miękkie ciasto (ok 5 minut hakiem). W razie konieczności dodać mąki lub oleju. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na całą noc (ciasto podwoi swoją objętość). Rano, wyłożyć ciasto na blat, podzielić na 12-16 części (jeśli chcecie mini bułeczki) lub 8-10 części (żeby otrzymać bułeczki wielkości tradycyjnej kajzerki). Każdą kulkę ciasta rozwałkować(...)zapleść bułeczkę (patrz tutorial). Ułożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220C (bez termoobiegu). Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i obsypać makiem/sezamem lub zostawić bez posypki. Piec 20-25 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę. Smacznego! * przepis pochodzi z forum
CookYourselfmalinowej. Mało tego, zamiast galaretki w proszku zrobiłam własną. Żadna trudność. Krajanka malinowa to moja specjalność. Robię to ciasto bardzo często i za każdym razem delektuję się nim jakbym jadła je pierwszy raz. Krajanka malinowa Składniki: Biszkopt prostokątna forma do pieczenia, 25 cm x 35 cm 6 żółtek 3 białka 60 g pszennej mąki 10 g kukurydzianej skrobii szczypta(...)zmiksuj jeszcze raz. Formę, w której piekłaś biszkopt odwróć do góry dnem. Przykryj pergaminem o rozmiarach dna i wyłóż pianę. Posyp pistacjami i piecz bezę przez 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 120ºC. Upieczoną bezę wysusz w wyłączonym piekarniku. Ubij śmietanę. Podkoniec ubijania dodaj mascarpone, wanilię i cukier puder. Pokryj ciasto śmietankowym kremem, a następnie przykryj bezą. Wstaw do lodówki
codojedzeniałączymy składniki. Przekładamy do tortownicy, ugniatamy tworząc równy spód ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekamy przez 10 minut. Tortownicę wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie tortownicę zabezpieczamy, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Można to zrobić używając folii aluminiowej, ale ja polecam worek foliowy do pieczenia indyka. Twaróg domowy nie wymagał mielenia, więc(...)folią aluminiową, ale ja polecam worek foliowy do pieczenia indyka. Jest duży, odporny na wysoką temperaturę i oczywiście szczelny. Tortownicę wkładamy na dno worka. Worek obwiązujemy nicią bawełnianą, aby folia się nie ześlizgnęła. Nadmiar folii odcinamy. To mój „patent” przetestowany na niejednym serniku pieczonym w kąpieli wodnej. 4. Masę serową bez obawy wlewamy po sam szczyt tortownicy
mojewypiekiinietylkoniedzielne popołudnia przy kawie. Przepis pochodzący z książki Siostry Anastazji, pt: 103 ciasta Siostry Anastazji. W oryginale z bezą z białek z wiórkami kokosowymi, u mnie z bitą śmietaną:) Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 puszka ananasów 1 opakowanie budyniu śmietankowego(...)kremówki 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Białka ubijam na pianę dodając cukier i po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam delikatnie do masy jajecznej.. Na koniec wlewam ocet, mieszam i przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 40 min w temp. 160'C. Z ananasów odlewam
Ciasteczkowy Potwórmieć kilka rodzajów świątecznych ciasteczek? Dawniej u mnie pierniczków nie piekło się wcale, były za to niezastąpione ciasteczka składane z powidłami i kruche orzechowe, które uwielbiałam dekorować kolorowymi pisakami (spokojnie, teraz tego nie robię :D). Korzenne klimaty teraz być muszą – są ciasteczka i piernik. Orkiszowe pierniczki z karobem bez cukru powstały specjalnie do Magazynu Bezbolesne Usuwanie Cukru(...)ciasta: mąkę, sodę, sól, przyprawę i karob. Dodać płynne składniki, a na końcu jajka. Połączyć do uzyskania gładkiego ciasta. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (zachować niewielkie odstępy – ciasteczka lekko urosną). Piec
Fitkotzimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa; 1 kg sera twarogowego, zmielonego ( ja użyłam z wiaderka) 1,5 szkl. mleka 1 budyń waniliowy 1/2 szkl. oleju 3/4 szkl. cukru 4 żółtka 2 jajka Beza; 6 białek ok. szklanka cukru (słodkość sami ustalamy wedle swoich gustów) Przygotowanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wylepiamy dno formy o wymiarach 25/35(...)połączenia wszystkich składników. Masa będzie wręcz płynna, ale taka ma być. Masę wylewamy na lekko przestudzony spód i wkładamy do piekarnika na około 45 min. Każdy piekarnik piecze inaczej więc należy sprawdzać czy sernik jest upieczony. Ma być sprężysty i ścięty. Po tym czasie na ser wykładamy ubitą piane (najpierw ubić białka a następnie stopniowo dodawać cukier, ubijać
Radość kipiąca uśmiechem.proszek /chipsy odrobinę wzmacniają jabłkowy smak ciasta – można pominąć, jeśli nie ma ich pod ręką, należy wówczas w ich miejsce dodać więcej płatków owsianych 1 niewielkie jabłko o wadze około 115 g (waga ze skórką, bez gniazda nasiennego) 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego/szczypta wanilii 1/3 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów po 1/3 łyżeczki imbiru(...)jabłko, ekstrakt, proszek, przyprawy i sól. Składniki zmiksować do połączenia i utworzenia ciasta (początkowo ciasto nie będzie na tyle zwarte, by nadawało się do rozwałkowania). Miskę z ciastem zabezpieczyć od góry talerzem lub folią spożywczą i wstawić do lodówki na 60 – 75 minut. W trakcie schładzania ciasta przygotować nadzienie figowe. Nadzienie figowe: 200 g suszonych fig* 3 łyżki wody
