świeżość przez 3-4 dni. Składniki na keksówkę o długości 25 cm: ciasto 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy 240 g) 4 duże jajka 4 łyżki miodu lub cukru 1 bardzo dojrzały banan 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść suszonej żurawiny polewa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1 czubata łyżka masła(...)cukier. Do masy fasolkowo-bananowej dodawać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i po łyżce ubitych białek. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę przelać do formy keksowej (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Piec około 45 minut w 180°C (najlepiej za pomocą patyczka sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe w środku). Przestudzone ciasto polać polewą (w kąpieli wodnej rozpuścić
UgotowaćROLADA KOKOSOWA to jedno z ulubionych naszych ciast, jest delikatna i lekka, jak chmurka. Delikatna i puszysta bita śmietana i słodkie brzoskwinie. Ciasto idealne na Wielkanoc. Rolada kokosowa to ciasto, które znika ze stołu od razu! PRZEPIS NA BEZOWĄ ROLADĘ KOKOSOWĄ SKŁADNIKI: - 3 jaja kurze rozmiar L - 80 g cukru pudru - 80 g wiórków kokosowych - 1 łyżka skrobi ziemniaczanej(...)ściereczkę, na niej połóż arkusz papieru do pieczenia. Na ten arkusz połóż gorącą roladę stroną bez papieru. Teraz rolada od spodu i od góry ma papier. Delikatnie zacznij ściągać papier z rolady na którym się piekła. Ściągnięty papier z rolady (jeśli byś chciała zdjąć, wtedy kiedy ciasto ostygnie, będzie to niemożliwe, rolada będzie
SMYKWKUCHNIbudynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru ) 15 dag masła lub margaryny 125 ml ajerkoniaku Dodatkowo: 10 dag białej czekolady ajerkoniak według uznania mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej Wykonanie sernika z ajerkoniakiem i białą czekoladą: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia(...)puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Dodajemy ajerkoniak i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Pieczenie: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą
Izabelawkuchniśrednicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Do formy wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Składniki na krem budyniowy z kokosem: * 2 budynie waniliowe bez cukru * 500 ml mleka * 6 łyżek cukru(...)wiórki kokosowe do posypania na wierzch Jeden płat biszkoptu włożyć do blachy, w której był pieczony. Biszkopt wysmarować konfiturą porzeczkową. Na wierzch wyłożyć 3/4 kremu budyniowego. To wszystko zakryć drugim płatem biszkoptu. Na końcu wysmarować resztę kremy. Całość na wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą
Zrób to smaczniemożna ją wykorzystywać na wiele sposobów. Parówki w cieście francuskim z czarnuszką. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375 g) - 6 szt. parówek z szynki (bez osłonek) - 1 jajko do posmarowania - czarnuszka Dodatkowo: - 6 wykałaczek - 2 patyczki do szaszłyków - ketchup, musztarda - posiekany szczypiorek Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 prostokątów. Na każdy prostokąt kładziemy(...)parówki zostało trochę ciasta. Ciasto z parówką kładziemy na 2 patyczki do szaszłyków (mogą to być też rurki do napojów) i nacinamy, mniej więcej co 6 mm, ale nie do końca (właśnie po to są patyczki lub rurki). Ponacinane parówki z ciastem zwijamy w kółko, a końce spinamy wykałaczką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem
mojewypiekiinietylkomożna ją wykorzystywać na wiele sposobów. Parówki w cieście francuskim z czarnuszką. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375 g) - 6 szt. parówek z szynki (bez osłonek) - 1 jajko do posmarowania - czarnuszka Dodatkowo: - 6 wykałaczek - 2 patyczki do szaszłyków - ketchup, musztarda - posiekany szczypiorek Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 prostokątów. Na każdy prostokąt kładziemy(...)parówki zostało trochę ciasta. Ciasto z parówką kładziemy na 2 patyczki do szaszłyków (mogą to być też rurki do napojów) i nacinamy, mniej więcej co 6 mm, ale nie do końca (właśnie po to są patyczki lub rurki). Ponacinane parówki z ciastem zwijamy w kółko, a końce spinamy wykałaczką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem
mojewypiekiinietylkowzbogaca smak wszystkich przepisów począwszy od ciast przez naleśniki aż po gulasze i zupy. Jest to mąka bezglutenowa, którą uzyskuje się poprzez zmielenie pieczonych, obranych i wysuszonych kasztanów. Do przygotowania poniższego przepisu zainspirowały mnie włoskie naleśniki Necci, które są tradycyjną toskańską przekąską podawaną z serem ricotta. U mnie wersja bezglutenowa i bez nabiału za to doprawiona ciemnym kakaem. Jest(...)trzepaczką. 2 Mąkę i kakao przesiewam przez sitko i mieszam dokładnie. 3 Dodaję po 1 łyżce mąki z kakao do płynnych składników dokładnie mieszając blenderem do połączenia składników. 4 Ciasto odstawiam na 15 minut. 5 Rozgrzewam suchą patelnię na średnim ogniu. 6 Wylewam 2-3 łyżki ciasta rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni. 7 Smażę ok. 2 minuty z jednej
