bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:458/1508)

Jeszcze trochę rabarbaru... 135

cukrze jakoś mi w tym sezonie nie podchodzą, choć dwa lata temu wcinałam, aż mi się uszy trzęsły... Na szczęście w ciastach i deserach wszelakich nadal mnie zachwycają.Tę tartę miałam ochotę przygotować, odkąd zobaczyłam ją w gazetce Pieczenie jest proste, nr 3/2007, czyli ładnych parę lat temu. Połączenie rabarbaru z marcepanem kusiło mnie ogromnie, pewnie dlatego, że było(...)faworyci, marcepan lubię. C. odwrotnie - szaleje za marcepanem, rabarbar jada z przyjemnością, ale bez euforii. Stwierdziłam więc, że będzie to połączenie idealne - każdy znajdzie coś dla siebie. Nie myliłam się!Tarta wyszła wspaniała - słodko-kwaśna, z delikatnym kremem i chrupkim spodem, który nie nasiąka podczas pieczenia. Mmm, pychota! Aż żałuję, że to już tylko wspomnienie...Tarta rabarbarowa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe ślimaczki chałwowe 178

gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć z powrotem do niej ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając(...)krótszego boku z farszem, a kończąc na boku bez dżemu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki . Jeśli mamy ochotę na mniejsze drożdżóweczki - zawijać ciasto w rulon od dłuższego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby dżem nie wypływał podczas pieczenia. Rulon kroić na 4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze

Grunt to przepis!
Ciasto Krysi 598

bardzo pracochłonne jak się wydaje. Może komuś przyda się przepis na nadchodzący Dzień Kobiet? :) Ciasto na małą blachę Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki wody szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 900 g musu jabłkowego 2 galaretki cytrynowe Krem: 2 budynie waniliowe 600 ml mleka 2 łyżki(...)sztywno. Następnie partiami wsypujemy cukier. ubijamy, aż powstanie gładka i lśniąca beza a kryształki cukru będą mało wyczuwalne. Wówczas dodajemy po jednym żółtku. Na samy końcu wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i całość delikatnie ze sobą mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut

My simple kitchen
Dietetyczne ciasto biszkoptowe z jogurtową pianką i malinami | bezglutenowe, bez cukru | 267

wszystko bez grama cukru! Jeżeli planujecie zaprosić gości - nada się idealnie! Zachwyca wyglądem - jest proste, a śliczne. Do porannej kawki, na letni piknik czy na drugie śniadanie.  Składniki na średnią tortownice:  4 jajka  1 szkl. mąki kukurydzianej  3 łyżki ksylitolu  1 łyżeczka proszku do pieczenia Całe ciasto ma 1404 kcal

Czarnawisienka
Tort bezowy z owocami lata 161

T radycyjnie każdego roku w środku lata piekę bezę Pavlovę ze wszystkimi najlepszymi w tym okresie owocami. Maliny, jeżyny, porzeczki i borówki aż się proszą, żeby

Food Square
Ciasto kostka alpejska w wersji wegańskiej 238

naprawdę to ciasto się składa, i piecze tylko biszkopt. Pierwsza warstwa ciasta to biszkopt, potem warstwa kremu o smaku kawowego toffi z bezikami, a na to jeszcze idzie warstwa bitej śmietany- czysta rozpusta. Jest z nim trochę zabawy, nie ukrywam, zwłaszcza, jeżeli ktoś jest weganinem, bo wegetariane będą mieć ułatwione zadanie: bezy mogą kupić gotowe jak i kajmak. Wegus(...)możesz je piec z lekko uchylonymi drzwiczkami piekarnika przez 1,5- 2 h! Długo, dlatego ja piekłam ich na raz dwa razy tyle, wykorzystując każdy poziom piekarnika. Bezy podczas pieczenia lekko się rozleją. Po wyjęciu z piekarnika będą lekko gumowate ale w ciągu kilku minut stają się idealnie suche i kruche. Gdy tylko wystygną od razu przełóż

greenscarf
FIT batoniki owsiane z bakaliami 210

Batoniki te są mega zdrowe- bez białej i bezwartościowej mąki, bez cukru, bez mleka, bez utwardzonego tłuszczu, bez konserwantów i polepszaczy

