blachę papierem do pieczenia oraz robimy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski, następnie siekamy całość nożem. Kolejno rozcieramy palcami masło z mąką, do utworzenia grudek. Odstawiamy do lodówki. Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy ponownie, następnie na stolnicy obsypanej mąką rozwałkowujemy je do rozmiaru blaszki. Ciasto wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy owoce, następnie posypujemy(...)Owoce posypujemy kruszonką, na końcu płatkami migdałów. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Włączamy piekarnik, ustawiamy temperaturę 190 stopni, program góra/dół, bez termoobiegu. Pieczemy przez 30 minut. Studzimy na kratce. Smacznego
Garniec MagaliePyszne, ucierane ciasto o intensywnie cytrynowym smaku, z dodatkiem ziarenek maku i wiśni. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, bez użycia miksera ;) Miękkie, delikatne, długo zachowuje świeżość. Nam smakowało bardzo :) Polecam! Składniki: 325 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g maku 3/4 szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki(...)cukier waniliowy, wymieszać. Do suchych składników wlać mleko i olej, dodać roztrzepane jajko, skórkę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie połączyć. Wiśnie wydrylować, mrożone wcześniej rozmrozić. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Smacznego
Domowa cukiernia Ewymąk, z samej gryczanej ciasto wyszło mi dobre. Żeby nie przekroczyć kalorii 😜 dałam najpierw mniej do całości, aby potem podbierać sobie do sklejania, bo po tej mące ciasto będzie dość klejące i bez mąki na palcach nie uda się ładnie posklejać brzegów pieroga. Dodatkowo w celu uzupełnienia tłuszczy po ugotowaniu, podaje sobie je polane skwareczkami z cebulką(...)gęsi) +1 cebulka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy ciasto. (wodę dolewałam prosto z dzbanka, także mniej więcej wyszło jej niecałe pół szklanki). 2. Rozwałkujemy i szklanką wykrawamy kółka. Napełniamy dobrze zmielonym serem i sklejamy. Ja wszystko robię ręcznie, bez żadnych sprzętów jak to teraz w modzie, aby były idealne
Zdrowie i pysznie na talerzuUwielbiam murzynki. Robię je na bazie mleka.Tym razem w kuchni powstało ciasto bez laktozy z dużą ilością posiekanych orzechów włoskich i ziemnych. Oblane gorzką czekoladą przypadnie do gustu także najmłodszym czekolado - lubisom :) Składniki: 4 jajka 100ml wody przegotowanej chłodnej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200g masła 3 łyżki naturalnego kakao 350g mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej szklanka(...)kakao i proszek do pieczenia z cukrem. Wszystkie sypkie składniki stopniowo dosypuję do mokrych cały czas mieszając. Kiedy wszystkie składniki będą dokładnie połączone dolewamy ekstrakt z wanilii oraz posiekane orzechy. Mieszamy szpatułką i przekłądamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy w 175 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto polewamy roztopioną z masłem
ChilliJemymoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam babkę , na wykonanie której potrzebujemy dokładnie 5 minut. Nie jest to może wypiek na ekskluzywne przyjecie, ale na spotkanie w rodzinnym gronie(...)szklanki kwaśnej śmietany 18 % 1/2 szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delekta,. szczypta sody oczyszczonej Cykoria, szczypta soli, 1 czubata łyżka kakao, Sposób przygotowania : Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy śmietanę i resztę składników(oprócz kakao ). Wszystkie składniki dokładnie zmiksować . 2 . Odlać 3/4 szklanki ciasta i dodać przesiane kakao. Dokładnie wymieszać. 3. Do foremki ( keksówki ) wyłożonej papierem
Pysznosci Babci Basipomarańczową, i studzę. Nie słodzę jabłek bo beza jest słodka. Ciasto dziele na sześc części i każdą wałkuję do rozmiarów foremki do tarteletek. Foremki dokładnie smaruję masłem, posypuję bułką tartą i wykładam do nich ciasto dociskając do brzegów foremki, nakłuwam widelcem. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika temp 190 stopni góra dół i piekę 15 minut aż się zarumienią.Po ostygnięciu wyjmuję(...)jabłka. Białka ubijam na sztywno z solą dodaję stopniowo po łyżce cukier i jak się rozpuści kolejna porcja cukru i tak stopniowo. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i miksuję. Bezę wykładam na jabłka, wstawiam do piekarnika termoobieg temp 130 stopni i piekę około 40 minut aż beza będzie sucha z wierzchu
wesoła kuchniacodziennej diety. Wystarczy umiar i aktywność fizyczna, aby móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem słodkiego życia! Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, zajrzyjcie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl . Przygotowanie : 30 min Pieczenie: 35 min. Chłodzenie: 5 godz. Składniki dla 4-6 osób. Składniki na kruche ciasto : ● 250 g mąki + 10 g do podsypania
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazimnego 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia ( moja miała 23x33cm), wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20 minut w 170 st. C Rabarbar: 600 g rabarbaru 1 łyżeczka(...)nią wykładamy rabarbar. Beza: 8 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Białka ubijamy z solą, następnie dodajemy partiami cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca, na koniec ostrożnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Bezę wykładamy na rabarbar i pieczmy w 170 st. C przez 20 minut bez termoobiegu. Następnie, zmniejszamy temperaturę
Cynamonowe szczęściewypróbuję to ciasto. Nie zawiodłam się! Lekka, serowa pianka na herbatnikach przykryta kokosową posypką smakuje naprawdę rewelacyjnie. Najbardziej Śnieżny puch zasmakował mojemu Tacie, który uwielbia wszystko, co ma w sobie kokos ;) Serdecznie polecam Wam ten przepis. Jest banalnie prosty, a w dodatku bez pieczenia. Składniki: (na blaszkę 24x24(...)wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki. Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka
Nastoletnie Wypiekaniemąki gryczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka mielonego siemienia lnianego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody mineralnej 1 jajko duża szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu. Wylewamy nabierką porcję ciasta na patelnię, równomiernie rozprowadzamy. Naleśnik przekładamy na drugą
Przysmaki Karolkitylko nadaje się do wytrawnych wypieków, równie dobrze się sprawdza w słodkich. Nie będę ukrywać, że pączek czy drożdżówka z takie mąki, nie jest zbyt kusząca. Jednak ciemne ciasta, gdzie dodajemy kakao, melasę lub inny ściemniający składnik, tu już można sobie sypnąć. 1,5 mąki pszennej graham 3/4 szklanki ciepłej wody szczypta cukru 10 g świeżych drożdży(...)mieszamy, odstawiamy aż zaczną szumieć czyli puszczać bańki. Wtedy dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Bez wyrabiania, bez napowietrzania, wystarczy dobrze wymiesza i odstawić do wyrośnięcia. Blaszkę wykładamy papierem, formujemy cztery placki, wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy na 170 stopni i pieczemy około 25 - 30 minut. Piekarnik będzie się nagrzewał, a ciasto dostanie temperatury co mu pozwoli lepiej
Dieta moja pasjaPisałam kiedyś, że uwielbiam momenty, kiedy do głowy wpada mi jakieś połączenie smaków. Tak było pewnego letniego poranka z malinami i lawendą i tak było
Kuchnia w Słońcu Skąpanacytryny, wsypać obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i dalej ubijać. Ciasto podzielić na pół a do jednej części wsypać łyżkę kakao. Masa jabłkowa: Jabłka umyć , obrać i pokroić na cząstki pozbywając się gniazd nasiennych . Wsypać pokrojone jabłuszka do garnka i na małym ogniu je dusić , bez dodatku wody , dodać cukier i co jakiś czas mieszać(...)dodatkowych smaków i aromatów - pomarańczowo - cytrynowych. Jabłecznik: Na upieczone ciasto wylewamy uduszone jabłka. Wylewamy najpierw biszkopt biały na całe jabłka a potem łyżką robimy kupki na białym biszkopcie. Na to wszystko kładziemy kawałki pozostałego ciasta kruchego i wkładamy ponownie do piekarnika na następne 45 - 50 minut i pieczemy w temp. 180 C . Smacznego
Różne smaki w kuchniostygnięcia. Uwagi: – w razie braku polenty, można użyć kaszy kukurydzianej – zamiast rodzynek można dać suszoną żurawinę (albo mieszankę rodzynek z żurawiną) -ja podzieliłam ciasto na dwie części i tylko do jednej dodałam rodzynki, druga była bez nich (na zdjęciu(...)jeden chlebek posypałam kruszonką, ten z rodzynkami, a bez kruszonki poleci ze mną w dalekie strony :) Im ciasto cieniej rozwałkujemy tym bardziej ciekawsze będzie jego"wnętrze"po upieczeniu. A to znalazłam na blogu Ani: "29 września, w przeddzień święta św. Michała Archanioła, w zachodniej Szkocji każda rodzina piekła Struan Michael. Chleb, w którym znajdowały się różne ziarna
Proste Potrawyplastry kandyzowanej pomarańczy, Wykonanie: z mąki , proszku, cukru, jajek i masła zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok 1 h, przygotować tortownicę, wyłożyć papierem lub posmarować, na spód tortownicy wykładamy ciasto, do miski wkładamy ser, śmietanę, cukier puder,cukier waniliowy i mąkę - miksujemy, obieramy pomarańczę bez białej błonki i wykrawamy małe cząstki, do masy serniowej dodajemy po 1 jajku(...)każde miksujemy 0,5 min., dodajemy kawałki pomarańczy i mieszamy już ręcznie, piekarnik nastawiamy na 160 stopni, wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temp. na 140 stopni i pieczemy jeszzce 40 minut, upieczony sernik zostawiamy w piekarniku na około 20 minut, wkładamy do lodówki, rano dekorujemy;) /żródło MojeTworyPrzetwory
Anioły w kuchni