Book of spellsSłodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami płatkami czekoladowymi to propozycja na pyszne śniadanie. Składniki 200 g białego sera 150 g otrębów owsianych 80 g suszonych śliwek 200 ml mleka 2 łyżki dżemu z czarnego bzu Łowicz 2 łyżki płatków czekoladowych 2 łyżki syropu klonowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka cynamonu(...)delikatnie mieszamy z masą otrębową. Z powstałego ciasta dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu syropem klonowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, ale można zostawić je jeszcze na kwadrans w ciepłym piekarniku. Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem i suszonymi śliwkami podajemy jeszcze ciepłe
My Chcemy Jeśćbiałą czekoladę a do drugiej deserową - obie masy w miskach dobrze wymieszaj. Z lodówki wyjmij blaszkę i wlewaj na środek (na przygotowany wcześniej spód ciasta) naprzemiennie partię masy jasnej i ciemnej - tak pokryjemy całe dno ciasta. Włóż do lodówki na min. 1,5 godziny. Warstwa 2: Żelatynę wsypujemy do dużego kubka, zalewamy zimną wodą i mieszamy - odstawiamy do napęcznienia(...)nieregularny tworząc wzorki (ja robiłam to za pomocą łyżeczki - polewając na jasną warstwę ciemny strumień ciasta :) Przygotowane cisto odstaw do lodówki na min. 4 godziny. Gotowy sernik posyp jadalnymi ozdobami świątecznymi. Ps. Sernik zainspirowany przepisem z bloga Smakołyki Bereniki - "Sernik łaciaty bez pieczenia" (mój przepis został troszkę zmodyfikowany
Alutka-Gotujeprzełamuje słodycz. Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek maku słoik dżemu porzeczkowego Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej piany, dodajemy mąkę, mak i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut
Cynamonowe szczęściejajka,150ml oleju ze słonecznika Zielony Nurt,150ml mleka. Mąkę wraz przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier. Dodać jajka, olej oraz mleko. Całość wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 18cm. Piec około 40minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 blaty. Krem: 300ml(...)śmietany 18%, czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej, łyżka wrzątku, 4 łyżki cukru pudru, 50g mlecznej czekolady, 50g gorzkiej czekolady, 3 bezy, czekoladowe serduszka. Kawę rozpuścić we wrzątku, lekko przestudzić i wraz z cukrem pudrem dodać do śmietany. Dokładnie wymieszać. Masą przełożyć blaty ciasta. Wierzch i boki ciasta udekorować resztą kremu
Z miłości do słodkościciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy cienkie placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni trzymamy pod przykryciem i studzimy. Wtedy tortille trochę zmiękną i łatwiej się będą zawijać. Roladki z tortilli z pieczoną papryką 2 małe papryki pół opakowania serka typu Almette(...)sól, pieprz tortilla Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut. Skórka papryki powinna się pomarszczyć i pojawią się na niej pęcherze. Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i wkładamy każdą połówkę oddzielnie do woreczka foliowego. Czekamy aż wystygną. Zdejmujemy skórkę i kroimy
Czerwona Porzeczkapiekąc ciasteczka? Ciasteczka orzechowe z uszkami (bez cukru i masła) około 32 sztuki 125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g mąki kokosowej 90 g ksylitolu 1 małe jajko 1/4 szklanki Oleju Wielkopolskiego (około 40 g) 100 g mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 1 łyżeczka karobu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody dodatkowo: płatki migdałów(...)Wbić jajko i wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Odrywać niewielkie kawałki, formować kulki. Lekko spłaszczyć i ozdobić płatkami migdałów i pestkami dyni w taki sposób, by powstały kocie uszka. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Artykuł Ciasteczka orzechowe z uszkami (bez cukru i masła) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotgodzin, ciasto sporo urośnie. Do piekarnika włóż żeliwny garnek, całość nagrzej do 240 oC. Ciasto przełóż na dokładnie obsypaną mąką lnianą ściereczkę, uformuj, a następnie przełóż do gorącego garnka żeliwnego. Piecz 30 minut pod przykrywką i kolejnych 15- bez. Artykuł Klasyczny chleb z chrupiącą skórką pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE