bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:457/1508)

Bułeczki z patelni nadziewane twarogiem kozim 152

placuszków, tworząc małe kule. Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, pod przykryciem około 3-4 minuty z każdej strony. Jeżeli nie masz za dobrej patelni możesz smażyć na papierze do pieczenia położonym na patelni. W ten sposób bułeczki nie będą do niej przywierały. Bułeczki są gotowe gdy tylko ciasto przestanie być surowe. Usmażone bułeczki przekładamy na talerz

Moja Micha
Naleśnik bananowy bez mąki z kremem kokosowym 158

Znane i lubiane ciasto bananowe bez mąki w innej odsłonie :) Tym razem jako naleśnik zawinięty w rulonik z pysznym nadzieniem kokosowo-waniliowym. Całkowity czas przygotowania takiego śniadania to 10 minut, więc sprawdzi się również wtedy, gdy nie mamy za wiele czasu :)   Naleśnik: 1 banan 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Ciasto wylać

Chocolate Muffin Blog
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 179

etap - następnego dnia Zagnieść ciasto: 675 g przygotowanego zaczynu, 300 g mąki żytniej 720, 120 ml letniej wody, 15 g soli, ziarna. Namoczony słonecznik, dynię i sezam odcedzić na sicie. Do miski w której będzie wyrabiane ciasto przełożyć zaczyn. Sól rozpuścić  w wodzie, dodać do zaczynu, dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać wszystkie ziarna i czosnek niedźwiedzi, dokładnie wymieszać(...)smarować. Ciasto przełożyć do foremek, nakryć ściereczką, odstawić do wyrastania na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. ! Jeśli w ciągu 2 godzin ciasto nie zacznie rosnąć można je wstawić do ciepłego piekarnika (wcześniej nagrzanego do 45-50 stopni i wyłączonego!). Piekarnik nagrzać do 230 stopni w trybie "dół-góra" bez termoobiegu razem z blachą do pieczenia

SzczyptaSmaQ
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ 210

pszenno-żytni na zakwasie troszkę zmodyfikowałam, zmieniłam proporcje, dopasowując go do jednej dużej formy o wym.30x12cm (w takiej piekłam) lub dwóch mniejszych. Chlebek ma cudowną, bardzo chrupiącą skórkę (także na drugi dzień) i bardzo mięsiste, wilgotne wnętrze, jest pyszny... :-)Piekłam go już wiele razy (jako urozmaicenie dla chlebów pełnoziarnistych jakie jadamy na codzień) i zawsze wychodzi równie smaczny.Składniki(...)miejsce do wyrastania. Trwa to ok.2-2,5h gdy dodamy drożdże lub ok.4-4,5h bez ich dodatku. Ciasto musi wypełnić formę.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C (przed wstawienie nacinam chleb w kilku miejscach wówczas nie pęka bokiem), zmniejszamy temperaturę do 220*C i pieczemy na termoobiegu ok.30 minut. Natępnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy dalsze

Smaczne Zdrowe
Bananowy murzynek z suszoną wiśnią, kandyzowaną pigwą i polewą czekoladową 146

Keksówki smarujemy masłem i obsypujemy mąką.  Przelewamy masę. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Pieczemy ok. 50 min. Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ksylitolu 3 łyżki mleka bez laktozy Rozpuszczamy czekoladę wraz z ksylitolem i mlekiem. Polewamy upieczone i ostudzone ciasto

Czarnawisienka
MOCNO CZEKOLADOWE CIASTKA GRYCZANE 134

cukru trzcinowego 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jaja (najlepiej prosto z lodówki) 150 g posiekanej czekolady mlecznej Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 180 st bez termoobiegu. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Czekoladę gorzką roztopcie w kąpieli wodnej, lekko przestudźcie.  Mąkę gryczaną przesiejcie, zmieszajcie z solą, sodą i kakao.  Masło zmiksujcie z cukrem i ekstraktem z wanilii(...)Dosypcie posiekaną czekoladę, wymieszajcie. Na papier do pieczenia nakładajcie niedbale łyżką porcje masy zachowując odstępy- ciasta wystarcza na około 25 ciastek. Pieczcie około 9-10 minut.  Po wyciągnięciu z piekarnika ciastka wyglądają na niedopieczone- tak powinno być. Zostawcie je na kilka minut na blasze zanim przełożycie na kratkę- zastygną, wtedy bez problemu przełożycie je w dowolne miejsce

