cukier – 3/4 szkl * olej – 0,5 szkl * mleko – 1,5 szkl * budyń śmietankowy – 90 g BEZA: * białko – 4 szt * cukier – 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Składniki dokładnie razem zagniatamy, a przygotowanym ciastem wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do piecznia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. MASA SEROWA: Wszystkie(...)minut, do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 50-60 minut. BEZA: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wykładamy na sernik po 50 minutach pieczenia. Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut. Uwaga! W czasie kiedy beza jest już w trakcie pieczenia obserwujemy sernik! Beza ma być złocista
Ostra na Słodkopyszna. Przekonał mnie zwłaszcza czas pieczenia, zamiast kilkugodzinnego suszenia bezy, 25 minut w piekarniku! A smak? Równie świetny:) Połączenie bezy, bitej śmietany i owoców musi smakować super! Beza do rolady nie może być sucha ani krucha, musi pozostać elastyczna. Me delikatną, chrupiącą skórkę, która podczas zwijania delikatnie pęka nabierając fajnej, marmurkowej struktury. Ciasto robi się łatwo i szybko. Równie(...)szybko znika, co jest wielką zaletą, bowiem im dłużej beza stoi, tym mocniej nasiąka śmietaną i mięknie. Myślę, że do ciasta można wykorzystać również inne, ulubione owoce i dżemy. Świetny deser na lato! składniki: beza: szklanka białek 300 g cukru szczypta soli łyżeczka octu 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej krem: 330 g śmietany kremówki łyżka cukru pudru łyżka soku
6niebomiodu i dosyć ciężki dzięki mące żytniej. Nic tylko zabierać się za pieczenie... ;). Składniki: (na keksówkę 20x10 cm) Zaczyn: 200 g aktywnego zakwasu żytniego 150 g letniej wody 150 g mąki żytniej typ 720 Ciasto właściwe: cały powyższy zaczyn 90 g suszonych śliwek bez pestek 210 g mąki żytniej 720 1 łyżeczka soli 50 g miodu(...)powstanie jednolite, dosyć klejące ciasto (wyrabianie powinno trwać ok. 5 minutek). Pod koniec dodać suszone śliwki- można je pokroić na mniejsze części. Ciasto przełożyć (najlepiej pomóc sobie łyżką) do keksówki o wymiarach 20x10 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką żytnią. Wyrównać zwilżoną w wodzie łyżką (ciasto będzie klejące!). Pozostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto wyrośnie prawie
Nastoletnie Wypiekaniełyżki kakao, 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów), 100 g cukru, 60 ml oleju rzepakowego, 150 ml mleka sojowego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy płatki owsiane i kakao, mieszamy całość. Dolewamy syrop roślinny, olej a następnie mleko. Mieszamy ciasto łyżką. Odstawiamy ciasto na 5 minut, żeby płatki trochę napęczniały
Państwo Wojtczuk gotująnajlepiej poprawia humor? No oczywiście znalazłabym kilka takich rzeczy, ale na pewno jedną z nich jest słodka chwila relaksu z ulubionym kawałkiem ciasta. A do tego ten zapach unoszący się po całym domu podczas pieczenia… mniam… Nic tylko piec, a potem jeść ze smakiem. Polecam Wam ten przepis. * Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki. Podaję
Słodkie okruszkigodziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać koła (wycinałam foremką do babeczki, żeby brzegi były ładne). Układać na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na 5 minut. W tym czasie białka ubić, następnie ubijając dosypywać cukier i kokos. Wyjąc ciastka, na połowę nałożyć bezę i wstawić(...)piekarnika (temperaturę zmniejszyć do 150*C ) i piec jeszcze około 20 minut. Wyjąć i wystudzić. Ciastka bez bezy smarować grubą warstwą dżemu i przykrywać ciasteczkami z bezą. Dekoracyjnie można posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąkę pszenną i delikatnie wmieszać ją do piany przy pomocy szpatułki (już nie miksować!). Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przełożyć do dużej prostokątnej blaszki o wymiarach 42x29 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię szpatułką. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Ja mam blaszkę(...)mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać szpatułką bez miksowania. Białą kokosową pianę przełożyć do tej samej blaszki, w której piekliśmy biszkopt (wymiary 42x29 cm) również wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię szpatułką. Piec w 160 st.C przez około 35 minut do zarumienienia i pięknego kokosowego zapachu. Wyjąć i wystudzić. Dopiero po wystudzeniu oddzielić bezę od rantów formy. Krem brzoskwiniowy: Brzoskwinie
Nastoletnie Wypiekanieskładniki na tortownicę 26 cm ciasto makowo-kokosowe 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 150 g wiórków kokosowych 150 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1 kg twarogu z wiaderka 4 jajka 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 4-5 połówek brzoskwiń z puszki dodatkowo 2 galaretki(...)sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy cukier puder. Do sztywnej piany dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mak i wszystko delikatnie mieszamy łyżką a następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 st. C i pieczemy około 25 minut. Upieczone
