświęcić zbyt wiele czasu.Dziś przepis na sernik na zimno z truskawkami - cudowne sezonowe owoce, do tego lekka konsystencja sernika, podany prosto z lodówki wspaniale ochłodzi gorące dni. Sernik na zimno z truskawkamiSkładniki(...)łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, zalać szklanką gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia- wystudzoną żelatynę wlać do masy, wymieszać- na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ułożyć warstwę pokruszonych herbatników- na herbatnikach układać pokrojone w połówki truskawki- wylać masę serową, całe truskawki układać na wierzchu lekko zanurzając je w masie serowej- sernik schłodzić w lodówce
Smakołyki BerenikiMelba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję(...)śmietany kremówki 30% 4 jajka 1 niepełna szklanka drobnego cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 2 łyżki kakao 200 g miękkiego masła (1 kostka) 1 małe opakowanie herbatników 1 galaretka o smaku truskawkowym truskawki lub inne owoce Mleko zagotowujemy. W tym samym czasie jajka ubijamy krótko ze śmietaną, aż dokładnie się połączą. Wlewamy masę na gotujące się
Poezja smakuNie wiem jak Wy ale ja lubię eksperymentować z kaszą manną i nie chodzi tu tylko o wymyślanie kolacji :) Słodkości z kaszy są pyszne. Zapraszam!Składniki
Z Majeczką w kuchniskładniki na spód: 140 g herbatników 80 g masła wykonanie: Masło roztapiamy i łączymy z rozkruszonymi herbatnikami. Przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, wyrównujemy i dociskamy do dna blaszki. składniki na masę serową: 900 g białego sera 250 ml kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej 3 jajka 1 żółtko 250 g cukru pudru 2 łyżeczki(...)bardzo nie napowietrzyć sernika). Masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Do większego naczynia żaroodpornego lub blaszki wkładamy foremkę z sernikiem, wlewamy wodę, tak ok. 1 cm wysokości. Pieczemy ok. 50 – 60 min., w 180 st. C, aż sernik się zetnie. (bez termoobiegu) składniki na polewę śmietanową: 150 ml kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżeczki soku
Domowy Smak JedzeniaSerniczek wyszedł przepyszny, delikatny i puszysty chociaż nie zawiera w sobie ubitej śmietanki 30 proc. Przygotowuje się go dość szybko i dość szybko tężeje, więc
Gotowanie...to proste !Przepyszne ciasto dla wszystkich smakoszy serników. To również propozycja dla tych, którzy z różnych przyczyn boją się piec serniki. Ciasto jest dosyć wysokie i słodkie dzięki
Smakołyki Asimelasę z morwy, spróbujcie koniecznie. Może nawet skusicie się na takie herbatniki? :) Są z mąką orkiszową razową i olejem kokosowym, bez dodatku cukru, słodzone jedynie melasą, a więc w wersji fit. Chrupiące herbatniki z melasą z morwy białej 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1 jajko 30 g cukru kokosowego(...)Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (zachować niewielkie odstępy - ciasteczka urosną). Piec w 180 stopniach ok. 10 minut
FitKotCiasto prezentuje się świetnie. Robi się je dosyć szybko, jest bardzo łatwe a do tego pyszne. Tak przynajmniej zgodnie stwierdziły koleżanki z pracy, które zostały nim
Smakołyki AsiJak wiecie serniki bardzo lubię...To jedno z moich ulubionych ciast. Wszak za każdym razem mogą smakować inaczej. Dorwałam koszyczek truskawek i postanowiłam, że wykorzystam je
Z Majeczką w kuchni