OliveandThyme
Ciasto owsiane 144

się przejmować brakiem mąki w szafce, gdy ma się płatki owsiane? Ciasto bez mąki i bez cukru. Składniki:1.5 szklanki płatków owsianych1/3 szklanki wiórek kokosowych1/3 szklanki łuskanego słonecznika2 duże banany lub 3 małe + 1 banan do dekoracji6 łyżek mleka (użyłam migdałowego)1 łyżeczka proszku do pieczenia wodaprzyprawy:cynamon Przygotowanie:      Płatki owsiane mieszamy(...)pieczenia. W osobnej misce banany ugniatamy na papkę (można to zrobić używając tłuczka do ziemniaków). Do bananowej papki dodajemy mleko, mieszamy. Mokre łączymy z suchymi. Jeśli po połączeniu ciasto nie jest lepkie, dodajemy trochę wody, aby takie się stało. Chodzi o to, by płatki nie oddzielały się od siebie, tylko tworzyły jednolitą masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Weganizm infantylny
Waniliowe babeczki z truskawkami 136

BABECZKI WANILIOWE (20 sztuk ) : 225 g. miękkiego masła lub margaryny do pieczenia 225 g. drobnego cukru 220 g. mąki pszennej 4 jajka zapach waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA POLEWĘ LUKROWĄ: 100g. serka naturalnego philadelphia 50g. miękkiego masła (nie solonego) 300g. cukru pudru DODATKOWO: 250g. truskawek pół tabliczki startej, mlecznej lub gorzkiej czekolady Przepis : BABECZKI WANILIOWE(...)masę bez żadnych grudek. Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! Pamiętajcie, że z powyższej ilości ciasta wychodzi ok. 20-cia sztuk babeczek. Więc zamiast na siłę rozkładać całe ciasto do 12-to foremkowej blachy, zostawcie nadmiar i upieczcie je w drugiej turze). Pieczemy 15 do 20 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia

Domowe Torty
Wiosenny sernik z mascarpone 320

czego mi pierwotnie było potrzebne.Choć zostało mu jeszcze trochę czasu, postanowiłam wykorzystać je natychmiast. Nigdy jeszcze nie piekłam sernika na samym tylko mascarpone, i stwierdziłam, że to wyśmienita okazja. Dodałam do masy słodzone mleko skondensowane, które w czasie pieczenia lekko się skarmelizowało - na wierzchu sernika powstała cudowna karmelowa skorupka, a całość nabrała niesamowitego zapachu i delikatnego posmaku karmelu(...)Wyszło pysznie - sernik jest delikatny i lekki, słodki, ale nie za bardzo. Owoce idealnie tutaj pasują, bez nich ciasto mogłoby być nieco mdłe... Myślę, że wspaniale sprawdziłyby się kwaskowate wiśnie.Spód tym razem to niezawodne kruche ciasto od Michela Roux (z jego Ciast pikantnych i słodkich). Na wierzchu chmura bitej śmietany z dodatkiem galaretki, dzięki temu jest bardzo świeża

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ekspresowe mini ciasto piernikowe (w filiżance) 178

łyżeczki proszku do pieczenia *bez mąki w składzie Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i czubatą łyżeczkę przyprawy korzennej, mieszamy. Następnie dodajemy mleko, olej i wbijamy całe jajko, mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy czubatą łyżkę konfitury z wiśni, krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do dwóch małych filiżanek (około 3/4 wysokości