Smakowite Daniaczerwonego i zielonego Kubusia. Ostatnio robiłam ciasto z bananowym Kubusiem , też wyszło bardzo dobre:) Smaku nie da się opisać, to po prostu musicie spróbować :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 350 ml Kubusia zielonego, 350 ml Kubusia(...)czekolada. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. masa kubusiowa: Przygotowujemy sobie
Aga w kuchniposiekanych drobno orzechów włoskich 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cukru pudru łyżka masła CIASTO Z podanych składników zagniatamy ciasto. |Wstawiamy je na 20 minut do lodówki. Dzielimy na 3 równe części,wałkujemy i dajemy do blaszki 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy blat pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni. KREM 2,5 szklanki mleka(...)drobno. Mieszamy. orzechy wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor około 5-10 minut , wyciągamy, studzimy, zimne rozdrabniamy rękami. POLEWA wszystkie składniki polewamy dajemy do miski nad kąpielą wodną, mieszamy co chwilkę do połączenia się składników. Spody ciasta smarujemy kremem Ostatni spód tez ma być posmarowany, wstawiamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusłodką bezę. Mój przepis jest inny, zdaję sobie sprawę, że nigdy nie dorównam babcinemu pleśniakowi i dobrze, zawsze będzie dla mnie wyjątkowy. Nie mniej jednak moja wersja została zaakceptowana przez mistrzyni słowami: "Umiesz". I tym oto sposobem dzielę się z Wami moim przepisem, bo skoro umiem to znaczy, że babci smakował. Reszta rodziny pochłonęła owe ciasto w mgnieniu(...)dodajemy stopniowo cukier puder nadal ubijając na niskich obrotach. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Wyciągamy z zamrażarki większą część ciasta i ścieramy na tarce do formy, rozprowadzając równomiernie. Następnie posypujemy bułką tartą, układamy równomiernie wiśnie i ścieramy na tarce ciemną część ciasta równomiernie pokrywając wiśnie. Następnie nakładamy bezę a na końcu ścieramy na tarce jasną część ciasta przykrywając równomiernie
Mango Papajatheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ciasto (tortownica21cm): 1 ⅓ szklanki mąki pszennej ⅔ szklanki ciemnego, gorzkiego kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 80ml oleju np. rzepakowego ½ szklanki jogurtu naturalnego 2 jajka ½ łyżeczki aromatu waniliowego ( pominęłam(...)łyżce dodajemy cukier , miksujemy, aż powstanie gładka i błyszcząca beza, na koniec dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, mieszamy masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dużą okrągłą końcówką wyciskamy kształt duszków na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w piekarniku nagrzanym do 110°C około 60-70 minut. Wykonanie ciasta: do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę oraz sól
Słodkie zapomnieniechałwy chce się przeterminować? Oczywiście, że ciasto :D zapraszam na kolejnego smakowitego przekładańca z kremem chałwowym i bezikami. Delikatny biszkopt, dwa doskonale komponujące się kremy i bezy - po prostu bajka :) Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia. szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek(...)ubijamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy kolejno żółtka, a na koniec mąki, kakao i proszek i tylko delikatnie mieszamy całość. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23.5x35 cm) i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Masa: 2 budynie śmietankowe ok 900 ml mleka 30 dag chałwy 20 dag bezów 1 gorzka czekolada 1 kostka masła
Cynamonowe szczęściecukru dark muscovado 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g kakao bez cukru szczypta soli Krem: 200g jasnego brązowego cukru 500ml tłustego mleka 220g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60% 1 łyżka kakao bez cukru 60g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki(...)ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na około 4-5 godzin (można na całą noc). Krem zgęstnieje, ale będzie trochę luźny. Ciasto: 3. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 4. Dwie tortownice o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. 5. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Kolejno dodać do niego olej, maślankę, kawę, aromat i jajka, cały czas
Mała Cukierenkanecie sposób na zrobienie takich foremek w domu ..praktycznie bez wydatku pieniędzy.. każdy w domu na pewno ma folię aluminiową, kartki papieru , zszywacz lub spinacze..ewentualnie igłę z nitką aby jakoś zszyć stożek.. Ja już wykorzystałam swoje foremki kilka razy.. piekłam rurki z ciasta kruchego, drożdżowego i foremki spisały się idealnie..nie trzeba
Moje domowe kucharzenie