Kraina Miodem Płynąca
Wspomnienie dzieciństwa - ciasteczka z maszynki 128

dokładnie łączymy. Ostatnią część zostawiamy bez dodatków. Wszystkie części przekładamy do lodówki na około 60 minut (można wsadzić do zamrażarki na ok. 3 minut). Po wystudzeniu wkładamy ciasto do maszynki małymi porcjami, w której są umieszczone formy do ciasteczek. Mielimy, a wychodzące ciasteczka ucinamy na dowolnej długości paski. Układamy na papierze do pieczenie i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Kulinarne życie
Przepis na Drożdżówki z Rabarbarem 164

nakładam łyżkę rabarbaru dociskając rabarbar do ciasta łyżką – drożdżówki układam w odstępach około 2-3 cm bo jeszcze wyrosną Blachę z drożdżówkami odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia Przygotowanie kruszonki: Na blat wysypuję mąkę , masło , cukier i pocierając dłońmi składniki łącze je tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa Pieczenie drożdżówek z rabarbarem : Przed wstawieniem blachy(...)Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę Drożdżówki piekłam około 20 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu Domowe drożdżówki z rabarbarem są gotowe można się częstować życzę udanych wypieków i smacznego . Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Entliczek pentliczek i oto serniczek 132

jeszcze zrobić pączki na tłusty czwartek.Ulga.Do kolejnej walki z sernikiem przekonał mnie przyjazd gości w niedziele. Upiekłam tym sposobem dwie pieczenie na jednym ogniu, zaspokoiłam (chyba tylko chwilowo) moje sernikowe podniebienie i zaprezentowałam gościom, ( mam nadzieje) smaczne ciasto. Tak swoją drogą zastanawiam się  ile jeszcze mi starczy cierpliwości w stosunku do mojej rodziny. Za każdym razem gdy rozmawiam(...)Wracając jednak do przepisu, sernik może nie wygląda rewelacyjnie, raczej tradycyjnie bez specjalnych dekoracji czy dodatków ale jest, a w zasadzie to już był.  na prawdę bardzo bardzo pyszny.  Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% masa serowa: 1 kg twarogu

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówki ślimaczki 171

babci ;)  Co do nadzienia ślimaczków, można użyć dowolnego dżemu lub marmolady. Pamiętajmy tylko o tym by dżem był dosyć gęsty, w innym wypadku wypłynie na blachę. Zachęcam do pieczenia!:) Składniki: 75g masła 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 5 łyżek cukru szczypta soli dżem cukier puder do posypania Wykonanie:Masło rozpuszczamy, zdejmujemy z gazu(...)drożdży mleko ma być ciepłe, ale nie gorące!Do miski wsypujemy mąkę i sól. Zalewamy wszystko zaczynem drożdżowym i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia.Ciasto wyrabiamy tak, aby było jednolite, bez pęcherzyków powietrza. Rozwałkowujemy dosyć cienko, smarujemy dżemem i zwijamy w rulon.Kroimy na kawałki grubości 3-3,5cm. Układamy na blasze

Czerwona Porzeczka
Sernik z brzoskwiniami babci Basi 167

domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Skła dniki ciasta : 3 szklanki mąki , 250 gram masła lub margaryny Kasia, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek jaj, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, PRZYGOTOWANIE CIASTA

Pysznosci Babci Basi
Markizy piernikowo-anyżowe 164

Jakoś w tym roku nie miałam natchnienia na wypiekanie pierników..tzn. piekłam, ale miałam w planach więcej coś zrobić..ale jak zobaczyłam wpis z  markizami  postanowiłam zrobić je zrobić..W sumie ja nie zdobiłam ich lukrem,ale to bez znaczenia, bo i tak są smaczne...Po upieczeniu są mięciutkie,jak wystygną już są twarde, a jak się(...)schłodzeniu będzie dobre do wałkowania]. Po schłodzeniu ciasto podsypać delikatnie mąką, rozwałkować na  grubość pół centymetra  [ u mnie troszkę cieńsze]  , literatką lub foremką wycinać jednakowe kółeczka. Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta  [ niekoniecznie, bo bez przełożenia też są pyszne] , ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 15 minut w temperaturze  180 stopni.Wystudzi

Moje domowe kucharzenie
Zupa gulaszowa na pieczonej papryce 173

Dzisiaj zajadamy pyszną zupę gulaszową. Wyszła świetnie i odbiega od tradycyjnej.  Składniki: 700 g mięsa wołowego 2 cebule pęczek szczypiorku 2 duże papryki 300 g

Niezły Młynek