Słodkie okruszki
FIT SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 235

tradycyjnych serników. Pięknie się prezentuje i równie dobrze smakuje. Jeśli jesteś amatorem pieczenia ciast, nie musisz się bać, że fit sernik z polewą czekoladową Ci nie wyjdzie, on zawsze wychodzi FIT SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ: Masa: 1 kg chudego twarogu 5 jajek 2 budynie śmietankowe bez cukru 1,5 szklanki erytrolu (lub opcjonalnie miodu) aromat śmietankowy Polewa czekoladowa(...)nawet 3 razy. Do wysokiego naczynia wkładamy wszystkie Nasze składniki razem z serem i miksujemy ok 7 min do uzyskania gładkiej masy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej gotową masę. Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160-170 °C przez 1,5h. Po upieczeniu sernik studzimy stopniowo w piekarniku, nie wyjmując go. Masło i czekoladę

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Szarlotka na biszkopcie 134

zapachu prażonych jabłek z cynamonem już nie mogłam się doczekać końcowego efektu. Ciasto wyszło przepyszne. Miękki biszkopt, masa jabłkowa przykryta bezą, do tego kawa z mlekiem, idealne popołudnie jesienne :) Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżka wody masa jabłkowa(...)solą i cukrem na puszystą masę. Dodać olej i wodę i zmiksować. W oddzielnej misce przesiać mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać powoli do masy jajecznej i wymieszać delikatnie łyżką. Blaszkę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia (robiłam w formie 33 x 25cm). Nagrzać piekarnik do 180 stopni i wstawić ciasto na 25 minut (sprawdzamy patyczkiem

pink envelope
Pełnoziarniste ciasto piernikowe z bakaliami 116

ciasto. Jest po prostu PYSZNE! Idealne na grudniowe dni. Mocno piernikowe, z bakaliami i powidłami śliwkowymi. Dodatkowo jest bardzo zdrowe!  Czego chcieć więcej?   Dodatkowo jeżeli nie wiesz jak dobrze i sprawnie pokroić podsyłam Ci jedną świetną radę!  (link) Składniki:  1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej 2 jajka 100g masła lub oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek, żurawinę, przyprawę do piernika, pokruszone orzechy i wlewamy mleko. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąka przekładamy masę. Pieczemy ok. 1h w 180 stopniach lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto smarujemy lub przekładamy powidłami śliwkowymi

Czarnawisienka
Pleśniak z liliową bezą 113

25x36) papierem do pieczenia. Po około 20 minutach wyjmujemy jeden kawałek jasnego ciasta, rozwałkowujemy i wykładamy na przygotowaną blaszkę. (Można również wylepić dno). Smarujemy ciasto dżemem lub marmoladą. Wyjmujemy z lodówki pozostałe kawałki ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach do 2 misek tworząc jasną i ciemną kruszonkę. Połowę jasnej kruszonki rozsypujemy na cieście, następnie połowę kruszonki ciemnej(...)koniec ubijania dodajemy cukier puder (można zostawić 1 płaską łyżkę do posypania ciasta) i kisiele. Jeżeli ubijamy mikserem to na najwolniejszych obrotach, a można też robić to ręcznie trzepaczką. Gotową masę przekładamy do blaszki, rozprowadzamy, wyrównujemy. Liliową bezę oprószamy pozostałą jasną i ciemną kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 45 minut na opcji grzania dolnego (na opcji

Kolorowy Przepisownik
Owsiano-gryczane ciasto z borówkami 155

ratują mnie, gdy mam zalatane tygodnie - jednego ciasta wystarczy spokojnie na kilka porcji. Inspiracja: Natteats Składniki na foremkę 20x20cm: 1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej* ½ szklanki mąki gryczanej ¼ szklanki oleju (lub roztopionego oleju kokosowego) 2 dojrzałe banany 2 jajka 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka borówek lub jagód Opcjonalnie(...)nietolerancjami powinny użyć płatków lub mąki bez glutenu  Przygotowanie: Banany obrać i rozgnieść widelcem, wbić jajka i dodać olej. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Do oddzielnej miseczki wsypać mąki, dodać proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wymieszać. Suche składniki stopniowo dodawać do mokrych mieszając trzepaczką. Borówki lub jagody umyć. Wsypać do ciasta, wymieszać delikatnie za pomocą łyżki. Gotowe

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania