BABECZKI WANILIOWE (20 sztuk ) : 225 g. miękkiego masła lub margaryny do pieczenia 225 g. drobnego cukru 220 g. mąki pszennej 4 jajka zapach waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA POLEWĘ LUKROWĄ: 100g. serka naturalnego philadelphia 50g. miękkiego masła (nie solonego) 300g. cukru pudru DODATKOWO: 250g. truskawek pół tabliczki startej, mlecznej lub gorzkiej czekolady Przepis : BABECZKI WANILIOWE(...)masę bez żadnych grudek. Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! Pamiętajcie, że z powyższej ilości ciasta wychodzi ok. 20-cia sztuk babeczek. Więc zamiast na siłę rozkładać całe ciasto do 12-to foremkowej blachy, zostawcie nadmiar i upieczcie je w drugiej turze). Pieczemy 15 do 20 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia
Domowe Tortyczego mi pierwotnie było potrzebne.Choć zostało mu jeszcze trochę czasu, postanowiłam wykorzystać je natychmiast. Nigdy jeszcze nie piekłam sernika na samym tylko mascarpone, i stwierdziłam, że to wyśmienita okazja. Dodałam do masy słodzone mleko skondensowane, które w czasie pieczenia lekko się skarmelizowało - na wierzchu sernika powstała cudowna karmelowa skorupka, a całość nabrała niesamowitego zapachu i delikatnego posmaku karmelu(...)Wyszło pysznie - sernik jest delikatny i lekki, słodki, ale nie za bardzo. Owoce idealnie tutaj pasują, bez nich ciasto mogłoby być nieco mdłe... Myślę, że wspaniale sprawdziłyby się kwaskowate wiśnie.Spód tym razem to niezawodne kruche ciasto od Michela Roux (z jego Ciast pikantnych i słodkich). Na wierzchu chmura bitej śmietany z dodatkiem galaretki, dzięki temu jest bardzo świeża
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki proszku do pieczenia *bez mąki w składzie Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i czubatą łyżeczkę przyprawy korzennej, mieszamy. Następnie dodajemy mleko, olej i wbijamy całe jajko, mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy czubatą łyżkę konfitury z wiśni, krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do dwóch małych filiżanek (około 3/4 wysokości
Słodkie okruszkitradycyjnych serników. Pięknie się prezentuje i równie dobrze smakuje. Jeśli jesteś amatorem pieczenia ciast, nie musisz się bać, że fit sernik z polewą czekoladową Ci nie wyjdzie, on zawsze wychodzi FIT SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ: Masa: 1 kg chudego twarogu 5 jajek 2 budynie śmietankowe bez cukru 1,5 szklanki erytrolu (lub opcjonalnie miodu) aromat śmietankowy Polewa czekoladowa(...)nawet 3 razy. Do wysokiego naczynia wkładamy wszystkie Nasze składniki razem z serem i miksujemy ok 7 min do uzyskania gładkiej masy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej gotową masę. Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C przez 1,5h. Po upieczeniu sernik studzimy stopniowo w piekarniku, nie wyjmując go. Masło i czekoladę
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiizapachu prażonych jabłek z cynamonem już nie mogłam się doczekać końcowego efektu. Ciasto wyszło przepyszne. Miękki biszkopt, masa jabłkowa przykryta bezą, do tego kawa z mlekiem, idealne popołudnie jesienne :) Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżka wody masa jabłkowa(...)solą i cukrem na puszystą masę. Dodać olej i wodę i zmiksować. W oddzielnej misce przesiać mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać powoli do masy jajecznej i wymieszać delikatnie łyżką. Blaszkę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia (robiłam w formie 33 x 25cm). Nagrzać piekarnik do 180 stopni i wstawić ciasto na 25 minut (sprawdzamy patyczkiem
pink envelopeciasto. Jest po prostu PYSZNE! Idealne na grudniowe dni. Mocno piernikowe, z bakaliami i powidłami śliwkowymi. Dodatkowo jest bardzo zdrowe! Czego chcieć więcej? Dodatkowo jeżeli nie wiesz jak dobrze i sprawnie pokroić podsyłam Ci jedną świetną radę! (link) Składniki: 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej 2 jajka 100g masła lub oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek, żurawinę, przyprawę do piernika, pokruszone orzechy i wlewamy mleko. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąka przekładamy masę. Pieczemy ok. 1h w 180 stopniach lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto smarujemy lub przekładamy powidłami śliwkowymi
Czarnawisienka25x36) papierem do pieczenia. Po około 20 minutach wyjmujemy jeden kawałek jasnego ciasta, rozwałkowujemy i wykładamy na przygotowaną blaszkę. (Można również wylepić dno). Smarujemy ciasto dżemem lub marmoladą. Wyjmujemy z lodówki pozostałe kawałki ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach do 2 misek tworząc jasną i ciemną kruszonkę. Połowę jasnej kruszonki rozsypujemy na cieście, następnie połowę kruszonki ciemnej(...)koniec ubijania dodajemy cukier puder (można zostawić 1 płaską łyżkę do posypania ciasta) i kisiele. Jeżeli ubijamy mikserem to na najwolniejszych obrotach, a można też robić to ręcznie trzepaczką. Gotową masę przekładamy do blaszki, rozprowadzamy, wyrównujemy. Liliową bezę oprószamy pozostałą jasną i ciemną kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 45 minut na opcji grzania dolnego (na opcji
Kolorowy Przepisownikratują mnie, gdy mam zalatane tygodnie - jednego ciasta wystarczy spokojnie na kilka porcji. Inspiracja: Natteats Składniki na foremkę 20x20cm: 1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej* ½ szklanki mąki gryczanej ¼ szklanki oleju (lub roztopionego oleju kokosowego) 2 dojrzałe banany 2 jajka 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka borówek lub jagód Opcjonalnie(...)nietolerancjami powinny użyć płatków lub mąki bez glutenu Przygotowanie: Banany obrać i rozgnieść widelcem, wbić jajka i dodać olej. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Do oddzielnej miseczki wsypać mąki, dodać proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wymieszać. Suche składniki stopniowo dodawać do mokrych mieszając trzepaczką. Borówki lub jagody umyć. Wsypać do ciasta, wymieszać delikatnie za pomocą łyżki. Gotowe
Fabryka pomysłówjajka Na bitą śmietanę 500ml śmietanki 36% 1 torebka herbaty typu Earl Grey Nagrzewamy piekarnik do 180*C . Natłuszczamy formę na ciasto. Dobrze mieszamy wszystkie składniki na spód ciasta. Mimo, że to co otrzymamy jest sypkie, świetnie się przykleja do boków foremki- mocno przyciskając, dość grubą warstwą oblepiamy spód i boki formy, a następnie wkładamy ją do piekarnika(...)papierem do pieczenia i wkładamy do pieca na dużą blachę. Do dużej blachy wlewamy gorącą wodę- tak, żeby dookoła sernika było jej około 3cm. Pieczemy 1 godzinę 40 minut, aż środek ciasta prawie się zetnie (powinien wciąż być lekko płynny). Potem wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim ciasto na jeszcze godzinę. Po godzinie wyjmujemy ciasto, czekamy
les mirabellesużywana do przygotowania miękkiego, świeżego piernika. Kuchnia podkarpacka może natomiast być dumna z keksu marchewkowego pieczonego przez gospodynie z Krzeszowic koło Przeworska. Ciasto tego keksu jest miękkie, wilgotne i wypełnione bakaliami. W odróżnieniu od angielskiej wersji ciasta marchewkowego keks przyprawiony jest delikatnie jedynie cynamonem, bez ostrych przypraw korzennych typu goździki, gałka muszkatołowa czy ziele angielskie. Swój delikatny brązowy kolor(...)keks marchwiowy zawdzięcza oczywiście marchewce, ale również sodzie oczyszczonej, która ma za zadanie spulchnienie wilgotnego ciasta. W oryginalnym przepisie podano ilość składników na 2 foremki. I ma to sens, ponieważ keks po prostu znika. Jeśli na straganach kusi Was świeża marchewka, nie czekajcie z keksem do jesieni :) Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Krzeszowicach (gmina Kańczuga
Trzeci talerzjabłek podczas pieczenia ciasta, a później tęsknię za truskawkami, których nie kupię przez najbliższe kilka miesięcy (nie, te hiszpańskie to nie jest to samo!). Tak to mniej więcej wygląda. Jest nieźle, chociaż mogłoby być bardziej kolorowo od liści i mniej deszczowo, wilgoć jest zła. A przechodząc do przepisu wrócę do jabłek, bo od tego ciasta zaczęłam sezon narkotycznego wciągania(...)częstujcie się :) Piankowe ciasto na białkach z jabłkami i budyniem (bez cukru) foremka 21 x 27 cm 6 białek 1 budyń malinowy bez cukru 5 łyżek erytrytolu 4 łyżki ksylitolu 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 1 łyżeczka cynamonu 1 duże
FitKotprzez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 3 budynie waniliowe bez cukru 300 g masła 3/4 l słodkiego mleka 1 płaska łyżeczka(...)zimny budyń. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy a drugą zostawiamy białą. dodatkowo: 1/2 puszki ugotowanego mleka skondensowanego, słodzonego 3 listki wafli wykonanie ciasta: Biszkopt ciemny smarujemy białą masą budyniową, nakładamy jeden z wafli (docinamy z trzeciego). Następnie smarujemy kajmakiem, przykrywamy drugim waflem (docinamy z trzeciego), który smarujemy masą budyniową z kakao i przykrywamy
Domowy Smak Jedzeniachleb. Naczynie musi być z przykrywką. Pieczenie – jak już ciasto wyrośnie, wyjąć garnek czy formę z piekarnika. Uważać żeby się nie oparzyć. Na dno wlać odrobinę oleju i delikatnie włożyć ciasto. Ciasto naciąć ostrym nożem u góry. Przykryć przykrywkę i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut. Następnie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 15-20 minut. Chleb musi być(...)mąki, dodać również ziarna i wo∂ę, sól i dokładnie wyrobić jak każde ciasto drożdżowe na gładką lśniącą masę. odstawić do wyrośnięcia, następnie ponownie zagnieść, ale już chwileczkę. Na stolnicę wsypać trochę mąki i rozłożyć na nim ciasto formując bochenek chlebka. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia Pieczenie jak wyżej
Kuchnia Pokoleńmoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Przepis ten zdobyłam na spotkaniu kulinarnym STOWARZYSZENIA” KRZEMIANKI ” , na którym to danie było zaprezentowane. Polecam Róże karnawałowe ! Słodki i smaczny(...)duża gęsta śmietana, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 l. oleju, albo 1 kg smalcu . cukier puder, konfitury lub dżem. Przygotowanie : 1 . Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka, jajka ( jedno białko odkładamy do zlepienia kółek ) i śmietanę. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki o 3 różnych
Pysznosci Babci Basiuprzemy się na ich wykonanie bez tej maszyny, możemy zrobić je na patelni bez charakterystycznej dziurki. Spróbujcie! Składniki: - 250g mąki żytniej chlebowej typu 720 SYMBIO - 250-350g mleka ( ciasto nie może być lejące ani za gęste) - 30g ksylitolu - 20g oleju - 3 jajka - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 8g proszku do pieczenia - szczypta soli Wszystkie
Be Fit Be Strong