Even Better Foodkremem (Foremka 36x26cm- 13 kawałków) Najprostsza i najszybsza rolada biszkoptowa jaka może istnieć. Przygotowanie całości, włącznie z pieczeniem zajmuje około 20 minut. Tak więc można ją szybko przygotować gdy wpadną niespodziewani goście. Jest to kolejny dietetyczny wypiek bez tłuszczu i bez cukru. Składniki: 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki erytrotolu(...)sztywno. Żółtka, mąkę, 2 łyżki erytrotolu i łyżkę mleka umieszczamy w drugiej misce i krótko miksujemy (tylko do połączenia składników). Do ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy łyżką. Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy ok. 10 min w 180*C. W tym czasie szybko przygotowujemy krem. Ricottę łączymy z kremowym serkiem, wanilią
Moja MichaKiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je na blacie i delikatnie wałkujemy na kształt formy do pieczenia. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i układamy na nim połówki śliwek ( aby było łatwiej wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, odwracam ja do góry dnem i nakładam papier na wierzch, zaginam rogi, kanty tak aby papier utworzył "pudełeczko" bez przykrywki
Gotowanie...to proste !Jeżeli nie używamy gotowego ciasta, przygotować kruche ciasto wg ulubionego przepisu. Przed pieczeniem schłodzić w lodówce przez ok 30 minut. Szparagi umyć, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub ułamać. Zielonych szparagów nie obieramy. Położyć na papierze do pieczenia, lekko polać oliwą, równomiernie ją rozsmarować , posolić i popieprzyć. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować(...)papierem do pieczenia Na ciasto położyć formę wyciętą z papieru do pieczenia, wysypać np suchym grochem lub fasolą i tak obciążoną foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Obok położyć papier ze szparagami. Po 10 minutach szparagi wyjąć, z ciasta zdjąć papier z fasolą i dopiekać przez kolejne 10 minut, już bez obciążenia
Stare Garydrugi zdecydowałam się na tą drugą wersję. Ucierane ciasto, z kokosową wkładką i warstwą soczystych jabłek z cynamonem. A wszystko to oblane polewą chałwową. Nie przepadam za wypiekami z chałwą, ale tu pod postacią polewy bardzo mi smakowała. Wydaje się skomplikowane ale takie nie jest, bo pieczemy je w całości, bez ucierania mas i przekładania warstw. Ma bardzo oryginalny(...)kawałek u mamy, wiedziałam że od razu znajdzie się i u mnie. I tak oto ten przepis wyprzedził około dwadzieścia innych stojących w kolejce do pieczenia. Zapraszam Was więc kochani na znakomite ciasto jabłkowo-kokosowe, a Pani Marzenie dziękuję za przepis. *blaszka 29*34 cm Składniki: na ciasto: 7 jajek 1 kostka margaryny (lub 250 g masła) 2 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPuszyste i aromatyczne ciasto z cukinią, która nadaje mu wilgotności choć wcale nie jest wyczuwalna w smaku. Na pewno zasmakuje wszystkim, którzy przepadają za cynamonem. Składniki na formę o średnicy 24-26cm: suche: 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki cynamonu mokre(...)jajka i startą cukinię (cukinię należy zetrzeć na grubym tarle ze skórką lub bez).Zawartość obu naczyń wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu można oprószyć ciasto cukrem pudrem lub oblać lukrem bądź polewą czekoladową
Ze smakiem i z pasjąBył chlebek na proszku do pieczenia, teraz będzie drożdżowy. Bez włączania piekarnika mamy pyszne, świeże i chrupiące pieczywo. Przepis ten wypatrzyłam w którejś z ulotek Lidla. Jeśli nie wykorzystamy od razu całego ciasta, bez problemu możemy je przechować do następnego dnia w lodówce.Jeśli(...)dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto przez 5-6 minut przy pomocy miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy jeszcze 2-3 łyżki mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, ciasto również smarujemy oliwą. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąka blat i dzielimy
Kulinarne przygody Gatitybloga chętniej :) Ciasto bananowe z mąką kokosową i orzeszkami (bezglutenowe, bez cukru) 1/4 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki gryczanej 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 2 jajka 2 dojrzałe banany 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka erytrolu 1/2 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 2 łyżki syropu daktylowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)erytrolem, dodać syrop daktylowy. Następnie dodać oliwę i zmiksować, dodać rozgniecione banany. W osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec około 50-60 minut w 180 stopniach
FitKotCzekoladowe z Kremem Orzechowym Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 300ml ciemnego piwa RISzard I Warsztat Piwowarski 200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 200g miękkiego masła 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 duże jajka 220g jasnego brązowego cukru 30g kakao bez cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta(...)ozdoby Ciasto: 1. Czekoladę posiekać i przełożyć do miski. Piwo wlać do rondelka i podgrzewać, aż prawie się zagotuje (nie gotować). Gorącym piwem zalać czekolady i odstawić na około 20 sekund. Po tym czasie mieszać, aż czekolada się roztopi (mogą zostać małe kawałeczki czekolady). Masę czekoladową odstawić do ostygnięcia. 2. Mąkę przesiać z kakao, dodać proszek do pieczenia, sodę
Mała Cukierenka