bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:448/1508)

Serniko-biszkopt z kremem kasztanowym 145

Cały czas kontynuujemy ucieranie. Następnie należy dodać mąkę ziemniaczaną i szczyptę proszku do pieczenia. W osobnej misce ubić białka wraz ze szczyptą soli. Ubite białka dodać do masy serowej. Całość wylać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Moja miała średnicę 25 centymetrów. Piec w 170 stopniach Celsjusza przez 45 minut. Biszkopt. W misce ubić na sztywno białka(...)stopniowo dodawać cukier puder, kontynuować ubijanie. W kubku wymieszać żółtka z proszkiem do pieczenia, wodą i octem. Do ubitych białek stopniowo, na przemian dodawać żółtka i przesianą mąkę. Mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać do formy wielkości 25 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 180 stopnich Celsjusza. Masa. Śmietanę kremówkę ubić na półsztywno. Dodać mascarpone

mecooks
Pizza pieczona na kamieniu 240

pizzy bez cebulki :) Ten smak ... nic go nie zastąpi. Oboje z Mężem uważamy, że pizza zrobiona przez nas jest smaczniejsza niż taka zamówiona w pizzerii, dlatego ostatnio znacznie częściej sami ją pieczemy niż zamawiamy. Wiadomo, że zagniecenie ciasta, przygotowanie pizzy i jej upieczenie trwa dość długo, tak więc szukałam sposobu na przyśpieszenie tego procesu. Znalazłam: KAMIEŃ DO PIECZENIA(...)wędlina, papryka, pieczarki, cebula ... ser Drożdże posypujemy cukrem i czekamy, aż się rozpuszczą. Następnie mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. Dobrze zagniecione ciasto powinno swobodnie się rozciągać, dzięki czemu bez użycia wałka, możemy mu nadać pożądany kształt.  Odpowiednio ukształtowane ciasto, nakłuwamy widelcem. Przecier mieszamy z przyprawami (my stosujemy

Co w głowie piszczy
DOMOWA SZARLOTKA 152

pieczenia i dodawać po trochu do masy z jajek  miksując ciasto. 3 . Dodać olej i ocet ,wymieszać chwilę mikserem na niskich obrotach. 4 . Ciasto wylać do wyłożonej formy papierem i piec w 180 stopniach przez 25-30 minut. 5. Przestudzoną biszkopt przez 5 minut ,wyjąć z formy i oderwać papier , włożyć go z powrotem do formy , ale bez(...)cytryny i cukier ,wymieszać.Dusic na małym ogniu , aż jabłka się rozpadną.Zdjać z ognia i dosypać galaretki.Mieszac , aż się całkowicie rozpuszczą. 7 . Wylać masę jabłkową na wystudzone ciasto ,wyrównać i wstawić do lodówki , aby się masz ścięła.I gotowe .Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sernik z rosą II - niezawodny 202

tradycyjną radzę zagnieść ciasto w misie, dość szybko, bo ciasto jest lepiące. Dużą blachę wyłożyć papierem i wylepić ciastem dno. Można z brzegami- wtedy spód będzie cieńszy, albo bez brzegów, wtedy będzie grubszy. Ja robię bez brzegów. Ciasto podpiekłam w piekarniku na 175-180 stopni około 15 minut i odstawiłam do schłodzenia. Podczas gdy ciasto się chłodzi robimy(...)popieczony spód i włożyć do piekarnika na jakąś godzinkę, 180 stopni. Około 15 minut przed końcem pieczenia wyciągnąć delikatnie z piekarnika. 3 białka z pół szklanki cukru zmiksować na pianę. Rozłożyć na masie serowej. Dopiec w piekarniku. Nie doprowadzić do powstania bezy. Dlatego ten końcowy proces pieczenia należy śledzić. Wyciągnąć sernik, odłożyć do wystygnięcia. Po jakimś czasie pojawią

Z Kuchni Do Kuchni
Delikatny Sernik 181

łyżki śmietany 1/2 kostki masła bądź margaryny 1 płaska łyżeczka prosz. do pieczenia parę kropel esencji waniliowej MASA SEROWA : 1 kg sera w wiaderku w temp. pokojowej ( użyłam Piątnicy ) 1 szkl cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 3/4 szkl mleka w temp. pokojowej ( użyłam 3,2 % ) 3/4 szkl oleju rzepakowego 1 całe(...)delikatnie mieszamy całość - nie miksujemy już ! 4. Formę 25 x 35 cm smarujemy margaryną  i obsypujemy bułką tartą, wykładamy ciastem. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy odłożonym wcześniej surowym białkiem. Na to wykładamy naszą masę serową. 5. Pieczemy najpierw przez 40 min w 190 stop, potem zmniejszamy temp. do 160 stop i pieczemy jeszcze przez 40-45 min. ( piek. elektr

Gotowanie...to proste !
Makowiec z bezą 294

minut do zamrażarki. Blachę o wymiarach 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na dnie blaszki. Bardzo lekko dociskamy, aby wyrównać powierzchnię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 12 minut. Odstawiamy do ostudzenia.Masa makowa: Do maku dodajemy roztarte na pył herbatniki (można zmielić(...)między dwa palce i rozetrzeć – jeśli czuć grudki cukru, trzeba miksować dalej). Bezę delikatnie rozsmarowujemy na maku i od razu wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem (lub 180 bez) przez około 45 minut. Potem piekarnik wyłączamy, w drzwiczki wkładamy drewnianą łopatkę i studzimy tak przez 10 minut. Post Makowiec z bezą pochodzi z bloga

