układam w formie do tarty, którą uprzednio wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Na cieście rozsmarowuję równo wieloowocową marmoladę oraz układam dekoracyjnie jabłka (pokrojone w talarki o kształcie półksiężyca), posypuję szczyptą cynamonu, cukrem i orzechami. Piekę w temp. 175C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 40-50 minut. Moja tarta nie ma idealnych od linijki brzegów - możecie
Zasmakuj Kuchnimasy stopniowo przesiałam mąkę powoli i delikatnie wymieszałam tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelałam do tortownicy (kwadratowa o śred. 25 cm) wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiłam do wy stygnięcia po czym przecięłam na dwa placki. Do tego
Kolorowa kuchnia Elkidwie części, uformuj z nich dwa bochenki. Łatwiej Ci będzie jak będziesz miał ręce w mące - ciasto nie będzie się tak przyklejać. Na koniec obsyp makiem, odstaw na 20 minut, potem piecz w temp. 220C przez 30 minut na środkowej półce bez termoobiegu
Zasmakuj KuchniPyszne pączki, które za sprawą nadzienia stają się wręcz doskonałe! Cały ich urok polega na tym, że są okrągłe, pomimo, że na olej trafiają z łyżki
Kolorowy Przepisowniklodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmuje ciasto z lodówki. Do formy wkładam papiloty z ciasta formuje nie duże kółka i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 15 minut z obciążeniem, czyli fasolkami, a potem 5 minut bez. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy
Gotowanie-ukchciało mi się czegoś słodkiego, miałam nadmiar jabłek, postanowiłam zrobić to ekspresowe ciasto, bez użycia miksera. Ciasto robi się raz dwa, każdemu się uda. SKŁADNIKI 5 jabłek, ¾ szkl. cukru, 2 szkl. mąki, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki żurawiny suszonej, 2 łyżeczki cukru cynamonowego , 3 łyżki powideł śliwkowych, 3 łyżki
słodki bratekambitny plan mocnego ograniczenia słodyczy w okresie wielkiego postu, póki więc karnawał trwa, zamierzam się "dosładzać" bez wyrzutów sumienia. Oczywiście czymś wyjątkowym i smacznym, nie sztucznymi, sklepowymi "zapychaczami"... składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 40 g ciemnego kakao łyżeczka proszku do pieczenia 120 g cukru pudru 125 g masła 2 żółtka 110 ml jogurtu greckiego masa serowa
6niebozamian bardzo smaczne :) głównym warunkiem jest posiadanie wiśni w spirytusie, chodź uważam ,że wersja bez nich np. dla dzieci też jest bardzo dobra :) SKŁADNIKI Ciasto: 4 jajka 3 łyżki kakao 7 łyżek wody 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem kostka masła dwie owocowe galaretki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka
W Moim Magicznym Domujest bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Ciasto wzbogaciłam jeszcze borówkami ale można zrobić też wersję bez owoców. składniki: kruche ciasto 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek szczypta soli pół szklanki cukru pudru 250 g schłodzonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jogurtowo-kokosowa 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru 1000 g jogurtu greckiego
Monia miesza i gotujebiałka jaj -35g mąki (u mnie żytnia) - 20g odżywki białkowej (jeśli nie masz dodaj jeszcze 10g mąki oraz jakiś porządky słodzik) - 5g kakao - cynamon szczypta - proszek do pieczenia/ soda oczyszczona szczypta - słodzik według uznania DODATKI u mnie: - 10g batona proteinowego - 105g jeżyn - 80g truskawek - 11g orzechów w karmelu - 7g orzeszków ziemnych WYKONANIE: CUKINIA: - zetrzyj na tarce(...)pianę - dodajemy OSTROŻNIE resztę składników + odsączoną cukinie - ja do połowy cista dodałam kakao, połowę zostawiłam - pieczemy w nagrzanej gofrownicy lub w piekarniku jako ciasto 180* ok 35 minut lub smażymy na palteni! SMACZNEGO! CIASTO Z MOIMI DODATKAMI: 472KCAL B37 W51 T12 CIASTO BEZ DODATKÓW: 255KCAL
fitolarun.blogspot.compiec, a jednocześnie ma się ochotę na coś słodkiego. Szukałam pomysłu na jakieś ciastko bez pieczenia, w którym mogłabym wykorzystać owoce sezonowe. Zainspirował mnie przepis pani Sylwii z tej strony. Zmodyfikowałam go nieco, zrobiłam na bazie bitej śmietany przez co ciasto jest bardzo lekkie, a również orzeźwiające. I bardzo szybko znika. Zapraszam serdecznie do spróbowania
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesobie w spokoju fermentuje i produkuje fetorek :) Przez ten czas ciasto trochę podrośnie, ale w sumie bez rewelacji. Ale luz, nie przejmujcie się. Moczymy dłonie (do mokrych mniej się lepi) i przekładamy ciasto do foremki (tak dla przykładu wyłożonej papierem do pieczenia). Wygładzamy wierzch, przykrywamy ściereczką (już nie folią i nie jakoś tak bardzo szczelnie) i znowu zostawiamy
Marder&Marder Manufacturepołówki cytryny Cytrynę sparzamy wrzątkiem i cieniutko ścinamy z niej skórkę (uważając żeby ścinać bez tego białego pod skórką). Składniki na ciasto mieszamy i szybko zagniatamy. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Przed pieczeniem wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra i wycinamy foremkami wzory. My akurat mieliśmy taką gwiazdkę-śnieżynkę, którą
Marder&Marder Manufactureprzepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek
codojedzeniaugotowaną kaszę, pokruszony ser biały, jajka,śmietanę, przyprawy. Wyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz: http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html . Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki, zwie się go wówczas "łysym lub gołym". Podawać w kawałkach na ciepło lub na zimno
Anioły w kuchni