przestygniętej masy dodajemy pojedynczo jajka (za każdym razem miksując). Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozprowadzamy na blasze kwadratowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przez pierwsze 20 minut pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Kolejne dziesięć minut dopiekamy w temperaturze 155 stopni by wysuszyć blaty. Pieczemy bez termoobiegu. Ok 500 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku(...)naszych gór nie połamać. Schładzamy w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Generalnie Mniam! Następnym razem pokuszę się o przygotowanie innego kremu. Samo ciasto idealne. Wyrasta na piękne góry. Przepis na nie jest kompilacją propozycji z kilku blogów oraz mojego cukierniczego doświadczenia. Niestety przepisu szukałam dość dawno i udało mi się dotrzeć jedynie do jednego
Kuchnia po mojemuzapiekania wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, to zdecydowanie nam ułatwi wyjmowanie. Dajemy tego papieru ( folii) na tyle dużo aby także przykryć wierzch. Chyba, że mamy naczynie z pokrywką, a więc wtedy nie trzeba. Jeśli sos będzie gęsty, należy podlać 1/3 szklanki wody lub rosołu. Płaty ciasta bez względu co pisze na opakowaniu lekko obgotowujemy(...)zapiekania. Na spód dajemy warstwę ciasta, które posypujemy serem, następnie sos, znów ser, ale już bardzo niewiele. Ser na cieście zadziała także jako spoiwo i połączy składniki. Pół szklanki sera mieszamy ze śmietaną, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, lekko doprawiamy i zostawiamy sobie na później. I tak do wyczerpania produktów, kończąc na cieście. Przykrywamy i do piekarnika ( 180 stopni
Dieta moja pasjapieczenia i właśnie dlatego jest moim ulubionym, i często robionym przepisem na ciasto drożdżowe. Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe, dopiero co wyciągnięte z pieca. Dlatego kiedy planuję nim uraczyć swoich gości, piekę go tak, aby wyszedł z pieca równocześnie z ich pojawieniem się w moim domu. Dzięki temu po przekroczeniu progu, wita moich przyjaciół fantastyczny zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego(...)się od razu dzielić. Warto tylko poczekać na zaparzenie się kawy lub herbaty, gdyż ciasto możemy kroić ciepłe, ale nie gorące :) W kolejnych dniach ciasto drożdżowe nie jest już takie same (choć rzadko zostaje więcej niż 3 kawałki), ale na przełożone ulubionym dżemem bez problemów znajduje chętnych :) Składniki ciasta drożdżowego: 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży
Moja Delicjapieczenia i właśnie dlatego jest moim ulubionym, i często robionym przepisem na ciasto drożdżowe. Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe, dopiero co wyciągnięte z pieca. Dlatego kiedy planuję nim uraczyć swoich gości, piekę go tak, aby wyszedł z pieca równocześnie z ich pojawieniem się w moim domu. Dzięki temu po przekroczeniu progu, wita moich przyjaciół fantastyczny zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego(...)się od razu dzielić. Warto tylko poczekać na zaparzenie się kawy lub herbaty, gdyż ciasto możemy kroić ciepłe, ale nie gorące :) W kolejnych dniach ciasto drożdżowe nie jest już takie same (choć rzadko zostaje więcej niż 3 kawałki), ale na przełożone ulubionym dżemem bez problemów znajduje chętnych :) Składniki ciasta drożdżowego: 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży
Moja Delicjaszatkownicy. Dodajemy pomarańczę pokrojoną na ćwiartki (bez białej skórki i bez pestek) i ponownie wszystko blendujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Do misy robota wkładamy wszystkie składniki, mieszamy nożem miksującym lub hakiem robota aby się wszystko równomiernie połączyło. Ciasto jest dosyć gęste i klejące. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i umąconymi dłońmi z ciasta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproszek. Mieszamy. Cukier ucieramy z masłem a następnie oddajemy jajko. Mieszamy dokładnie a następnie łączymy z suchymi składnikami. Ciasto nakładamy do ośmiu foremek, do każdej porcji ciasta wkładamy po 1 podzielonej truskawce. Babeczki posypujemy płatkami migdałowymi i szczypta cukru trzcinowego. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Studzimy przed wyjęciem z foremek
Dzieje kuchennej WiewiórySzybko i smacznie..pomysł na taką rybę w cieście podpatrzyłam tutaj , tylko , że ja podałam bez sosu.. filety dowolnej ryby sok z cytryny przyprawa do ryb 50 g mąki luksusowej Młynomag 75 ml wody 100 ml mleka 1 jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia papryka słodka odrobina soli i pieprzu Mąkę przesiać(...)dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Filety pokroić na kawałki ,skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą do ryb. Rybę zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć na oleju po około 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przełożyć na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Moje domowe kucharzenieprzekroju 24 cm. Składniki na biszkopt: 5 jajek 100 g cukru lub ksylitolu 80 g mąki pszennej 30 g kakao 40 g mączki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia - opcjonalnie Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 250 g musu jeżynowego 350 g jeżyn+ jeżyny do przybrania 4 łyżki cukru 4 listki żelatyny 1 łyżka(...)obie mąki i kakao odmierzyć i dokładnie wymieszać. Jajka (w całości, bez odzielania żółtek od białek) ubić na puszysty biały kogel-mogel. W trzech partiach bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać do jajek przesiane przez sitko suche składniki. Ciasto wylać do foremki 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (boku formy nie smarować masłem!), wyrównać szpatułką i piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko zagniatamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy na tartę- spód nakłuwamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około 12 minut W tym czasie przygotowujemy krem:Do rondelka wlewamy mleko (bez 2 łyżek), wrzucamy masło i wsypujemy cukier waniliowy - gotujemy(...)Rondelek wstawiamy do miseczki z zimną wodą, aby masa szybciej się ostudziła.Na upieczony, ostudzony kruchy blat nakładamy krem, na który następnie układamy jagody, tak aby zakryły całe wierzch ciasta. Odstawiamy do stężenia -najlepiej na cała noc.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościBez makowca nie ma u mnie świąt Bożego Narodzenia. Ten jest wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii. Przepada za nim cała rodzina, dawniej moja mama często go piekła. A dzięki gotowej masie makowej jest bardzo szybki do przygotowania. Na pewno doceni to każda zabiegana gospodyni :) puszka masy makowej (800-850g) 6 jajek 5 jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masą makową. Żółtka oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać łyżką z masą makową. Ciasto przelać do blaszki (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w 175 stopniach. Ciasto ostudzić, polać polewą i posypać kolorowymi cukiereczkami
Smakołyki AsiCiasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i lekko wysypanej mąką krupczatką lub kaszą manną. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 15 minut. Pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem (lub do 180 stopni bez termoobiegu). Na 10 minut przed końcem pieczenia można przykryć wierzch papierem, żeby
bistro mamatego ciasta. Nic mu nie dorówna i ten cudownie kuszący aromat oraz zielonkawy kolor... (Szkoda, że zdjęcia tego dokładnie nie odzwierciedlają.) Zawsze pięknie wyrasta, a jego barwa zależy od intensywności koloru nasion. Wg oryginalnych przepisów jest to przepis na babkę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ciasto posiadało inny kształt. Można też upiec mniejsze babeczki. Ciasto jest miękkie(...)pestek dyni i wodę. Masę dokładnie wymieszać i nadal miksując - kolejno dodać żółtka, zmielone pestki i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubić białka (na sztywno), które następnie należy delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do formy (*) wysłanej papierem do pieczenia (lub posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą) - i/albo mniejszych foremek na babeczki. Piec
Di gotujesię tego wyzwania i znów bez mojej wiedzy sprawił mi niespodziankę. Efekty możecie zaobserwować na zdjęciach. Moim dziełem jest jedynie dekoracja i wykonanie kremu, ale to tylko drobiazgi w porównaniu do zrobienia całego ciasta przez mojego kochanego, domowego cukiernika! :) Przepis na tortownicę o średnicy 21cm, +/- 14 kawałków, jeden (ok. 100g) 250kcal. Składniki na ciasto: - 3 szklanki startej marchewki(...)odpinanym spodem - wykładamy dno papierem do pieczenia, zapinamy, nożyczkami odcinamy nadmiar papieru, a boki za pomocą pędzelka natłuszczamy olejem, jeżeli nie - natłuszczamy całość wraz z dnem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Jeżeli zdecydowaliśmy się na wykonanie kremu: serek, cynamon i miód miksujemy do połączenia składników. Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół i przekładamy gotowym kremem
Be Fit Be Strongsię odnajduję, ale myślę, że ułatwi Wam podjęcie decyzji o "budowie domu" 😍 Znajdziecie go TUTAJ Drugi dzień (czyt. wieczór) należał więc do pieczenia. Ciasto robiłam z trzech porcji, bo domek spory, a ja jeszcze z ciasta chciałam zrobić podkład (również odpowiednio większy), kilka ozdób czyli bałwanka, choinkę, płotek, drabinę, drwa na opał, ławeczkę i kilka innych, które nie zmieściły(...)dodajemy mąkę. Mieszamy aż do wykorzystania całej- ok 2 minuty. Ważne, by nie wsypywać mąki "na raz", ciasto będzie zbyt ciężkie i SECU murowane ;) Ciasto najlepiej owinąć folią spożywczą i zostawić na jedną dobę w lodówce, a kolejnego dnia zabrać się za pieczenie. Wałkujemy na grubość ok 5mm. Przykładamy szablon i malutkim nożykiem wycinamy odpowiednie kształty. Układamy
Kuchnia w czekoladzie