Poezja smaku
ORZECHOWA SZARLOTKA Z BEZĄ 116

smaczne ciasto, do kawki. SKŁADNIKI: na ciasto 250 g mąki 120 g masła (schłodzonego) 4 żółtka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru farsz 1 kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru brązowego 2 łyżeczki cynamonu 3 garście orzechów włoskich (posiekanych) beza 4 białka  3/4 szkl cukru

Kuchnia w opałach
Pastel de 3 leches - meksykańskie ciasto Trzy Mleka 140

nasz żurek, ciotka przysłała przepis na ciasto chyba najbardziej popularne w Meksyku. Przepis pochodzi z rejonu miasta Terreón.Tradycyjny deser Ameryki Łacińskiej to ciasto biszkoptowe przesiąknięte mieszanką trzech rodzajów mleka - skondensowanego z cukrem, skondensowanego bez cukru i mleka pełnego. Pokryte bitą śmietaną i udekorowane owocami. Słodkie i wręcz ociekające mlekiem, rewelacyjne jako deser w ciepłe i gorące(...)białek ubij pianę na sztywno.W misce wymieszaj żółtka z aromatem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj przesianą mąkę, pianę z białek i delikatnie wymieszaj, a następnie przelej do formy do pieczenia, której dno uprzednio natłuść i obsyp bułką tartą lub kaszą manną.Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, piecz przez 30 minut. Piekarnika nie otwieraj

Grahamka, weka i kajzerka
Prosty chleb z octem 149

Wymieszać dokładnie z resztą składników - ja tu użyłam dużej, drewnianej łyżki . Ciasto będzie miało dość luźną, lepiącą konsystencję, tak że łyżka spokojnie sobie poradzi przy mieszaniu - takie ma być! Całość odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Po tym czasie ciasto jeszcze przez chwilę wyrobić również używając łyżki. Formę keksową o wymiarach LxWxH(...)minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 250C. Po wyrośnięciu, wierzch ciasta w blaszce spryskać wodą i obsypać ulubionymi ziarnami lub otrębami - u mnie akurat jest posypka z otrąb orkiszowych . Wstawić do nagrzanego piekarnika - 1/3 wysokości mierząc od dołu, bez termoobiegu, grzałka góra-dół - i piec w 250C przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 220C

Grunt to przepis!
Sylwestrowe świnki 181

urocza przekąska, która smakuje równie dobrze na ciepło (tak, jem ciepłe ciasto zaraz po wyciągnięciu z pieca, nie, nigdy nie bolał mnie od tego brzuch :) ) jak i na zimno. Jako nadzienie możecie użyć owoców ze słoika, porządnego babcinego dżemu (dobrze wysmażony i bez żelatyny) lub najprościej - Waszej ulubionej czekolady. Ja upiekłam świnki z orzechową Milką. W zależności od wielkości(...)jajkami i cukrem. Zarabiamy ciasto dodając w razie potrzeby trochę mąki (ciasto nie powinno być lejące) lub mleka (jeśli jest zbyt twarde) i odstawiamy do wyrośnięcia.Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm podsypując mąką. Układamy na jednym brzegu w odstępach co kilka centymetrów po kostce czekolady, przykrywamy czekoladę drugim końcem ciasta. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, tak żeby

Ciastkozercy
MUFFINKI MAKOWE ( BEZ JAJEK ) 169

kolejny przepis na fantastyczne muffinki! Delikatne, puszyste ciasto wypełnione po brzegi fantastyczną, świeżutką masą makową . Muffinki są bez jajek – także jest to przepis idealny dla osób, które jajek nie tolerują. Łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Do kawki idealne! Polecam! SKŁADNIKI: ( 9 szt ) * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier(...)szkl * olej – 1/4 szkl * rum – 2 łyżki * masa makowa – ok. 100 g Rum można zastąpić olejkiem rumowym do ciast. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli/ Olej mieszamy z rumem, a następnie dodajemy do przesianej mąki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wkładamy do foremek na 3/4 wysokości, dodajemy łyżeczkę masy makowej ( delikatnie

Ostra na Słodko
Piegusek z wyjątkową polewą czekoladową 165

Piegusek - przepyszne ciasto z dodatkiem maku. Mak dodany jest w całości, bez potrzeby mielenia, dlatego przyjemnie chrupie "między zębami". Ciasto bardzo proste do przygotowania, a poprzez mak w swoim składzie idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Dodatek skórki pomarańczowej dodatkowo, bardzo świątecznie aromatyzuje babkę. Idealna na małą pauzę w towarzystwie kubka kawy pośród świątecznej krzątaniny. Babeczkę wieńczy przepyszna, błyszcząca(...)keksówkę: 250 g masła 200 g mąki orkiszowej 630 150g mączki ziemniaczanej 250 g ksylitolu lub cukru 4 jajka 250 g suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanka mleka 1 łyżeczka pasty z wanilii 2-3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej Składniki na polewę: 3 łyżki kakao 2-3 łyżki masła 4 łyżki cukru lub ksylitolu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto miodowe z czereśniami 207

czereśni-bez pestek*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie:Formę-23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Usuwamy pestki z czerśni.Makę, proszek do pieczenia, cukier, masło, miód, jajka- wszystkie składniki mieszamy w mikserze do glądkiej konsystencji gęstej śmietany. Tortownicę wykładamy czereśniami. Na czereśnie wylewamy ciasto. Wkładamy

Smaki Edyty
Sezamki 251

cukru 1 1/2 łyżki naturalnego miodu 2 łyżki wody dodatkowo: 2 arkusze papieru do pieczenia lub mata silikonowa odporna na temperaturę i papier wałek do ciasta ostry nóż (dobrze się sprawdza nóż do pizzy) Przygotowanie: Sezam uprażyć na gorącej patelni bez dodatków, uważać by nie przypalić bo będzie gorzki. Po uprażeniu sezam wysypać z patelni, gdyż patelnia wciąż

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania